- Ljubimac -

Danas je Međunarodni dan pasa: Ove činjenice niste znali o njima

Danas je dan naših najvernijih i najboljih prijatelja. Danas se obeležava Međunarodni dan pasa.

Izvor: B92, mondo.rs
Podeli
Foto: depositphoto/jobrestful
Foto: depositphoto/jobrestful

Još od 2004. godine 26. avgusta obeležava se Dan pasa. Ideju je dala aktivistkinja Kolin Pejdž koja je htela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvernijim prijateljima i izuzetno dragocenim životinjama.

Ne govori se bez razloga da je pas čoveku najbolji prijatelj. Da nam je stvarno pravi prijatelj, pas nam to svakodnevno dokazuje. To najbolje znaju svi oni koji čuvaju i vole pse. Čista i bezuslovna ljubav je najbolji dokaz prijateljstva. A pas je u sebi ima i previše.

Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovanost za svog vlasnika odlika su svakog psa. To dokazuju i brojni primeri u kojima su psi dokazali svoju ljubav prema vlasniku. Svoju odanost prema vlasniku pokazuju kroz neprestanu brigu i privrženost. Zato i jesu pravi prijatelji čoveku.

Na Dan pasa, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o njima.

Foto: depositphoto/andreaobzerova
Foto: depositphoto/andreaobzerova

Psi često sanjaju. Tačnije, oni prolaze kroz vrlo slične faze sna kao i ljudi, uključujući i REM fazu, u kojoj sanjamo snove kojih se sećamo. Trzanje njuške i pokreti šapama u snu siguran su znak da vaš ljubimac u tom trenutku nešto sanja. Ali znate šta je interesantno? Stručnjaci sa Harvarda kažu da psi obično sanjaju - svoje vlasnike. Zar to nije divno? Ako imate psa, imate nekoga ko vas bezuslovno voli i sanja o vama. Šta ćete više!

Mogu da budu pametni koliko i dvogodišnje dete, a otprilike toliki im je i "fond reči". Dobro, ne baš fond reči, ali razumeju otprilike isti broj reči kao dvogodišnjak. Najinteligentnijom rasom smatraju se border koliji koji razumeju oko 200 reči. Slede pudle, nemački ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

Pseće čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu da "nanjuše" i bolesti kao što su rak ili dijabetes.

Foto: depositphotos/Ksuksann
Foto: depositphotos/Ksuksann

Mahanje repom jedna je od najčešćih formi komunikacije, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su srećni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može da odaje anksioznost ili uznemirenost.

Psi ponekad dele naše emocije - pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti.

Stari je mit da psi vide crno-belo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju da razlikuju nijanse žute i plave, na primer. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

Foto: depositphoto/ChrisTefme
Foto: depositphoto/ChrisTefme

Šapice im često smrde, ali sa dobrim razlogom - jedine znojne žlezde koje imaju su smeštene na šapama.

Psi su najbliži živi srodnici vukova, ali je tačna "rodbinska" linija nejasna. Smatra se da je prvi pokušaj pripitomljavanja vukova "sproveden" pre više od 15.000 godina.

"Otisak" pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

Studije su pokazale da se psi orijentišu prema magnetnom polju Zemlje, tako da imate kuce koje prilikom vršenja nužde preferiraju da njuškicu okrenu na sever, i one koji više vole da gledaju na jug tom prilikom.

Cilj obeležavanja Dana pasa jeste jačanje svesti građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, podsticaj za bolju brigu o psima, kao i podsećanje koliko su oni naši najbolji prijatelji bez kojih ne bismo mogli!

strana 1 od 12 idi na stranu