Pravilno vaspitanje najvažnije za uspeh

Vlasnici pasa treba da suzbijaju agresiju svojih ljubimaca. Napadi mezimaca i broj nanetih povreda dosta smanjeni.

Izvor: I. Prekoviæ

Nedelja, 28.04.2013.

11:38

Default images

Pravilnik o držanju pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu i dalje je na snazi, iako je takse ukinuta, a obuka u socijalizaciji obaveza je svakog odgovornog vlasnika. Lista odgovornih za napade može se uvećati propustima samoukih gazda u pokušaju da svoje ljubimce vaspitaju na pravi način, a posledice po okolinu mogu biti pogubnije, pišu Novosti.

"Iako propisi imaju ulogu da nas obavežu na strogo pridržavanje pravila, svako bi trebao da ima etiku i da oseća sopstvenu odgovornost po pitanju ponašanja svog psa. Mnogo više faktora utiče na formiranje ponašanja ljubimca, a ne samo njegova rasna pripadnost. Uzroci neadekvatnog ponašanja psa često su upravo posledica nepravilne socijalizacije i neodgovornosti vlasnika" objašnjava kinološki sudija dr vet.Darko Drobnjak.

Od najosnovnije komande "dođi", vlasnici prave greške u navikama svog ljubimca. Kratke jutaranje šetnje koje se završavaju stavljanjem povoca i odlazak kući, pas shvata kao kaznu, jer nakon toga je prepušten sam sebi na osam sati dok je njegov vlasnik na poslu. Važnu ulogu igra da se pas nagrađuje nakon svakog odaziva, koji treba uvežbavati, a da ne podrazumeva da je nešto loše uradio i da se njegova igra završava. Intonacija, kao i govor tela su presudni za reakciju životinje, a jedina dozvoljena kazna je ignorisanje.

"Ključ rešavanja nepredvidivog ponašanja psa je pravilna socijalizacija i obuka kroz koju treba da prođe ljubimac ili i vlasnik zajedno sa njime. Problem je što to obuku često rade vlasnici na svoju ruku i često tako prave greške u vaspitanju svog psa. Takođe, još uvek nema registra ovlašćenih stručnjaka koji se bave obukom pasa, iako je Zakonom o dobrobiti životinja predviđeno da se takav registar napravi. Još nisu definisani uslovi niti postoji program obuke po koma bi se sticale licence za obavljanje ovog posla. Uzrok devijantnog ponašanja psa može biti posledica i patološkog stanja, što vlasnici ne prepoznaju, jer nisu dovoljno stručni za to" dodaje dr Drobnjak.

Iz Gradskog sekreterijata za komunalne i stambene poslove smatraju da je postojeća uredba dala dobre rezultate, pa su napadi i broj nanetih povreda vlasničkih pasa dosta smanjeni. Ipak, taksa je ukinuta "da bi se olakšalo privredno poslovanje", ali organizacija nadležnosti po pitanju socijalizacije "manjka".

"Regulativa i dalje postoji, i za njeno sprovođenje je zaduženi su republički organi. Oko kontrole obuke u socijalizaciji imamo poteškoća, kako nastaje preplitanje odgovornosti kao i nedovoljnih kapaciteta da bi se obezbedila potpuna regulacija" kažu iz Sektora za zoohigijenu.

Usvojenim mešancima pravi prolaznici škole socijalizacije,jer se nikad ne zna kakv "rep prošlosti" vuku za sobom, da li su zlostavljani, kakvom stresu su bili izloženi.

Novac od taksi se ne vraća

Sugrađani koji su pak revnosno plaćali taksu od 30.000 dinara poslednje tri godine, povraćaj novca ne treba da očekuju.

"To je novac budžetskih prihoda Republike Srbije, pa će se uplaćeni novac po toj osnovi će biti tretiran kao i sredstva koja su građani uplaćivali i po drugim osnovama, a koje nisu više na snazi, što reguliše Ministarstvo finasija" kažu iz Sekreterijata za komunalne i stambene poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: