Teše vas kad ste tužni i prilagodljive su: Evo zašto je mačka savršen ljubimac

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim, pa čak i grubim cimerima. Međutim, to je daleko od istine, jer ove lepotice mogu da budu savršeni ljubimici za svakoga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

15:42

Teše vas kad ste tužni i prilagodljive su: Evo zašto je mačka savršen ljubimac
Foto: Getty/Chris McGrath

Zbog ovih šest razloga ćete odmah poželeti da nabavite mačku:

Prepoznaju kada je vlasnik tužan i teše ga

Mačka može da oseti kada je njen vlasnik tužan, depresivan, kada ga je strah i slično. Tada reaguje tako što pojačava svoje komunikacione signale, i to tako što će leći pored vas, više se maziti ili glasnije mjaukati. Ovakva reakcija mačke deluje smirujuće na vlasnika, jer on zna da je neko primetio da se ne oseća dobro i da pokazuje brigu za njega.

Neće vam zameriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čoveku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom sa mačkom, ona će to prepoznati, pa će i sama pokazivati da želi da se više mazi, sedi sa njim ili će jednostavno biti sa njim u istoj prostoriji. Ako, pak, čoveku nije potrebna tolika interakcija sa ljubimicem, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez “prigovaranja” povući u svoj ugao sobe ili na krevet, pa vlasniku neće to zameriti.

Uče dete vrednostima saosećanja

Većini pasa u naravi je da vole kad se “gnjave”, pa podnose umerenu grubost. Mačke, sa druge strane, to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobeći i zaustaviti interakciju sa čovekom. Na taj način dete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtevaju pažljivije, nežnije ophođenje, kao što su mačke.
Foto: Getty/Chris McGrath
Brzo nauče da pravilno obavljaju nuždu

Jedna od velikih prednosti života sa mačkom jeste ta da nju ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu sa peskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mesto na koje ide da obavlja nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku. Sve što bi vlasnik trebalo da uradi je da redovno čisti posudu sa peskom, jer su mace veoma pedantne životinje.

Čisti su ljubimci

Mačke su savršeni ljubimci, jer su veoma čiste. Izrazito vole čistoću, pa se kupaju od glave do šape i po nekoliko puta na dan. U zavisnosti od vrste mačke, potrebno ju je povremeno i četkati.

Grejaće vas tokom zime

Mačka sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate, pruža osećaj kao da ste u najudobnijem raju. Vole i da spavaju sa svojim vlasnikom i tako se međusobno greju. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može da snizi krvni pritisak i smanji stres, istog trenutka prigrlićete svoju macu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: