Smetaju im dabrovi: "Neko ih je namerno tu naselio"

Dabrovi koji su se pre nekoliko godina pojavili u Krupi na Vrbasu nanose veliku štetu uništavajući imovinu i rušeći drveće, a meštani sumnjaju da ih je neko namerno naselio u tom kraju.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.10.2019.

08:55

Smetaju im dabrovi:
Foto: Getty/Steve Dykes / Stringer

Stanovnici Krupe kažu da dabrovi stablo široko više od 40 centimetara sruše za noć, a da porodice koje žive od prerade i prodaje drveta zbog njihove aktivnosti često ostaju bez zarade.

Navode da su zvali lovačko udruženje, gradske institucije, čak i udruženja za zaštitu životinja i da samo žele da im neko nadoknadi štetu i premesti dabrove na drugo mesto, prenose "Nezavisne".

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" rekli su da je dabar trajno zaštićena vrsta Zakonom o lovstvu i da je kao takva pod zaštitom države.

"Mi samo pratimo brojno stanje i evidentiramo prisustvo te vrste i štetu koja se dešava. Dabar je skoro iščezao pre nekoliko godina, ali sad je očigledno da ih je sve više", kažu u "Zmijanju".

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da štetu koju pričini dabar na imovini država plaća u punom iznosu procenjene štete, što je u skladu sa Zakonom o lovstvu, u kojem je propisano da je "štetu koju počini divljač za koju je propisana stalna zabrana lova dužan da nadoknadi subjekat koji je propisao zabranu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: