Nemci hoće pse, mafija sa Balkana trlja ruke

U doba lokdauna znatno je porasla potražnja za kućnim ljubimcima u Nemačkoj. Ali time raste i opasnost da nekome životinja brzo dosadi. U ponudu se sve više mešaju krijumčari životinja sa Balkana.

Izvor: DW

Ponedeljak, 01.02.2021.

09:33

Nemci hoće pse, mafija sa Balkana trlja ruke
Ilustracija/Foto: StoryTime Studio/Shutterstock

Bernadet Dirks-Majer nije imala pojma šta joj se sprema kada je na stranici Kluba ljubitelja labradora najavila da će ponovo prodavati štenad. U roku od par dana bila je zatrpana sa šezdesetak ponuda za psiće koji još nisu rođeni. "Sreća da nisam objavila svoj telefonski broj, inače bi me zvali i noću", kaže ova uzgajivačica pasa.

Pre početka pandemije, svako četvrto nemačko domaćinstvo imalo je mačku, a svako peto psa. Sada, u vremenima ograničenih kontakata i usamljenosti, potražnja za kućnim ljubimcima vrtoglavo raste. Prema navodima udruženja uzgajivača pasa VDH, oko 20 odsto više pasa kupljeno je 2020. godine nego prethodnih godina.

"Možda je to potreba za partnerom", kaže Dirks-Majer. Ona je inače veterinarka, ali podrum joj je prepun trofeja sa takmičenja pasa. Kaže, ljudi joj pišu dirljive mejlove, nekima je pas uginuo pa hoće drugog. "Ali ne mogu svim da dam psa. Nemam ih toliko". Štene kod nje košta 1.500 evra.

Za povećanju potražnju zna i Julija Cervas, koja je napustila studije veterine da bi radila u jednom prihvatilištu za životinje u Bonu. Mnoge od tih životinja su odbačene od vlasnika. Cervas i kolege brinu o po pedesetak pasa i mačaka, i još dvestotinak drugih životinja među kojima su zmije i gušteri.

"Posete primamo samo sa terminom i po dogovoru. Zbog toga možemo da udomimo mnogo manje životinja, iako se znatno povećao broj upita tokom korone", kaže ona.

Onima koji baš sada žele da nabave kućnog ljubimca savetuje: "Razmislite šta će biti nakon korone. Hoću li imati još vremena? I želje? Uklapa li se kućni ljubimac u moj svakodnevni život ili je to samo odraz momentalnog stanja?"

Ilegalna trgovina cveta

Ilustracija/Foto: Jaromir Chalabala/Shutterstock
No, mnoge nabavke kućnih ljubimaca odvijaće se daleko od očiju uzgajivača koji poštuju zakon ili azila za pse i mačke. Navodno je šverc životinja u Evropskoj uniji treća najunosnija takva grana - posle droge i oružja.

Nemački savez za zaštitu životinja prenosi da je samo od januara do oktobra prošle godine u Nemačkoj otkriveno 75 slučajeva krijumčarenja. Ukupno je pogođeno više od 800 životinja. Broj neotkirvenih slučajeva verovatno je mnogo veći.

"Slatki kućni ljubimac udaljen je na samo jedan klik na računaru. Ali, ovde govorimo o živom biću koje se ne može zameniti kao džemper ili igračka", kaže Hester Pomerening iz ovog saveza.

Dovoljno je baciti pogled na eBay. "Često su to štenad koja su prerano odvojena od majke, bolesna, imaju poremećaje u ponašanju i dolaze na svet u užasnim uslovima u istočnoj Evropi", kaže Pomerening. DW je izveštavao o crnom tržištu na Balkanu, najviše u Rumuniji i Srbiji, koje mušterije traži prevashodno u Nemačkoj.

Ta mafija postavlja oglase koji se na prvi pogled ne razlikuju od onih koje postavljaju renomirani uzgajivači. Cene su uobičajene, na upite se odgovara ljubazno. "Često se primopredaja dešava recimo na parkingu, i to se opravdava time što se stan renovira", navodi naša sagovornica.

Na narudžbenicama ilegalnih trgovaca nisu samo psi i mačke, već se nalazi i sve više životinja poput zmija, kengura ili jelena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: