Lepota, radost i humanost na Mrnjau Festu / FOTO

Mnogi svetski gradovi mogu da se pohvale ket-kafeima, ali samo Beograd ima jedinstveni festival posvećen mačkama i onima koji ih vole – Mrnjau Fest! Tradicionalni novogodišnji mačji festival slavi kreativnost, radost života i ta divna stvorenja – mačke

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

15:18

Lepota, radost i humanost na Mrnjau Festu / FOTO
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit

Četvrti Mrnjau Fest u organizaciji društva Le PETit, Doma omladine Beograda i Veterine Beograd održan je proteklog vikenda, 13-14. januara. Festival je imao nekoliko programskih celina. U subotu su najmlađi imali priliku da uživaju u pozorišnoj predstavi inspirisanoj crtaćem „Mačke iz visokog društva“, da učestvuju u maštovitim radionicama za podsticanje kretivnosti i mašte, da upoznaju rad svojih vršnjaka izviđača i da se druže sa macama.
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit
U nedelju, drugog festivalskog dana, bilo je organizovano veliko udomljavanje maca bez doma. Javno preduzeće Veterina Beograd je udomljene mace čipovala i vakcinisala na licu mesta uz ugovore o odgovornom vlasništvu. Svim udomljenim macama Veterina je obezbedila i besplatnu sterilizaciju kada za to dođe vreme. Društveno odgovorne kompanije pripremile su i prigodne poklončiće za udomljene mace.
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit
Na udomljavanju je ponuđeno oko 50 lepih i vaspitanih maca. Odnegovali su ih i na šapice postavili Le PETit Mrnjau staratelji, grupa predanih volontera koja se već dugi niz godina bavi problemom odbačenih i izgubljenih životinja u Beogradu. Udomljeno je skoro 30 maca, a mnoge su rezervisane i biće uzete kasnije. Ovom prilikom Beograđani su pokazali svoje veliko srce te su udomljene i dve mace sa hendikepom. Ova humanitarna akcija se pročula i van granica naše zemlje, te je samo dan po održavanju objavljen tekst u grčkom on-line mediju o ovom događaju. Oduševljeni grčki novinar, inspirisan ovim događajem, zaključuje svoj tekst dirljivom porukom sunarodnicima: „Učinite dobro delo. Budite vi heroj svog života, a ne neko drugi.“
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit
Posebno interesantan program Mrnjau Festa bila je velika međunarodna izložba po World Cat Federation sistemu. Za titulu najlepše takmičilo se 110 maca različitih rasa. Više od polovine maca stiglo je iz inostranstva: Crne Gore, Slovenije, Rusije, Belorusije, Nemačke, Švajcarske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije... Radoznali ljubitelji mačaka mogli su da uživo upoznaju mnoge izuzetne mace - bengalke, birmanke, kratkodlake i dugodlake britanke, persijanke, mejn kunove, norveške šumske, sibirske neve maskerade, somali, ruske plave, orijentalke, donske i kanadske sfinge... Naravno, na izložbi su učestvovale i lepo negovane domaće mace.
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit
Ukupni pobednik izložbe, prema odluci međunarodnog sudijskog žirija, bila je raskošna persijska maca iz Nemačke. I posetioci su imali priliku da glasaju za najlepšu mačku na izložbi. Ovoga puta miljenici publike bile su tri mace iz Srbije: „whiskas“ britanac Domino, mali kućni leopard bengalac Khan i čupavi sibirac Bruno.
Foto: Ivana Stevanoviæ / Le PETit
Dobre vibracije odzvanjale su Domom omladine Beograda proteklog vikenda. Prostor je bio ispunjen osmesima na licima mlađih i starijih. Uostalom Mrnjau Fest se i dešava zbog toga – da se za trenutak izmestimo iz svakodnevnice, da se radujemo i smejemo u ritmu mekih šapa i lekovitog mačjeg predenja!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: