- Ljubimac -

Da li vaš pas cvili u automobilu?

Kada u auto ulaze samo kada ih vodite na omiljeno mesto - u park, na reku ili u prirodu, pas će nesnosno cvileti tokom cele vožnje i neće moći da dočeka da stigne tamo.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Foto: Getty/Getty Images Entertainment
Foto: Getty/Getty Images Entertainment

Kada se voze automobilom, psi neretko uzbuđeno dahću, ne mogu da sede ili leže mirno i gotovo obavezno - cvile. Zašto se to dešava? Ovo je jedno od čestih pitanja vlasnika. Odgovor na ovo pitanje dala je Karen B. London, bihejviorista i profesionalni trener, kolumnista poznatog američkog magazina Bark.

Pas je uzbuđen

Kada uđu u automobil, psi znaju da nekuda idu sa svojim vlasnicima. Da li je to u posetu nekom izletištu, na reku, u park za pse… Svakako, ljubimci znaju da su se zaputili negde gde vole da borave, pa od prevelikog uzbuđenja počinju da cvile jer ne mogu da iščekaju momenat da stignu.

"Ukoliko vas brine to preveliko uzbuđenje kod psa, ili vas samo nervira što su toliko glasni i uporni u cviljenju, pokušajte da budete manje predvidivi. To konkretno znači da se ne vozite sa psom samo onda kada idete u prirodu, već ga povedite sa sobom i kada idete po decu u školu ili u vrtić, kada odlazite s prijateljima na kafu, kada završavate neke obaveze poput nabavke ili plaćanja računa. A možete se i samo provozati, bez izlaženja iz automobila, jer psi vole da budu s nama, šta god mi radili", savetuje Londonova.

Foto: Getty/Mario Tama / Staff
Foto: Getty/Mario Tama / Staff

Prevarite ga

Ona savetuje da naše mezimce malo i prevarimo, i to tako što se nećemo parkirati baš uz reku ili park, već malo dalje, pa pas neće odmah videti i znati gde ide, pa samim tim neće previše uzbuđeno reagovati.

"Kada se zaustavite na nekom parkingu, vaš pas će misliti da ćete možda „samo” ići u običnu šetnju, ili da možda neće ni izaći iz automobila", savetuje ova bihejvioristkinja, koja navodi da kada pas ne zna zbog čega je u automobilu i gde ide, biće znatno manje uzbuđen, piše Petmagazine.rs.

Zanimacija za psa

Ono što je takođe veoma važno, prema rečima Karen B. London, jeste i da ne dozvolite psu da se u automobilu dosađuje. Većina pasa voli da izbaci glavu kroz prozor i da posmatra svet oko sebe, kao i da se luftira na povetarcu, ali to nije dovoljno.

"Bilo bi dobro da na zadnjem sedištu uvek držite i omiljenu igračku vašeg mezimca, 'kong' igračku, ili neku gumenu koju može da grize. Tako će biti okupiran svojom zanimacijom i neće cvileti i jedva čekati da stigne na destinaciju koja ga toliko uzbuđuje", napominje Amerikanka.

strana 1 od 11 idi na stranu