Veze i odnosi

Kako nastaju "mamini sinovi" i jesu li svi muškarci takvi? VIDEO

Da li su svi muškarci mamini sinovi i ko dobija bitku – žena ilil majka? O tome su na simpatičan, ali i konstruktivan način diskutovali u "Jutru sa Natašom" Vesna Tomić, socijalni psiholog, i Zoran Ilić, psihoterapeut.

Ponedeljak, 15.10.2018.

14:18

Izvor: B92

Kako nastaju
Foto: Screenshot TV PRVA

Podeli:

Već na početku je psihoterapeut Ilić duhovito rekao da "nisu svi mamini sinovi, ima nekoliko koji nisu".

"To je preterano, to je generalizacija, ima nekih koji nisu. Živimo u vreme u kojem je narcizam dominantan, narcistične majke prave narcističke sinove. Nisu majke krive, ne znaju kako drugačije da se ponašaju. To su žene koje previše zaštićuju svoje sinove, koje su previše brižne. Danas žene smatraju da biti brižan, brinuti, znači voleti, a briga je strah, nije ljubav", rekao je Ilić.

Na pitanje da li na prvi pogled može da se prepozna mamin sin, socijalni psihilog Vesna Tomić odgovara da ne može.

"Posle nekog vremena zajedničkog života, zavisi šta druga osoba traži u toj vezi. Imate interakciju, ne živi on sam pa da vi prepoznajete kao posmatrač sa strane, nego imate interakciju, pitanje je šta ta druga osoba traži u toj vezi. Dakle, oni se ne mogu prepoznati na prvi pogled i nisu svi mamini sinovi", dodala je ona.

Kako se razvijaju mamini sinovi? Zašto je važno da majka bude zadovoljna i ne previše fokusirana na sina, da li jedinci nužno postaju "mamići", zašto se govori o odnosu zavisnosti, narcizmu... i uostalom kako se boriti protiv takvog modela, pogledajte u prilogu koji sledi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.