Oni su toliko pametni da mogu da razlikuju ono što im kažemo i kako im to kažemo

Novo istraživanje pokazalo je da mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski, da psi razumeju određena značenja kad im se neko obraća i da prepoznaju intonaciju govora, piše Njujork tajms.

Izvor: Tanjug, Klix

Nedelja, 31.03.2019.

11:30

Oni su toliko pametni da mogu da razlikuju ono što im kažemo i kako im to kažemo
Foto: Depositphoto / halfpoint

Naučnici su u Mađarskoj obučavali 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu (MRI) i sede mirno dok im se obraćaju.

Prilikom obraćanja su koristili različite intonacije, smislene reči sa pozitivnom intonacijom kao i besmislene reči sa pozitivnom intonacijom, pa su čak pokušavali i da menjaju ton.

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih sa pozitivnim ili negativnim iskustvima. To je, u osnovi, isti način na koji ljudi reaguju na govor.
Foto: Depositphotos / martinan
Vođa istraživackog tima Atila Adič je rekao da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni.

"Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile", rekao je Adič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: