Ne čekajte da se stvari zakomplikuju, već reagujte odmah: Uho boli najviše

Najčešći neprijatelji ušne školjke vašeg psa su gljivice, ali odmah zatim i popino prase i različite alergije. Ne čekajte da se stvari zakomplikuju i reagujte na prve simptome.

Izvor: petmagazine.rs

Utorak, 07.07.2020.

11:08

Ne čekajte da se stvari zakomplikuju, već reagujte odmah: Uho boli najviše
Ilustracija/Foto: depositphoto/Bigandt

Mada često postoji sklonost da se ovo oboljenje posmatra kao jedno od manje značajnih, upale uha mogu biti veoma ozbiljno oboljenje i s ozbiljnim posledicama ako je lečenje neadekvatno ili kasno preduzeto.

Upala uha kod pasa

Upala uha je veoma frekventno oboljenje i pojavljuje se češće kod pasa nego kod mačaka. Veoma je često kod rasa koje imaju takozvanu zatvorenu ušnu školjku (oborene uši), ali nije retko ni kod nemačkih ovčara i malih rasa pasa (bišoni, maltezeri, pekinezeri…) zbog pojačane odlakavosti kanala uha.

Najčešći simptomi upale uha kod pasa

Simptomi koji se javljaju kod upale uha pre svega je bol, koji ćete primetiti kad pokušate da pomazite psa po glavi, ali i iscedak koji je najčešće braon boje i veoma neprijatnog mirisa.

Simptomatologija može biti i veoma dramična, s povišenom temperaturom, kretanjem pacijenta u krug ili sa stavom tela gde je glava pognuta i pas se kreće kao da nešto stalno njuši, a može se javiti i stalno i uporno trešenje glavom.

Ovakvi izraženi simptomi su najčešći kod pojave stranog tela u spoljašnjem ušnom kanalu (popino prase) ili parče vate koje ostane u kanalu kad vlasnici pokušaju da očiste uho štapićima za uši.

Crveno uho psa

Ono što je prvo vidljivo i vlasnicima i stručnim licima jeste crvenilo ušne školjke s pojavom sitnih rana koje na dodir krvare i s ljuštenjem kože unutrašnje strane uha.

Opšta je preporuka vlasnicima da, kad primete ove promene, ne preduzimaju ništa, i da u uho na svoju ruku ne stavljaju nikakve lekove i ne pokušavaju da očiste uho jer to može da poremeti kasnije analize i može navesti veterinara na pogrešnu stranu u lečenju.

I ako ste nešto radili, obavezno o tome obavestite veterinara i ponesite lek ili tečnost koju ste aplikovali.
Ilustracija/Foto:HighwayStarz /Depositphotos
Gljivice su glavni krivci za upalu uha

Najčešći uzroci upale i kod pasa i kod mačaka jesu gljivice. Upravo gljivična upala je odgovorna za pojavu braon čokoladastog iscetka iz uha. Naravno, nakon gljivica koje se sporo razvijaju, posle nedelju do deset dana javi se i komplikacija bakterijskog tipa.

Šuga ušiju kod pasa

Drugi načešći uzrok je šugarac (šuga ušiju). Ovoj uzročnik je u podlozi većine upala ušiju (više od 60 odsto). Šugarac je oboljenje koje se sporo razvija i prvi simptom je uporan svrab, pas se frenetično češe po zaraženom uhu.

Ovaj simptom se često i previdi, a pošto nema drugih vidljivh simptoma osim svraba, vlasnici najčešće smatraju da je za to stanje odgovorna neka alergija ili kupanje. Naravno, i ova upala se u kasnijem toku komplikuje bakterijskom i gljivičnom komponentom.

Popino prase i pas

Treći uzrok upale uha, koji se najčešće javlja u proleće, jeste popino prase (hordeum murinum). Ovo je vrsta jednogodišnje biljke veoma slične ječmu, koja je vrlo rasprostranjena u našim parkovima i drugim zelenim površinama.

Psi koji šetaju po travnjacima, naročito po sveže pokošenim, veoma lako postanu žrtve ove trave koja se lako kači za dlaku na uhu ili na kožu, te tako upadne u ušni kanal.

Simptomi su skoro trenutni, pas počinje da cvili, drži pognutu glavu i hoda s glavom okrenutom na jednu stranu, što olakšava dijagnostiku. Naravno, potrebno je da se odmah obratite veterinaru.

Tumori i izrasline u uhu psa

Česti uzroci upale uha jesu tumorska oboljenja i pojave izraslina u spoljašnjem ušnom kanalu, koje vremenom rastu i mogu svojom veličinom i lokalizacijom da dovedu do začepljenja ušnog kanala i do veoma velikih problema u zdravstvenom smislu.
Ilustracija/Foto:babenkodenis/depositphotos
Alergije muče pse

Još jedan od veoma čestih uzročnika upala ušiju jesu alergije. Najčešće su u proleće, ali mogu se javiti i u bilo koje doba godine ako su nutritivne ili izazvane nekim drugim agensom (grinje, kućna prašina, primena nekih hemikalija, netolerancija na vrućinu ili hladnoću, autoimuna stanja itd).

Važno je istaći da je alergija jedino stanje u kome suoba uha zapaljena. Ni jedno drugo patološko stanje neće dovesti do upale oba uha. Naravno, kasnije se i alergije komplikuju drugim vidovima upale ako se ne otkloni primarni uzrok.

Lečenje upale uha kod psa

Lečenje u zavisnosti od toga šta je uzrokovalu upalu uha može biti od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a kod komplikovanih, zapuštenih ili tumorom uzrokavanih upala može trajati i nekoliko meseci.

Naravno, opšta je preporuka da se odmah javite veterinaru, koji će preduzeti odgovarajuće mere u odnosu na primarni pregled pacijenta. Potrebno je detaljno obavestiti veterinara o svim merama koje ste preduzeli sami, prenosi Petmagazine.rs.

Higijena psećih ušiju

Higijena je glavna i jedina preventiva kod upala ušiju. Na tržištu postoje mnogi preparati koji služe preventivnoj higijeni spoljašnjeg ušnog kanala, ali je potrebno konsultovati veterinara o primeni ovih preparata jer nije svaki odgovarajući za svako stanje i tip kože. Kod rasa pasa koje imaju odlakan ušni kanal potrebno je redovno odstranjvati dlake iz kanala (barem jednom mesečno).

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: