Ne ostavljajte leti pse u autu: Toplota može da bude fatalna po njih

Brojni ljubimci svakoga leta pate kada ih vlasnici ostave u vrelom automobilu „samo na trenutak“, dok obavljaju neke hitne obaveze. Međutim, automobil se na vrućini, kako za decu, tako i za ljubimce, pretvara u opasnu zamku.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

19:00

Ne ostavljajte leti pse u autu: Toplota može da bude fatalna po njih
Foto: depositphotos/innervision

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se vrtoglavo penje

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se penje mnogo brže nego što mislite. Ako je auto parkiran na suncu, a napolju je temperatura od 25 stepeni Celzijusa, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stepeni. Ako je vrućina veća, primera radi, oko 35 stepeni, u autu za manje od 10 minuta može da bude čak 50 stepeni.

Posledice mogu da budu katastrofalne. U najgorem slučaju životinja može da ugine od toplotnog udara. Jedna od posledica je i teško oštećenje mozga koje može da nastupi već nakon desetak minuta, prenosi paszavas.com

Simptomi toplotnog udara

Pas pogođen toplotnim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku i teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamneo, malaksao je, ima povišenu temperaturu i u težim slučajevima krvavi proliv, povraćanje, a očigledan je i manjak koordinacije. Ako primetite simptome, odvedite psa kod veterinara ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode, i odvedite ga na hladnije mesto.

Šta da uradite ako vidite psa u automobilu po vrućini?

Naravno da ne smete da provalite u tuđi automobil i da pustite psa. Možete da pozovete policiju i lokalno društvo za zaštitu životinja, da zapišete broj registarskih tablica i opis automobila. Savet je da ne napuštate psa dok pas ne bude izvučen ili se ne vrati njegov vlasnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: