Izdržljivi, neustrašivi i društveni

Pas je, oduvek, čovekov najverniji prijatelj, ali i najbolji saveznik u potrazi za hranom. Vekovi druženja čoveka i životinje nisu ovo mnogo promenili, pa su i danas ove rase među najpopularnijima.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2020.

11:21

Izdržljivi, neustrašivi i društveni
Foto: Getty Images, Ian Waldie / Staff

Ne morate biti pristalica lova da biste voleli lovačke pse, najveće saveznike čoveka već vekovima. Lovački psi prisutni su na gotovo svim meridijanima, s tim što je gotovo svako podneblje iznedrilo specifične rase koje su posebno na ceni zbog svoje efikasnosti u traganju za divljim životinjama. Bez obzira na to da li se zaista koriste za lov ili "samo" za uživanje, neke su zvanično priznate, dok je veliki broj njih van formalnih standardizacija.

Svaka vrsta pasa ima svoje odlike i karakteristike koje ih čine specifičnima. Najbitnija je, međutim, veza koju uspostavite sa psom, zato izdvojite dovoljno vremena za dresuru i naučite da razumete govor njegovog tela i veoma brzo ćete postati najbolji prijatelji, piše petmagazine.

Lovački psi se dele na grupe, koje odražavaju određene afinitete i osobine u lovu. Koriste se mahom da zaplaše i preuzmu plen, odgajani su da budu lojalni svojim vlasnicima i veoma su bliski sa ljudima i drugim psima. Lako uče, inteligentni su i odlični su sa decom, te vole da se igraju. Zahtevaju dosta vežbe, šetnje moraju da budu energične i duge, a vlasnici treba da osmisle i igrice za njih - bacanje frizbija i loptice, ili igra žmurke. Karakter lovačkih pasa

Sve lovačke rase, prema pravilnicima FCI, podeljene su u sledeće grupe: goniči, brak jazavičari, tragači po krvi, jamari, cunjavci i ptičari sa retriverima. Lovački psi su različite težine, oblika i rase, a mi ćemo vam pojasniti koje su osobine koje krase ove pse i koji su najzastupljeniji u Srbiji. Većina pokazuje sledeće osobine:

Svaki lovački pas bi trebalo da bude izdržljiv, da bi mogao da podnese različite vremenske uslove. Napominjemo da se izdržljivost veoma lako uči kroz trening. Da bi ostao u formi i imao zdrave kosti i zglobove, vrlo je bitno da se pas pravilno trenira, ali i hrani. Idealno je da lovački pas ima i zdravu dlaku. Lepa i zdrava dlaka može da im bude od velike koristi kada se nađu u lošijim vremenskim uslovima, i služi im kao zaštita. Izlazak na teren tokom lova zahteva neustrašivost, te je to još jedna od karakteristika koje krase ove pse. Temperament nije kvalitet koji se može naučiti, ali na to morate da obratite pažnju kada tražite psa koji će vam biti potencijalni stalni partner. Dobar lovački pas moći će da ostane smiren i da na komandu, koju nauči kao štene, savršeno odgovara i u starijem dobu. Takođe će biti dobar pratilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: