Šta se dešava u azilu za pse u Požegi?

Brojni aktivisti za zaštitu životinja već mesec dana na internetu ukazuju da je od početka rada do danas preko 7.500 pasa ubijeno, dok su ostali mučeni u prihvatilištu za pse u Požegi. Nadležni demantuju te tvrdnje.

Izvor: B92

Subota, 11.05.2013.

11:33

Default images

I jedni i drugi prete tužbama pred sudovima, a komunalno preduzeće planira i da se zbog neosnovanih optužbi u pojednim medijima van Srbije, obrati i stranim sudovima.

Andrijana Kozić aktivistkinja za zaštitu životinja iz Beograda tvrdi da je prilikom nedavne posete prihvatilištu za pse i mačke u Požegi utvrdila da su psi izgladneli, žedni, zapušteni i da pratkično žive u koncentracionom logoru. Svoju priču potkrepljuje video zapisima i fotografijama koje je tom prilikom napravila.

"Psi koje mi uzmemo tamo nam ovde masovno umiru, a mi ih tamo plaćamo. Ono što država već ima plaćeno, ponovo plaćamo. 2850 dinara nam oni traže po jednom psu, da bi nam ga dali. Navodno, za čipovanje i vakcinaciju. Psi izlaze nečipovani odavde, kad ih mi dovezemo za Beograd i odvedemo kod naših veterinara, psi su u nenormalno lošem stranju, svi su bolesni, vidno bolesni, postoje dokazi veterinara, nalazi, zapisi, sve ostalo" kaže Andrijana Kozić - aktivistkinja za zaštitu životinja.

U prihvatilištu pak tvrde da se psi čipuju, dobijaju uredno hranu, vodu i da se sa njima postupa u skladu sa zakonom. Tačno je da je većina pasa bolesna, jer oni zapušteni i stižu u prihvatilište tvrdi veterinar Milan Božić, koji kaže da je među njima najmanje pasa lutalica.

"Pravog psa lutalicu je vrlo, vrlo teško uhvatiti, jer on je rođen u prirodi, naučio da se instiktom brani. To su obično, 80 posto su odbačeni psi. I možda bi ta društva trebala da se bave tim, ljudima koji uzmu štene, sviđa se detetu i ono kad poraste postaje problem u kući. I onda na prvu divlju deponiju ga odbace" objašnjava Milan Božić - veterinar.

Milan Mraković predsednik Društva za zaštitu životinja "Košutnjak" iz Čačka kaže da prihvatilište nije koncentracioni logor. Ipak, trebalo bi poraditi na povećanju prostora, smanjenju broja pasa koji se eutaniziraju. Međutim, u odnosu na pre tri godine stanje je poboljšano smatra Mraković.

"Svi psi koje je vratio i koje je Božić ovde sterilisao, oni su sada naši ljubimci. Mi imamo svakodnevno ljude koji odlaze i hrane ih" tvrdi Marković.

Upravnica Prihvatilišta Svetlana Pavlović kaže da joj nije jasno kako pojedini ljubitelji životinja mogu da upute tako ozbiljne pretnje, kakvim je ona već mesecima izložena.

"Pretnja ubistvom, silovanjem, klevete, uvrede znači. Ja sam se obratila policiji, pošto mi je život ugrožen, ostalo znači će advokat završiti" misli Pavlović.

Iako je prihvatilište pod stalnim nadzorom Republičke veterinarske inspekcije, zbog novih pritužbi sprovedena je i vanredna analiza, koju su obavila četiri inspektora, potvrdila je Vera Đuković, šef Odseka veterinarske inspekcije zlatiborskog okruga.

"Došli su sa centralnog nivoa dva inspektora, mesno nadležni inspektor, ja kao šef veterinarske inspekcije. Mi smo utvrdili da su uslovi u objektu u skladu sa važećim Zakonom o veterinarstvu, Zakonom o dobrobiti životinja i Pravilnikom za uslove prihvatilišta" tvrdi Vera Đuković - šef Odseka veterinarske inspekcije zlatiborskog okruga.

Direktor JKP "Naš Dom" Zoran Đoković, u okviru koga radi i prihvatilište kaže da je više puta pozivao ljubitelje životinja da volontiraju, ali nije bilo većeg odjeka: "I ovaj put pozivam te ljubitelje za zaštitu životinja i udruženja da se jave, da se dogovorimo o daljoj saradnji".

Aktivisti za zaštitu životinja kažu da država još nije reagovala na krivične prijave koje su podneli, ali će protiv odgovornih u prihvatilištu podneti i nove. Sa druge strane i komunalno preduzeće podneće tužbe protiv domaćih, ali i stranih udruženja i medija. Na taj način očekuju da će prikupiti dodatna sredstva za poboljšanje uslova za životinje u prihvatilištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: