I psi pate od narkolepsije

Navikli smo na njihovu stalnu aktivnost, mahanje repom, večitu želju za igrom ili izlaskom. I tako godinama.

Izvor: petmagazine.rs

Ponedeljak, 19.10.2020.

13:13

I psi pate od narkolepsije
Ilustracija/Foto: depositphoto/ vitalytitov

Smatrajući da je to normalno i da pas spava kada i mi, veoma retko ćemo primetiti da u njihovom snu ili odmoru postoji nešto što nas može upozoriti da našem kućnom ljubimcu nije dobro, kaže dr vet. med. Vladimir Terzin, prenosi Petmagazine.rs.

Pas je veoma agilan i u svakodnevnom i njemu poznatom okruženju možemo primetiti da je uvek na neki način aktivan i da sa pomnom pažnjom prati događaje oko sebe. Kad je dan uobičajen, pas provede veći deo vremena u aktivnosti. Smatra se normalnim da pas u aktivnosti provodi oko dvanaest sati, tako da je aktivan isto onoliko vremena koliko provodi i u snu. Periodi spavanja postoje i tokom dana kao što postoje i periodi tokom noći kada je pas aktivan, pogotovo ako se radi o psima koji život provode napolju. Pas koji je napolju i koji je čuvar veći deo vremena preko dana provodi u snu ili u nekom vidu polusna, dok je u toku noći veoma budan i stalno se kreće zadatom rutom koju čuva.

Štenci

Kod štenadi, period spavanja je – naravno – mnogo duži, tako da do mesec dana starosti veći deo dana provedu u snu, čak i preko dvadeset sati, a taj period se polako smanjuje kako odrastaju. Smatra se da pas ulazi u normalne faze sna u periodu od šest do osam meseci starosti, kada se i njegov rast polako usporava.

S vremenom vlasnici svog kućnog ljubimca navikavaju na rutinu, pa na taj način mogu lakše da prate dnevne oscilacije u ponašanju. Takođe, i psi polako poprimaju navike svojih vlasnika i stoga često možemo da čujemo komentare da pas sam odlazi u spavaću sobu u vreme kada i njegovi vlasnici idu na spavanje. Kada se ove navike usklade, vlasnik može da primeti ako njegov pas počinje da spava više, i to je simptom koji nikako ne treba zanemariti. Produženo vreme spavanja veoma često rano ukazuje na pojavu nekih oboljenja.

Nemiran san

Prvo što možemo primetiti kao poremećaj spavanja jeste takozvani nemiran san. I kod pasa postoje različite vrste spavanja i kada padaju u san, kao i kod ljudi, njihovo telo još uvek može biti aktivno i mišići se mogu pomerati nevoljno. Čak i u snu, pogotovu ako pas sanja, on može praviti pokrete koji imitiraju trčanje, pa može i lajati i ispuštati neke druge zvuke. Međutim, ako nemirni san traje sve vreme spavanja, to je siguran znak da nešto nije u redu i da postoji poremećaj u REM fazi sna, kada bi mišići trebalo da budu neaktivni. Ovakva stanja mogu ukazivati i na različite vrste metaboličkih poremećaja.
Ilustracija/Foto: Depositphotos/konradbak
Apnea kao uzrok

Jedan od najćešćih poremećaja spavanje jeste slip apnea - kada u toku sna dolazi do prekida ili zastoja u disanju, što može s vremenom dovesti do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa i do oštećenja mozga usled nedostatka kiseonika. Ovaj sindrom se najčešće javlja kod brahiocefalnih rasa pasa (francuski buldog, engelski buldug, mops itd.), ali i kod drugih rasa pasa koji usled hroničnih bolesti mogu dobiti ovu vrstu poremećaja.

Takođe moramo biti svesni da i psi mogu imati poremećaj u fazi kada padaju u san i zbog toga je stariji psim neophodno obezbediti više mira i tišine da bi pravilno zaspali i da bi mogli lepo da se odmore. Moramo biti svesni da je san jedini način da se organizam odmori i da je neophodan da bi kompletna fiziologija, imunitet i metabolizam mogli nesmetano da funkcionišu.
Ilustracija/Foto: halfpoint/depositphotos
Narkolepsija

Interesantno je da i psi mogu da pate od narkolepsije, tj. mogu iznenada da padnu u san, tokom jela ili usred pune aktivnosti ili igre. Ovaj poremećaj, poznat i kod ljudi, ukazuje na nemogućnost mozga da kontroliše periode sna i periode svesnosti, što dovodi do zaključka da pas ima neko oboljenje ili drugi vid oštećenja mozga. Ovakav poremećaj se često javlja kod Alchajmerove bolesti, od koje i naši ljubimci takođe mogu oboleti. Česta je pojava narkolepsije i kod nekih vidova moždanih tumora.

Bolesti

Spisak bolesti koje mogu izazvati poremećaje sna je veliki. Tako do ove vrste poremećaja mogu dovesti i nepravilnosti u radu štitne žlezde, oboljenja nadbubrega i bubrega, dijabetes, ali i razne vrste koštano-mišićnih bolesti izazivaju hronične bolove. Naravno, s vremenom se ljudi kao vlasnici i ukućani svojih pasa naviknu na njihovo ponašanje, pa veoma lako mogu prepoznati poremećaje u spavanju kod svog ljubimca. Poremećaji ove vrste su uvek siguran signal da morate da posetite veterinara radi utvrđivanja prave prirode poremećaja i adekvatnog lečenja.

Srećan pas spava mirno. I sanja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: