Široki polarni predeli prepuni su opasnosti: Rusku mornaricu "potopili" morževi?

Morževi su na Arktiku napali i potopili brod ruske mornarice koji je u tom trenutku bio u ekspediciji.

Izvor: B92, N1

Sreda, 25.09.2019.

08:39

Široki polarni predeli prepuni su opasnosti: Rusku mornaricu
Foto: katiekk/depositphotos

Brod tegljač Altaj iz Severne flote ruske mornarice bio je na putu za arhipelag Zemlju Franje Josifa i prevozio je naučnike iz Ruskog geografskog društva, javlja Sajens Alert.

"Široki polarni predeli prepuni su opasnosti", stoji u nedavnom izveštaju grupe naučnika.

Jedna od tih opasnosti su morževi, veliki polarni sisari koji mogu biti teški više od jedne tone i izuzetno su opasni ako se osete ugroženim.

Da bi došli na kopno, članovi ekspedicije morali su da upotrebe manje desantne brodove, a jedan od njih napala je ženka morža koja je na taj način pokušala da zaštiti svoje mladunce.

Iz mornarice je saopšteno da su "ozbiljniji problemi izbegnuti zahvaljujući dobro koordinisanoj reakciji mornara Severne flote koji su uspeli da udalje čamac od morža, a da ga pritom nisu povredili".

Časopis Barents Observer piše da se u blizini morža u tom trenutku nalazio dron, iako nije potvrđeno da je to bio uzrok agresivnog ponašanja životinje.

Ruska mornarica saopštila je oprema nije oštećena.

"Morževi su napali jedan od čamaca na ekspediciji. Čamac je potonuo, a tragedija je srećom izbegnuta zahvaljujući reakciji vođe naše grupe. Svi učesnici ekspedicije uspešno su stigli na kopno", navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi "bliski susret" ruske mornarice s morževima. Tako su se u maju ove godine na internetu pojavile fotografije iz 2006. na kojima je prikazan veliki morž kako spava na ruskoj podmornici, prenose mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: