- Ljubav -

Jedna stvar čini vezu zdravijom

Zdravu vezu ili brak je u daašnje vreme teško održati. Sve češće nezadovoljstvo i neslaganje pre dovodi do razvoda nego do pokušaja da se situacija reši i odnosi poboljšaju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Teksasu pokazalo je da su lek za napetost i prepirke uža porodica i prijatelji.

Studija je pratila nivo kortizola, "hormona stresa", više od 100 mladenaca od kojih je traženo da vode dnevnik o svom odnosu, odnosno, da beleže svaki sukob sa partnerom. Takođe su ipsitivani kakav odnos imaju sa porodicom i prijateljima.

Studija je pokazala da nije važno koliko članova porodice ili prijatelja ima ispitanik, već da razliku pravi kvalitet tih odnosa. Oni koji su naveli da imaju nekoliko prijatelja i članova porodice, sukob sa partnerom im je manje stresno padao, piše Indy100.

"Supružnicima koji su naveli da su zadovoljni odnosom sa bliskim ljudima, sukob sa partnerom manje stresno doživljavaju", navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu "Social Psychological and Personality Science“.

"Na one koji koji su bili zadovoljni društvenim životom manje je negativnih posledica imala bračna svađa. Održavanje kontakta sa bliskim prijateljima bitno je kada 'oluja' stigne u brak", ističe vođa studije Liza Nef.

"Svakodnevni sukob utiče na fiziologiju čoveka, uticaj konflikta na kortizol u potpunosti nestaje kada su ljudi srećni i zadovoljni svojim društvenim životom:"

strana 1 od 3 idi na stranu