Pas pronašao krijumčarene rogove nosoroga vredne 1,7 miliona dolara

Lizi, pas zaposlen u carinskoj službi južnoafričkog aerodroma u Johanesburgu, pronašla je ogromnu količinu rogova nosoroga vrednu 1,7 miliona dolara, prenose agencije.

Izvor: hina

Petak, 11.01.2019.

19:44

Pas pronašao krijumčarene rogove nosoroga vredne 1,7 miliona dolara
Foto: Thinkstock

Lizi je nanjušila 36 rogova teških 116 kilograma, skrivenih u kutijama s dekorativnim predmetima upakovanim za isporuku u Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavile su južnoafričke vlasti.

Veruje se da je reč o jednoj od najveći zaplena zadnjih nekoliko godina.

Trgovina rogom nosoroga desetinama godina je zabranjena, ali izuzetno je unosna i potražnja za njim raste u Aziji gde mu pripisuju afrodizijačka svojstva, pa kupci na crnom tržištu plaćaju desetine hiljada dolara po kilogramu.

Uprkos velikim naporima u borbi protiv krivolovaca, podaci govore da je od 2007. do 2014. ubijanje nosoroga poraslo za 9.000 posto.

Grupe za zaštitu prirode upozoravaju na ugroženost te životinjske vrste koja je u padu od 2014. Za godinu dana krivolovci ubiju više od hiljadu nosoroga, prenosi BBC.

Ukupno je 1.028 nosoroga ubijeno u Južnoj Africi u 2017. i procenjuje se da se njihova populacija na tom kontinentu svela na 20.000 do 25.000 jedinki, piše agencija DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: