Kako pravilno kupati psa

Treba li kupati psa i koliko često uglavnom zavisi o rasi psa i osobinama njegove dlake. Psi koji se čuvaju u stanu zahtevaju redovnije pranje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni i bez neprijatnih mirisa.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

09:00

Default images

Koliko često treba kupati psa zavisi i od toga koliko se isprljaju nakon šetnje ili igranja napolju. Neki psi znaju dosta da se zaprljaju pa im je češće uređivanje svakako neophodno. Ali to ne mora biti kupanje jer svu nečistoću možete ukloniti i četkanjem.

Uopšteno, psi s dugom ili kovrdžavom dlakom treba da se češće peru u odnosu na kratkodlake pse. Obično se dugodlaki psi kupaju jednom u 1-2 meseca, kako bi bili čisti. S druge strane, kratkodlake pse je dovoljno kupati samo 1-2 puta godišnje.

Važno je napomenuti da se kupanjem psa gubi prirodna masnoća njihove kože koja ih štiti od hladnoće i vlage, pa zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Zato treba voditi računa da intervali kupanja budu dovoljno dugi.

Koju god pasminu pasa imate dobro je početi s kupanjem još dok su štenci kako bi se navikli na tu aktivnost. Mnogi psi ne vole kupanje pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti ni da ih naterate u kadu.

Pre kupanja psa dobro iščetkajte

Ovo se pre svega odnosi na pse s dugom ili kovrdžaavom dlakom kako bi im razmrsili dlaku pre kupanja. Ali i kratkodlake i dugodlake pse pre kupanja treba iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake.

Koristite šampone za pse

Vrsta šampona jako je važna i svakako imajte na umu da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šamponi namenjeni ljudima imaju niži pH te su neadekvatni za pse. Predlažemo da u podavnici za kućne ljubimce kupite šampon koji će biti najprikladniji za dlaku vašeg psa.

Kupanje

Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade peškir ili neku krpu kako ne bi bila kklizava. Male pse možete kupati i u lavabou.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas na kraju nije dovoljno ispran čistom vodom ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.

Foto:sixninepixels / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: