- Ljubimac -

Kada koža zasvrbi

Kožne alergije kod maca su nepravedno zapostavljene s obzirom na to koliko su alergijske manifestacije učestale kod mačaka. Alergije se dele na: atopije, koje predstavljaju alergije na inhalacione alergene, nutritivne alergije, reakcije na određene sastojke hrane, i kontaktne alergije.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Atopijski dermatitis se smatra drugom najčešćom alergijskom bolešću, odmah nakon alergije na ubod buve. Ovo oboljenje kod mačaka ima genetsku osnovu - ljubimac je verovatno nasledio sklonost ka razvoju alergije od svojih predaka.

Osim nasledne osnove, postoji i sklonost pojedinih rasa ka nastanku atopije, piše magazin "Petmagazine".

Atopiju uzrokuju sitni alargeni koje svrstavamo u više kategorija: polen, trava, korov, drveće, buđ, kućne grinje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Simptomi

Simptomi počnu da se javljaju u periodu između šestog meseca i treće godine života mace, a manifestuju se svrabom na glavi i vratu, te promenama na području prednjeg abdomena, slabina, bočnog dela grudnog koša i na zadnjim nogama. Lezije su česte sekundarne promene, zajedno sa alopecijom, hiperpigmentacijom i lihenifikacijom (zadebljanjem kože) u hroničnim slučajevima, a kod nekih maca može da se javi i rekurentni otitis (onaj koji se uporno vraća).
Problemi se mogu javljati sezonski, ali mogu da muče macu i tokom cele godine.

Dijagnostikovanje sezonske alergije je jednostavno - obično sa početkom određenog godišnjeg doba, dolaskom sezonskih alergija, počnu svrab i češanje, da bi ti simptomi zatim nestali krajem sezone. Dijagnostikovanje uzroka svraba koji traje celu godinu je komplikovanije.

Najbitnije je da veterinar, pre nego što dijagnostikuje atopijski dermatitis, isključi alergiju na hranu i spoljne parazite kao moguće uzročnike svraba i promena. Alergološko testiranje sprovodi se isključivo u svrhu detekcije alergena koji uzrokuje probleme, i testovi mogu biti kožni ili se rade putem krvi. U slučaju pozitivnih nalaza, moguća je terapija hiposenzibilizacijom, odnosno privikavanje organizma ljubimca na štetne alergene njihovom aplikacijom u malim dozama.

Lečenje

Nažalost, ovo nasledno oboljenje ne može da se izleči. Terapija se prilagođava svakoj maci. Hiposenzibilizacija se i dalje smatra osnovom terapije i njena uspešnost pokazuje se u slučajevima kada je nemoguće izbeći alergene i kad simptomi alergije traju duže od pola godine.

Za ublažavanje svraba, preporučuje se korišćenje medicinskih šampona koji umanjuju iritaciju kože. Što se lekova tiče, koriste se antihistaminici i kortikosteroidi, ali vaš veterinar će napraviti procenu, u zavisnosti od kliničke slike, koji lek je najefikasniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu