- Ljubimac -

Možda je vama zabavno kada ljubimcu date koji gutljaj piva, ali njemu sigurno nije

Iako se čini da je zabavno da svom ljubimcu date nekoliko gutljaja piva, treba znati da to može biti veoma opasno za pse.

Izvor: B92, Petface
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Cristina Conti
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Cristina Conti

Imajući u vidu njihovu veličinu, potrebno im je mnogo manje alkohola koji se veoma brzo pretvara u krajnje toksičnu dozu. Opasnost mogu biti i kolači s rumom ili sirovo testo s kvascem.

Alkohol u organizmu psa izaziva pad telesne temperature, šećera u krvi i ubrzava rad srca, pa to sve zajedno može da izazove komu i smrt.

Znaci pijanstva kod pasa se ne razlikuju mnogo od znakova kod ljudi. Najveća razlika je u tome što će pas mnogo brže osetiti ozbiljne zdravstvene probleme, piše Petface.

Pijani pas posrće, gubi koordinaciju u kretanju i prostoru i oseća mučninu. Posle toga dolazi do povraćanja. Pada mu telesna temperatura, postaje slab, ne može da se kreće, a u težim slučajevima dolazi do kolapsa, kome i smrti od respirativnog zastoja.

Prvi, blagi simptomi su možda zabavni za okolinu, ali treba znati da se radi o krajnje opasanom stanju. Na metaboličkom nivou, organizam ljubimca se izuzetno muči.

Zapravo dolazi do metaboličke acidoze koju možemo uporediti sa padanjem prve domino kocke u nizu. Jedan problem izaziva stvaranje novog i tako u nedogled, sve dok ne padne i poslednja domino kockica.

Zbog ubrzanog rada srca, pada glukoze u krvi i respiratorne insufijencije najčešće dolazi do smrti.

strana 1 od 18 idi na stranu