Grad Niš naredio iseljenje 450 pasa iz azila za 15 dana

Da li ste znali da u Nišu postoji azil za pse, koji vodi Saša Pešić, i u kome živi 450 pasa? Kada pogledate fotografije azila, tačnije dvorišta u kome životinje žive videćete "more" pasa koji žive srećno, igraju se i koji su uhranjeni jer redovno dobijaju obroke.

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 13.12.2014.

12:34

Default images

Četvrtog dana decembra na adresu azila pristiglo je obaveštenje, tačnije naredba grada Niša da se psi moraju iseliti sa ovog mesta u oku od 15 dana. Taj rok ističe 19. decembra, a šta će biti sa psima posle tog datuma niko ne zna, jer grad nije ponudio nikakvu alternativu sa smeštaj, samo naredbu da napuste trenutnu lokaciju...

Gospodin Saša Pešić, Udruženje za zaštitu životinja Niš, Udruženje "Pseća sreća", Udruženje "Zoo planet" i Fondacija za zaštitu životinja u Srbiji "FAPS" uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Niša u kojem objašnjavaju u kakvoj situaciji se nalaze psi iz azila.

U pismu kažu da se azil nalazi u objektu koji je u vlasništvu grada Niša, Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, u Niškoj tvrđavi i da su 4. decembra dobili naredbu da pse iz njega moraju da isele. Ukoliko ne postupe po rešenju, iseljavanje će se odvijati prinudnim putem.

-Grad Niš i službe lokalne samouprave jesu odgovorne za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka. Grad Niš je jedini odgovoran za stanje u vezi sa napuštenim životinjama na njegovoj teritoriji. Životinje koje se trenutno nalaze u vlasništvu i pod patronatom Udruženja za zaštitu životinja Niš primarno su napuštene životinje Grada, a Udruženje njihovim zbrinjavanjem vrši posao Grada, bez korišćenja sredstava Grada i zbog toga ga Grad kažnjava! Ovu odluku Grada smatramo skandaloznom!

Inače, Grad Niš nema prihvatilište koje ispunjava uslove naložene Zakonom o dobrobiti životinja i Pravilnikom o radu prihvatilištima. Služba kojoj je povereno uklanjanje ovih pasa, JKP Medijana, nema ni adekvatno vozilo koje ispunjava zakonske uslove za transport životinja, kažu u pismu gradonačelniku.

-Rešenjem se takođe zanemaruje činjenica da su svi psi, njih oko 450, koji se nalaze pod patronatom ovog azila, tzv. napušteni psi, da je njih 450 sklonjeno sa ulica Grada, čipovano i obeleženo, veterinarski zbrinuto – vakcinisano i sterilisano. Na ovaj način, grupa volontera je okončala dalju reprodukciju ovih jedinki, zbrinula ih i značajno smanjila broj pasa na terenu. Ističemo da je sve ovo urađeno bez korišćenja budžetskih sredstava i da Grad Niš nije učestvovao u finansiranju, za razliku od javnih službi koje godinama koriste ogroman novac za rešavanje ovog problema i pokazale su se, blago i sa ogromnom zadrškom rečeno, neefikasnim!

Od 450 pasa, koliko ih živi u azilu, mnogi su po dolasku u azil bili bolesni, zlostavljani, uplašeni, gladni i iznemogli. Zahvaljujući Saši i njegovom azilu, životinje su sada izlečene, vakcinisane, čipovane, uhranjene i na sigurnom, ili se bar tako činilo do pre desetak dana. Psi nisu uradili ništa loše, a platiće najskuplju cenu!

U pismu gradonačelnuku podsećaju da je Udruženje za zaštitu životinja Niša nekoliko puta iniciralo saradnju Grada sa NVO sektorom, u cilju izgradnje prihvatilišta za pse koje ispunjava sve zakonske uslove, o čemu postoji i dokumentacija, da je u dva navrata Gradu ponuđena pomoć stranih donora i da je udruženje koristilo iskuljučivo sredstva koja sama pribavlja, za razliku od prihvatilišta JKP Medijana koje godinama bahato troši novac iz budžeta.

-Apelujemo na Vas da svojim autoritetom i ingerencijama pomognete da se ovaj problem reši na konstruktivan i efikasan način koji bi bio u interesu svim zainteresovanim stranama - Gradu, građanima Grada Niša i konačno životinjama Grada Niša.

Grad nema uslova da zbrine 450 pasa, a to može značiti samo jedno - da su im dani odbrojani!

Pomozite da se njihova agonija završi, proširite ovu vest, neka svi čuju za ovu sramotu grada Niša! Takođe, možete potpisati i peticiju i tako dati svoj doprinos. Setite se azila u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini, čije smo pse spasili zajedno u rekordnom roku. Sada su na redu psi iz Niša, kojima zaista gori pod šapicama jer im je ostao samo još 6 dana do iseljenja!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: