Intervju: Branka Katić

Omiljena glumica mnogih generacija uspela je da svoje mesto nađe i u Holivudu i pri tom ostane prirodna, svoja, autentična. Branka Katić kaže da je čarobna formula u tome da naučite pravilno da dišete, kvalitetno proživite svaki životni trenutak i da se ne osvrćete na prošlost

Tekst: Sanja Vuletić

Izvor: Grazia

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

20:33

Default images

Za Branku Katić vreme je stalo. Izgleda onako kako je pamtimo iz kultnih filmova naše kinematografije kada je bila simbol mlade, prirodne devojke sa stavom koja je predstavljala uzor urbane generacije '90-ih godina. Razlika je u tome što je sada zvezda i u Holivudu. Tim pre ruši sve predrasude kako treba da izgledaju američke filmske dive i kojim sve tretmanima treba da se podvrgavaju. Ona i dalje insistira na prirodnosti, razlika je samo što joj je uloga majke unela dodatnu toplinu pa se prepustila ovim emocijama do kraja. Pored dvojice sinova i supruga (britanskog reditelja Džulijana Farinoa) kaže da je presrećna.

Branka je onakva kako je pamtimo s početka njene karijere iz beskrajno simpatičnog filma "Nije lako s muškarcima", gde je kao četrnaestogodišnja devojčica prenela atmosferu života tipične srpske porodice osamdesetih godina uz naše velike glumce Milenu Dravić i Ljubišu Samardžića. Uloga tinejdžerke u filmu "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića postala je kultna, a čini se da nema osobe iz bilo koje generacija koja nije makar jednom pogledala ovaj film. Njeno sazrevanje i potom transformacije kroz mnogobrojne uloge gotovo školski idu uzlaznom putanjom do britanske filmske scene i na kraju Holivuda, sna većine ambicioznih glumaca. Upravo poslednji film reditelja Majkla Mana “Public Enemies” (Državni neprijatelji) u kojem igra sa Džonijem Depom, Kristijanom Bejlom i Marion Kotiljar potvrđuje njen uspeh. Priča o životu čuvenog gangstera Džona Dilindžera koji hara Amerikom tridesetih i njegovoj prijateljici Ani Sejdž koja ga je, zbog ucene da će biti deportovana iz zemlje, odala agentima FBI je, zapravo, ekranizovana knjiga “Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI” (Državni neprijatelji: najveći američki talas kriminala i nastanak FBI) autora Brajana Borousa. Ovaj istorijski momenat jedan je od bitnih događaja u novoj istoriji američkog društva, a filmski partneri poput zavodljivog Džonija Depa sigurno izazivaju oduševljenje žena na svim meridijanima.

GRAZIA: Kakav je osećaj kada Vam je partner Džoni Dep?

BRANKA KATIĆ: Džoni je izuzetan glumac i čaroban tip. Učinio je sve da se osećam opušteno. Ana Sejdž i Dilindžer su bili prijatelji. On je poslednjih par nedelja svog života i živeo s njom. Utoliko je tragičnija činjenica da ga je baš ona izdala. Učinila je to jer su joj pretili deportacijom. Kao bivša prostitutka i vlasnica nekoliko javnih kuća, nije bila građanin prvog reda, te nije imala baš mnogo šansi da ih ubedi da joj dozvole da nastavi da živi u Americi. I pošto je izdala Dilindžera, dve godine kasnije bila je deportovana u Rumuniju. Na slikama koje sam uspela da nađem iz tog perioda vidimo je veoma tužnu. Verujem da nikada sebi nije oprostila… Ova fenomenalna šansa da glumim u ovom filmu mi je kao neka vrsta nagrade za sve ove godine bavljenja glumom. Rad sa svima njima bio je savršen izazov. Svi su veliki profesionalci, posvećeni svom zanatu do poslednjeg daha a Džoni je.. Ah, Džoni – nestvarno dobar glumac, šarmantan, duhovit, a ovozemaljski u smislu skromnosti i humanosti koju u sebi nosi.

G: Kako ste doživeli ovaj istorijski momenat koji je, očigledno, bitan Amerikancima?

BK: Volim da snimam filmove čija se radnja dešava u neko davno prošlo vreme. To mi ima neku magiju i vrlo je interesantno otkrivati kako su se ljudi ponašali, oblačili, koji je bio dozvoljeni govor tela, bonton. Gledala sam i slike iz tog perioda po muzejima što je još jedan veoma zabavan način pronicanja u svet kojeg više nema.

G: Uz glumu u Holivudu jednako su važni i promocija filma i nastup na crvenom tepihu? Kako ste se pripremali za ovu ulogu i koliko je moda Vaša preokupacija?

BK: Ne pratim slepo trendove u modi, ali umem da prepoznam nešto što mislim da je izuzetno i, definitivno, posle svih ovih godina znam šta mi dobro stoji. Od kreatora obožavam Vivijen Vestvud. Martin Grant je takođe neko čijim se perfektnim krojevima i jednostavnosti divim, a kod nas to je svakako Aleksandar Nikolić koji ima nestvarno lepe a neobične ideje. Što se tiče premijere, kontrolisana histerija traženja najboljeg autfita trajala je oko sedam dana i u tome mi je beskrajno pomogla moja divna prijateljica koja već godinama živi i radi u Portugalu Marija Pavlović. Ona me je doterala za premijeru od glave do pete, jer kao fantastična šminkerka, koja moje lice ulepšava već godinama, savršeno je znala kako da istakne ono najbolje. U Americi vole da se i previše šminkaju a i Mara i ja znamo da meni to ne stoji… U Londonu sam nosila haljine Roksande Ilinčić i cipele Katarine Mutić i dobila beskrajno mnogo komplimenata.. Talentovani smo na svim poljima..

G: Poznato je da su holivudske dive opsednute mladošću i savršenim telom. Mnoge od njih podvrgavaju se različitim botoks tretmanima i drugim specijalnim hirurškim metodama ne bi li ostale večito mlade i lepe. Uspeli ste da zaledite vaše tridesete godine, koja je Vaša čarobna formula?

BK: Hvala, hvala. Mislim da mi više od bilo koje kreme koju koristim licu prija život koji vodim. Ne preterujem ni u čemu, lepo spavam, jedem mnooogo sveže hrane i gotovo svakodnevno radim jogu. Tako sam pre svega naučila da pravilno dišem. U normalnom životu mi jedva da koristimo trećinu svojih pluća. Udisaj nam je kratak. Kroz jogu sam naučila da dišem vrlo duboko i posle sat i po takvog disanja gotovo da osećam kako se svaka ćelija mog tela osvežila i napunila energijom. I još jedna savršena ideja je da dok vežbate, sve o čemu valja misliti jeste samo ono što se tog trenutka dešava, dakle da povežete svaki pokret s disanjem. I to je za mene bilo najveće otkrovenje koje valja preneti u svakodnevni život, tajna veeelike sreće. Ne vraćati se u prošlost i sve što niste uradili ili verujete da ste mogli drugačije. Ne planirati ništa u budućnosti jer nikada ne znate šta će da se zaista desi, već živeti i uživati samo trenutak sadašnji, ono što upravo proživljavate i biti tu stoprocentno, do poslednjeg daha. Što se tiče plastične hirurgije, ne verujem da ću ikada na svom licu uraditi bilo šta. Botoks je takođe loš izbor za glumice jer ograničava pokret obrva. Volela bih da dostojanstveno starim i svoje bore s ponosom nosim!

G: Sve više zvezda uključuje se u humanitarne akcije zaštite planete, životne sredine, pokret vegana. Kakvo je Vaše mišljenje o usvajanju dece iz različitih kulturnih sredina, poput Breda Pita i Andželine Žoli i Madone? Majke su ponovo u centru pažnje, ali i surogat majke zbog odluke Sare Džesike Parker, šta mislite o njima?

BK: Cela ta opsesija medija oko poznatih je ludost i najbolje što iz svega može da se desi jeste baš to - da poznati koriste svoj uticaj da pomognu onima kojima je pomoć neophodna. Planetu smo već dovoljno upropastili, ne znam da li smo se na vreme setili da je pripazimo malo. Usvajanje dece je nesebičan i plemenit čin. Dati nekome ljubav i šansu da ima normalno detinjstvo i život zaista je divno. Veliki sam poštovalac tog čina.

G: Koliko je Vaš novi život u Kaliforniji promenio (ili nije) vaš pogled na okolinu, društvo i način života?

BK: Obogatio ga je kao i svako novo iskustvo. Uspeli smo da nađemo nama slične ljude koji vole prave stvari u životu.

G: Posle svega, da li biste se vratili da živite ovde?

BK: Godišnje najmanje dva meseca provodim u Srbiji. Najviše volim kada dobijem ulogu, pa radim i uživam u svom gradu. I za mene i za naše klince to je veoma važno. Moj muž takođe obožava naše beogradske prijatelje i kafe kulturu..

Nadam se i da ćemo se u nekom trenutku vratiti da živimo u Evropi, gde je način života ipak mnogo bliži onome na šta sam navikla. Ali, ne gnjavim se previše željama. Volim ono što imam i presrećna sam s mojim momcima, moja dva sina i čovekom koga volim.

U najnovijem avgustovskom broju magazina Grazia:

- Branka Katić ekskluzivno: Holivud me nije promenio

- Sandra Bulok: Hemija nije dovoljna

- Modni specijal: U stilu kralja popa Majkla Džeksona

- 10 hot detalja: romantični detalji, mini šortsevi, seksi kombinezon

-Grazia tema: Kada ljubav boli

- Putovanje iz snova: Kapri- mondensko ostrvo ljubavi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: