Koale na ivici izumiranja: Populacija više nije održiva FOTO

Zbog nezapamćenih suša i požara u Australiji, populacija koala se toliko smanjila da se te životinje sada smatraju "funkcionalno izumrlim".

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

08:10

Koale na ivici izumiranja: Populacija više nije održiva FOTO
Foto: Getty/Brook Mitchell

Predsednica australijske fondacije "Koala", Debora Tabart procenjuje da je od požara stradalo više od 1.000 koala i da je 80 odsto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari, zajedno s dugotrajnom sušom i krčenjem šuma, uzrok su, prema rečima stručnjaka, "funkcionalnom izumiranju" koala, piše Forbs.

Funkcionalno istrebljenje se dešava kada populacija postane toliko ograničena da više ne igra značajnu ulogu u svom ekosistemu, i kada populacija više nije održiva.

Iako neke jedinke mogu da se razmnožavaju, ograničen broj koala dugoročnu održivost vrste čini malo verovatnom, a životinje veoma podložne bolestima.

Krčenje šuma i požari uništavaju glavni izvor ishrane koala, stablo eukaliptusa. Odrasla koala dnevno pojede do dva kilograma lišća eukaliptusa koji im je glavni sastojak u ishrani.
Foto: Getty/Brook Mitchell
Da bi se biljke eukaliptusa oporavile posle požara, potrebno je nekoliko meseci, što ne ostavlja prikladan izvor hrane za koale, tako da mnoge umiru od gladi.

Bolnica za koale "Port Makveri" sakuplja donacije kako bi pomogla u lečenju povređenih koala.

Do danas je prikupljeno 1.330.000 australijskih dolara od trideset hiljada donatora.

Deo njihovih napora je da se postave stanice za piće za koale u područjima koja su opustošena požarima. Sredstva će se takođe koristiti za "Arku koala", odnosno utočište za koale povređene u požarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: