Kako se rešiti buva kod mačaka

Buve su česta pojava kod mačaka, pogotovo onih koje slobodno izlaze u prirodu. Predstavljamo nekoliko saveta pomoću kojih ćete sprečiti, a ako je potrebno i izlečiti svoju macu od malih napasnika.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

08:50

Default images

Pre svega, potrebno je uočiti ima li vaša mačka uopšte buve. Rešiti se buva prilično je naporan zadatak, kako za mačku tako i za vas, a u nastavku teksta dajemo nekoliko korisnih saveta.

Buve (Siphonaptera) su mali (duge su od 1,5 do 3 mm), pokretni, najčešće tamno obojeni beskrilni insekti koji poseduju cevčicu na usnom aparatu prilagođenu sisanju krvi domaćina. Postoji više od 2.000 vrsta buva, ali ovde će biti reči o mačjoj buvi (lat. Ctenocephalides felis) koja je eksterni parazit domaće mačke, ali takođe može da parazitira i na psima. Mačja buva najrasprostranjenija je vrsta buve na svetu.

Većina vlasnika mačke će posegnuti za zaštitom protiv buva u proleće i leto ili kada uoči da se ljubimac češka ili gricka. Isto tako, ponekad će biti moguće uočiti da na mački svetle boje krzna nakon lizanja ostaje smeđkasti trag na dlaci, a zatim i sitne crne mrvice koje ispadaju s mačjeg krzna nakon češanja – što je izmet buva koji je zapravo sasušena krv. Buve parazitiraju tokom cele godine pa je sprovođenje zaštite potrebno svih 12 meseci u godini i svake godine života našeg ljubimca.

Uz problem češanja koji ćemo prvo uočiti kod mačke, mogu nastati i razni drugi problemi kao što su alopecije (područja bez dlake) kao posledica alergijske reakcije na ugriz buve, alergijski dermatitis, kod mlađih mačaka kao posledica velike infestacije buvama može da dođe do razvoja anemije, a prenos crevnih parazita svakako je uobičajena i očekivana posledica napada buva.
Naime, buve u svojoj pljuvački prenose jajašca trakavice i na taj način dolazi do infestacije crevnim parazitima, što je dodatan problem.

Zaštita protiv buva je nužna i bitno je sprovoditi je redovno. Bitno je svakodnevno posvetiti brigu krznu mačke - češljanjem ćete uočiti eventualne promene na koži ili izmet od buve. Ali, nazavisno od toga – svaki mesec je bitno zaštiti vašu mačku. Takvim sprovođenjem zaštite osiguravate vašu mačku kroz svih 12 meseci u godini.

Na tržištu danas postoje razni načini zaštite – od ogrlica protiv buva, preko sprejeva i na kraju ampulica protiv buva i crevnih parazita. Kod mačke se najbolje pokazala upotreba ampulica jer su najjednostavnije za nanošenje i najsigurnije za mačku. Postoje ampulice koje u isto vreme štite i od kožnih i od crevnih parazita, kao i one koje štite samo od kožnih parazita, buva i krpelja.

Nezavisno od toga za koji se preparat odlučite, bitno je barem jednom u tri meseca da uporedo sa zaštitom protiv buva i krpelja primenite i zaštitu protiv crevnih parazita jer je to jedini način sigurne zaštite od kožnih i crevnih parazita vaše mačke i vašeg doma (osim ako svaki mjsec koristite ampulicu koja štiti i od kožnih i od crevnih parazita).

Svakako imajte na umu da sva sredstva deluju otprilike 30 dana i da je nužno redovno sprovoditi zaštitu .

Takođe treba napomenuti da za ljude straha od prenosa crevnih parazita gotovo i nema jer bi čovek morao da proguta buhv ili jajašce trakavice koje bi dospelo na ruku samo doslovnim diranjem izmeta bez pranja ruku. A mi se iskreno nadamo da pazite na higijenu prilikom baratanja mačjim izmetom.

I nemojte se ustručavati da kontaktirate veterinara kako bi vam pomogao u odabiru najpogodnije ampulice i za aplikaciju iste.

Foto: Jorge Gonzalez/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: