- Lični prostor -

Slavimir Stojanović: Budućnost će biti estetski lepša

Epica, Cresta, Clio, Eurobest, Golden Drum, ADC, TDC, Brumen, Grifon, Global Award i druga ozbiljna svetska priznanja koja je dobio za svoje radove, u gotovo svim segmentima vizuelne komunikacije, dala su Slavimiru Stojanoviću status domaćeg superstar dizajnera.

Podeli
Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić

Poznati dizajner, 30 godina kasnije: Danas sam završio fakultet

Izvor: Wine Style

Njegov radovi objavljuju se u prestižnim svetskim časopisima, među kojima su Graphis, Print, Communication Arts, Computer Arts, How, Media Marketing, a neretko su i deo prestižnih kolekcija u Muzeju umetnosti i oglašavanja u Hamburgu i Muzeju postera u Varšavi. Nekadašnji ozbiljan fudbaler i plesač, Slavimir Stojanović uključen je i u Taschenovu knjigu Savremenog grafičkog dizajna, a kroz radove svog studija Futro trudi se da uspešno oblikuje različite vizure naše sadašnjice

Wine Style: Da li se sećate kako je izgledala Vaša prva dizajnerska kreacija?

Naravno! To je bio plakat za POK ’85 (Palilulska olimpijada kulture). Imao sam samo šesnaest godina, išao sam u Petu beogradsku, stanovao u Cvijićevoj ulici, a cela Palilula bila je oblepljena plakatima, na kojima sam se u donjem desnom ćošku potpisao ogromnim potpisom Slavke. Osećao sam se kao Kralj Palilule.

* Kako će prema Vašem uverenju dizajn oblikovati našu budućnosti?

Dizajn već uveliko oblikuje našu sadašnjost, s tim što ćemo u budućnosti biti sve svesniji te činjenice i sve sposobniji da sami dizajniramo svoje živote i sve u njima. Dizajn će biti individualna stvar.

* A kako će budućnost da utiče na dizajn?

Budućnost će biti estetski lepša.

* U dizajnu Vas najviše inspiriše...?

Projekti koje napravi neko genijalan će mi uvek biti inspiracija, a moj zadatak je da shvatim tu genijalnost, razložim je na proste činioce i sastavim je ponovo na svoj način kada to znanje pređe u moju svest.

* Vaš omiljeni savremeni svetski dizajner je?

Piter Sevil (Peter Saville), engleski dizajner koji je trenutno kreativni dizajner grada Mančestera, a najpoznatiji je po omotima za ploče koje je dizajnirao za grupe Joy Division i New Order, kao i za klub Hacienda.

* Omiljena aplikacija?

WhatsApp.

* Vaša tri rada kojim se posebno ponosite?

Plakati za Jugoslovensko dramsko pozorište, izložba You are an idiot. Please, act accordingly. i oglas za Duracel Plus baterije.

* Destinacija o kojoj maštate ovog leta je?

Istra.

* Top tri muzička albuma svih vremena?

James Brown – Sex Machine

Massive AttackBlue Lines

Arcade FireThe Suburbs

* Top tri omota muzičkih albuma?

Joy DivisionUnknown Pleasures

New OrderPower, Corruption and Lies

Massive AttackBlue Lines

* A filmska plakata?

Jaws

The Silence Of The Lambs

The Lobster

* Prljavi ples ili Top Gun?

Prljavi ples, naravno. Top Gun je bio film moje generacije, ali sam se uvek lakše identifikovao sa onima koji plesom dolaze do cilja, nego sa onima koji se biju.

* Grad u kojem biste voleli da živite, a da nije Beograd?

Njujork.

* Najlepša fontana?

Fontana Stravinski pored Centra Pompidu u Parizu.

* Džeger ili Ričards?

Džeger.

* Fudbalski klub za koji navijate?

Partizan.

* Najlepši fudbalski dres ima...

Real Madrid.

* Zastava koje države ima najbolji dizajn?

Brazil.

* Vaša omiljena knjiga?

Besani, Gorana Stojičića.

* A društvena mreža?

Instagram.

* Kakav je prema Vašem mišljenju uticaj/značaj dizajna u vinskom biznisu?

Dizajn ostavlja vizuelni trag u svesti i podsvesti konzumenata vina i neposredno ih veže za ukupni doživljaj. Ta veza je neraskidiva i daleko je značajnija nego što pretpostavljamo, pogotovo kada su u pitanju istančani ukusi i vrhunska uživanja.

* Najbolja domaća vinska etiketa po Vašem mišljenju je?

Kod nas je vinarija Đurđic pomerila granice u shvatanju grafičkog dizajna, angažovanjem majstora iz novosadskog dizajn studija Peter Gregson dobili su višestruko nagrađivani dizajn i celokupan vizuelni identitet.Takođe, izdvojio bih dizajn etikete za vino Babaroga, vinarije Bjelica, koji odskače svojom duhovitošću, od imena do dizajna same etikete. Definitivno se nameće ideja da, ukoliko se etiketa snažno vezuje za priču same vinarije, uspešno će se vezati koliko za vino toliko i za konzumenta, kao na primer, u slučaju vina Anđeo, vinarije Budimir.

* Koja vina više volite, crvena ili bela?

Bela.

* Vino koje ne možete da izbrišete iz sećanja?

Oslavje, vinarije Radikon.

Lični prostor

"U hrani treba da se uživa, naročito onoj dobro pripremljenoj"

Iako je u svet umetnosti zakoračila kao devojčica, na prvim časovima violine, a nešto kasnije i kroz džez pevanje, Jelena Gavrilović ipak je kao svoje konačno utočište izabrala dramsku umetnost. Podjednako dobra u pozorištu, televiziji i filmu, a čak i u TV reklami gde joj na čudesan način uspeva da osvoji publiku tokom samo jednog jedinog kadra, u samo nekoliko sekundi.

Licni prostor sreda 20.09. 13:15 Komentara: 2

Bjelogrlić: Junaci "Boljeg života" živeli su bolje nego mi danas

Velikan srpskog i jugoslovenskog filma, koji je svojim ulogama obeležio živote mnogih od nas, svojim životom daje lični primer kako se treba postaviti prema ovo malo vremena što ga imamo na planeti. Uporan i koncentrisan isključivo na kvalitet krajnjeg rezultata, Bjela se iskazao najpre kao glumac, zatim kao producent, a na kraju i kao reditelj. U intervjuu u magazinu Wine Style prošetali smo se stazom njegovih najupečatljivijih filmskih ostvarenja i dobili insajderski uvid u ono što se dešavalo iza scene i jasan Bjelogrlićev pogled na njegove principe, na sopstvene uspomene i na njegov život, koji je, na koncu, isti onaj život koji živimo i mi.

Licni prostor sreda 10.05. 12:59 Komentara: 46

Bubamara

Nisam jedina koja je stigla do te tačke svog odnosa s Njujorkom - kad shvatiš da više ne možeš da izdržiš njegovu žestinu i neizbežnu blizinu svega. I kada ti više ne pruža utehu čak ni njegova radost i povremeno dirljiva toplina. Kad ti je muka od prokletih sirena

Licni prostor utorak 7.03. 22:18 Komentara: 1

Bez reči

Žena srednjih godina u plavoj skijaškoj jakni u šetnji sa psom oko ponoći. Pas je slobodan, bez povoca. Žena sam ja. Poslednje veče u Beogradu, ujutru letim za Njujork.

Licni prostor ponedeljak 30.01. 20:05 Komentara: 0

Tamo i ovde

Gosti su počeli da stižu oko osam. Do pola 10 dnevna soba bila je puna muzike, smeha i poznatih glasova. Oni gladniji već su se posluživali sa dugačkog stola pored biblioteke, dok su ostali još nazdravljali domaćinima i razmenjivali male priče.

Licni prostor ponedeljak 23.01. 08:45 Komentara: 3
strana 1 od 26 idi na stranu