Selidba može da bude stresna za mace: Pomozite čupavim mezimcima da lakše prihvate novi dom

Velike promene, kao što je preseljenje u novi dom, mogu da budu izrazito stresne za vašeg ljubimca, te da ga navedu na beg. Evo saveta kako da olakšamo vašem ljubimcu ali i vama ovaj stresan posao:

Izvor: petmagazine.rs

Utorak, 27.10.2020.

12:10

Selidba može da bude stresna za mace: Pomozite čupavim mezimcima da lakše prihvate novi dom
Foto: Depositphotos/ belchonock

Ako je pakovanje dugotrajan proces za vašu porodicu, obavezno pružite mački mnogo ljubavi, u redovnim intervalima, kako biste joj pomogli da ostane mirna. Napravite pauzu od pakovanja da biste se igrali s njom. Ovo je, takođe, dobar trenutak da je naviknete na nosač, jer će biti neophodan prilikom preseljenja.

Ako se selite u neko obližnje mesto, razmislite o hotelu za ljubimce, jer vam to omogućava da spakujete poslednje stvari, usredsredite se na to da premestite nameštaj u novi dom i počnete da ga postavljate bez brige o stresiranju mace.

Kada stignete u novi dom, preporučuje se da se maca drži u jednoj prostoriji da bi se postepeno navikla na novi prostor. Možete da koristite i sprej sa umirujućim mirisima koji mogu da olakšaju stres tokom navikavanja na novo okruženje.

Dajte joj vremena da se u potpunosti upozna sa kućnim okruženjem pre nego što je pustite napolje. Ako se tek upoznala sa porodicom ili ste se tek preselili, trebalo bi da bude unutra sve dok se sasvim ne smestite i naviknete na novo okruženje. To obično traje oko dve nedelje.

Upamtite, ako ste se preselili u novu kuću, javite veterinaru da promeni adresu i broj telefona u registru za čipovanje. Zamenite privezak sa imenom, adresom i brojem telefona.
Ilustracija/Foto: depositphotos/belchonock
Prvi dan u stanu
  • Kada prvi put donesete mače u kuću, zatvorite sve prozore i vrata dok se u potpunosti ne navikne i ne dobije sve vakcine
  • Ne ostavljajte unaokolo kese sa đubretom, jer na njih može biti izvršen prepad
  • Sklonite sve lomljive ukrase
  • Mačićima se mogu učiniti neodoljivim bubanj-mašine za pranje veša – zatvarajte ih!
  • Neka poklopac WC šolje uvek bude spušten, da maca ne bi upala ili pila vodu
  • Sakrijte sve električne kablove
  • Neka površine u kuhinji i radna ploča budu čiste i bez ostataka hrane
  • Ako želite da zaštitite nameštaj, grebalice mogu biti veoma korisne, idealne su one sa visokom platformom gde se mačka može sakriti ili spavati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: