Kreću ogromne vrućine a imate polarnog psa: Evo kako da mu olakšate leto

Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima leto i visoke temperature doživljavaju kao pakao. Većina polarnih rasa pasa koje žive u našim krajevima u osnovi je adaptirana na kontinentalnu klimu i sa letnjim žegama se sasvim uspešno bori. To, međutim, ne znači da tokom letnjih žaropeka ne bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njihovom rashlađivanju.

Izvor: petmagazine

Petak, 03.07.2020.

15:21

Kreću ogromne vrućine a imate polarnog psa: Evo kako da mu olakšate leto
Foto: Getty Images, Sarah Stier / Stringer

Vlasnici koji u domu imaju polarne pse uglavnom su saglasni da iako im je zima u genima, sasvim dobro izlaze na kraj i sa balkanskim žegama. Doduše, niko ne dovodi pod sumnju da ovim rasama vrućina nije idealna sredina i da u njoj ne uživaju.

Polarne rase u šetnji

Tokom boravka napolju polarni psi imaju običaj da kopaju rupe, tragaju za vlažnim mestima, kao i da biraju debelu hladovinu za predah. U najtoplijem delu dana skloni su lenjosti i dremki, da bi sa dolaskom večeri i blažim osveženjem već bili spremni za akciju na otvorenom.

Kako je reč o aktivnim psima kojima su potrebne kilometarske šetnje, pravo vreme za izlazak napolje jeste rano jutro. Ponašanje vašeg ljubimca u to vreme neće se razlikovati ni po čemu u odnosu na druge delove godine, navodi Petmagazine.
Foto: GettyImages, Ben Pruchnie / Staff
Pas i vrućina

Letnja iskušenja kojim su izloženi polarni psi stručnjaci ne razlikuju drastično u odnosu na probleme koji u vreme vrućina tište ostale pse, naročito dugodlake.

Njihovi saveti svode se na izbegavanje šetnji u vreme najviših dnevnih temperatura, kao i obezbeđivanje dovoljne količine sveže vode, koja mora uvek da bude pred očima ljubimca.

Kako je reč o psima izuzetno visoke inteligencije i pronicljivosti, ne treba imati nikakve sumnje da će učiniti sve da pronađu način da se rashlade i osveže, bez obzira koliko im vremenske prilike bile neprijatne. Većina ljubimaca ovih pasmina u letnjim danima voli osveženja vodom, pa blaga kupanja sigurno neće biti na odmet. Ishrana pasa tokom leta

Među najvažnijim savetima za letnje dane su i preporuke vezane za ishranu. Dežurna je preporuka da pokušate da im pronađete pravu količinu i tajming hranjenja. Nemojte da se čudite ako se haskiji ili malamuti u danima žege sami opredele za dijetu i prorede uobičajene obroke. Polarni psi obično nisu preterano proždrljivi i sami znaju da procene koja količina hrane im je potrebna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: