Nemate ideju kako da se zabavite sa svojim psom? Evo nekoliko igrica za vašeg ljubimca

Neke pse je lakše umoriti mentalnim igricama nego fizičkom aktivnošću. Ovog puta vam govorimo o tome kako da naučite psa da zaradi hranu kroz igru, tako što ćete nagrađivati poželjno ponašanje. Kako nam je radi očuvanja zdravlja kretanje bilo ograničeno, samim tim ograničeno je bilo i šetanje pasa, a i danas je donekle s obzirom na to da je ponovo na snazi preporuka o držanju socijalne distance. Zbog toga mnogi vlasnici pse više ne šetaju zajedno, pa je korisno znati kako da sami zabavite svog psa i mentalno ga "umorite".

Izvor: petmagazine.rs

Petak, 14.08.2020.

10:09

Nemate ideju kako da se zabavite sa svojim psom? Evo nekoliko igrica za vašeg ljubimca
Foto: Getty Images, Amanda Edwards / Stringer

U igricama u kojima vlasnici uče/vežbaju sa svojim psima različite trikove, psi koriste svoju inteligenciju kako bi za određeno ponašanje dobili nagradicu. Neke pse je lakše umoriti mentalnim igricama nego fizičkom aktivnošću. Vlasnici treba da obrate pažnju na to da se nagrađivanje ne pretvori u podmićivanje. Psi nisu roboti niti igračke, već živa bića koja osećaju patnju, bol, strah i stres, i zbog toga je veoma važno da se vlasnicima objasni kako oni zapravo uče. Za ove igrice vam je potrebno dobro raspoloženje, želja da radite sa vašim psom, strpljenje i vreme. Predstavljamo vam deset igrica koje možete praktikovati sa vašim psom u kući, a koje će vreme koje provedete zajedno učiniti zabavnim.

Toplo - hladno

Za ovu igricu vam je potrebno za početak jedna plastična čaša koja nije providna (može i od jogurta), a kasnije možete dodavati i nekoliko čaša; granula ili poslastica - ako imate psa koji baš i ne voli svoje granule, onda koristite poslasticu jačeg intenziteta (mirišljaviju) kao što je komadić sira, šunke, slanine ili bilo koju drugu hranu koju vaš pas voli i sme da jede.

Na početku kažite vašem psu da sedne, stavite granulicu ispred njega i prekrijte je čašom tako da vaš pas to vidi. Princip je da vaš pas krene da ispoljava istraživačko ponašanje kao što je dodirivanje čaše njuškom, neki psi će liznuti čašu, lupiti je šapom i slično. Onog trenutka kada pas dotakne čašu njuškom ili šapom, podignite je i dajte mu granulicu ili poslasticu koja se nalazi ispod.

Da igrica ne bi bila toliko jednostavna, uzmite još jednu čašu - sada ih imate dve. Stavite granulu ispod jedne i čekajte reakciju vašeg psa. Ako odmah tapne šapom ili njušne čašu ispod koje se nalazi granula, dobiće tu granulu kao nagradu. Ako je ne tapne, sačekajte da razmisli – on će ispoljavati različita ponašanja i pitanje je vremena kada će pogoditi ispod koje čaše je granula. Sada igricu činite još težom time što ćete vrteti čaše ukrug. Princip je isti – pas bi trebalo da pronađe čašu ispod koje je granula ili poslastica. Kasnije ubacujete i treću čašu, vrtite ih ukrug, zatim četvrtu i tako dalje. Najbitnije je da postepeno otežavate igricu i da vaš pas voli da vežba sa vama.
Foto: Getty Images, Matt Cardy / Stringer
Skok kroz ruke

Ova igrica je za male rase pasa, koje mogu proći kroz vaše ruke. Za veće pse je najbolje vežbati sa obručem. Za ovu igricu su vam potrebne poslastice, vreme i strpljenje. Prva faza je navođenje granulom ili poslasticom. Levu ruku naslonite na krevet ili pod, a desnom rukom navodite psa sa granulom da prođe iznad leve ruke ili da je preskoči. Bitno je da vašeg psa nagrađujete svaki put kada prođe rečju "bravo" i nagradom.

Ako se desi da vaš pas hoće da prođe ispod vaše ruke, onda možete koristiti jastuk i staviti ruku na jastuk. Na kraju, spojićemo ruke u krug i baciti poslasticu tako da pas prođe kroz krug od vaših ruku. Prolazak vašeg psa kroz krug možete markirati rečima "kroz", "hop" ili kojom god vi želite. Ne zaboravite da nagrađujete to ponašanje rečju "bravo" i nagradicom. Trening je igra.

Interaktivna igračka za dva minuta

Za ovu igricu su vam potrebni plastična flašica, skalpel, makaze i granule koje vaš pas jede. Flašica bi trebalo da bude od čvršće plastike. Kao alternativa može poslužiti i kutija od teniskih loptica. Pomoću skalpela i makaza napravite rupice na flašici. Kada pravite rupice, gledajte da one ne budu preblizu jedna druge, da ne budu ni velike niti previše male, i da granule ne mogu da ispadnu iz njih.

Kada napravite rupice na flašici, ubacite granule unutra i dajte je psu. Ako vaš pas nije zainteresovan i ne zna šta bi trebalo da radi, možete flašicu okretati tako da pokažete psu da iz nje ispadaju granule. Pas iz ove igračke može dobijati obrok i time ga "zaraditi".

