Ne ostavljajte mezimce u kolima: Evo koja je nadležnost policije u ovim slučajevima

Svakog leta veliki broj nesavesnih vlasnika ostavi svog psa u zatvorenom automobilu, svesni ili nesvesni da ta odluka može da bude smrtonosna za njihovog ljubimca.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2020.

14:53

Ne ostavljajte mezimce u kolima: Evo koja je nadležnost policije u ovim slučajevima
Foto: Getty Images, Brett Carlsen / Stringer

Iako takvo ponašanje spada u neku vrstu okrutnosti prema životinjama, građani nemaju pravo da samoinicijativno reaguju i da provale u automobil i spasu ugroženu životinju. Jedina opcija koju imate jeste da slučaj prijavite policiji. Ali čak su i njima ruke vezane, pa se sve uglavnom svodi na potragu za nesavesnim vlasnikom.

Nadležnost policije

Zakon o dobrobiti životinja navodi da je zlostavljanje životinje "svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izazivaju bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava se genetska celovitost životinje i izaziva smrt". Svakako, situacija u kojoj je pas zarobljen u automobilu, gde leti temperature lako mogu da dostignu 50 stepeni, predstavlja mučenje i ugrožavanje života. Nažalost, to nije dovoljan razlog da vas zakon oslobodi krivice za uništavanje tuđe imovine ukoliko razbijete staklo i izvučete nesrećnu životinju.

Ako psa ili bilo koju drugu životinju zateknete u kolima kad je napolju veoma vruće, jedino što smete da uradite jeste da pozovete policiju. Dok oni stignu, uglavnom bude kasno, jer životinja doživi toplotni udar. Čak i kad je policija tu, oslobađanje psa svodi se na proveru registarskih oznaka i utvrđivanje ko je vlasnik vozila. Onda policija pokuša da nađe vlasnika i dovede ga da otključa automobil. Nažalost, takav scenario može da se završi tragično po životinju.
Foto: GettyImages,Eamonn M. McCormack / Stringer
Propisi

Prema zakonu, takav vlasnik može krivično da odgovara, ali je to mala uteha u slučaju povređivanja ili smrti životinje. Štaviše, poseban problem u Srbiji predstavlja veoma mali broj nesavesnih vlasnika koji odgovaraju za zlostavljanje ili ubijanje životinje.

Važno je imati na umu da napolju ne moraju da budu izrazito visoke temperature da bi u automobilu bilo opasno vruće. Kad je napolju 21 stepen, unutrašnjost za svega deset minuta može da se zagreje do temperature od 31 stepena, a za dvadeset minuta do čak 37 stepeni, navodi Pet magazine.

Na Zapadu

Neke zemlje na Zapadu ovu problematiku posebno su regulisale. Među njima su i SAD, mada se propisi razlikuju od države do države. Svega njih 20 ima zakon koji dozvoljava da se spase ljubimac iz parkiranog automobila, a čak i od tog broja samo tri dozvoljavaju običnim građanima da reaguju.

Ostalih 17 je delovanje ograničilo na specifične službe (komunalne službe, policija, vatrogasci, policija za životinje).

Američki zakoni koji regulišu ovu oblast navode niz preduslova koji moraju da budu ispunjeni kako bi neki građanin uopšte krenuo u akciju spasavanja, odnosno razbijanja prozora na tuđem automobilu. Prvo, on mora da proveri da li je auto zaključan i da ima "čvrsto uverenje" da je životinja ozbiljno ugrožena ako se nešto odmah ne preduzme.

Onda moraju da poozovu policiju pre obijanja vozila i da ostanu na mestu intervencije dok ne stigne patrola. Na kraju treba nadležnima da predaju životinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: