Ugrožene koale: Izgorelo 2000 hektara šuma, prirodnog staništa ovih životinja

Stručnjaci strahuju da će stotine koala poginuti u požarima koji su uništili njihovo stanište na istočnoj obali Australije.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2019.

11:28

Ugrožene koale: Izgorelo 2000 hektara šuma, prirodnog staništa ovih životinja
Foto: Getty/ Brook Mitchell / Stringer

Predsednica Društva za zaštitu koala Sju Ešton rekla je da se nada da će zaštitnicima divljih životinja biti dozvoljeno da u četvrtak započnu pretragu terena zahvaćenog požarimane bi li pronašli preživele životinje, prenosi AP.

Požar je počeo udarom munje u petak u šumi u državi Novi Južni Vels, 300 kilometara severno od Sidneja, i od tada je izgorelo 2.000 hektara šume, odnosno dve trećine staništa koala.

"Ako pogledamo stopu preživljavanja od 50 odsto, to je oko 350 koala i to je apsolutno poražavajuće. Nadamo se da nije tako loše, ali zbog intenziteta vatre i načina na koji se koale ponašaju tokom požara, nemamo mnogo nade", rekla je Eštonova.

Tokom požara koale se penju visoko na drveće. Eštonova je dodala i da je kolonija koala uglavnom zdrava i genetski raznolika, kao i da one vole obalske šume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: