- Ljubimac -

Psi mogu da razviju alergije jer su ih ljudi previše razmazili? Dve rase su posebno sklone tome

Igračke, maženje, grickalice - svako od nas ume da razmazi svog ljubimca. Ali najnovija istraživanja pokazuju da su razmaženi psi skloniji alergijama, koje mogu da vode ka ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, John Phillips / Stringer
Foto: Getty Images, John Phillips / Stringer

Istraživači iz Velike Britanije pokazali su da oko 20 odsto od oko 8 miliona pasa, koliko živi na ostrvu, pate od alergija koje su prouzrokovane njihovim lagodnim životom.

Istraživanje je pokazalo da dremanje na kaučima, više vremena koje provode u zatvorenom umesto na svežem vazduhu, ali i konzumacija hrane koja je namenjena ljudima vodi tome da naši četvoronožni prijatelji razviju alergije.

Kako navodi britanski "Metro", eksperti navode da su labradori posebno skloni tome, kao i jorkširski terijeri.

Dr Den O'Nil, predavač na Kraljevskom veterinarskom koledžu i ekspert za životinjsku epidemiologiju smatra da su alergije povezane sa najčešćim problemima koji su prijavljeni, poput iritacije kože i problema sa ušima i očima.

Veruje se da, ukoliko pas odrasta u čistom okruženju, njegov organizam nije dovoljno izložen i to može da vodi ka slabijem imunom sistemu.

O'Nil smatra da i mrtve grinje iz jastuka mogu da prouzrokuju alergije kod pasa.

Rekao je za "Tajms" da su psi, živeći sa ljudima, počeli da razvijaju alergije.

"Većina pasa je rođena da bi bila napolju, a oni sada žive unutra. Iako je dobro što su na toplom, to može da bude i okidač za alergije", smatra O'Nil.

strana 1 od 10 idi na stranu