Mladunče ogromnog mesoždera mršavo i pernato, ali ne i krhko

Bebe T-Reksa bile su nalik na veoma mršave ćurke, sa rukama nešto proporcionalnijim u odnosu na telo, za razliku od odraslog dinosaurusa.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Subota, 30.03.2019.

14:38

Mladunče ogromnog mesoždera mršavo i pernato, ali ne i krhko
Foto: YouTube / Printscreen

Postavka izložbe u Njujorku podsetila je posetioce na to da svako živo biće na ovaj svet dolazi kao neodoljiva beba. Čak i kada je u pitanju T-Reks, pišu Novosti.

Iako je teško zamisliti da je ozloglašeni, zubati džin iz doba Krede takođe bio prvo beba, Tiranosaurus reks nije mogao da izađe iz jajeta u punoj veličini odrasle jedinke.

Bebe T-Reksa bile su nalik na veoma mršave ćurke, sa rukama nešto proporcionalnijim u odnosu na telo, za razliku od odraslog dinosaurusa. Posebno je zanimljiv podatak da je mladunče mesojeda koji je bio na vrhu lanca ishrane bilo prekriveno pufnastim i bujnim perjem.

Prema najnovijem modelu, koji se smatra trenutno najverodostojnijim prikazom mladunca dinosaurusa, perje T-Reksa prekrivalo je čitavo telo mlade jedinke - raslo je od glave životinje spuštajući se niz njen rep.

Iznenađujuća otkrića o ovom legendarnom mesožderu i njegovim rođacima tiranosaurusima, premijerno su prikazana na izložbi The Ultimate Predator, otvorenoj 11. marta ove godine u Američkom muzeju nacionalne istorije, u Njujorku. Pretpostavlja se da su mladunci svih tiranosaurusa bili odeveni u bujne perjane kapute.

Većina vrsta prikazanih na izložbi bile su neotkrivene do 2000. godine, objašnjava tvorac tekstualnog dela izložbe, Martin Švabaher za Live Science. Prvi tiranosaurusi pojavili su se pre oko 167 miliona godina, što je 100 miliona godina pre nego što je T-Reks zavladao Kredom. Njegovi preci imali su relativno duže ruke i bili su manji i brži.

Zvezda izložbe svakako je simpatična postavka koja je posetiocima ukazala da ni T-Reks nije oduvek bio ogroman, već je od veličine odrasle ćurke naglo i brzo rastao u strašnu i veliku odraslu jedinku. Smatra se da je oko svoje 20. godine dostizao maksimalnu raskoš svoje građe - od 3,6 do 3,9 metara visine i 12 do 13 metara dužine, a težio je između 6 i 9 tona (5.500 - 8.000 u kilogramima).

Da bi dostigao proporcije odrasle jedinke, morao je da dobija tri kilograma na težini, svakodnevno, tokom 13 godina hitrog rasta, istakao je paleontolog Mark Norel.

Na osnovu najnovijih fosila utvrđeno je i da su ruke odraslog T-Reksa bile čak manje nego što se godinama na osnovu modela prikazivalo. Uprkos tome, njihova građa daleko je od krhke. Zglobovi su im bili veoma pokretni, a muskulatura snažna. S obzirom na to da su mladunci imali proporcionalniju dužinu ruku postoji mogućnost da su u tom periodu svog života mogli i njima da hvataju plen, kao što su to činili njihovi manji rođaci tiranosaurusi.

Vremenom je upotrebljivost ruku nadomestila masivna glava i snažne vilice kojima su lovili i komadali plen, silom jačine 34, 500 N - ovo se smatra najačim zagrižajem koji je ikada postojao u svetu životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: