Da li je njihova pljuvačka zaista lekovita?

Sigurno ste barem jedanput u životu od nekoga čuli da je pljuvačka psa lekovita, i da njihove rane brže zarastaju jer ih ližu i tako leče.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

11:31

Da li je njihova pljuvačka zaista lekovita?
Ilustracija/Foto: babenkodenis/depositphotos

Stvar nije u lekovitosti, kažu stručnjaci, već u tome da njihove rane zarastu brže zbog hrapavog jezika kojim psi uklanjaju mrtvo tkivo, piše magazin "Pas", prenosi Petmagazine.rs.

Oni lizanjem rane i ubrzavaju cirkulaciju u ozleđenom delu kože, pa njihov hrapavi jezik zapravo imitira čišćenje rane koju sprovode lekari ili hirurzi.

Međutim, svojom pljuvačkom psi sebi neretko nanesu više štete nego koristi, jer oni tokom boravka napolju na svoj jezik nanesu i raznorazne bakterije i nečistoće te dodatno iziritiraju ozleđeno mesto ili čak dovedu do infekcije rane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: