Kako nagovoriti psa da jede povrće?

Neki psi su veliki ljubitelji zdravih zalogaja, a druge pak ne možete nikako naterati da pojedu malo povrća. Srećom, postoji poneki trik koji možete da primenite i da "prevarite" svog ljubimca.

Izvor: petmagazine.rs

Ponedeljak, 20.07.2020.

12:19

Kako nagovoriti psa da jede povrće?
Ilustracija/Foto: depositphoto/Amaviael

Štapić šargarepe ili tikvice, kao i cvet brokolija, odlična su niskokalorična poslastica i nagrada za psa, ali i veoma zdrava. Povrće je korisno pre svega za gojazne pse, one s dijabetesom ili hroničnim bolestima povezanim s većom telesnom težinom. Psi mogu da jedu: šargarepu, brokoli, bundevu, tikvice, kelj.

Kuvano povrće za psa

Psi vole i sirovo i kuvano povrće, a savet stručnjaka za ishranu pasa je da se ono psu uvek daje ispasirano ili umiksano u blenderu, kao kaša ili gusti sok. Kratko kuvanje povrća olakšava varenje.

Organsko povrće za psa

Uvek psima dajte sezonsko povrće organskog porekla, jer su naši četvoronožni najbolji prijatelji veoma osetljivi na pesticide. Izbegavajte povrće iz porodice kupusa, zbog njegovog uticaja na tiroidnu žlezdu, kao i mahunarke, a i sve ono što sadrži veći procenat skroba, kao recimo krompir, trebalo bi izbegavati.

Kako psa nagovoriti da jede povrće?

Ako vaš pas nije ljubitelj povrća, evo kako ga možete „prevariti” da ga ipak pojede s vremena na vreme:

Šargarepa i pas

Mnogi psi je obožavaju, svežu ili kuvanu, ali ako to nije slučaj s vašim mezimcem, zbog beta karotena, koji je veoma zdrav, prevarite ga da je pojede s vremena na vreme. Narendajte svežu šaragarepu i umešajte je u granule ili vlažnu hranu koju vaš pas inače jede, ili je skuvajte i ispasirajte pa je kao pire dodajte obroku.
Bundeva u ishrani pasa

Konzervisana, u obliku pirea (koji možete napraviti i sami) odlična je namirnica za pse koji bi trebalo da izgube koji kilogram. Onoliko bundeve koliko dodate psu obrok, za toliko smanjite količinu hrane u obroku psa (granula ili vlažne hrane). Pas će brzo gubiti kilograme, a osećaće se sitim zbog bundeve čak i ako jede manju količinu hrane. Ova namirnica bogata je vlaknima, ima malo kalorija, ima mnogo vitamina i minerala (cink, vitamin A…).

Psi vole brokoli

Možete ga psu kao dodatak uz obrok (pospite komadiće preko obroka) ponuditi smrznutog, kuvanog ili svežeg. Ima mnogo vlakana, kalcijuma, beta karotena, vitamina C i A, i ima malo kalorija. Izvrstan je „lek” protiv raka, ali pazite s količinom, jer može izazvati gasove.
Organska bela rotkva za psa

Izvrstan je izvor folata i kalcijuma i odlična za gubljenje kilograma. Ima veoma malo kalorija, svega 17 u jednom plodu. Možete je kao pire dodati u obrok psa, ili je iseckati svežu i psu ponuditi kao poslasticu. Neke kuce je vole i kuvanu ili pečenu, prenosi Petmagazine.rs.

Povrće kao poslastica za psa

Savet veterinara je da se kao poslastica, pri ishrani komercijalnom hranom, povrće daje u količini do deset odsto dnevnog obroka. Ako čini deo obroka sveže pripremljene hrane, onda može biti zastupljeno do 25 odsto, a ako je u sastavu hrane koja se daje psu sa određenim zdravstvenim problemom – povrće može biti zastupljeno čak i do 50 odsto u obroku.

Kao pomoć u lečenju opstipacije (ali i lakših dijareja) može se koristiti pire od bundeve. Za pse s nekom vrstom tumora preporučuje se brokoli, koji ima čak 33 antikancerogena sastojka i blagotvorno deluje na celokupno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: