Veze i odnosi

Da li je poljubac važniji od seksa?

Poljubac je divna stvar i mnogi ga vole više od seksa. Ali da li ste znali da postoji i nauka o njemu?

Petak, 23.03.2012.

15:40

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Da li je poljubac vazniji od seksa? Poljubac gradi put ka intimnosti, a to radi namerno i strastveno. Poljubac je najdublja vrsta ljudske komunikacije i uredjaj koji odrzava ljubavne odnose. Nauka o poljupcu kaze da se na usnama nalazi najtanji deo koze i da su usne osetljivije cak i od jagodica na prstima pa cak i genitalija. Polovina nasih kranijalnih neurona utice na poljubac oslobadjajuci neuronske poruke i hemikalije koje stvaraju intenzivna i euforicna osecanja i vitalne signale o potencijalnom partneru. Pored toga ljubljenje je i vrsta vezbe koja sagoreva kalorije i zahteva znacajnu misicnu koordinaciju. U stvari tokom ljubljenja “rade” 34 facijalna i 112 posturalna misica. I kako da ne budete potpuno prisutni kada se strastveno ljubite? Nije ni cudo sto se u drevna vremena mislilo da se ljubljenjem bukvalno sjedinjuju duse jer se smatralo da se duh osobe nalazi u njenom dahu. Dve osobe potpuno isprepletene poljupcima ujedinjuju se do potpunog povezivanja. Neki zagovornici nauke o poljupcu podrzavaju teoriju da je poljubac neophodan i za prezivljavanje vrste. Probajte da poljubite nekoga ciji vam se miris ne svidja. Kako se nas jedinstven miris stapa sa drugom osobom govori nam mnogo o uzajamnoj kompatibilnosti ili njenom odsustvu. Upravo zbog toga je ponekad prvi poljubac za novu vezu u isto vreme i poljubac smrti. Ako nam se mirisi ne poklope, veza je osudjena na propast. Atraktivnost osobe koju mozemo “namirisati” je verovatno nasa najprimitivnija odlika, ali je zato i najvaznija jer pomocu nje pronalazimo pravog partnera. Poreklo poljupca je i dalje misterija, ali se oralna satisfakcija koju nam ljubljenje pruza povezuje sa praistorijskim majkama koje su ustima hranile svoju decu. Frojd je verovao da je nasa zelja za ljubljenjem u stvari podsvesna zudnja za davnim iskustvom sisanja mleka sa majcinih dojki. Ljubljenje je dobro za nas i to nije iznenadjenje. Studije pokazuju da se intenzivnim i ucestalim ljubljenjem smanjuje stres, a povecava zadovoljstvo. Druga studija pokazuje da mali poljubac pre odlaska iz kuce moze spasiti vas zivot. Rezultati istrazivanja su pokazali da su muskarci koji su ljubili zene pre odlaska na posao redje imali saobracajne nesrece i imali vecu platu u odnosu na pripadnike jaceg pola koji su izbegavali ovaj ritual. Neko je jednom rekao da su poljupci poput suza – jedini pravi su oni od kojih ne mozete da se suzdrzite; a za vase dobro - nemojte nikada stedeti na njima. Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net Poljubac je divna stvar i mnogi ga vole vise od seksa. Ali da li ste znali da postoji i nauka o njemu? Poljubac je divna stvar i mnogi ga vole vise od seksa. Ali da li ste znali da postoji i nauka o njemu?

Poljubac gradi put ka intimnosti, a to radi namerno i strastveno. Poljubac je najdublja vrsta ljudske komunikacije i uređaj koji održava ljubavne odnose.

Nauka o poljupcu kaže da se na usnama nalazi najtanji deo kože i da su usne osetljivije čak i od jagodica na prstima pa čak i genitalija.

Polovina naših kranijalnih neurona utiče na poljubac oslobađajući neuronske poruke i hemikalije koje stvaraju intenzivna i euforična osećanja i vitalne signale o potencijalnom partneru.

Pored toga ljubljenje je i vrsta vežbe koja sagoreva kalorije i zahteva značajnu mišićnu koordinaciju.

U stvari tokom ljubljenja “rade” 34 facijalna i 112 posturalna mišića. I kako da ne budete potpuno prisutni kada se strastveno ljubite? Nije ni čudo što se u drevna vremena mislilo da se ljubljenjem bukvalno sjedinjuju duše jer se smatralo da se duh osobe nalazi u njenom dahu. Dve osobe potpuno isprepletene poljupcima ujedinjuju se do potpunog povezivanja.

Neki zagovornici nauke o poljupcu podržavaju teoriju da je poljubac neophodan i za preživljavanje vrste.

Probajte da poljubite nekoga čiji vam se miris ne sviđa. Kako se naš jedinstven miris stapa sa drugom osobom govori nam mnogo o uzajamnoj kompatibilnosti ili njenom odsustvu. Upravo zbog toga je ponekad prvi poljubac za novu vezu u isto vreme i poljubac smrti. Ako nam se mirisi ne poklope, veza je osuđena na propast. Atraktivnost osobe koju možemo “namirisati” je verovatno naša najprimitivnija odlika, ali je zato i najvažnija jer pomoću nje pronalazimo pravog partnera.

Poreklo poljupca je i dalje misterija, ali se oralna satisfakcija koju nam ljubljenje pruža povezuje sa praistorijskim majkama koje su ustima hranile svoju decu.

Frojd je verovao da je naša želja za ljubljenjem u stvari podsvesna žudnja za davnim iskustvom sisanja mleka sa majčinih dojki.

Ljubljenje je dobro za nas i to nije iznenađenje. Studije pokazuju da se intenzivnim i učestalim ljubljenjem smanjuje stres, a povećava zadovoljstvo.

Druga studija pokazuje da mali poljubac pre odlaska iz kuće može spasiti vaš život. Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci koji su ljubili žene pre odlaska na posao ređe imali saobraćajne nesreće i imali veću platu u odnosu na pripadnike jačeg pola koji su izbegavali ovaj ritual.

Neko je jednom rekao da su poljupci poput suza – jedini pravi su oni od kojih ne možete da se suzdržite; a za vaše dobro - nemojte nikada štedeti na njima.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare