- Ljubimac -

Dva psa usmrtila dete - opomena za društvo; "Posedovanje opasne stvari traži odgovorno vlasništvo"

Svi su zaprepašćeni događajem iz Sente. Četvorogodišnji dečak je umro od posledica ujeda dva rotvajlera, inače pasa njegovih roditelja. Ovaj tragičan događaj otvara i ova pitanja: zašto su psi izujedali dete, da li postoje rase pasa koje su opasne ili se loše postupa sa njima?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Odluka Požarevca o kućnim ljubimcima na udaru kritika: "Ne izbacujte pse da umru u mukama"

Naime, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju su mužjak i ženka rotvajlera koji su u vlasništvu ove samohrane majke i nikada do sada nisu bili agresivni. Prema saznanjima Prve TV, u napadu pasa povređena je i majka, koja se na sve načine trudila da spase dete.

Dr Miloš Pajić, hirurg u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, rekao je da je dete preminulo u transportu, da su njegove povrede bile izuzetno ozbiljne.

"Nikad nisam video takve povrede po celom telu", rekao je dr Pajić.

O ovom slučaju su u "Jutru" govorili dreser i kinološki sudija Nenad Milivojević i šef operativnog štaba komunalne milicije Nenad Lakić.

"Ovo je jedan težak trenutak za sve one koji vole pse, pre svega vole decu i porodicu i jedan normalana život. Svakom ozbiljnom ljubtelju pasa ovo je jedan od najtežih trenutaka, svakom odgovornom vlasniku još teže. Situacije da psi napadaju decu, videćete koliko toga ima samo da pratite štampu, ali jedan drugi problem je ovde posredi, a to je otuđenje ljudi, koji je doveo do toga da mi danas imamo sve više i više pasa i nažalost sve manje dece", ocenio je Milojević.

Na pitanje zašto je pas napao dete, odgovorio je pitanjem:

"Da li biste ostavili dvoje dece da se sami igraju u parku bez nadzora roditelja? Ovo je jedna strašna priča", podvukao je Milojević, koji je rekao da psi treba da idu na dresuru, te podsetio i da kada želite da postanete roditelj, idete u škole roditeljstva, te da tako treba istu pažnju posvetiti i odgoju pasa.

"Potrebna je šira edukacija", naglasio je Milojević.

On je govorio i o tome ko je danas proizvođač pasa, u ovom slučaju rotvajlera, te da bi trebalo da se vodi evidencija o odgajivačima.

"Posedovanje opasne stvari traži odgovorno vlasništvo", rekao je MIlojević.

Lakić je rekao da je komunalna milicija imala od početka godine "87 postupanja što na terenu, što po prijavi građana". Kaže i da i kad dobiju prijavu, da retko kad zateknu nekog u kršenju dela, da ih vlasnici pasa često i vide i vežu pse na povodac ili stave korpu. Tada im komunalni policajci priđu i popričaju sa vlasnicima i objasne zašto je važno da se pridržavaju propisa.

Pogledajte više u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu