Vlasnici mačaka su dugovečniji?

Vaš ljubimac može da vam pruži mnogo više od bezuslovne ljubavi.

Izvor: petmagazine.rs

Petak, 25.09.2020.

09:00

Vlasnici mačaka su dugovečniji?
Ilustracija/Foto: depositphotos/ belchonock

Istraživanja pokazuju da je manja šansa da vlasnici mačaka umru od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti nego oni koji nikada nisu imali macu.

Do ovog otkrića se došlo analizom podataka o 4.500 muškaraca i žena, starosti od 30 do 75 godina, koji su učestvovali u Nacionalnoj studiji ispitivanja zdravlja i ishrane u Oregonu.

Niko od njih nije imao kardiovaskularne bolesti na početku studije, a čak 55 odsto ih je potvrdilo da imaju mačku za kućnog ljubimca ili su je imali u nekom trenutku svog života.

U poređenju sa njima, ljudi koji nikada nisu imali mačku trpe za oko 40 odsto veći rizik od obolevanja od srčanih bolesti. Bitno je da se istakne da su istraživači uzeli u obzir druge faktore rizika, uključujući starost, pol, rasu, krvni pritisak i pušenje, prenosi Petmagazine.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: