- Ljubimac -

Kućni ljubimci veoma dobro utiču na bebino zdravlje

Ukoliko se dvoumite da li da nabavite kućnog ljubimca ili ukoliko ga već imate, a strahujete kako će to izgledati kada na svet dođe beba - imamo lepe vesti za vas.

Izvor: B92, yumama
Podeli
Foto: pitrs10/depositphoto
Foto: pitrs10/depositphoto

Mnogi mlađi parovi koji još nisu dobili bebu vrlo često nabave psa, ili - još možda i češće - u nastojanju da dobiju bebu premišljaju se da nabave psa (i druge kućne ljubimce) ili ne. Pa ako ste i vi jedni od takvih parova, ili spadate u onu treću opciju - već imate i dete i ljubimca, ali planirate još jednu bebu pa se premišljate hoće li bebici smetati ljubimac - naučnici za sve vas naime imaju jednu jako dobru vest.

A oni kažu - čemu premišljanje kada je najbolje imati i jedno i drugo. I psa i bebu! I to ne samo zato što su tako slatki dok su mali već zato što kućni ljubimci mogu da utiču čak i na bebino zdravlje pre nego što se beba uopšte rodi.

Prema studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta Alberta u Kanadi, a u koju su uključili 700 novorođenih beba i njihovih majki, a studiju su sprovodili u razdoblju od tri godine.

Njome su hteli da povežu uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno dece, koja s njima žive. Međutim u studiju nisu bili uključeni samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živeli prvih nekoliko meseci bebinog života. Čak su u obzir uzeli i zaključke od onih mama koje su za vreme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali njih nakon rođenja bebe više nije bilo.

A zaključak je iznenađujući. Naime - naučnici su proučavali uzorke stolica beba, pa su u njima našli dvoje izuzetno korisne crevne bakterije - Ruminococcus i Oscillospira - obe prisutne kod dece koja su bila izložena kućnim ljubimcima. A te dve vrste crevnih bakterija imaju i dve korisne prednosti - prva je povezana s puno manjim rizikom od gojaznosti kod male dece, a druga se povezuje kao prevencija od alergija, prenosi portal yumama.com.

Za ovu drugu pozitivnu stranu suživota s kućnim ljubimcima verovatno znate i od ranije, ali ono što je ova studija pokazala zanimljivo je još u jednom slučaju.

Naime, kućni ljubimci jako dobro utiču na zdravlje beba, čak i onih beba koje kada se rode stignu kuči gde nema životinja, ali ako je mama tokom trudnoće boravila dosta vremena u blizini kućnih ljubimaca već je samim time bebica još u stomaku dobila ove spomenute dobre bakterije te samim time i pre rođenja stvorila blagu otpornost na ova dva spomenuta zdravstvena problema.

Ljubimac

Zbog ovoga mačke ne vole vodu

Većina mačaka izbegava vodu, što zna svaki vlasnik ovih životinja. Veterinari i istraživači nisu potpuno sigurni zašto je to tako, ali im je ovaj fenomen i te kako interesantan za istraživanje.

Ljubimac sreda 31.07. 18:18 Komentara: 1
strana 1 od 13 idi na stranu