Kako izabrati pansion za macu?

Odmor je na vidiku, već brišete prašinu s kofera! Ali sa snovima o morskim destinacijama kreću i muke - kuda s mačkom? Kod babe i dede, tetke i teče, strine, komšije... Ipak, često će vas takva usluga koštati papreno, jer će vam je familija i poznanici spominjati tokom cele godine, kada i kako im bude odgovaralo, a to znači - neprekidno! Možda je ipak bolje zadržati čist račun i dugu ljubav s familijom ili poznanicima, a macu odvesti u dobar pansion?

Izvor: Izvor: Le PETit Hotel

Utorak, 19.04.2016.

16:45

Kako izabrati pansion za macu?
Macan Portos - foto Le PETit

Ako ste odlučili da ostavite mačku u pansionu, treba prethodno da se uverite da pansion ispunjava određene uslove. Pre donošenja mace treba da obiđete pansion da bi steprocenili kakvi su zdravstveni standardi, sigurnost i higijena i da proverite da li je osoblje brižno, stručno i iskusno.

Na šta obratiti pažnju prilikom posete

Veoma je važno da obiđete više pansiona, ako treba i van mesta stanovanja, pre nego što izaberete najbolji. Veterinari često mogu da pomognu u izboru pansiona. Kada prvi put stupite u kontakt s osobljem nekog pansiona, zahtevajte detaljan obilazak prostora uz prisustvo osoblja. Ako niste u stanju da obiđete pansion (zbog udaljenosti ili bolesti), zamolite rođaka ili prijatelja da to učini umesto vas.

Uređenje prostora je dobar pokazatelj da li su vlasnici brinuli o tome da se mace dobro osećaju. Prostorije treba da podsećaju na dom, a ne na kaznenu ustanovu. Psihološko stanje mačaka u pansionu je jpodednako važno kao i zdravstveno.

Posebno treba obratiti pažnju na druge mačke u pansionu. Da li deluju zdravo, zadovoljno i smireno? Ili su uznemirene, letargične ili bolešljive? Ako su druge mace zadovoljne smeštajem, verovatno će biti i vaša!
Maca Aurora - foto Le PETit
Sigurnost i higijena u pansionu

Da biste bili sigurni da ća vaša maca biti zdrava i sigurna tokom boravka, proverite da li pansion ispunjava sledeće uslove:

· Pansion sme da prihvata samo mačke propisno vakcinisane opštom vakcinom protiv mačjih zaraznih bolesti.

· Svaka mačka mora da ima prostor za fizičku aktivnost,i zaseban privatni prostor.

· Prostorije za boravak moraju biti dobro osvetljene prirodnim i veštačkim svetlom i dobro provetrene.

· Suva hrana i sveža voda moraju macama da budu neprekidno na raspolaganju.

· Pansion mora stanarima da obezbedi zaklon od vremenskih nepogoda i preterano jakog sunca.

· Pansion mora da ima sisteme za grejanje i hlađenje, različitog intenziteta u raznim prostorijama, zato što svaka mačka ima individualni osećaj toplote ili hladnoće (u zavisnosti od starosti, dužine krzna i drugih faktora).

· U prostoru u kome borave mace ne sme biti oštrih predmeta ili hemikalija.

· Pansion mora da ima poseban prostor za izdvajanje mačaka kojima treba posebna nega.

· U pansionu ne sme da postoji ni najmanja mogućnost da maca pobegne.
Macan Šejn - foto Le PETit
Indikatori čistoće u prostorijama

Da biste bili sasvim sigurni da je pansion čist i bezbedan za vašeg ljubimca, prilikom obilaska obratite pažnju na sledeće:

· Da li su prostorije za boravak mačaka čiste? Da li se prateće prostorije (kuhinja, toaleti) jednako dobro održavaju kao i glavne?

· Da li ima mrlja od hrane ili buđi na podu i zidovima?

· Da li ima neprijatnih mirisa? Da li prostorije intenzivno mirišu na osveživače i parfeme (što može biti znak sakrivanja neprijatnih mirisa)?

· Da li je posuđe za hranu i vodu savršeno čisto? Da li se posuđe pere ručno ili u mašini?

· Da li su mekani predmeti (prostirke, presvlake za jastuke, ćebad) sasvim čisti i da li se redovno peru u mašini?

· Da li su mačji toaleti dovoljno veliki? Kakav je kvalitet posipa u toaletima? Da li ima dovoljno prostora između hrane i toaleta?

· Da li ima mačaka koje stalno stanuju u pansionu i da li su one potpuno zdrave, dobro raspoložene, bez buva, krpelja i drugih parazita?
Drina i sfinks Hanter - foto Le PETit
Pitanja koja treba postaviti osoblju

Pre nego što ostavite svog ljubimca u pansionu treba da obavite detaljan razgovor s osobljem, da bi stese uverili da će o mački brinuti iskusni ljubitelji životinja. Stručno osoblje neće propustiti da se raspita o zdravlju i medicinskoj istoriji vaše mace, o navikama i posebnostima u ponašanju i ishrani. Zahtevajte na uvid Ugovor o boravku i ne zaboravite da postavite sledeća pitanja:

· Šta se dešava ako je vlasnik iz nekog razloga sprečen da preuzme mačku na vreme?

· Da li je posteljina obezbeđena i da li vlasnik sme da donese macinu omiljenu posteljinu (prostirke, ćebence, jastuk)?

· Koliko često se hrane mace? Koju vrstu hrane preporučuje pansion? Da li je moguće birati hranu ili zahtevati posebnu, medicinsku dijetu? Da li vlasnici mogu da donesu svoju hranu ili poslastice?

· Šta se dešava ako se mačka razboli? Da li pansion ima dežurnog veterinara i da li će odmah pozvati i macinog veterinara u slučaju bolesti ili povrede?

· Da li se dugodlake mace češljaju i da li se ta usluga posebno naplaćuje? Da li dugodlake mace redovno dobijaju sredstvo protiv zadržavanja dlaka u želucu?

· Koliko vremena osoblje provodi s macama u toku dana? Da li je osoblje obučeno i sposobno da prepozna prve znake stresa ili bolesti?

· Na koji način se u pansionu kontrolišu paraziti, buve i krpelji?

· Kako se obračunavaju posebne usluge u pansionu? Da li se eventualno davanje lekova posebno naplaćuje?

· Kakav je pravni status pansiona ili društva? Da li su vlasnici pansiona aktivni članovi nekog felinološkog ili društva za dobrobit životinja?
Macan Fjodor - foto Le PETit
Vodite računa da pansion bude strogo specijalizovan samo za mačke. U praksi se nije pokazalo kao dobro rešenje da maca boravi u pansionima koji ujedno čuvaju i pse. Stalni lavež koji može da dopire iz dela pansiona za pse nikako neće doprineti tome da se mačka oseti sigurno i opušteno. Čak i mačke koje žive u domaćinstvu s kucama neće lavež drugog psa doživeti kao nešto poznato i prihvatljivo. Nije zgoreg obratiti pažnju i na druge zvuke u pansionu. Mačke ne vole jake i agresivne zvuke te proverite da li je pansion zaštićen od spoljne buke i kakva se muzika sluša u pansionu – ono što se dopada osoblju ne mora da se dopada i macama.

Ako je to moguće, raspitajte se kod prethodnih korisnika o tome kako su zadovoljni uslugom. Kada se na kraju odlučite za pansion, ne zaboravite da ostavite sve podatke o sebi, o maci i macinom veterinaru!
Macan Žile - foto Le PETit
Izvor: lepetit.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: