Veze i odnosi

Kad ljubav pukne, ko je zapravo jači, a ko nežniji pol? VIDEO

"Ja ne ostajem u braku" rečenica je koju, prema istraživanjima, češće izgovaraju žene, ali se teško odlučuju za ulazak u novi, dok muškarci, iako intenzivnije pate nakon raskida od žena, uglavnom lakše ulaze u nove odnose.

Utorak, 05.02.2019.

10:56

Izvor: B92

Kad ljubav pukne, ko je zapravo jači, a ko nežniji pol? VIDEO
Foto: Thinkstock/ilustracija

Podeli:

Raskidi, razvodi, razlazi...

"Svaki raskid je neki gubitak. Ako imamo gubitak, imamo patnju", rekla je psihoterapeut Ivana Paunović za TV Prva, navodeći da se samo razlikuju načini ispoljavanja patnje kod žena i muškaraca.

Prema njenim rečima, žene pričaju o tome, plaču, pa se smatra da im je lakše. Za muškarce se vezuje ona da "dečaci ne plaču”, ali besne, a iza svakog besa stoji tuga, osim kod žena.

Više od toga koji je pol, na to ko će više patiti nakon razvoda ili raskida, utiče ko je rekao "neću više sa tobom”, smatra psihoanalitičar Aleksandar Kontić.

To što su žene češće te koje kažu "Ne", posledica je borbe za ravnopravnost koja je učinila svoje.

"Žena više ne oseća da nema alternative i da može da se odvoji od nečega što joj nikako nije odgovaralo", objašnjava Kontićeva.

*ALT

Prihvatanje

Paunovićeva je rekla da je najbitnije da shvatimo što smo mi i u taj odnos ušli, šta se u tom odnosu dogodilo, koja je naša odgovornost u svemu tome.

"Kako ćemo preboleti... bitno je da prebolimo. Ali moramo da pustimo da boli da bismo preboleli", istakla je ona.

Kontićeva smatra da proces intenzivnog tugovanja traje oko 40 dana i da mora da se tuguje.

"To su suze koje su korisne i znače odvajanje od nekog koga više nemam i da kada prođe krenem dalje. Tugovanje je uslov da se krene dalje", objašnjava psihoanalitičar.

Muškarci kao jači pol nemaju vremena za tugovanje i plakanje i onda proces tugovanja nije završen i to je, smatra Kontićeva, "klopka do klopke".

Prema istraživanju sprovedenom u Poljskoj i muškarci su priznali da su patili nakon raskida, a među onima koji su to prihvatili više bolno bilo 25 odsto više muškaraca nego žena.

U susret "ljubavnim odnosima" u Srbiji se od 7. do 14. februara održava "Nedelja braka" po ugledu na Međunarodnu nedelju braka, koja se već 20 godina proslavlja u velikom broju zemalja. Slogan ovogodišnje Nedelje braka biće "Vrednost je prednost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.