Flašica ne bi trebalo da psu bude dostupna ako je prazna, jer onda nije interaktivna igračka već predmet za žvakanje i jelo.
Foto: GettyImages, John Moore / Staff
Moj pas se pravi mrtav

Pre nego što krenete da vežbate ovaj trik sa vašim psom, trebalo bi da on zna komandu "lezi". Kažete vašem psu da legne, zatim ga navodite uz pomoć granule ili poslastice tako što je pomerate od njegove njuške ka glavi i leđima tako da je on prati i u jednom trenutku - legne. Kada legne, takvo ponašanje možete markirati rečima "beng, beng", "mrtav" ili kojom god želite, i nagraditi psa granulom ili poslasticom i pohvalom "bravo".

Igra njuha

Za ovu igricu su vam potrebni kutija od cipela ili patika i stare novine (papir). Zgužvajte stare novine (papir) i ubacite ih u kutiju. Kada ste ubacili papir, stavite nekoliko granulica unutra. Dajte vašem psu kutiju i gledajte koje ponašanje će da ispolji. Kada on njuši granule između papira u kutiji, markirate to rečju "traži", "njuši"... Ne zaboravite da ohrabrujete vašeg psa rečju "bravo". Trening je igra strpljenja i vremena.

Peškir

Za ovu igricu potrebni su vam peškir i granulice. Stavite peškir na neku ravnu površinu. Stavite granulu na peškir, a zatim krenite da presavijate peškir tako da ga rolate – savijajte ga kako dodajete granule i tako dok ne dođete do kraja peškira. Peškir bi na kraju trebalo da liči na rolat. Zatim malo odmotajte peškir i stavite granulu tako da pas vidi da na peškiru ima granula. Ovom igricom želimo psa da podstaknemo na istraživački duh i da vidimo kakav ima njuh. Cilj je da pas krene da odmotava peškir i da odmotavajući ga nailazi na granule koje su nagrada u ovoj igrici.
Foto: GettyImages, Fox Photos / Stringer
Dodir

Otvorimo dlan ruke i okrenemo ga ka psu. U trenutku kada vaš pas priđe i onjuši ga, markirate to ponašanje izgovarajući "dodir" i nagradite vašeg psa iz druge ruke. Na početku vežbice ruku stavljate blizu vašeg psa, a ukoliko on ne shvata šta bi trebalo da uradi, možete mu pomoći tako što ćete ga dlanom dotaći po njušci, reći "dodir" i nagraditi ga ukusnim zalogajem (poslasticom).

Ako imate psa koji ne želi da dodirne vaš dlan, onda ćete u ruci sa otvorenom šakom držati granulu i približiti je psu, kako biste ga zainteresovali da priđe i njušne. Kada priđe, pipnite njegovu njušku, recite "dodir" i nagradite ga iz druge ruke. Cilj igrice je da pas shvati da će kad god njuškom dodirne vaš dlan – dobiti nagradicu. Ruku kasnije možete pomerati po visini i ovu igricu kombinovati sa, na primer, komandom "sedi".

Povuci - potegni

Za ovu igricu su vam potrebni obična kartonska kutija od cipela ili patika, skalpel, makaze, plastični poklopac ili plića plastična posuda, pertla, kanap ili parčence krpe i gumena igračka. Na kartonskoj kutiji skalpelom napravite rupu tako da plastični poklopac može da prođe. Zatim skalpelom napravite rupicu na plastičnom poklopcu tako da kroz tu rupicu može da prođe pertla, kanap ili parče krpe.

Provucite pertlu, kanap ili parče krpe i napravite čvor. Drugi kraj zavežite oko gumene igračke. Nekoliko granulica stavite u plastični poklopac i ubacite ga u kutiju. Gumena igračka ostaje vezana za plastični poklopac kako bi vaš pas kada uhvati igračku izvukao poklopac i video da se tu nalaze granulice.
Foto: GettyImages, Mark Kolbe / Staff
Vašar

Za ovu igricu su vam potrebni skalpel, makaze, kartonska kutija, igračka ili poslastica (štapići ili koskice). Odsecite ili savijte ivice kartonske kutije. Sa jedne strane isecite kutiju tako da napravite rupu. Na vrhu kutije napravite šest rupa. Kroz rupu sa strane provucite ruku sa poslasticom ili predmetom koji vaš pas voli.

Kada pas gleda u kutiju, on vidi poslasticu ili predmet koji iskače kroz neku od šest rupa koje ste napravili. Važno je da vaš pas pobedi u igrici i obratite pažnju na to da se ne frustrira ako vi stalno pobeđujete. Bodrite ga i ne zaboravite - trening je zabava i ove igrice služe tome da se vaš pas umori i zabavi na mentalnom nivou.


Krpa iznenađenja


Za ovu igricu su vam potrebni stara garderoba, krpa (peškir), makaze, konac, igla i granulice. Staru garderobu ćemo iseći i napraviti krpice različitih oblika i veličina. Njih ćemo prišiti na različitim mestima za krpu. Kada krojite krpice, obratite pažnju na to da na njima nema dugmića, nitni, šnireva kako se pas ne bi povredio ili progutao dugme.

Krpa bi trebalo da bude stabilna jer ne želimo da se pas kliže po njoj. Prišivene krpice trebalo bi da budu prepreka na krpi kao podlozi. Granulice sakrijte u krpicama. Postavite igračku na čvrstu podlogu i gledajte kako vaš pas reaguje. Ova igračka postoji u gotovoj varijanti na internetu, ali princip "uradi sam" je mnogo zabavniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: