Ljubimac -

Prvi međunarodni mačji sudija iz Srbije

Na nedavno održanoj svetskoj izložbi mačaka u Minsku naša Svetlana Lalović je položila sudijski ispit sa odličnim ocenama i tako postala prvi međunarodni felinološki sudija iz Srbije.

Podeli
Svetlana Lalović i mačak Zlatko, foto Igor Kršić
Svetlana Lalović i mačak Zlatko, foto Igor Kršić

Izvor: Klub Le PETit

Felinološke sudije su ovlašćene da ocenjuju i rangiraju mačke na zvaničnim međunarodnim izložbama. Svetlana Lalović je sudijski ispit polagala pred Anelizom Hakman i dr Olgom Mironovom.

Gospođa Hakman je osnivač i predsednica Svetske felinološke federacije (World Cat Federation). WCF je međunarodna federacija felinologa i ljubitelja mačaka sa sedištem u Nemačkoj. WCF okuplja više od 540 organizacija i klubova iz Evrope, SAD i sveta. WCF je u Parlamentu Evrope u Strazburu ovlašćen za učešće u procesima procene, predlaganja i donošenja zakonskih akata vezanih za zaštitu i dobrobit životinja. WCF donosi standarde za rasne mačke, školuje sudije za ocenjivanje i organizuje izložbe mačaka.

Aneliza Hakman i dr Olga Mironova
Aneliza Hakman i dr Olga Mironova

Rasne mace za početnike

I druga članica komisije, dr Olga Sergejevna Mironova, prava je felinološka legenda. 1986. godine osnovala je klub ljubitelja mačaka Kotofej i prva uvela modernu metodologiju gajenja rasnih mačaka u tadašnjem Sovjetskom savezu. Neumorno je istraživala mačju genetiku, pisala knjige i članke, držala kurseve i seminare. Definisala je standarde i bila “kuma” za mnoge autohtone azijske rase, kao što su point sibirke koje je nazvala neva maskerade, zatim ural reks, kurilske bobtejl i donske sfinks mace. Zajedno sa gospođom Hakman radila je na obnovi tradicionalne sijamske rase, kasnije nazvane tai. Razvila je i jednu potpuno novu mačju rasu - peterbald .

Gajenje rasnih maca je danas veoma popularan hobi u Rusiji, a Olgin Kotofej je njihov najveći klub sa stotinama odgajivača.

Atina 2016, foto Sergei Stets
Atina 2016, foto Sergei Stets

Pre izlaska na završni ispit, budući felinološki sudija mora da ispuni brojne uslove. Za početak, mora da stažira na međunarodnim izložbama kao stjuard. Stjuardi su pomoćnici koji brinu o mačkama na izložbama, prezentuju ih sudijama i publici, i brinu se da ocenjivanje teče bez zastoja. Na kraju izložbenog dana sudije ocenjuju rad stjuarda. Nakon propisanog broja izložbi i dobrih ocena, stjuard stiče pravo da polaže preliminarni ispit i postane kandidat za WCF sudiju (student judge). Obuka se nastavlja tako što kandidat neposredno prati rad sudije i komentariše svaku mačku. Na kraju dana sudija pismeno ocenjuje rad svog studenta. Nakon propisanog broja pozitivnih ocena, završenih seminara iz genetike mačaka i drugih uslova, kandidat stiče pravo da zakaže svoj sudijski ispit.

World Cat Congress, Tajland 2016.
World Cat Congress, Tajland 2016.

Svetlana Lalović je zarad stažiranja proputovala “pola sveta”. Preliminarni ispit je polagala na svetskoj izložbi, seminaru i godišnjoj skupštini World Cat Congress, aprila 2016. u Bangkoku. WCC je globalno regulatorno telo za pitanja genetike, gajenja i takmičenja mačaka. Tom prilikom Svetlana je pred delegatima iz sveta održala predavanje o sijamskim, vičienmat, kao-mani, sufalak i tai mačkama.

Rextasy Zlatko, foto Le PETit
Rextasy Zlatko, foto Le PETit

Rextasy Zlatko: Šampion među mačkama

Na mnogim putovanjima Svetlani je pravio društvo njen čuveni mačor Zlatko. Zlatko je mačak rase korniš reks (Cornish Rex). Puno ime koje mu stoji u rodovniku je Rextasy 100Reasons2Love For C, ali je među poznavaocima mačaka čuven po nadimku Zlatko. Rođen je u odgajivačnici Rextasy u Nišu, a zatim se preselio u Svetlanin dom na Zvezdari. Vodila ga je i prikazala na osam velikih međunarodnih izložbi, i sa svakog putovanja vraćali su se sa torbom punom pehara i nagrada. Rextasy Zlatko je takmičarsku 2015. godinu završio kao najbolja korniš reks mačka u WCF federaciji. Na prestižnoj WCF Olimpiji 2016. godine u Bukureštu osvojio je dijamantski prsten, što je odličje koje ima jako malo maca na svetu.

World Cat Federation izložba mačaka
World Cat Federation izložba mačaka

Ispit za mačjeg sudiju se sastoji iz tri dela. Tokom prvog dela proverava se poznavanje genetike, anatomije i fiziologije mačaka kao i felinoloških pravila. Zatim se polaže poznavanje standarda koji propisuju odlike rasa. Na trećem, praktičnom delu kandidat samostalno ocenjuje mačke i te ocene se potom upoređuju sa ocenama ispitivača. Na izložbi u Minsku je učestvovalo oko 400 mačaka. Svetlana je uspešno položila sva tri dela i stekla zvanje međunarodnog WCF sudije za kratkodlake mačke. Kratkodlake mace (shorthair - SH) su najbrojnija grupa - tu spadaju abisinke, bengalke, bombajke, burmanke, britanke, kartuzijanke, ruske plave, sfinksovi... i još 40 različitih rasa.

Istanbul 2016, foto Le PETit
Istanbul 2016, foto Le PETit

Svoj prvi sudijski angažman Svetlana će imati na četvrtom Le PETit Mrnjau Festu – velikoj svetskoj WCF izložbi i takmičenju mačaka, zakazanoj za 13-14. januar u Domu omladine. U Beogradu će suditi i gospođa Olga Mironova, pa će ljubitelji i odgajivači rasnih maca imati priliku da se dive mnogim poznatim i nepoznatim rasama, da navijaju za svoje mačje ljubimce i favorite, ali i da puno nauče!

Pripreme za Mrnjau Fest, 13-14. januar 2018.
Pripreme za Mrnjau Fest, 13-14. januar 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu