Sreda, 04.03.2015.

08:15

Teoretičari zavere ne razlikuju satiru od pravih vesti

Izvor: tportal.hr

Teoretièari zavere ne razlikuju satiru od pravih vesti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 9 godina

Ooo... Imperija uzvraća udarac! Hahaha, kako providno, prosto za neverovati, ali znajući sa kim imamo posla, sasvim očekivano.

Black Goo

pre 9 godina

@(Black Goo, 4. mart 2015 17:10)
Izgleda da niste culi da je napad najbolja odbrana
(Mr. Punch, 4. mart 2015 18:17)

Čula sam ja svašta od nebuloznih objašnjenja, samo izgleda da vi još niste čuli da u ovoj vašoj izjavi stoji unapred prirpemljena zavera, koja ni malo nije teorija, već svakodnevna praksa za pokriće očigledne zavere kod nesvesnih poreskih platiša, koji sve te zavere oduvek finansiraju i nesvesno podržavaju. I koji posle u njima i jedini i krvare.

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve! Mozda se moderator predomisli pa objavi komentar ovaj put :)

Boris

pre 9 godina

Kako to da se kod nas nešto pre desetak godina smatralo teorijom zavere a danas ispostavilo istinitim? To nam se stalo olupa o glavu...

Black Goo

pre 9 godina

Možda neukim ljudima prvo treba objasniti šta je to sve zavera da bi shvatili da oduvek žive u svetu koji je samo od njihovih i tuđih zavera i sastavljen, koji bez zavere na svim nivoima ne bi mogao ovako nesrećan i nepravedan da postoji kakvog ga znamo i imamo od porodice do skupštine. Zato je i ta kovanica "teorija zavere" samo drugo ime za cenzuru, baš kao i "politička nekorektnost" što je isto tako samo drugo ime za cenzuru.
Da, znam da se sad ti isti nesvesni zaverenici svoje zavere sad pitaju šta ova ovde bulazni i ne veruju i dalje da je preko 90% svestkog kapitala i manje od 10% ruku koncentrisano, jer i ta je činjenica za njih samo teorija zavere od onih što imaju oči i što znaju račun do 100. Šta drugo može biti u ovakvom svetu koji je izgradio svoje lažne nauke za pokriće pljačke kao što su privreda, ekonomija, političke nauke, pravo i mediji? Šta drugo može biti u ovako unakaženom svetu sa lažnim pojmovima, definicijama i naukama?
- Zar nije i "Ministarstvo odbrane" ta ista teritorija zavere? Kako objasniti da ni jedna zemlja još nije imale "ministarstvo za napad" kad je napadala i osvajala drugu i čime se to njen ministar za odbranu u stvari bavio? Ne, naravno da ni to nije bila zavera, već još jedna teorija samo! Zna se.

zimski zaprasivac s DHMO

pre 9 godina

@(Slobodan, 4. mart 2015 13:24)
Pa kad ste tako vrli ucenjak, dozvolite da vas pitam kako bi avioni trebali da lete ako ne pravolinijski i po koridorima? U cik-cak ili u krug? Mozda bi bilo najlepse da prave osmice? I kazete tako vec godinu dana? Ma sta kazete? Pa koliko znam(vidim) mlazni avioni tako 40 godina ostavljaju tragove po celom svetu(a niko nije umro), tako da vi ili trolujete ili stvarno ste toliko 'obrazovani' da ne znate da je to najobicnija vodena para, koju i vi zimi, kad je hladno ispustate iz usta. To vam uciteljica nije rekla ili taj dan niste isli u skolu posto ste morali da cuvate pacice?

Misha

pre 9 godina

Teoriju zavere je izmislio djavo da odgovornost za nevolje koje su ga snašle čovek ne bi video u sebi, već u nekom tamo drugom krivcu. Na taj način đavo eliminiše ulogu Božjih ukora, jer za njih krivi nekog drugog. Tako čovek, umesto da se sam pokaje za svoje grehe, umiruje nečistu savest baveći se tuđim gresima.

Dragoljub

pre 9 godina

Najveći uspeh Đavola je da ubedi ljude da ne postoji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NikolaC, 4. mart 2015 12:23)

Najveći uspeh crkve je da ubedi ljude da postoji Đavo.

iznogud

pre 9 godina

@ zoran, dobro nisi stavio kao "dokaz" i clanak iz treceg oka...sa glupostima si krenuo od sampg starta komentara, a onda si pobedio sa "cinjenicom" da je 96% teroija zavere dokazano kao tacno. Toliko o tebi i tvojim glupostina. Zdravo, dovidjenja!

Slobodan

pre 9 godina

Ima vec godinu dana, kako ustanem ujutru, otvorim prozor i pogledam u nebo, ako je vedro skoro izvesno je ispartano tragovima aviona, kao lenjirom. Ne, ne prskaju nas uopste. Trebalo bi da se kopcam na ledja, pa da ne verujem svojim ocima nego "naucnicima". O njima i o tzv. nauci bolje da ne raspredam previse, postali su nova dogma, uskoro ce neistomisljenike poceti da spaljuju na lomaci.

sociolog

pre 9 godina

problem nauke u današnjem svetu je u tome što ona ponekad samu sebe doživljava kao najveći autoritet u spoznaji istine. I religija i teorije zavere i ideologije nam nude objašnjena o GMO, zagrevanju planete i gej pravima. Poenta je da ne treba ni religiju ni nauku ni zavere ni predrasude favorizovati kao jedino najtačniji vid nekog problema već biti samo svestan da takvo stanje stvari postoji i da će biti što ne znači biti indiferentan nego malo dublje analizirati stvari oko nas. Nije nam niko potreban da nas uči tome jer to mi sami po sebi znamo.

Natasa

pre 9 godina

Tekst je pun pogodak. Ali, kao sto u njemu stoji, ovo nece pokolebati nase teoreticare raznih zavera. Kod nas ovaj hobi cveta jer nam je u mentalitetu da ne umemo da saslusamo i objektivno porcesuiramo primljenu informaciju, vec unapred imamo spreman odgovor na sve - po pausalu. Pitam se, zasto li onda ne napredujemo?

novosadjan

pre 9 godina

To je ista ekipa koja cita Deretica, pa ako se slucajno negde u nazivu nekog kineskog grada cuju zvuci S, R i B, to je srbski grad. Tako i ovi, ako im na racunu izadje simbolicna cifra, verovatno je namerno.

Kinta

pre 9 godina

Moj radni kolega hteo biti mason. Dodje do jednog kluba,pokuca na vrata i nekako udje i poprica sa receptionistom koji ga upita; ok decko cime se ti bavis,zanimanje? Radoznalac kaze da je vodoinstalater. Starac mu kaze da trebaju tipove koji su na sefovskim polozajima. I da treba dva svedoka....Voljno na licu mesta !
Celo selo mu se smeje.
Da je budala samo imala internet kuci ne bi trebao ici do kluba staraca.

Пракса завере

pre 9 godina

Маните се теорија завере, него да ми видимо ПРАКСУ! Чињеница је да Америка више него било која држава на свету обилује тајним симболима, теоријама, заверама, мућкањима и различитим причама. Колико су својим грађанима испирали мозак страхом, терором, паранојом, разноразним фобијама - није ни чудо што су ови скренули са памећу. Ако јесу. У сваком случају, зашто нема толико теоретичара завере у Канади, Италији, Немачкој, Русији, Кини, Индији? Одговор је једноставан. Само га не треба негирати. Прихватање је почетак излечења.

Teoreticari zavere su nesretni likovi kojima treba pomoc

pre 9 godina

Ovaj tekst potvrdjuje ono sto vec znamo. Teoreticari zavere nisu mnogo inteligentni ljudi. Medju njima ima dosta gubitnika koji svoje neuspehe u zivotu pravdaju nekom svetskom nepravdom koja je bas usmerena protiv njih.
Znam jednog takvog. Veruje i siri teorije zavere (sedi po celu noc na kompjuteru), preko dana spava a zena radi i rmpaci da bi odgajila decu koje ima sa gubitnikom. U dugovima su do guse i glavna tema kada pricas sa njim je zavera bankara protiv celog sveta a posebno njega. Uzimao je kredite gde stigne (voli nova kola, novi kompjuter, novi TV) a nece da ih vraca. Sada kada mu je kreditni skor na minimumu jedva prezivljava (ali i dalje ne radi) jer nemoze da se zaduzuje.
Drugi primer je zavrsio faks samnom. Pametan za skolu ali ne mnogo za zivot. Radi neke lose placene poslove, jedva sastavlja kraj sa krajem (prosle zime nije imao da plati grejaje). Jednostavno nece da radi jer je lenj, ali zato sve zna o teorijama zavere. Bori se protiv sistema i kaze nece on da radi ono sto mu sistem namece. Nema para da kupi gume za kola. Kupio neki krs od kuce u losem delu grada ulozio para i para sto mu je cale ostavio posle smrti i sve izgubio jer nije imao da zavrsi, nema stanara a dugovi stigli. Sve u svemu dosta nesposobna osoba. Ali zato za sve su krivi masoni i jogi letaci i sve je protiv njega.
Ljudima koji veruju u teoriju zavere treba pomoc psihijatra.

idc

pre 9 godina

Adriano Galiani.

Ona ne leči sve bolesti,već stimuliše imuni sistem i na taj način organizam se efikasnije brani.

Što se tiče teme;iluminati,vatikan, masoni,oni rade u senci već vekovima,to ne spada u teritorije zavere već u činjenice.
"Naučne činjenice"koje treba prihvatati,kao što savetuju u tekstu,kreiraju upravo oni koji žele da prikriju svoje postojanje i njihov uticaj na sve današnje vlade zapadnog sveta.

hajduk stanko

pre 9 godina

A sta su to proverene cinjenice ? Izjave politicara i propaganda medijskih koorporacija, ili svakodnevni zivot koji zivimo u kome se nedvosmisleno vidi da je 21.vek ustvari jako slican18.veku ili recimo da se zima pretvorila u prolece , ili kako stotine hiljda ljudi idu peske od azije do evrope....Te cinjenice su toliko proverene da strucnjaci za rusenje vise ne koriste dinamit za rusenje zgrada vec zalecu avione u njih, jer se to ispostavilo proverenim cinjenicama kao najsigurniji metod rusenja.

srecko

pre 9 godina

Ja volim tzv teorije zavere. Verujem zato sto bi te recimo, ismejali u grckoj Do pre koju godinu ako im spomenes 'duznicko robstvo'.Naravno da u sve ne verujem jer postoje i podmetacine koje sluze da se sumnjicavi ismeju i diskredituju. Mislim da je podmetnuta teorija zavere 11/9. Ja takodje Verujem da je najveca medijska zavera nije orvelov målad vanzemaljaca, nego spilbergovo sletanje na mesec.

Aнархиста

pre 9 godina

Прскају нас дихидроген-моноксидом, хемикалијом која се користи у нуклеарним електранама!

ona da radja, on da pali pekare

pre 9 godina

Evo pre neki dan citam u Tehnopolisu vesti o automobilima i lik ni 5 ni 6, nego ga farovi VW grupe asociraju na iluminate. :D Pa ti ljudi kada vide tetrapak razmisljaju o masonima. Jos bolje je kada krenu da prepricavaju kojekakve chain-mailove i da se jos ubedjuju sa drugima. Sve je zavera osim njihovih politickih simpatija, inace. :))) Kafansko obrazovanje.

Mile

pre 9 godina

Vidim da je ova vest protutnjila u svim main stream medijama, ocito je dirigovana...
Al` dzaba borbe, onaj koji zeli da vidi ispred svog nosa, vidi, ko ne zeli zivece u zabludi i trazenju sebe ceo zivot (materijalisti).

KoleM

pre 9 godina

Čitao sam neke tekstove i objašnjenja teoretičara zavere koje su iz moje stručne oblasti. Kakvih nebuloza tu ima to je neverovatno. Do skoro su takve tekstove imali religijski sajtovi ali sada daleko više ima ovih teoretičara zavere.

orson, po knjizi h.g.wellsa

pre 9 godina

Interesantno da se ovde prica o dezinformacijama a bas prica o sirenju panike za vreme emitovanja radio emisije Orson Wellsa je izmisljena.

Evo vam jedan citat

Both American Experience and Radiolab also omit the salient fact that several important CBS affiliates
(including Boston’s WEEI) pre-
empted Welles’ broadcast in favor of
local commercial programming,
further shrinking its audience. CBS
commissioned a nationwide survey the day after the broadcast, and
network executives were relieved to
discover just how few people
actually tuned in. “In the first place,
most people didn’t hear it,” CBS’s
Frank Stanton recalled later. “But those who did hear it, looked at it is
as a prank and accepted it that
way.”

Dragoljub

pre 9 godina

Svi "znamo" da postoje moćnici iz senke koji žele da smanje broj ljudi na planeti. Ali, šta ako oni to rade na perfidniji i manje očigledana način?
1. promovišu porađanje kod kuće ili, još bolje, u prirodi kako bi se eventualno povećala smrtnost na porođaju
2. plaše ljude vakcinama i lekovima i kompromituju medicinu i farmaciju kako bi se opet vratile iskorenjene i gotovo iskorenjen bolesti od kojih se ranije umiralo na milione
3. promovišu samački način života, uživanje i karijera se stavljaju ispred porodice i dece
4. društvene mreže, računari, tableti i pametni telefoni dodatno otuđuju ljude i čine ih podložnijim propagandi u isto vreme.

Mislite da nešto znate, ali stvarnost može biti sasvim drugačija. Mislite o tome :)

deda mraz

pre 9 godina

Ne nego cemo da verujemo u politicare i njihove zvanicne verzije. Veca je verovatnoca da nas posecuju vanzemaljci nego da politicari govore istinu. Pa onda tu su razni centri moci, agencije, korporacije, itd. Jel neko stvarno veruje da je njihov rad "transparentan"?

VV

pre 9 godina

Lakše je verovati da iza svega stoji neka zavera, udruženje, trust mozgova koji imaju neke skrivene namere - nego proučiti materiju detaljno. Ko ima vremena da pročita naučni rad? Čist primer HAARP - postoji doktorski rad, javno dostupan (kao što bi svaki doktorski rad i trebao biti), koji objašnjava uticaj i rad stanice na Aljasci. Problem je što sam tekst ima nekih 300 stranica, i potrebno je napredno poznavanje fizike i matematike da bi se detaljno razumeo. Ko će to običnom čoveku da pojasni? Lakše je reći da to nešto menja vremenske uslove po volji Iluminata ili neko tamo trećeg...

aleksi

pre 9 godina

Ceo svet je iluzija koju režira zapad i masoni s jednim ciljem da se destabilizuje Srbija. To je Milošević propovedao i uspeo ljudima da utuvi u glavu. Čak i onima koji su ga mrzeli. E to je teorija zavere dovedena do savršenstva.

Mr

pre 9 godina

Bukvalno svaki treci post na fb je sa nekog polusajta koji umesto vesti ima nekakve teatralne vesti sa imenima koja ne postoje na internetu i sa kilometarskim tekstom koji bi trebao da vas ubedi u pricu.
Poenta je, ako ne verujem drzavi, ne znaci da cu verovati nepotpisanim nepoznatim licima koji svaki dan otkrivaju cuda.

pitanja bez odgovora

pre 9 godina

Da li postoje tajna drustva? Nesporno je da postoje. Samo masonskih loza ima na stotine. Evo i par jednostavnih pitanja bez konkretnih odgovora u javnosti.
Koja je svrha postojanja svih tih tajnih drustava? Ko ih i sa kojom idejom osniva i finansira? Sta oni rade i sa kojim ciljem? Zasto su njihovi simboli bas ti koji jesu? Otkud ti isti simboli za dolarskim novcanicama? U kakvoj je to sve vezi sa Vavilonom? Zasto i na pojedinim kovanicama zajednicke evropske valute evro postoje jasni simboli bozanstava iz Vavilona?

Mastodont

pre 9 godina

(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Oni su barem delimično u pravu i konačni cilj im je legitiman: dostupnost obične biljke. Sa druge strane, ti koristiš paranoju i neznanje da opravdaš zatvaranje ljudi zbog gluposti. Ko je tu veća neznalica i teoretičar zavere?

esma

pre 9 godina

Sigurna sam kao i autor teksta ,pretpostavljam,da teza o razvijanju vestina ,pa se navodi da je neophodno licno usavrsavanje jer je internet relativno mlada mopgucnost,u cilju "zdravorazumskog razlucivanja o verodostojnosti informacija " , nema sansu nad propagandnom masinerijom koja nije tako mlada i verujem mnogo dobro razradjena.Zato informisanost pojedinca je samo uslovljena licnom odlukom na koju stranu da se prikloni ,da veruje zato sto zeli da se povinuje laksem nacinu ,tj da izabere nezainteresovanost sa dogadjanja koja nemaju uticaja na individualni zivot ili da izabere skepticizam kao nacin koji sigurno ne moze da zadovolji ljudsku potrebu za informisanjem ,kao bitnim elementom savremenog zivota nezavisno od mesta boravka.

daidai

pre 9 godina

samo onaj koji je lud ne primecuje delovanje iluminata, masona, jezuita u svakoj sferi zivota: mediji, politika, bankarstvo... oni su ti koji kreiraju svetsku politiku, politicari samo izvrsuju. ko ne veruje nek se podseti sta je vucic govorio pre dolaska na vlast a kako sada radi.

zoran

pre 9 godina

Volim ovu rechenicu:"...poverenje u nauku i nauchnike..." U srednjem veku je bilo:"...poverenje u crkvu i sveshtenike.." Da li se enshto promenilo..? Nije.
Sto se tice takozvane teorije zavere, termin je izmishljen od CIA organizacije posle ubistva Kendeija kada je amsa ljudi videla, svedochila da je bilo vishe hitaca sa razlichitih strana, dok su ovi linchovali samo jednog choveka, onog poremecenog Li Osvalda koji ni pertlu nije znao da zaveze, a ne da sve ono organziuje. Da bi CIA diskreditovala ljude krenula je sa upotrebom te "etikete.

Po statistikama 96% "teorija zavere" na kraju se pokazu istinitim.

Vidim kako se zaprashivanje aviona uvodi pod istu kapu kao zavera. Na zalost, na razocharenje svih ans, ali vlada Nemachke je priznala da se to radi, navodno da bi se reflektovali sunchevi zraci i ne bi zagrevali planetu. Necu dalje da ulazim u objashnjavanje te gluposti, ali su javno rekli da se zaprashivanje vrshi.

http://www.globalresearch.ca/chemtrails-the-consequences-of-toxic-metals-and-chemical-aerosols-on-human-health/19047

Nemachka prva zemlja u svetu koja je priznala da se ljudi zaprashuju

http://www.fourwinds10.net/siterun_data/environment/humans/chemtrails/news.php?q=1202949083

Upppsss..!! Sta cemo sad..???

Ne zaboravite da najstrashnije oruzje, eksperimente na zivotinjama, razne druge metode upravo nauchnici smishljaju.

paranoid

pre 9 godina

Ne razlikuju i neki ovdje. Koliko samo vrijedi "vijest" o tome da je Sjeverna Koreja objavila sebe za pobjednika Svjetskog prvensta u fudbalu, koju nema ko nije prenio. "Profesionalizam"..

galifrejan

pre 9 godina

Ne bih rekao da su ljudi koju veruju u drugaciju istinu zatvoreni, zatvoreni su upravo ti koji ih prozivaju. Tipican primer je Hoking kome je trebalo 20 godina da prizna da je vodoinstalater Saskind bio u pravu. Jednostavno, prema teoriji verovatnoce a ne zavere, sve je moguce

Friend from Palmolend

pre 9 godina

Kada naši političarčići, biznismenčići i tajkunčići uspevaju da razna zlodela, malverzacije kao i svakodnevne neljudske, nemoralne aktivnosti zataškaju i/ili pretvore samo u puke glasine i nedokazane afere, zašto na nekom mnogo višem nivou, gde se okreću vrtoglave cifre i gde funkcionišu mnogo bistriji i još bolesniji umovi, to ne bi bilo moguće?
Jeste da je kroz teorije mnogo toga uprošćeno, banalizovano, ali one su plod čovekove reakcije na nepravde i nelogičnosti u svetu. Sve je rezultat uzročno-posledičnih veza, a mnogi se od malena obučavaju da drže konce u svojim rukama i da kreiraju posledice po svojoj volji.

mozga bez

pre 9 godina

Ma kakve crne teorije zavere,pogledajte samo u kakvom blagostanju zivimo,svi se smeskaju,pevuse,cili,vedri,razdragani.Buducnost,ne da je svetla,nego bljesti.Sve je idilicno i harmonicno.Svi su zdravi,kako fizicki,tako i mentalno,ako slucajno nekom nesto pofali,odmah svi trce da mu pomognu...,prosto ne zna covek sta bi od sve te miline.

Future

pre 9 godina

Pa naravno. Evo, npr, uzivaoci marihuane. Oni su ubedjeni da ta biljka leci sve moguce bolesti. Lazu sami sebe.
(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Slazem se sa tobom. Imam drage prijatelje koji konzumiraju marihuanu(neki cesce neki redje) i kojima sam vise puta skrenuo paznju na stetnost te biljke, ali oni uvek idu sa stavom: ma to farmaceutska mafija nece da prizna da je zdravo, to su lazi i slicno. Na kraju sam odustao,unistavaju sebe,a ne mene.

nesha

pre 9 godina

"koji ne veruju u uticaj ljudi na klimatske promene značajno veći među konzervativcima, nego među liberalima"

pa naravno. konzervatvni amerikanci gruvaju pricu da amerika mora nastaviti sa indistrujom da bi ostala ekonomski jaka a liberali su se uvek vise brinuli za ljudsku sredinu, za ugrozavanje planete od strane coveka...

alja

pre 9 godina

Bilo bi posteno kad bi nasi ljudi primenjivalI iste kriterijume nepoverenja na vesti iz amerike kao I na vesti iz rusije. Ne volim kad je teorija zavere kad kome odgovara. Npr svaki bosnjak ce recI da je 9 11 inside job al pitaj za tuzlansku kapiju I kako je jedna granata ubila 70 ljudi pa vidi preobrazaj iz misaonog coveka u neandretalca.

Ranzo Klimatolog

pre 9 godina

Mene i dalje nisu ubedili da je čovek odgovoran za klimatske promene, a kakve veze ja imam sa konzervativcima ili liberalima? Ono što znam je da se klima prati i detaljno analizira tek nešto preko stotinak godina, da je teška industrija na snazi još kraće, a da se ovakve stvari sa klimom periodično dešavaju milionima godina unazad, dakle potpuno nezavisno od ljudskog uticaja. Da smo civilizacija koja postoji nekoliko miliona godina, pa i da imamo relevantne podatke - ovako, možemo samo da nagađamo.

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve!

air trepca

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 04. mart 2015 08:36)

A otkud mi da znamo da ti nisi placenik antinaucnog lobija, ovde ubacen i instruisan da ljude navedes da se obrate homeopatama i vracarama? Glavni problem svake teorije zavere je sto onaj ko je iznosi ne moze da dokaze da i sam nije deo interesne grupe.
Na primer: svi koji veruju da je amerika iscenirala 9/11 deo su grupe koja sirom sveta propagira antiamericko raspolozenje kako bi povecala broj dzihadista i zaradila na prodaji oruzja militantnim grupama. ovo sam smislio u toku pisanja komentara, a nije nista manje plauzibilno od bilo cega drugog sto se smislja

Sima

pre 9 godina

Problem sa teorijama zavere je taj što je pola tih teorija istinita. Druga polovina tih teorija su budalaštine koje sam establišment lansira kako bi kompromitovao onu prvu, istinitu polovinu.

Klasičan primer je sledeći: napad 9/11 u SAD je organizovan od strane američkih tajnih službi (istina), a tim tajnim službama rukovode ljudi koji su u stvari reptili (budalaština izmišljena da kompromituje istinu).

Držqua

pre 9 godina

Dezinformacija je glavni adut Vučićeve vlade: "Smanjen broj nezaposlenih" - ne kažu šta je uzrok i da je u isto vreme smanjen i broj zaposlenih; "Air Srbija posluje sa profitom" - iako je veličina profita samo delić para koje joj je država oprašta za dugove i nakon što je deo kompanije prodat Etihadu; "Nema partijskog zapošljavanja", "Zakon o zabrani zapošljavanja", "Nema partijski postavljenih direktora" - pitajte nekog ko radi u državnom ili javnom preduzeću i reći će vam da to nije istina; "Možda ćemo povećati cenu struje po završetku grejne sezone" - obećali su MMF-u da uvedu akcize na struju od 1. aprila i to je direktno predlog Vlade...

ППНС

pre 9 godina

Колико ли лажних вести пласирају власти, домаће или стране, небитно је. Било би занимљиво истражити...

phreak

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." - Naučnici za svoje projekte traže finansiranje od državnih ili privatnih fondova ili privatnih firmi. Zato definitivno jesu plaćenici, kao i svi koji rade da bi ostvarili prihod. A oni koji ih plaćaju definitivno jesu centri moći, po definiciji - država i bogata pravna lica.

Slobo

pre 9 godina

Jedva čekam da pokrenete jevnu raspravu o temama,samo što ih nikada ne pokrenete,a ako ih i pokrenete kao na primer o vakcinama ,tu nema protiv strane da ljudi vide i drugo mišljenje.Naravno da treba pozvati baš one ljude sa neta kojima mnogi ljudi veruju i eto vam prilike da pobijete takva mišljenja ,ali ne ,to se ne dešava -zašto?Pa zato što to nisu baš takvi šarlatani kakvim ih nazivaju nego zato što ima istine u tome i što su sila i novac glavni u ovome naopakom svetu.I to je tako sa mnogim temama jer istine van neta skoro i da nema-to je istina!

kontrapunkt

pre 9 godina

Zanimljivo je kako ljudima koji veruju u teorije zavere ne pada na pamet da su možda teoretičri zavera plaćenici koji rade u interesu nekih moćnih grupa...

mile

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." Početkom 20. veka kad se masovno proizvodio benzin sa olovom u sebi, i kad je jedan od naučnika shvatio koliko je otrovan naftne kompanije tog vremena su unajmile tim stručnjaka koji je govorio suprotno i pored toga su plaćali ljudima koji su ga diskreditovali pričajući za njega da je pijanica i mentalno oboleo. A to je bilo pre 100 godina. Pa ti naučnici da bi radili istraživanja trebaju im pare, a pare doniraju kompanije koje za uzvrat dobijaju autoritet naučnika koji će da peva kako mu se svira.

NoName

pre 9 godina

@Adriano_Galliani

Zapravo, kad malo naucis da koristis internet ili pitas nekog doktora (normalnog doktora) videces da ljudsko telo ima receptore za kanabiode. Mozak, jetra, pluca, bubrezi, imuni sistem, hematpoeticne celije, G receptore... itd. Tako da THC marihuane leci, kada se uzima oralno u odredjenim dozama. Usput pogledaj dokumentarac "Run from cure".

Sto se tice teorija zavere, postoje ludjaci na ovoj planeti, a neki od njih su na mestima u vlasti, vojsci, bankari...itd. Sto je mnogo zeznuto. Tako da se njihovi tripovi odrzavaju na ljudski rod.

Srđan

pre 9 godina

"Danas nije neuobičajeno da se skepticizam prema državnim institucijama pa i mainstream naučnicima doživljava kao dokaz zdravog razuma i inteligencije iako su teorije zavera uglavnom simplifikacije stvarnosti."

Tačno tako. Nažalost, bojim se da rješenja nema i da je ljudska glupost neuništiva. Ono čuveno "gdje ima dima ima i vatre" je način da se racionalizuje i najporemećenije bulažnjenje.

Umjereni teoreticar

pre 9 godina

Za teoriju zavjere da bi znao kad je laz ili necija zelja za neku medijsku paznju treba iskustva, dosta vremena provodeci baviti se ovim temama, zivotnog iskustva i obavezna provjera informacija iz vise izvora da se vidi ima li ta teorija utemeljenje u nekim cinjenicama, dokazima ili sl. Po meni najosnovnije je pracenje novca ko koga finansira i sl i odma znas ko za koga radi (mediji, novinar, banka, politicar i td). Da bi se to radilo potrebno je i dosta sredstava, nije dovoljno biti samo na internetu i istrazivati iz fotelje. I knjige, citati knjige. Vecina teorija u koje ja vjerujem je podjkrijepljeno dokazima, e sad ljudi se prirodno plase da priznaju sebi da su glupi tj da ih je neko namagarcio ili ih magarci. Treba procitati Orvela i onda vidis da teorija zavjere nije teorija, a jos manje zavjera vec praksa.

teorija istine

pre 9 godina

Prvo smisljaju zavere,
onda zele da me ubede da su to ustvari "teorije",
i na kraju zele da me ubede da sam lud zbog toga sto nisu uspeli da me zeznu :)

Student

pre 9 godina

Na koje teorije zavere su mislili, na to da SAD prisluskuje celi svet, da utiče na vlade država, da nsa špijunira sve naše računare?
Ovo je odličan ad hominem napad na sve one koji misle svojom glavom.

Adam

pre 9 godina

Srbistan, rasadnik teoreticara i teorija. Istrazivaci su mogli da analiziraju kako nas vilajet reaguje na vesti iz Ukr i Donbasa, a kako normalan svet. Ovde svi lupetaju kao da im tetka zivela kraj aerodroma u donjecku i kao da svi citaju neke ruske sajtove. Sta god da pise u vesti, Amerika je tema broj 1 u komentarima. Samo u ParaSrbiji.

inside tip

pre 9 godina

Rusofili, botovi, religiozni fanataici, ovi sto veruju da je zemlja stara 6000 godina i da covek nije bio na Mesecu... Sve to kod nas ima poremecenu sliku o stvarnosti, ja bih to nazvao i granicnim slucajevima sizofrenije.

seljadin

pre 9 godina

ljudi veruju u zavere zato sto postoje, da li je CNN objavljivao da Irak ima A-bombu i da je Srbija ubila 500.000 ljudi na Kosovo ?
Sta mislite jel to zavera ili plan ? Pre bih rekao plan, zavera je na nivou srednje skole kad se ucenici nesto dogovore, a planove imaju sve drzave.
Prema tome da je manje laznih vesti iz zvanicnih medija, i da je manje planova i lazi iz zvanicnih medija, onda ne bi bilo potrebe da ljudi sami pokusavaju da proniknu u sustinu stvari.

mile

pre 9 godina

Jedna stvar me interesuje - odakle im podaci o stranicama koje inače posećuju oni koji lajkuju "trol" vest? Koliko sam razumeo, ovde se ne radi o ispitanicima koji svojevoljno učestvuju u istraživanju, nego o random osobi koja klikne na neku objavu. Ko zna kome su sve dostupni podaci o nama...

0o

pre 9 godina

smesno, ali da probam
kao i obicno naslov je bombastican i zavaravajuci, dizajniran da uzburka strasti i umanji mogucnost racionalnog razmisljanja citalaca i to je, na zalost, stav koji vecina medija ima i stav koji pokazuje u pravom svetlu nihov odnos prema citaocima, pardon konzumentima, da budem politicki korektan
kao naslov bi mnogo bolje mogao da posluzi deo prve recenice texta "ljudi biraju kojim teorijama će verovati na osnovnu ideoloških uverenja"
ideoloska uverenja, nametnuta kulturnim programiranjem i socijalnim kloniranjem, su vrlo teska bukagija najcesce srasla sa bicem koje je nosi, toliko da odbija da je odbaci
povrsnost percepcije i inertnost misli vecini populacije dozvoljava olaku upotrebu termina koje ne razumeju
da sad ne teoretisem o teoriji i razlici filozofske i naucne teorije vec da se koncentrisem na termin zavera: dogovor dve ili vise osoba da prevarom postignu premoc nad drugima
osobe na pozicijama moci koju zavere da na tim pozicijama ostanu i tu moc uvecaju
hm, jako neverovatno zvuci, zar ne
visi esaloni upravljackih struktura su prepuni altruista a ne psiho/sociopata
i, termini teorija zavere i teoreticar zavere su na losem glasu od aprila 1967 kada je CIA u svojoj depesi odeljenju za psiholoske operacije (New York Times je objavio 1976) skovao te nazive sa idejom da dobiju pogrdan znacaj i da se prikace svakom ko posumnja u oficijelnu pricu
da ne pricam sada o teorijama zavere za koje se kasnije ispostavilo da su istinite
SAPERE AUDE

kerberus

pre 9 godina

Ma gde nije opasnost za civilizaciju, naravno da jeste, odakle im pravo da se okupljaju i pricaju svasta.
Ima da se veruje u ono sto sistem kaze, sto mi ovo poznato :)

hjum

pre 9 godina

Jel to nesto kao npr. ono: arapin si koji se potpisuje palcem, otmes pun putnicki avion, pa ga onda vozis... brm brmm... kao da je kolibri ispod strujnih zica, pa onda jako nisko skoro po zemlji... pa ga onda svishtish u zgradu pentagona, a on vaporizuje, jelte od silne toplote i ne nadju ni jedan semering, ma ni najmanji shafic.

Ma idi begaj i "istine" i teorije zavere...Sve je to isto s... Kad vidis koliko lazu ovi danasnji pobednici, mogu misliti koliko su lagali oni "preoshnji", a oni su nam to sve ostavili u amanet... zar ne?

Divos

pre 9 godina

Наслов је у апсолутној супротности са текстом чланка.
Овде заправо и није прича о тзв "теоретичарима завере", него о 2 природне поделе међу људима.
- оне лаковерне који верују да је једина сврха медија правовремено и истинито информисање плебса
- оне неповерљиве, скептике, који увек траже скривене мотиве

Овде су заправо на удару ови први, иако би тзв "теоретичари завере" требали бити међу оним другима.
Ајд на страну климатске промене, ал' ево један можда и најпознатији пример из прошлости. Након атентата на Кенедија злочин је приписан извесном Освалду, а агресивна пропаганда је протурила да иза злочина стоји тадашњи СССР и омражени КГБ. Они из прве категорије су наравно без сумње поверовали у ову конструкцију, они други, скептици којих тада беше мање од 5% наравно нису. Данас ипак можемо донети суд ко беше у праву.

Слично је и данас. Медији су ојачали утицај, "троловање" је уобичајен начин деловања, некад је то само и провера и пипање пулса плебса, о чему и говори овај текст.
Ту је и потурање бомбастичних, сензационалних вести, на које се плебс а посебно они из прве групе брзо "примају". Некад је сврха одвраћање пажње са важнијих животних тема, некад и подлији намуи, а некад у коначници наметање "пожељнијег" начина и поимања живота ("модус вивенди"), матрица и начин деловања познат још из времена древног Рима.
У коначници имамо избор, мислити својом или туђом главом.

expert

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 4. mart 2015 08:36)

Verujem, jer ja sam naučnik. Oni koji su u službi centara moći nisu pravi naučnici.

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nasa Vlada stalno otkriva "zavere" protiv nje, koje vrse tajanstveni "oni" i prezentuje ih nam putem medija na patetican nacin.

Djoshica

pre 9 godina

Ne postoji više jezgro zdravorazumne većine, koje bi po demokratskoj logici, trebalo da zadrži napredne, afirmativne, plemenite, patriotske osobine društva.
Ono je razoreno, raznoraznim koruptivnim višedecenijskim delovanjem, interesnih grupa, u svim sferama društava. Naročito u sferi (dez)informisanja javnosti, pod uticajem lobista, koji su se enormno bogatili, i uticajno jačali svoje pozicije, opet razorno-uzročno-posledično po društvo.
Političke, vojno-bezbednosne, policijske, korporativne, energetske strukture su preuzele upravljanje narodnom životnom energijom, eksploatišući je sistemski, i mutirajući prema ličnim interesnim, i projektovanim potrebama, gde su uzročno posledično, preuzeli narodnu volju, i slobodu odlučivanja. Pod izgovorom nacionalne bezbednosti, tajnih projekata,uz podgrevanje straha populacije... Pa, i izazivanjem sukoba, i ratova, zarad potrebe konstantnog osećaja odbrambenog refleksa. A sukobi su imali, opet, neki drugi interesni cilj, u interesu lobista. To kolo je spojeno u jednu besciljnu spiralu vremena, i samo sebe sagoreva suštinski, dok se psiha prosečnog pojedinca, totalno ne razori, do tačke, dok ne bude u stanju, da prenese vrednosti na potomke. Vrednosti: Elementarnog kućnog poštovanja, vrednosti samopoštovanja bez valutne vrednosti, poštovanja roditelja, braće, sestara, komšija, životinja, prirode, realnog znanja, pre svega, i najbitnije alke života, i svih vrednosti ISTINE.

Ana

pre 9 godina

Da li ste nekad probali okorelog vernika da ubedite da Bog ne postoji? Da li ste osobu koja je sklona paranoidnom razmisljanju probali da razuverite, da opasnosti nema?Da li ste okorelog ateistu ubedili da Bog postoji?Ima jos mnogo ovakvih primera, a ono sto je zajednicko za njih je VERA,UBEDJENJE. Njihovo misljenje nije formirano na osnovu cinjenica,logickog sleda, to je pitanje vere - verujes u nesto, ili ne verujes.Bas zbog toga cinjenicama ti njih neces ni razuveriti.Sto se vise trudis , to su oni cvrsci u svom stavu.Isto je i sa teoreticarima zavere, oni toliko zele da veruju u to, da ce sve "ukalupiti" u skliku koju imaju- zato se kod njih i satiricne vesti tumace kao ispravne.I Kant je jos davno rekao " Morao sam , dakle , eliminisati znanje, da bih dobio prostor za verovanje".

tamo_daleko

pre 9 godina

Sve sto se kosi sa zvanicnim stavom neke Vlade ili mocne Drzave je danas-teorija zavere.
Malo sutra."Gde ima dima,ima i vatre".Postoje ekstremi koji u svemu vide "zaveru" ali isto tako imamo ogroman broj slucajeva za koje covek mora dobro da se zamisli kada pogleda neku dokumentarnu emisiju.Klasican primer je 9/11 i "napad na zgrade blizankinje" u Njujorku.

pantelinjo

pre 9 godina

Ovo je veoma interesantna tema. Zivimo u svetu gde je skoro svaka informacija dostupna, sa druge strane postoji bezbroj dezinformacija. Tako da smo u situaciji da iako su nam informacije dostupne ne znamo kome da verujemo ako se potpuno ne posvetimo tome. Primer je da li su Amerikanci sleteli na mesec. Ja sam do pre mesec dana verovao da je to dezinformacija a onda sam sreo svetski poznatog astronoma koji me je uverio da stvarno jesu bili na mesecu :) Sve nam je dostupno ali nas pune sa milion informacija tako da...

tuga...

pre 9 godina

U antickoj Grckoj postojao je sukob izmedju sofista i filozofa. Jedni su mislili da je sve relativno, drugi su mislili da postoje objektivne, saznatljive istine. U 17. veku, javio se prosvetiteljski pokret. Prosvetitelji su verovali u moc ljudskog razuma, u sposobnost coveka da kategorizuje i opise stvarnost, u metodologiju. Njima su se suprotstavili nemacki romanticari. Oni su smatrali da je priroda negostoljubiva prema coveku, da je misticna i sustinski nesaznatljiva.
Upravo ta ideja radja strah prema svetu koji nas okruzuje. Naime, ako je priroda misticna, ako je negostoljubiva i zastrasujuca, onda u njoj vrebaju mnoge opasnosti. Taj strah radja sklonost ka verovanju u zavere. Zavere koje kuju drugi ljudi, duhovi, svejedno. Ako covek misli da postoji nesto misteriozno, bice sklon da u svemu trazi nesto sto je samo po sebi strasno.
Srbija je u sustini zaglavljena u takvom mentalitetu, i ponajvise pod uticajem 90ih.
Ako se secate, stalno su nam govorili o nekim planovima protiv Srba, pravoslavlja, o crnoj magiji i prodavali su amajlije. Trece oko je bilo jedan od tiraznijih casopisa. Sve to kombinujte sa razbuktavanjem nacionalizma, ratom, pevaljkama i kradenim filmovima, i dobijate sistematsko ispiranje mozga. Mnogi koji su se oduprli tome su otisli, a ostali su oni kojima to odgovara, oni koji su funkcionalno nepismeni i koji samo cekaju da se pojavi novi veliki vodja.
Zato, glavama takvih, nije bilo sletanja na mesec, gmo je posast, vatikan kuje zavere, itd.

tamo_daleko

pre 9 godina

Sve sto se kosi sa zvanicnim stavom neke Vlade ili mocne Drzave je danas-teorija zavere.
Malo sutra."Gde ima dima,ima i vatre".Postoje ekstremi koji u svemu vide "zaveru" ali isto tako imamo ogroman broj slucajeva za koje covek mora dobro da se zamisli kada pogleda neku dokumentarnu emisiju.Klasican primer je 9/11 i "napad na zgrade blizankinje" u Njujorku.

Student

pre 9 godina

Na koje teorije zavere su mislili, na to da SAD prisluskuje celi svet, da utiče na vlade država, da nsa špijunira sve naše računare?
Ovo je odličan ad hominem napad na sve one koji misle svojom glavom.

inside tip

pre 9 godina

Rusofili, botovi, religiozni fanataici, ovi sto veruju da je zemlja stara 6000 godina i da covek nije bio na Mesecu... Sve to kod nas ima poremecenu sliku o stvarnosti, ja bih to nazvao i granicnim slucajevima sizofrenije.

Aнархиста

pre 9 godina

Прскају нас дихидроген-моноксидом, хемикалијом која се користи у нуклеарним електранама!

teorija istine

pre 9 godina

Prvo smisljaju zavere,
onda zele da me ubede da su to ustvari "teorije",
i na kraju zele da me ubede da sam lud zbog toga sto nisu uspeli da me zeznu :)

Dragoljub

pre 9 godina

Svi "znamo" da postoje moćnici iz senke koji žele da smanje broj ljudi na planeti. Ali, šta ako oni to rade na perfidniji i manje očigledana način?
1. promovišu porađanje kod kuće ili, još bolje, u prirodi kako bi se eventualno povećala smrtnost na porođaju
2. plaše ljude vakcinama i lekovima i kompromituju medicinu i farmaciju kako bi se opet vratile iskorenjene i gotovo iskorenjen bolesti od kojih se ranije umiralo na milione
3. promovišu samački način života, uživanje i karijera se stavljaju ispred porodice i dece
4. društvene mreže, računari, tableti i pametni telefoni dodatno otuđuju ljude i čine ih podložnijim propagandi u isto vreme.

Mislite da nešto znate, ali stvarnost može biti sasvim drugačija. Mislite o tome :)

Ana

pre 9 godina

Da li ste nekad probali okorelog vernika da ubedite da Bog ne postoji? Da li ste osobu koja je sklona paranoidnom razmisljanju probali da razuverite, da opasnosti nema?Da li ste okorelog ateistu ubedili da Bog postoji?Ima jos mnogo ovakvih primera, a ono sto je zajednicko za njih je VERA,UBEDJENJE. Njihovo misljenje nije formirano na osnovu cinjenica,logickog sleda, to je pitanje vere - verujes u nesto, ili ne verujes.Bas zbog toga cinjenicama ti njih neces ni razuveriti.Sto se vise trudis , to su oni cvrsci u svom stavu.Isto je i sa teoreticarima zavere, oni toliko zele da veruju u to, da ce sve "ukalupiti" u skliku koju imaju- zato se kod njih i satiricne vesti tumace kao ispravne.I Kant je jos davno rekao " Morao sam , dakle , eliminisati znanje, da bih dobio prostor za verovanje".

tuga...

pre 9 godina

U antickoj Grckoj postojao je sukob izmedju sofista i filozofa. Jedni su mislili da je sve relativno, drugi su mislili da postoje objektivne, saznatljive istine. U 17. veku, javio se prosvetiteljski pokret. Prosvetitelji su verovali u moc ljudskog razuma, u sposobnost coveka da kategorizuje i opise stvarnost, u metodologiju. Njima su se suprotstavili nemacki romanticari. Oni su smatrali da je priroda negostoljubiva prema coveku, da je misticna i sustinski nesaznatljiva.
Upravo ta ideja radja strah prema svetu koji nas okruzuje. Naime, ako je priroda misticna, ako je negostoljubiva i zastrasujuca, onda u njoj vrebaju mnoge opasnosti. Taj strah radja sklonost ka verovanju u zavere. Zavere koje kuju drugi ljudi, duhovi, svejedno. Ako covek misli da postoji nesto misteriozno, bice sklon da u svemu trazi nesto sto je samo po sebi strasno.
Srbija je u sustini zaglavljena u takvom mentalitetu, i ponajvise pod uticajem 90ih.
Ako se secate, stalno su nam govorili o nekim planovima protiv Srba, pravoslavlja, o crnoj magiji i prodavali su amajlije. Trece oko je bilo jedan od tiraznijih casopisa. Sve to kombinujte sa razbuktavanjem nacionalizma, ratom, pevaljkama i kradenim filmovima, i dobijate sistematsko ispiranje mozga. Mnogi koji su se oduprli tome su otisli, a ostali su oni kojima to odgovara, oni koji su funkcionalno nepismeni i koji samo cekaju da se pojavi novi veliki vodja.
Zato, glavama takvih, nije bilo sletanja na mesec, gmo je posast, vatikan kuje zavere, itd.

ona da radja, on da pali pekare

pre 9 godina

Evo pre neki dan citam u Tehnopolisu vesti o automobilima i lik ni 5 ni 6, nego ga farovi VW grupe asociraju na iluminate. :D Pa ti ljudi kada vide tetrapak razmisljaju o masonima. Jos bolje je kada krenu da prepricavaju kojekakve chain-mailove i da se jos ubedjuju sa drugima. Sve je zavera osim njihovih politickih simpatija, inace. :))) Kafansko obrazovanje.

Adam

pre 9 godina

Srbistan, rasadnik teoreticara i teorija. Istrazivaci su mogli da analiziraju kako nas vilajet reaguje na vesti iz Ukr i Donbasa, a kako normalan svet. Ovde svi lupetaju kao da im tetka zivela kraj aerodroma u donjecku i kao da svi citaju neke ruske sajtove. Sta god da pise u vesti, Amerika je tema broj 1 u komentarima. Samo u ParaSrbiji.

idc

pre 9 godina

Adriano Galiani.

Ona ne leči sve bolesti,već stimuliše imuni sistem i na taj način organizam se efikasnije brani.

Što se tiče teme;iluminati,vatikan, masoni,oni rade u senci već vekovima,to ne spada u teritorije zavere već u činjenice.
"Naučne činjenice"koje treba prihvatati,kao što savetuju u tekstu,kreiraju upravo oni koji žele da prikriju svoje postojanje i njihov uticaj na sve današnje vlade zapadnog sveta.

pitanja bez odgovora

pre 9 godina

Da li postoje tajna drustva? Nesporno je da postoje. Samo masonskih loza ima na stotine. Evo i par jednostavnih pitanja bez konkretnih odgovora u javnosti.
Koja je svrha postojanja svih tih tajnih drustava? Ko ih i sa kojom idejom osniva i finansira? Sta oni rade i sa kojim ciljem? Zasto su njihovi simboli bas ti koji jesu? Otkud ti isti simboli za dolarskim novcanicama? U kakvoj je to sve vezi sa Vavilonom? Zasto i na pojedinim kovanicama zajednicke evropske valute evro postoje jasni simboli bozanstava iz Vavilona?

Sima

pre 9 godina

Problem sa teorijama zavere je taj što je pola tih teorija istinita. Druga polovina tih teorija su budalaštine koje sam establišment lansira kako bi kompromitovao onu prvu, istinitu polovinu.

Klasičan primer je sledeći: napad 9/11 u SAD je organizovan od strane američkih tajnih službi (istina), a tim tajnim službama rukovode ljudi koji su u stvari reptili (budalaština izmišljena da kompromituje istinu).

KoleM

pre 9 godina

Čitao sam neke tekstove i objašnjenja teoretičara zavere koje su iz moje stručne oblasti. Kakvih nebuloza tu ima to je neverovatno. Do skoro su takve tekstove imali religijski sajtovi ali sada daleko više ima ovih teoretičara zavere.

Teoreticari zavere su nesretni likovi kojima treba pomoc

pre 9 godina

Ovaj tekst potvrdjuje ono sto vec znamo. Teoreticari zavere nisu mnogo inteligentni ljudi. Medju njima ima dosta gubitnika koji svoje neuspehe u zivotu pravdaju nekom svetskom nepravdom koja je bas usmerena protiv njih.
Znam jednog takvog. Veruje i siri teorije zavere (sedi po celu noc na kompjuteru), preko dana spava a zena radi i rmpaci da bi odgajila decu koje ima sa gubitnikom. U dugovima su do guse i glavna tema kada pricas sa njim je zavera bankara protiv celog sveta a posebno njega. Uzimao je kredite gde stigne (voli nova kola, novi kompjuter, novi TV) a nece da ih vraca. Sada kada mu je kreditni skor na minimumu jedva prezivljava (ali i dalje ne radi) jer nemoze da se zaduzuje.
Drugi primer je zavrsio faks samnom. Pametan za skolu ali ne mnogo za zivot. Radi neke lose placene poslove, jedva sastavlja kraj sa krajem (prosle zime nije imao da plati grejaje). Jednostavno nece da radi jer je lenj, ali zato sve zna o teorijama zavere. Bori se protiv sistema i kaze nece on da radi ono sto mu sistem namece. Nema para da kupi gume za kola. Kupio neki krs od kuce u losem delu grada ulozio para i para sto mu je cale ostavio posle smrti i sve izgubio jer nije imao da zavrsi, nema stanara a dugovi stigli. Sve u svemu dosta nesposobna osoba. Ali zato za sve su krivi masoni i jogi letaci i sve je protiv njega.
Ljudima koji veruju u teoriju zavere treba pomoc psihijatra.

Divos

pre 9 godina

Наслов је у апсолутној супротности са текстом чланка.
Овде заправо и није прича о тзв "теоретичарима завере", него о 2 природне поделе међу људима.
- оне лаковерне који верују да је једина сврха медија правовремено и истинито информисање плебса
- оне неповерљиве, скептике, који увек траже скривене мотиве

Овде су заправо на удару ови први, иако би тзв "теоретичари завере" требали бити међу оним другима.
Ајд на страну климатске промене, ал' ево један можда и најпознатији пример из прошлости. Након атентата на Кенедија злочин је приписан извесном Освалду, а агресивна пропаганда је протурила да иза злочина стоји тадашњи СССР и омражени КГБ. Они из прве категорије су наравно без сумње поверовали у ову конструкцију, они други, скептици којих тада беше мање од 5% наравно нису. Данас ипак можемо донети суд ко беше у праву.

Слично је и данас. Медији су ојачали утицај, "троловање" је уобичајен начин деловања, некад је то само и провера и пипање пулса плебса, о чему и говори овај текст.
Ту је и потурање бомбастичних, сензационалних вести, на које се плебс а посебно они из прве групе брзо "примају". Некад је сврха одвраћање пажње са важнијих животних тема, некад и подлији намуи, а некад у коначници наметање "пожељнијег" начина и поимања живота ("модус вивенди"), матрица и начин деловања познат још из времена древног Рима.
У коначници имамо избор, мислити својом или туђом главом.

mile

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." Početkom 20. veka kad se masovno proizvodio benzin sa olovom u sebi, i kad je jedan od naučnika shvatio koliko je otrovan naftne kompanije tog vremena su unajmile tim stručnjaka koji je govorio suprotno i pored toga su plaćali ljudima koji su ga diskreditovali pričajući za njega da je pijanica i mentalno oboleo. A to je bilo pre 100 godina. Pa ti naučnici da bi radili istraživanja trebaju im pare, a pare doniraju kompanije koje za uzvrat dobijaju autoritet naučnika koji će da peva kako mu se svira.

alja

pre 9 godina

Bilo bi posteno kad bi nasi ljudi primenjivalI iste kriterijume nepoverenja na vesti iz amerike kao I na vesti iz rusije. Ne volim kad je teorija zavere kad kome odgovara. Npr svaki bosnjak ce recI da je 9 11 inside job al pitaj za tuzlansku kapiju I kako je jedna granata ubila 70 ljudi pa vidi preobrazaj iz misaonog coveka u neandretalca.

deda mraz

pre 9 godina

Ne nego cemo da verujemo u politicare i njihove zvanicne verzije. Veca je verovatnoca da nas posecuju vanzemaljci nego da politicari govore istinu. Pa onda tu su razni centri moci, agencije, korporacije, itd. Jel neko stvarno veruje da je njihov rad "transparentan"?

air trepca

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 04. mart 2015 08:36)

A otkud mi da znamo da ti nisi placenik antinaucnog lobija, ovde ubacen i instruisan da ljude navedes da se obrate homeopatama i vracarama? Glavni problem svake teorije zavere je sto onaj ko je iznosi ne moze da dokaze da i sam nije deo interesne grupe.
Na primer: svi koji veruju da je amerika iscenirala 9/11 deo su grupe koja sirom sveta propagira antiamericko raspolozenje kako bi povecala broj dzihadista i zaradila na prodaji oruzja militantnim grupama. ovo sam smislio u toku pisanja komentara, a nije nista manje plauzibilno od bilo cega drugog sto se smislja

seljadin

pre 9 godina

ljudi veruju u zavere zato sto postoje, da li je CNN objavljivao da Irak ima A-bombu i da je Srbija ubila 500.000 ljudi na Kosovo ?
Sta mislite jel to zavera ili plan ? Pre bih rekao plan, zavera je na nivou srednje skole kad se ucenici nesto dogovore, a planove imaju sve drzave.
Prema tome da je manje laznih vesti iz zvanicnih medija, i da je manje planova i lazi iz zvanicnih medija, onda ne bi bilo potrebe da ljudi sami pokusavaju da proniknu u sustinu stvari.

VV

pre 9 godina

Lakše je verovati da iza svega stoji neka zavera, udruženje, trust mozgova koji imaju neke skrivene namere - nego proučiti materiju detaljno. Ko ima vremena da pročita naučni rad? Čist primer HAARP - postoji doktorski rad, javno dostupan (kao što bi svaki doktorski rad i trebao biti), koji objašnjava uticaj i rad stanice na Aljasci. Problem je što sam tekst ima nekih 300 stranica, i potrebno je napredno poznavanje fizike i matematike da bi se detaljno razumeo. Ko će to običnom čoveku da pojasni? Lakše je reći da to nešto menja vremenske uslove po volji Iluminata ili neko tamo trećeg...

expert

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 4. mart 2015 08:36)

Verujem, jer ja sam naučnik. Oni koji su u službi centara moći nisu pravi naučnici.

Mr

pre 9 godina

Bukvalno svaki treci post na fb je sa nekog polusajta koji umesto vesti ima nekakve teatralne vesti sa imenima koja ne postoje na internetu i sa kilometarskim tekstom koji bi trebao da vas ubedi u pricu.
Poenta je, ako ne verujem drzavi, ne znaci da cu verovati nepotpisanim nepoznatim licima koji svaki dan otkrivaju cuda.

Držqua

pre 9 godina

Dezinformacija je glavni adut Vučićeve vlade: "Smanjen broj nezaposlenih" - ne kažu šta je uzrok i da je u isto vreme smanjen i broj zaposlenih; "Air Srbija posluje sa profitom" - iako je veličina profita samo delić para koje joj je država oprašta za dugove i nakon što je deo kompanije prodat Etihadu; "Nema partijskog zapošljavanja", "Zakon o zabrani zapošljavanja", "Nema partijski postavljenih direktora" - pitajte nekog ko radi u državnom ili javnom preduzeću i reći će vam da to nije istina; "Možda ćemo povećati cenu struje po završetku grejne sezone" - obećali su MMF-u da uvedu akcize na struju od 1. aprila i to je direktno predlog Vlade...

novosadjan

pre 9 godina

To je ista ekipa koja cita Deretica, pa ako se slucajno negde u nazivu nekog kineskog grada cuju zvuci S, R i B, to je srbski grad. Tako i ovi, ako im na racunu izadje simbolicna cifra, verovatno je namerno.

Natasa

pre 9 godina

Tekst je pun pogodak. Ali, kao sto u njemu stoji, ovo nece pokolebati nase teoreticare raznih zavera. Kod nas ovaj hobi cveta jer nam je u mentalitetu da ne umemo da saslusamo i objektivno porcesuiramo primljenu informaciju, vec unapred imamo spreman odgovor na sve - po pausalu. Pitam se, zasto li onda ne napredujemo?

zimski zaprasivac s DHMO

pre 9 godina

@(Slobodan, 4. mart 2015 13:24)
Pa kad ste tako vrli ucenjak, dozvolite da vas pitam kako bi avioni trebali da lete ako ne pravolinijski i po koridorima? U cik-cak ili u krug? Mozda bi bilo najlepse da prave osmice? I kazete tako vec godinu dana? Ma sta kazete? Pa koliko znam(vidim) mlazni avioni tako 40 godina ostavljaju tragove po celom svetu(a niko nije umro), tako da vi ili trolujete ili stvarno ste toliko 'obrazovani' da ne znate da je to najobicnija vodena para, koju i vi zimi, kad je hladno ispustate iz usta. To vam uciteljica nije rekla ili taj dan niste isli u skolu posto ste morali da cuvate pacice?

Djoshica

pre 9 godina

Ne postoji više jezgro zdravorazumne većine, koje bi po demokratskoj logici, trebalo da zadrži napredne, afirmativne, plemenite, patriotske osobine društva.
Ono je razoreno, raznoraznim koruptivnim višedecenijskim delovanjem, interesnih grupa, u svim sferama društava. Naročito u sferi (dez)informisanja javnosti, pod uticajem lobista, koji su se enormno bogatili, i uticajno jačali svoje pozicije, opet razorno-uzročno-posledično po društvo.
Političke, vojno-bezbednosne, policijske, korporativne, energetske strukture su preuzele upravljanje narodnom životnom energijom, eksploatišući je sistemski, i mutirajući prema ličnim interesnim, i projektovanim potrebama, gde su uzročno posledično, preuzeli narodnu volju, i slobodu odlučivanja. Pod izgovorom nacionalne bezbednosti, tajnih projekata,uz podgrevanje straha populacije... Pa, i izazivanjem sukoba, i ratova, zarad potrebe konstantnog osećaja odbrambenog refleksa. A sukobi su imali, opet, neki drugi interesni cilj, u interesu lobista. To kolo je spojeno u jednu besciljnu spiralu vremena, i samo sebe sagoreva suštinski, dok se psiha prosečnog pojedinca, totalno ne razori, do tačke, dok ne bude u stanju, da prenese vrednosti na potomke. Vrednosti: Elementarnog kućnog poštovanja, vrednosti samopoštovanja bez valutne vrednosti, poštovanja roditelja, braće, sestara, komšija, životinja, prirode, realnog znanja, pre svega, i najbitnije alke života, i svih vrednosti ISTINE.

phreak

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." - Naučnici za svoje projekte traže finansiranje od državnih ili privatnih fondova ili privatnih firmi. Zato definitivno jesu plaćenici, kao i svi koji rade da bi ostvarili prihod. A oni koji ih plaćaju definitivno jesu centri moći, po definiciji - država i bogata pravna lica.

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nasa Vlada stalno otkriva "zavere" protiv nje, koje vrse tajanstveni "oni" i prezentuje ih nam putem medija na patetican nacin.

kontrapunkt

pre 9 godina

Zanimljivo je kako ljudima koji veruju u teorije zavere ne pada na pamet da su možda teoretičri zavera plaćenici koji rade u interesu nekih moćnih grupa...

hjum

pre 9 godina

Jel to nesto kao npr. ono: arapin si koji se potpisuje palcem, otmes pun putnicki avion, pa ga onda vozis... brm brmm... kao da je kolibri ispod strujnih zica, pa onda jako nisko skoro po zemlji... pa ga onda svishtish u zgradu pentagona, a on vaporizuje, jelte od silne toplote i ne nadju ni jedan semering, ma ni najmanji shafic.

Ma idi begaj i "istine" i teorije zavere...Sve je to isto s... Kad vidis koliko lazu ovi danasnji pobednici, mogu misliti koliko su lagali oni "preoshnji", a oni su nam to sve ostavili u amanet... zar ne?

Dragoljub

pre 9 godina

Najveći uspeh Đavola je da ubedi ljude da ne postoji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NikolaC, 4. mart 2015 12:23)

Najveći uspeh crkve je da ubedi ljude da postoji Đavo.

pantelinjo

pre 9 godina

Ovo je veoma interesantna tema. Zivimo u svetu gde je skoro svaka informacija dostupna, sa druge strane postoji bezbroj dezinformacija. Tako da smo u situaciji da iako su nam informacije dostupne ne znamo kome da verujemo ako se potpuno ne posvetimo tome. Primer je da li su Amerikanci sleteli na mesec. Ja sam do pre mesec dana verovao da je to dezinformacija a onda sam sreo svetski poznatog astronoma koji me je uverio da stvarno jesu bili na mesecu :) Sve nam je dostupno ali nas pune sa milion informacija tako da...

iznogud

pre 9 godina

@ zoran, dobro nisi stavio kao "dokaz" i clanak iz treceg oka...sa glupostima si krenuo od sampg starta komentara, a onda si pobedio sa "cinjenicom" da je 96% teroija zavere dokazano kao tacno. Toliko o tebi i tvojim glupostina. Zdravo, dovidjenja!

aleksi

pre 9 godina

Ceo svet je iluzija koju režira zapad i masoni s jednim ciljem da se destabilizuje Srbija. To je Milošević propovedao i uspeo ljudima da utuvi u glavu. Čak i onima koji su ga mrzeli. E to je teorija zavere dovedena do savršenstva.

zoran

pre 9 godina

Volim ovu rechenicu:"...poverenje u nauku i nauchnike..." U srednjem veku je bilo:"...poverenje u crkvu i sveshtenike.." Da li se enshto promenilo..? Nije.
Sto se tice takozvane teorije zavere, termin je izmishljen od CIA organizacije posle ubistva Kendeija kada je amsa ljudi videla, svedochila da je bilo vishe hitaca sa razlichitih strana, dok su ovi linchovali samo jednog choveka, onog poremecenog Li Osvalda koji ni pertlu nije znao da zaveze, a ne da sve ono organziuje. Da bi CIA diskreditovala ljude krenula je sa upotrebom te "etikete.

Po statistikama 96% "teorija zavere" na kraju se pokazu istinitim.

Vidim kako se zaprashivanje aviona uvodi pod istu kapu kao zavera. Na zalost, na razocharenje svih ans, ali vlada Nemachke je priznala da se to radi, navodno da bi se reflektovali sunchevi zraci i ne bi zagrevali planetu. Necu dalje da ulazim u objashnjavanje te gluposti, ali su javno rekli da se zaprashivanje vrshi.

http://www.globalresearch.ca/chemtrails-the-consequences-of-toxic-metals-and-chemical-aerosols-on-human-health/19047

Nemachka prva zemlja u svetu koja je priznala da se ljudi zaprashuju

http://www.fourwinds10.net/siterun_data/environment/humans/chemtrails/news.php?q=1202949083

Upppsss..!! Sta cemo sad..???

Ne zaboravite da najstrashnije oruzje, eksperimente na zivotinjama, razne druge metode upravo nauchnici smishljaju.

Friend from Palmolend

pre 9 godina

Kada naši političarčići, biznismenčići i tajkunčići uspevaju da razna zlodela, malverzacije kao i svakodnevne neljudske, nemoralne aktivnosti zataškaju i/ili pretvore samo u puke glasine i nedokazane afere, zašto na nekom mnogo višem nivou, gde se okreću vrtoglave cifre i gde funkcionišu mnogo bistriji i još bolesniji umovi, to ne bi bilo moguće?
Jeste da je kroz teorije mnogo toga uprošćeno, banalizovano, ali one su plod čovekove reakcije na nepravde i nelogičnosti u svetu. Sve je rezultat uzročno-posledičnih veza, a mnogi se od malena obučavaju da drže konce u svojim rukama i da kreiraju posledice po svojoj volji.

Future

pre 9 godina

Pa naravno. Evo, npr, uzivaoci marihuane. Oni su ubedjeni da ta biljka leci sve moguce bolesti. Lazu sami sebe.
(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Slazem se sa tobom. Imam drage prijatelje koji konzumiraju marihuanu(neki cesce neki redje) i kojima sam vise puta skrenuo paznju na stetnost te biljke, ali oni uvek idu sa stavom: ma to farmaceutska mafija nece da prizna da je zdravo, to su lazi i slicno. Na kraju sam odustao,unistavaju sebe,a ne mene.

Mastodont

pre 9 godina

(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Oni su barem delimično u pravu i konačni cilj im je legitiman: dostupnost obične biljke. Sa druge strane, ti koristiš paranoju i neznanje da opravdaš zatvaranje ljudi zbog gluposti. Ko je tu veća neznalica i teoretičar zavere?

Srđan

pre 9 godina

"Danas nije neuobičajeno da se skepticizam prema državnim institucijama pa i mainstream naučnicima doživljava kao dokaz zdravog razuma i inteligencije iako su teorije zavera uglavnom simplifikacije stvarnosti."

Tačno tako. Nažalost, bojim se da rješenja nema i da je ljudska glupost neuništiva. Ono čuveno "gdje ima dima ima i vatre" je način da se racionalizuje i najporemećenije bulažnjenje.

mozga bez

pre 9 godina

Ma kakve crne teorije zavere,pogledajte samo u kakvom blagostanju zivimo,svi se smeskaju,pevuse,cili,vedri,razdragani.Buducnost,ne da je svetla,nego bljesti.Sve je idilicno i harmonicno.Svi su zdravi,kako fizicki,tako i mentalno,ako slucajno nekom nesto pofali,odmah svi trce da mu pomognu...,prosto ne zna covek sta bi od sve te miline.

mile

pre 9 godina

Jedna stvar me interesuje - odakle im podaci o stranicama koje inače posećuju oni koji lajkuju "trol" vest? Koliko sam razumeo, ovde se ne radi o ispitanicima koji svojevoljno učestvuju u istraživanju, nego o random osobi koja klikne na neku objavu. Ko zna kome su sve dostupni podaci o nama...

nesha

pre 9 godina

"koji ne veruju u uticaj ljudi na klimatske promene značajno veći među konzervativcima, nego među liberalima"

pa naravno. konzervatvni amerikanci gruvaju pricu da amerika mora nastaviti sa indistrujom da bi ostala ekonomski jaka a liberali su se uvek vise brinuli za ljudsku sredinu, za ugrozavanje planete od strane coveka...

hajduk stanko

pre 9 godina

A sta su to proverene cinjenice ? Izjave politicara i propaganda medijskih koorporacija, ili svakodnevni zivot koji zivimo u kome se nedvosmisleno vidi da je 21.vek ustvari jako slican18.veku ili recimo da se zima pretvorila u prolece , ili kako stotine hiljda ljudi idu peske od azije do evrope....Te cinjenice su toliko proverene da strucnjaci za rusenje vise ne koriste dinamit za rusenje zgrada vec zalecu avione u njih, jer se to ispostavilo proverenim cinjenicama kao najsigurniji metod rusenja.

ППНС

pre 9 godina

Колико ли лажних вести пласирају власти, домаће или стране, небитно је. Било би занимљиво истражити...

0o

pre 9 godina

smesno, ali da probam
kao i obicno naslov je bombastican i zavaravajuci, dizajniran da uzburka strasti i umanji mogucnost racionalnog razmisljanja citalaca i to je, na zalost, stav koji vecina medija ima i stav koji pokazuje u pravom svetlu nihov odnos prema citaocima, pardon konzumentima, da budem politicki korektan
kao naslov bi mnogo bolje mogao da posluzi deo prve recenice texta "ljudi biraju kojim teorijama će verovati na osnovnu ideoloških uverenja"
ideoloska uverenja, nametnuta kulturnim programiranjem i socijalnim kloniranjem, su vrlo teska bukagija najcesce srasla sa bicem koje je nosi, toliko da odbija da je odbaci
povrsnost percepcije i inertnost misli vecini populacije dozvoljava olaku upotrebu termina koje ne razumeju
da sad ne teoretisem o teoriji i razlici filozofske i naucne teorije vec da se koncentrisem na termin zavera: dogovor dve ili vise osoba da prevarom postignu premoc nad drugima
osobe na pozicijama moci koju zavere da na tim pozicijama ostanu i tu moc uvecaju
hm, jako neverovatno zvuci, zar ne
visi esaloni upravljackih struktura su prepuni altruista a ne psiho/sociopata
i, termini teorija zavere i teoreticar zavere su na losem glasu od aprila 1967 kada je CIA u svojoj depesi odeljenju za psiholoske operacije (New York Times je objavio 1976) skovao te nazive sa idejom da dobiju pogrdan znacaj i da se prikace svakom ko posumnja u oficijelnu pricu
da ne pricam sada o teorijama zavere za koje se kasnije ispostavilo da su istinite
SAPERE AUDE

galifrejan

pre 9 godina

Ne bih rekao da su ljudi koju veruju u drugaciju istinu zatvoreni, zatvoreni su upravo ti koji ih prozivaju. Tipican primer je Hoking kome je trebalo 20 godina da prizna da je vodoinstalater Saskind bio u pravu. Jednostavno, prema teoriji verovatnoce a ne zavere, sve je moguce

Slobodan

pre 9 godina

Ima vec godinu dana, kako ustanem ujutru, otvorim prozor i pogledam u nebo, ako je vedro skoro izvesno je ispartano tragovima aviona, kao lenjirom. Ne, ne prskaju nas uopste. Trebalo bi da se kopcam na ledja, pa da ne verujem svojim ocima nego "naucnicima". O njima i o tzv. nauci bolje da ne raspredam previse, postali su nova dogma, uskoro ce neistomisljenike poceti da spaljuju na lomaci.

NoName

pre 9 godina

@Adriano_Galliani

Zapravo, kad malo naucis da koristis internet ili pitas nekog doktora (normalnog doktora) videces da ljudsko telo ima receptore za kanabiode. Mozak, jetra, pluca, bubrezi, imuni sistem, hematpoeticne celije, G receptore... itd. Tako da THC marihuane leci, kada se uzima oralno u odredjenim dozama. Usput pogledaj dokumentarac "Run from cure".

Sto se tice teorija zavere, postoje ludjaci na ovoj planeti, a neki od njih su na mestima u vlasti, vojsci, bankari...itd. Sto je mnogo zeznuto. Tako da se njihovi tripovi odrzavaju na ljudski rod.

Umjereni teoreticar

pre 9 godina

Za teoriju zavjere da bi znao kad je laz ili necija zelja za neku medijsku paznju treba iskustva, dosta vremena provodeci baviti se ovim temama, zivotnog iskustva i obavezna provjera informacija iz vise izvora da se vidi ima li ta teorija utemeljenje u nekim cinjenicama, dokazima ili sl. Po meni najosnovnije je pracenje novca ko koga finansira i sl i odma znas ko za koga radi (mediji, novinar, banka, politicar i td). Da bi se to radilo potrebno je i dosta sredstava, nije dovoljno biti samo na internetu i istrazivati iz fotelje. I knjige, citati knjige. Vecina teorija u koje ja vjerujem je podjkrijepljeno dokazima, e sad ljudi se prirodno plase da priznaju sebi da su glupi tj da ih je neko namagarcio ili ih magarci. Treba procitati Orvela i onda vidis da teorija zavjere nije teorija, a jos manje zavjera vec praksa.

daidai

pre 9 godina

samo onaj koji je lud ne primecuje delovanje iluminata, masona, jezuita u svakoj sferi zivota: mediji, politika, bankarstvo... oni su ti koji kreiraju svetsku politiku, politicari samo izvrsuju. ko ne veruje nek se podseti sta je vucic govorio pre dolaska na vlast a kako sada radi.

Slobo

pre 9 godina

Jedva čekam da pokrenete jevnu raspravu o temama,samo što ih nikada ne pokrenete,a ako ih i pokrenete kao na primer o vakcinama ,tu nema protiv strane da ljudi vide i drugo mišljenje.Naravno da treba pozvati baš one ljude sa neta kojima mnogi ljudi veruju i eto vam prilike da pobijete takva mišljenja ,ali ne ,to se ne dešava -zašto?Pa zato što to nisu baš takvi šarlatani kakvim ih nazivaju nego zato što ima istine u tome i što su sila i novac glavni u ovome naopakom svetu.I to je tako sa mnogim temama jer istine van neta skoro i da nema-to je istina!

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve!

kerberus

pre 9 godina

Ma gde nije opasnost za civilizaciju, naravno da jeste, odakle im pravo da se okupljaju i pricaju svasta.
Ima da se veruje u ono sto sistem kaze, sto mi ovo poznato :)

Mile

pre 9 godina

Vidim da je ova vest protutnjila u svim main stream medijama, ocito je dirigovana...
Al` dzaba borbe, onaj koji zeli da vidi ispred svog nosa, vidi, ko ne zeli zivece u zabludi i trazenju sebe ceo zivot (materijalisti).

Ranzo Klimatolog

pre 9 godina

Mene i dalje nisu ubedili da je čovek odgovoran za klimatske promene, a kakve veze ja imam sa konzervativcima ili liberalima? Ono što znam je da se klima prati i detaljno analizira tek nešto preko stotinak godina, da je teška industrija na snazi još kraće, a da se ovakve stvari sa klimom periodično dešavaju milionima godina unazad, dakle potpuno nezavisno od ljudskog uticaja. Da smo civilizacija koja postoji nekoliko miliona godina, pa i da imamo relevantne podatke - ovako, možemo samo da nagađamo.

paranoid

pre 9 godina

Ne razlikuju i neki ovdje. Koliko samo vrijedi "vijest" o tome da je Sjeverna Koreja objavila sebe za pobjednika Svjetskog prvensta u fudbalu, koju nema ko nije prenio. "Profesionalizam"..

Пракса завере

pre 9 godina

Маните се теорија завере, него да ми видимо ПРАКСУ! Чињеница је да Америка више него било која држава на свету обилује тајним симболима, теоријама, заверама, мућкањима и различитим причама. Колико су својим грађанима испирали мозак страхом, терором, паранојом, разноразним фобијама - није ни чудо што су ови скренули са памећу. Ако јесу. У сваком случају, зашто нема толико теоретичара завере у Канади, Италији, Немачкој, Русији, Кини, Индији? Одговор је једноставан. Само га не треба негирати. Прихватање је почетак излечења.

Black Goo

pre 9 godina

Možda neukim ljudima prvo treba objasniti šta je to sve zavera da bi shvatili da oduvek žive u svetu koji je samo od njihovih i tuđih zavera i sastavljen, koji bez zavere na svim nivoima ne bi mogao ovako nesrećan i nepravedan da postoji kakvog ga znamo i imamo od porodice do skupštine. Zato je i ta kovanica "teorija zavere" samo drugo ime za cenzuru, baš kao i "politička nekorektnost" što je isto tako samo drugo ime za cenzuru.
Da, znam da se sad ti isti nesvesni zaverenici svoje zavere sad pitaju šta ova ovde bulazni i ne veruju i dalje da je preko 90% svestkog kapitala i manje od 10% ruku koncentrisano, jer i ta je činjenica za njih samo teorija zavere od onih što imaju oči i što znaju račun do 100. Šta drugo može biti u ovakvom svetu koji je izgradio svoje lažne nauke za pokriće pljačke kao što su privreda, ekonomija, političke nauke, pravo i mediji? Šta drugo može biti u ovako unakaženom svetu sa lažnim pojmovima, definicijama i naukama?
- Zar nije i "Ministarstvo odbrane" ta ista teritorija zavere? Kako objasniti da ni jedna zemlja još nije imale "ministarstvo za napad" kad je napadala i osvajala drugu i čime se to njen ministar za odbranu u stvari bavio? Ne, naravno da ni to nije bila zavera, već još jedna teorija samo! Zna se.

Boris

pre 9 godina

Kako to da se kod nas nešto pre desetak godina smatralo teorijom zavere a danas ispostavilo istinitim? To nam se stalo olupa o glavu...

orson, po knjizi h.g.wellsa

pre 9 godina

Interesantno da se ovde prica o dezinformacijama a bas prica o sirenju panike za vreme emitovanja radio emisije Orson Wellsa je izmisljena.

Evo vam jedan citat

Both American Experience and Radiolab also omit the salient fact that several important CBS affiliates
(including Boston’s WEEI) pre-
empted Welles’ broadcast in favor of
local commercial programming,
further shrinking its audience. CBS
commissioned a nationwide survey the day after the broadcast, and
network executives were relieved to
discover just how few people
actually tuned in. “In the first place,
most people didn’t hear it,” CBS’s
Frank Stanton recalled later. “But those who did hear it, looked at it is
as a prank and accepted it that
way.”

Misha

pre 9 godina

Teoriju zavere je izmislio djavo da odgovornost za nevolje koje su ga snašle čovek ne bi video u sebi, već u nekom tamo drugom krivcu. Na taj način đavo eliminiše ulogu Božjih ukora, jer za njih krivi nekog drugog. Tako čovek, umesto da se sam pokaje za svoje grehe, umiruje nečistu savest baveći se tuđim gresima.

Black Goo

pre 9 godina

@(Black Goo, 4. mart 2015 17:10)
Izgleda da niste culi da je napad najbolja odbrana
(Mr. Punch, 4. mart 2015 18:17)

Čula sam ja svašta od nebuloznih objašnjenja, samo izgleda da vi još niste čuli da u ovoj vašoj izjavi stoji unapred prirpemljena zavera, koja ni malo nije teorija, već svakodnevna praksa za pokriće očigledne zavere kod nesvesnih poreskih platiša, koji sve te zavere oduvek finansiraju i nesvesno podržavaju. I koji posle u njima i jedini i krvare.

Mirko

pre 9 godina

Ooo... Imperija uzvraća udarac! Hahaha, kako providno, prosto za neverovati, ali znajući sa kim imamo posla, sasvim očekivano.

srecko

pre 9 godina

Ja volim tzv teorije zavere. Verujem zato sto bi te recimo, ismejali u grckoj Do pre koju godinu ako im spomenes 'duznicko robstvo'.Naravno da u sve ne verujem jer postoje i podmetacine koje sluze da se sumnjicavi ismeju i diskredituju. Mislim da je podmetnuta teorija zavere 11/9. Ja takodje Verujem da je najveca medijska zavera nije orvelov målad vanzemaljaca, nego spilbergovo sletanje na mesec.

Kinta

pre 9 godina

Moj radni kolega hteo biti mason. Dodje do jednog kluba,pokuca na vrata i nekako udje i poprica sa receptionistom koji ga upita; ok decko cime se ti bavis,zanimanje? Radoznalac kaze da je vodoinstalater. Starac mu kaze da trebaju tipove koji su na sefovskim polozajima. I da treba dva svedoka....Voljno na licu mesta !
Celo selo mu se smeje.
Da je budala samo imala internet kuci ne bi trebao ici do kluba staraca.

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve! Mozda se moderator predomisli pa objavi komentar ovaj put :)

esma

pre 9 godina

Sigurna sam kao i autor teksta ,pretpostavljam,da teza o razvijanju vestina ,pa se navodi da je neophodno licno usavrsavanje jer je internet relativno mlada mopgucnost,u cilju "zdravorazumskog razlucivanja o verodostojnosti informacija " , nema sansu nad propagandnom masinerijom koja nije tako mlada i verujem mnogo dobro razradjena.Zato informisanost pojedinca je samo uslovljena licnom odlukom na koju stranu da se prikloni ,da veruje zato sto zeli da se povinuje laksem nacinu ,tj da izabere nezainteresovanost sa dogadjanja koja nemaju uticaja na individualni zivot ili da izabere skepticizam kao nacin koji sigurno ne moze da zadovolji ljudsku potrebu za informisanjem ,kao bitnim elementom savremenog zivota nezavisno od mesta boravka.

sociolog

pre 9 godina

problem nauke u današnjem svetu je u tome što ona ponekad samu sebe doživljava kao najveći autoritet u spoznaji istine. I religija i teorije zavere i ideologije nam nude objašnjena o GMO, zagrevanju planete i gej pravima. Poenta je da ne treba ni religiju ni nauku ni zavere ni predrasude favorizovati kao jedino najtačniji vid nekog problema već biti samo svestan da takvo stanje stvari postoji i da će biti što ne znači biti indiferentan nego malo dublje analizirati stvari oko nas. Nije nam niko potreban da nas uči tome jer to mi sami po sebi znamo.

tamo_daleko

pre 9 godina

Sve sto se kosi sa zvanicnim stavom neke Vlade ili mocne Drzave je danas-teorija zavere.
Malo sutra."Gde ima dima,ima i vatre".Postoje ekstremi koji u svemu vide "zaveru" ali isto tako imamo ogroman broj slucajeva za koje covek mora dobro da se zamisli kada pogleda neku dokumentarnu emisiju.Klasican primer je 9/11 i "napad na zgrade blizankinje" u Njujorku.

inside tip

pre 9 godina

Rusofili, botovi, religiozni fanataici, ovi sto veruju da je zemlja stara 6000 godina i da covek nije bio na Mesecu... Sve to kod nas ima poremecenu sliku o stvarnosti, ja bih to nazvao i granicnim slucajevima sizofrenije.

Aнархиста

pre 9 godina

Прскају нас дихидроген-моноксидом, хемикалијом која се користи у нуклеарним електранама!

Slobodan

pre 9 godina

Ima vec godinu dana, kako ustanem ujutru, otvorim prozor i pogledam u nebo, ako je vedro skoro izvesno je ispartano tragovima aviona, kao lenjirom. Ne, ne prskaju nas uopste. Trebalo bi da se kopcam na ledja, pa da ne verujem svojim ocima nego "naucnicima". O njima i o tzv. nauci bolje da ne raspredam previse, postali su nova dogma, uskoro ce neistomisljenike poceti da spaljuju na lomaci.

srecko

pre 9 godina

Ja volim tzv teorije zavere. Verujem zato sto bi te recimo, ismejali u grckoj Do pre koju godinu ako im spomenes 'duznicko robstvo'.Naravno da u sve ne verujem jer postoje i podmetacine koje sluze da se sumnjicavi ismeju i diskredituju. Mislim da je podmetnuta teorija zavere 11/9. Ja takodje Verujem da je najveca medijska zavera nije orvelov målad vanzemaljaca, nego spilbergovo sletanje na mesec.

zoran

pre 9 godina

Volim ovu rechenicu:"...poverenje u nauku i nauchnike..." U srednjem veku je bilo:"...poverenje u crkvu i sveshtenike.." Da li se enshto promenilo..? Nije.
Sto se tice takozvane teorije zavere, termin je izmishljen od CIA organizacije posle ubistva Kendeija kada je amsa ljudi videla, svedochila da je bilo vishe hitaca sa razlichitih strana, dok su ovi linchovali samo jednog choveka, onog poremecenog Li Osvalda koji ni pertlu nije znao da zaveze, a ne da sve ono organziuje. Da bi CIA diskreditovala ljude krenula je sa upotrebom te "etikete.

Po statistikama 96% "teorija zavere" na kraju se pokazu istinitim.

Vidim kako se zaprashivanje aviona uvodi pod istu kapu kao zavera. Na zalost, na razocharenje svih ans, ali vlada Nemachke je priznala da se to radi, navodno da bi se reflektovali sunchevi zraci i ne bi zagrevali planetu. Necu dalje da ulazim u objashnjavanje te gluposti, ali su javno rekli da se zaprashivanje vrshi.

http://www.globalresearch.ca/chemtrails-the-consequences-of-toxic-metals-and-chemical-aerosols-on-human-health/19047

Nemachka prva zemlja u svetu koja je priznala da se ljudi zaprashuju

http://www.fourwinds10.net/siterun_data/environment/humans/chemtrails/news.php?q=1202949083

Upppsss..!! Sta cemo sad..???

Ne zaboravite da najstrashnije oruzje, eksperimente na zivotinjama, razne druge metode upravo nauchnici smishljaju.

Mile

pre 9 godina

Vidim da je ova vest protutnjila u svim main stream medijama, ocito je dirigovana...
Al` dzaba borbe, onaj koji zeli da vidi ispred svog nosa, vidi, ko ne zeli zivece u zabludi i trazenju sebe ceo zivot (materijalisti).

idc

pre 9 godina

Adriano Galiani.

Ona ne leči sve bolesti,već stimuliše imuni sistem i na taj način organizam se efikasnije brani.

Što se tiče teme;iluminati,vatikan, masoni,oni rade u senci već vekovima,to ne spada u teritorije zavere već u činjenice.
"Naučne činjenice"koje treba prihvatati,kao što savetuju u tekstu,kreiraju upravo oni koji žele da prikriju svoje postojanje i njihov uticaj na sve današnje vlade zapadnog sveta.

Adam

pre 9 godina

Srbistan, rasadnik teoreticara i teorija. Istrazivaci su mogli da analiziraju kako nas vilajet reaguje na vesti iz Ukr i Donbasa, a kako normalan svet. Ovde svi lupetaju kao da im tetka zivela kraj aerodroma u donjecku i kao da svi citaju neke ruske sajtove. Sta god da pise u vesti, Amerika je tema broj 1 u komentarima. Samo u ParaSrbiji.

aleksi

pre 9 godina

Ceo svet je iluzija koju režira zapad i masoni s jednim ciljem da se destabilizuje Srbija. To je Milošević propovedao i uspeo ljudima da utuvi u glavu. Čak i onima koji su ga mrzeli. E to je teorija zavere dovedena do savršenstva.

Dragoljub

pre 9 godina

Svi "znamo" da postoje moćnici iz senke koji žele da smanje broj ljudi na planeti. Ali, šta ako oni to rade na perfidniji i manje očigledana način?
1. promovišu porađanje kod kuće ili, još bolje, u prirodi kako bi se eventualno povećala smrtnost na porođaju
2. plaše ljude vakcinama i lekovima i kompromituju medicinu i farmaciju kako bi se opet vratile iskorenjene i gotovo iskorenjen bolesti od kojih se ranije umiralo na milione
3. promovišu samački način života, uživanje i karijera se stavljaju ispred porodice i dece
4. društvene mreže, računari, tableti i pametni telefoni dodatno otuđuju ljude i čine ih podložnijim propagandi u isto vreme.

Mislite da nešto znate, ali stvarnost može biti sasvim drugačija. Mislite o tome :)

tuga...

pre 9 godina

U antickoj Grckoj postojao je sukob izmedju sofista i filozofa. Jedni su mislili da je sve relativno, drugi su mislili da postoje objektivne, saznatljive istine. U 17. veku, javio se prosvetiteljski pokret. Prosvetitelji su verovali u moc ljudskog razuma, u sposobnost coveka da kategorizuje i opise stvarnost, u metodologiju. Njima su se suprotstavili nemacki romanticari. Oni su smatrali da je priroda negostoljubiva prema coveku, da je misticna i sustinski nesaznatljiva.
Upravo ta ideja radja strah prema svetu koji nas okruzuje. Naime, ako je priroda misticna, ako je negostoljubiva i zastrasujuca, onda u njoj vrebaju mnoge opasnosti. Taj strah radja sklonost ka verovanju u zavere. Zavere koje kuju drugi ljudi, duhovi, svejedno. Ako covek misli da postoji nesto misteriozno, bice sklon da u svemu trazi nesto sto je samo po sebi strasno.
Srbija je u sustini zaglavljena u takvom mentalitetu, i ponajvise pod uticajem 90ih.
Ako se secate, stalno su nam govorili o nekim planovima protiv Srba, pravoslavlja, o crnoj magiji i prodavali su amajlije. Trece oko je bilo jedan od tiraznijih casopisa. Sve to kombinujte sa razbuktavanjem nacionalizma, ratom, pevaljkama i kradenim filmovima, i dobijate sistematsko ispiranje mozga. Mnogi koji su se oduprli tome su otisli, a ostali su oni kojima to odgovara, oni koji su funkcionalno nepismeni i koji samo cekaju da se pojavi novi veliki vodja.
Zato, glavama takvih, nije bilo sletanja na mesec, gmo je posast, vatikan kuje zavere, itd.

Ana

pre 9 godina

Da li ste nekad probali okorelog vernika da ubedite da Bog ne postoji? Da li ste osobu koja je sklona paranoidnom razmisljanju probali da razuverite, da opasnosti nema?Da li ste okorelog ateistu ubedili da Bog postoji?Ima jos mnogo ovakvih primera, a ono sto je zajednicko za njih je VERA,UBEDJENJE. Njihovo misljenje nije formirano na osnovu cinjenica,logickog sleda, to je pitanje vere - verujes u nesto, ili ne verujes.Bas zbog toga cinjenicama ti njih neces ni razuveriti.Sto se vise trudis , to su oni cvrsci u svom stavu.Isto je i sa teoreticarima zavere, oni toliko zele da veruju u to, da ce sve "ukalupiti" u skliku koju imaju- zato se kod njih i satiricne vesti tumace kao ispravne.I Kant je jos davno rekao " Morao sam , dakle , eliminisati znanje, da bih dobio prostor za verovanje".

pitanja bez odgovora

pre 9 godina

Da li postoje tajna drustva? Nesporno je da postoje. Samo masonskih loza ima na stotine. Evo i par jednostavnih pitanja bez konkretnih odgovora u javnosti.
Koja je svrha postojanja svih tih tajnih drustava? Ko ih i sa kojom idejom osniva i finansira? Sta oni rade i sa kojim ciljem? Zasto su njihovi simboli bas ti koji jesu? Otkud ti isti simboli za dolarskim novcanicama? U kakvoj je to sve vezi sa Vavilonom? Zasto i na pojedinim kovanicama zajednicke evropske valute evro postoje jasni simboli bozanstava iz Vavilona?

Teoreticari zavere su nesretni likovi kojima treba pomoc

pre 9 godina

Ovaj tekst potvrdjuje ono sto vec znamo. Teoreticari zavere nisu mnogo inteligentni ljudi. Medju njima ima dosta gubitnika koji svoje neuspehe u zivotu pravdaju nekom svetskom nepravdom koja je bas usmerena protiv njih.
Znam jednog takvog. Veruje i siri teorije zavere (sedi po celu noc na kompjuteru), preko dana spava a zena radi i rmpaci da bi odgajila decu koje ima sa gubitnikom. U dugovima su do guse i glavna tema kada pricas sa njim je zavera bankara protiv celog sveta a posebno njega. Uzimao je kredite gde stigne (voli nova kola, novi kompjuter, novi TV) a nece da ih vraca. Sada kada mu je kreditni skor na minimumu jedva prezivljava (ali i dalje ne radi) jer nemoze da se zaduzuje.
Drugi primer je zavrsio faks samnom. Pametan za skolu ali ne mnogo za zivot. Radi neke lose placene poslove, jedva sastavlja kraj sa krajem (prosle zime nije imao da plati grejaje). Jednostavno nece da radi jer je lenj, ali zato sve zna o teorijama zavere. Bori se protiv sistema i kaze nece on da radi ono sto mu sistem namece. Nema para da kupi gume za kola. Kupio neki krs od kuce u losem delu grada ulozio para i para sto mu je cale ostavio posle smrti i sve izgubio jer nije imao da zavrsi, nema stanara a dugovi stigli. Sve u svemu dosta nesposobna osoba. Ali zato za sve su krivi masoni i jogi letaci i sve je protiv njega.
Ljudima koji veruju u teoriju zavere treba pomoc psihijatra.

Student

pre 9 godina

Na koje teorije zavere su mislili, na to da SAD prisluskuje celi svet, da utiče na vlade država, da nsa špijunira sve naše računare?
Ovo je odličan ad hominem napad na sve one koji misle svojom glavom.

expert

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 4. mart 2015 08:36)

Verujem, jer ja sam naučnik. Oni koji su u službi centara moći nisu pravi naučnici.

Ranzo Klimatolog

pre 9 godina

Mene i dalje nisu ubedili da je čovek odgovoran za klimatske promene, a kakve veze ja imam sa konzervativcima ili liberalima? Ono što znam je da se klima prati i detaljno analizira tek nešto preko stotinak godina, da je teška industrija na snazi još kraće, a da se ovakve stvari sa klimom periodično dešavaju milionima godina unazad, dakle potpuno nezavisno od ljudskog uticaja. Da smo civilizacija koja postoji nekoliko miliona godina, pa i da imamo relevantne podatke - ovako, možemo samo da nagađamo.

Sima

pre 9 godina

Problem sa teorijama zavere je taj što je pola tih teorija istinita. Druga polovina tih teorija su budalaštine koje sam establišment lansira kako bi kompromitovao onu prvu, istinitu polovinu.

Klasičan primer je sledeći: napad 9/11 u SAD je organizovan od strane američkih tajnih službi (istina), a tim tajnim službama rukovode ljudi koji su u stvari reptili (budalaština izmišljena da kompromituje istinu).

daidai

pre 9 godina

samo onaj koji je lud ne primecuje delovanje iluminata, masona, jezuita u svakoj sferi zivota: mediji, politika, bankarstvo... oni su ti koji kreiraju svetsku politiku, politicari samo izvrsuju. ko ne veruje nek se podseti sta je vucic govorio pre dolaska na vlast a kako sada radi.

ona da radja, on da pali pekare

pre 9 godina

Evo pre neki dan citam u Tehnopolisu vesti o automobilima i lik ni 5 ni 6, nego ga farovi VW grupe asociraju na iluminate. :D Pa ti ljudi kada vide tetrapak razmisljaju o masonima. Jos bolje je kada krenu da prepricavaju kojekakve chain-mailove i da se jos ubedjuju sa drugima. Sve je zavera osim njihovih politickih simpatija, inace. :))) Kafansko obrazovanje.

Пракса завере

pre 9 godina

Маните се теорија завере, него да ми видимо ПРАКСУ! Чињеница је да Америка више него било која држава на свету обилује тајним симболима, теоријама, заверама, мућкањима и различитим причама. Колико су својим грађанима испирали мозак страхом, терором, паранојом, разноразним фобијама - није ни чудо што су ови скренули са памећу. Ако јесу. У сваком случају, зашто нема толико теоретичара завере у Канади, Италији, Немачкој, Русији, Кини, Индији? Одговор је једноставан. Само га не треба негирати. Прихватање је почетак излечења.

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve! Mozda se moderator predomisli pa objavi komentar ovaj put :)

Slobo

pre 9 godina

Jedva čekam da pokrenete jevnu raspravu o temama,samo što ih nikada ne pokrenete,a ako ih i pokrenete kao na primer o vakcinama ,tu nema protiv strane da ljudi vide i drugo mišljenje.Naravno da treba pozvati baš one ljude sa neta kojima mnogi ljudi veruju i eto vam prilike da pobijete takva mišljenja ,ali ne ,to se ne dešava -zašto?Pa zato što to nisu baš takvi šarlatani kakvim ih nazivaju nego zato što ima istine u tome i što su sila i novac glavni u ovome naopakom svetu.I to je tako sa mnogim temama jer istine van neta skoro i da nema-to je istina!

teorija istine

pre 9 godina

Prvo smisljaju zavere,
onda zele da me ubede da su to ustvari "teorije",
i na kraju zele da me ubede da sam lud zbog toga sto nisu uspeli da me zeznu :)

hjum

pre 9 godina

Jel to nesto kao npr. ono: arapin si koji se potpisuje palcem, otmes pun putnicki avion, pa ga onda vozis... brm brmm... kao da je kolibri ispod strujnih zica, pa onda jako nisko skoro po zemlji... pa ga onda svishtish u zgradu pentagona, a on vaporizuje, jelte od silne toplote i ne nadju ni jedan semering, ma ni najmanji shafic.

Ma idi begaj i "istine" i teorije zavere...Sve je to isto s... Kad vidis koliko lazu ovi danasnji pobednici, mogu misliti koliko su lagali oni "preoshnji", a oni su nam to sve ostavili u amanet... zar ne?

air trepca

pre 9 godina

Stvarno verujete u poslednju rečenicu?
(Boža, 04. mart 2015 08:36)

A otkud mi da znamo da ti nisi placenik antinaucnog lobija, ovde ubacen i instruisan da ljude navedes da se obrate homeopatama i vracarama? Glavni problem svake teorije zavere je sto onaj ko je iznosi ne moze da dokaze da i sam nije deo interesne grupe.
Na primer: svi koji veruju da je amerika iscenirala 9/11 deo su grupe koja sirom sveta propagira antiamericko raspolozenje kako bi povecala broj dzihadista i zaradila na prodaji oruzja militantnim grupama. ovo sam smislio u toku pisanja komentara, a nije nista manje plauzibilno od bilo cega drugog sto se smislja

kontrapunkt

pre 9 godina

Zanimljivo je kako ljudima koji veruju u teorije zavere ne pada na pamet da su možda teoretičri zavera plaćenici koji rade u interesu nekih moćnih grupa...

Srđan

pre 9 godina

"Danas nije neuobičajeno da se skepticizam prema državnim institucijama pa i mainstream naučnicima doživljava kao dokaz zdravog razuma i inteligencije iako su teorije zavera uglavnom simplifikacije stvarnosti."

Tačno tako. Nažalost, bojim se da rješenja nema i da je ljudska glupost neuništiva. Ono čuveno "gdje ima dima ima i vatre" je način da se racionalizuje i najporemećenije bulažnjenje.

KoleM

pre 9 godina

Čitao sam neke tekstove i objašnjenja teoretičara zavere koje su iz moje stručne oblasti. Kakvih nebuloza tu ima to je neverovatno. Do skoro su takve tekstove imali religijski sajtovi ali sada daleko više ima ovih teoretičara zavere.

Black Goo

pre 9 godina

Možda neukim ljudima prvo treba objasniti šta je to sve zavera da bi shvatili da oduvek žive u svetu koji je samo od njihovih i tuđih zavera i sastavljen, koji bez zavere na svim nivoima ne bi mogao ovako nesrećan i nepravedan da postoji kakvog ga znamo i imamo od porodice do skupštine. Zato je i ta kovanica "teorija zavere" samo drugo ime za cenzuru, baš kao i "politička nekorektnost" što je isto tako samo drugo ime za cenzuru.
Da, znam da se sad ti isti nesvesni zaverenici svoje zavere sad pitaju šta ova ovde bulazni i ne veruju i dalje da je preko 90% svestkog kapitala i manje od 10% ruku koncentrisano, jer i ta je činjenica za njih samo teorija zavere od onih što imaju oči i što znaju račun do 100. Šta drugo može biti u ovakvom svetu koji je izgradio svoje lažne nauke za pokriće pljačke kao što su privreda, ekonomija, političke nauke, pravo i mediji? Šta drugo može biti u ovako unakaženom svetu sa lažnim pojmovima, definicijama i naukama?
- Zar nije i "Ministarstvo odbrane" ta ista teritorija zavere? Kako objasniti da ni jedna zemlja još nije imale "ministarstvo za napad" kad je napadala i osvajala drugu i čime se to njen ministar za odbranu u stvari bavio? Ne, naravno da ni to nije bila zavera, već još jedna teorija samo! Zna se.

mile

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." Početkom 20. veka kad se masovno proizvodio benzin sa olovom u sebi, i kad je jedan od naučnika shvatio koliko je otrovan naftne kompanije tog vremena su unajmile tim stručnjaka koji je govorio suprotno i pored toga su plaćali ljudima koji su ga diskreditovali pričajući za njega da je pijanica i mentalno oboleo. A to je bilo pre 100 godina. Pa ti naučnici da bi radili istraživanja trebaju im pare, a pare doniraju kompanije koje za uzvrat dobijaju autoritet naučnika koji će da peva kako mu se svira.

deda mraz

pre 9 godina

Ne nego cemo da verujemo u politicare i njihove zvanicne verzije. Veca je verovatnoca da nas posecuju vanzemaljci nego da politicari govore istinu. Pa onda tu su razni centri moci, agencije, korporacije, itd. Jel neko stvarno veruje da je njihov rad "transparentan"?

galifrejan

pre 9 godina

Ne bih rekao da su ljudi koju veruju u drugaciju istinu zatvoreni, zatvoreni su upravo ti koji ih prozivaju. Tipican primer je Hoking kome je trebalo 20 godina da prizna da je vodoinstalater Saskind bio u pravu. Jednostavno, prema teoriji verovatnoce a ne zavere, sve je moguce

Boris

pre 9 godina

Kako to da se kod nas nešto pre desetak godina smatralo teorijom zavere a danas ispostavilo istinitim? To nam se stalo olupa o glavu...

0o

pre 9 godina

smesno, ali da probam
kao i obicno naslov je bombastican i zavaravajuci, dizajniran da uzburka strasti i umanji mogucnost racionalnog razmisljanja citalaca i to je, na zalost, stav koji vecina medija ima i stav koji pokazuje u pravom svetlu nihov odnos prema citaocima, pardon konzumentima, da budem politicki korektan
kao naslov bi mnogo bolje mogao da posluzi deo prve recenice texta "ljudi biraju kojim teorijama će verovati na osnovnu ideoloških uverenja"
ideoloska uverenja, nametnuta kulturnim programiranjem i socijalnim kloniranjem, su vrlo teska bukagija najcesce srasla sa bicem koje je nosi, toliko da odbija da je odbaci
povrsnost percepcije i inertnost misli vecini populacije dozvoljava olaku upotrebu termina koje ne razumeju
da sad ne teoretisem o teoriji i razlici filozofske i naucne teorije vec da se koncentrisem na termin zavera: dogovor dve ili vise osoba da prevarom postignu premoc nad drugima
osobe na pozicijama moci koju zavere da na tim pozicijama ostanu i tu moc uvecaju
hm, jako neverovatno zvuci, zar ne
visi esaloni upravljackih struktura su prepuni altruista a ne psiho/sociopata
i, termini teorija zavere i teoreticar zavere su na losem glasu od aprila 1967 kada je CIA u svojoj depesi odeljenju za psiholoske operacije (New York Times je objavio 1976) skovao te nazive sa idejom da dobiju pogrdan znacaj i da se prikace svakom ko posumnja u oficijelnu pricu
da ne pricam sada o teorijama zavere za koje se kasnije ispostavilo da su istinite
SAPERE AUDE

sociolog

pre 9 godina

problem nauke u današnjem svetu je u tome što ona ponekad samu sebe doživljava kao najveći autoritet u spoznaji istine. I religija i teorije zavere i ideologije nam nude objašnjena o GMO, zagrevanju planete i gej pravima. Poenta je da ne treba ni religiju ni nauku ni zavere ni predrasude favorizovati kao jedino najtačniji vid nekog problema već biti samo svestan da takvo stanje stvari postoji i da će biti što ne znači biti indiferentan nego malo dublje analizirati stvari oko nas. Nije nam niko potreban da nas uči tome jer to mi sami po sebi znamo.

zimski zaprasivac s DHMO

pre 9 godina

@(Slobodan, 4. mart 2015 13:24)
Pa kad ste tako vrli ucenjak, dozvolite da vas pitam kako bi avioni trebali da lete ako ne pravolinijski i po koridorima? U cik-cak ili u krug? Mozda bi bilo najlepse da prave osmice? I kazete tako vec godinu dana? Ma sta kazete? Pa koliko znam(vidim) mlazni avioni tako 40 godina ostavljaju tragove po celom svetu(a niko nije umro), tako da vi ili trolujete ili stvarno ste toliko 'obrazovani' da ne znate da je to najobicnija vodena para, koju i vi zimi, kad je hladno ispustate iz usta. To vam uciteljica nije rekla ili taj dan niste isli u skolu posto ste morali da cuvate pacice?

NoName

pre 9 godina

@Adriano_Galliani

Zapravo, kad malo naucis da koristis internet ili pitas nekog doktora (normalnog doktora) videces da ljudsko telo ima receptore za kanabiode. Mozak, jetra, pluca, bubrezi, imuni sistem, hematpoeticne celije, G receptore... itd. Tako da THC marihuane leci, kada se uzima oralno u odredjenim dozama. Usput pogledaj dokumentarac "Run from cure".

Sto se tice teorija zavere, postoje ludjaci na ovoj planeti, a neki od njih su na mestima u vlasti, vojsci, bankari...itd. Sto je mnogo zeznuto. Tako da se njihovi tripovi odrzavaju na ljudski rod.

Future

pre 9 godina

Pa naravno. Evo, npr, uzivaoci marihuane. Oni su ubedjeni da ta biljka leci sve moguce bolesti. Lazu sami sebe.
(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Slazem se sa tobom. Imam drage prijatelje koji konzumiraju marihuanu(neki cesce neki redje) i kojima sam vise puta skrenuo paznju na stetnost te biljke, ali oni uvek idu sa stavom: ma to farmaceutska mafija nece da prizna da je zdravo, to su lazi i slicno. Na kraju sam odustao,unistavaju sebe,a ne mene.

VV

pre 9 godina

Lakše je verovati da iza svega stoji neka zavera, udruženje, trust mozgova koji imaju neke skrivene namere - nego proučiti materiju detaljno. Ko ima vremena da pročita naučni rad? Čist primer HAARP - postoji doktorski rad, javno dostupan (kao što bi svaki doktorski rad i trebao biti), koji objašnjava uticaj i rad stanice na Aljasci. Problem je što sam tekst ima nekih 300 stranica, i potrebno je napredno poznavanje fizike i matematike da bi se detaljno razumeo. Ko će to običnom čoveku da pojasni? Lakše je reći da to nešto menja vremenske uslove po volji Iluminata ili neko tamo trećeg...

Black Goo

pre 9 godina

@(Black Goo, 4. mart 2015 17:10)
Izgleda da niste culi da je napad najbolja odbrana
(Mr. Punch, 4. mart 2015 18:17)

Čula sam ja svašta od nebuloznih objašnjenja, samo izgleda da vi još niste čuli da u ovoj vašoj izjavi stoji unapred prirpemljena zavera, koja ni malo nije teorija, već svakodnevna praksa za pokriće očigledne zavere kod nesvesnih poreskih platiša, koji sve te zavere oduvek finansiraju i nesvesno podržavaju. I koji posle u njima i jedini i krvare.

Divos

pre 9 godina

Наслов је у апсолутној супротности са текстом чланка.
Овде заправо и није прича о тзв "теоретичарима завере", него о 2 природне поделе међу људима.
- оне лаковерне који верују да је једина сврха медија правовремено и истинито информисање плебса
- оне неповерљиве, скептике, који увек траже скривене мотиве

Овде су заправо на удару ови први, иако би тзв "теоретичари завере" требали бити међу оним другима.
Ајд на страну климатске промене, ал' ево један можда и најпознатији пример из прошлости. Након атентата на Кенедија злочин је приписан извесном Освалду, а агресивна пропаганда је протурила да иза злочина стоји тадашњи СССР и омражени КГБ. Они из прве категорије су наравно без сумње поверовали у ову конструкцију, они други, скептици којих тада беше мање од 5% наравно нису. Данас ипак можемо донети суд ко беше у праву.

Слично је и данас. Медији су ојачали утицај, "троловање" је уобичајен начин деловања, некад је то само и провера и пипање пулса плебса, о чему и говори овај текст.
Ту је и потурање бомбастичних, сензационалних вести, на које се плебс а посебно они из прве групе брзо "примају". Некад је сврха одвраћање пажње са важнијих животних тема, некад и подлији намуи, а некад у коначници наметање "пожељнијег" начина и поимања живота ("модус вивенди"), матрица и начин деловања познат још из времена древног Рима.
У коначници имамо избор, мислити својом или туђом главом.

Conspiracy- Istina

pre 9 godina

A hajde onda da dodamo samo jedan primer (od mnogih)...ovaj je u vezi globalnog zagrevanja, clanak je izasao u "Telegraph" u, i objasnjava kako se temperature "podesavaju" da bi se uklopile u globalno zagrevanje i to sve od takozvanih naucnika....najveci naucni skandal (http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html) pa vidite to je samo jedan od mnogih primera, a koliko ih samo ima u vezi Chemtrailsa, GMO-a i stvarne istorije coveka (minus Darwin). A taj "ugledni" casopis....pa ko stoji iza njega !? Isti oni koji hoce da dezinformisu i zbune ljude jos vise nego sto jesu i da raspire jos vise rasprava ko je u pravu a ko ne...i da kazu na kraju pa vidite "naucnici" su to dokazali..! Za sve treba da se pitamo da li je istina...sve!

Mirko

pre 9 godina

Ooo... Imperija uzvraća udarac! Hahaha, kako providno, prosto za neverovati, ali znajući sa kim imamo posla, sasvim očekivano.

Djoshica

pre 9 godina

Ne postoji više jezgro zdravorazumne većine, koje bi po demokratskoj logici, trebalo da zadrži napredne, afirmativne, plemenite, patriotske osobine društva.
Ono je razoreno, raznoraznim koruptivnim višedecenijskim delovanjem, interesnih grupa, u svim sferama društava. Naročito u sferi (dez)informisanja javnosti, pod uticajem lobista, koji su se enormno bogatili, i uticajno jačali svoje pozicije, opet razorno-uzročno-posledično po društvo.
Političke, vojno-bezbednosne, policijske, korporativne, energetske strukture su preuzele upravljanje narodnom životnom energijom, eksploatišući je sistemski, i mutirajući prema ličnim interesnim, i projektovanim potrebama, gde su uzročno posledično, preuzeli narodnu volju, i slobodu odlučivanja. Pod izgovorom nacionalne bezbednosti, tajnih projekata,uz podgrevanje straha populacije... Pa, i izazivanjem sukoba, i ratova, zarad potrebe konstantnog osećaja odbrambenog refleksa. A sukobi su imali, opet, neki drugi interesni cilj, u interesu lobista. To kolo je spojeno u jednu besciljnu spiralu vremena, i samo sebe sagoreva suštinski, dok se psiha prosečnog pojedinca, totalno ne razori, do tačke, dok ne bude u stanju, da prenese vrednosti na potomke. Vrednosti: Elementarnog kućnog poštovanja, vrednosti samopoštovanja bez valutne vrednosti, poštovanja roditelja, braće, sestara, komšija, životinja, prirode, realnog znanja, pre svega, i najbitnije alke života, i svih vrednosti ISTINE.

phreak

pre 9 godina

"Takođe je neophodno pokazati javnosti da naučnici u većini slučajeva nisu plaćenici u službi centara moći, već ljudi kao i svi ostali." - Naučnici za svoje projekte traže finansiranje od državnih ili privatnih fondova ili privatnih firmi. Zato definitivno jesu plaćenici, kao i svi koji rade da bi ostvarili prihod. A oni koji ih plaćaju definitivno jesu centri moći, po definiciji - država i bogata pravna lica.

kerberus

pre 9 godina

Ma gde nije opasnost za civilizaciju, naravno da jeste, odakle im pravo da se okupljaju i pricaju svasta.
Ima da se veruje u ono sto sistem kaze, sto mi ovo poznato :)

Kinta

pre 9 godina

Moj radni kolega hteo biti mason. Dodje do jednog kluba,pokuca na vrata i nekako udje i poprica sa receptionistom koji ga upita; ok decko cime se ti bavis,zanimanje? Radoznalac kaze da je vodoinstalater. Starac mu kaze da trebaju tipove koji su na sefovskim polozajima. I da treba dva svedoka....Voljno na licu mesta !
Celo selo mu se smeje.
Da je budala samo imala internet kuci ne bi trebao ici do kluba staraca.

mile

pre 9 godina

Jedna stvar me interesuje - odakle im podaci o stranicama koje inače posećuju oni koji lajkuju "trol" vest? Koliko sam razumeo, ovde se ne radi o ispitanicima koji svojevoljno učestvuju u istraživanju, nego o random osobi koja klikne na neku objavu. Ko zna kome su sve dostupni podaci o nama...

seljadin

pre 9 godina

ljudi veruju u zavere zato sto postoje, da li je CNN objavljivao da Irak ima A-bombu i da je Srbija ubila 500.000 ljudi na Kosovo ?
Sta mislite jel to zavera ili plan ? Pre bih rekao plan, zavera je na nivou srednje skole kad se ucenici nesto dogovore, a planove imaju sve drzave.
Prema tome da je manje laznih vesti iz zvanicnih medija, i da je manje planova i lazi iz zvanicnih medija, onda ne bi bilo potrebe da ljudi sami pokusavaju da proniknu u sustinu stvari.

mozga bez

pre 9 godina

Ma kakve crne teorije zavere,pogledajte samo u kakvom blagostanju zivimo,svi se smeskaju,pevuse,cili,vedri,razdragani.Buducnost,ne da je svetla,nego bljesti.Sve je idilicno i harmonicno.Svi su zdravi,kako fizicki,tako i mentalno,ako slucajno nekom nesto pofali,odmah svi trce da mu pomognu...,prosto ne zna covek sta bi od sve te miline.

Misha

pre 9 godina

Teoriju zavere je izmislio djavo da odgovornost za nevolje koje su ga snašle čovek ne bi video u sebi, već u nekom tamo drugom krivcu. Na taj način đavo eliminiše ulogu Božjih ukora, jer za njih krivi nekog drugog. Tako čovek, umesto da se sam pokaje za svoje grehe, umiruje nečistu savest baveći se tuđim gresima.

Umjereni teoreticar

pre 9 godina

Za teoriju zavjere da bi znao kad je laz ili necija zelja za neku medijsku paznju treba iskustva, dosta vremena provodeci baviti se ovim temama, zivotnog iskustva i obavezna provjera informacija iz vise izvora da se vidi ima li ta teorija utemeljenje u nekim cinjenicama, dokazima ili sl. Po meni najosnovnije je pracenje novca ko koga finansira i sl i odma znas ko za koga radi (mediji, novinar, banka, politicar i td). Da bi se to radilo potrebno je i dosta sredstava, nije dovoljno biti samo na internetu i istrazivati iz fotelje. I knjige, citati knjige. Vecina teorija u koje ja vjerujem je podjkrijepljeno dokazima, e sad ljudi se prirodno plase da priznaju sebi da su glupi tj da ih je neko namagarcio ili ih magarci. Treba procitati Orvela i onda vidis da teorija zavjere nije teorija, a jos manje zavjera vec praksa.

Mastodont

pre 9 godina

(Adriano_Galliani, 04. mart 2015 08:48)

Oni su barem delimično u pravu i konačni cilj im je legitiman: dostupnost obične biljke. Sa druge strane, ti koristiš paranoju i neznanje da opravdaš zatvaranje ljudi zbog gluposti. Ko je tu veća neznalica i teoretičar zavere?

hajduk stanko

pre 9 godina

A sta su to proverene cinjenice ? Izjave politicara i propaganda medijskih koorporacija, ili svakodnevni zivot koji zivimo u kome se nedvosmisleno vidi da je 21.vek ustvari jako slican18.veku ili recimo da se zima pretvorila u prolece , ili kako stotine hiljda ljudi idu peske od azije do evrope....Te cinjenice su toliko proverene da strucnjaci za rusenje vise ne koriste dinamit za rusenje zgrada vec zalecu avione u njih, jer se to ispostavilo proverenim cinjenicama kao najsigurniji metod rusenja.

novosadjan

pre 9 godina

To je ista ekipa koja cita Deretica, pa ako se slucajno negde u nazivu nekog kineskog grada cuju zvuci S, R i B, to je srbski grad. Tako i ovi, ako im na racunu izadje simbolicna cifra, verovatno je namerno.

Natasa

pre 9 godina

Tekst je pun pogodak. Ali, kao sto u njemu stoji, ovo nece pokolebati nase teoreticare raznih zavera. Kod nas ovaj hobi cveta jer nam je u mentalitetu da ne umemo da saslusamo i objektivno porcesuiramo primljenu informaciju, vec unapred imamo spreman odgovor na sve - po pausalu. Pitam se, zasto li onda ne napredujemo?

iznogud

pre 9 godina

@ zoran, dobro nisi stavio kao "dokaz" i clanak iz treceg oka...sa glupostima si krenuo od sampg starta komentara, a onda si pobedio sa "cinjenicom" da je 96% teroija zavere dokazano kao tacno. Toliko o tebi i tvojim glupostina. Zdravo, dovidjenja!

Dragoljub

pre 9 godina

Najveći uspeh Đavola je da ubedi ljude da ne postoji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NikolaC, 4. mart 2015 12:23)

Najveći uspeh crkve je da ubedi ljude da postoji Đavo.

orson, po knjizi h.g.wellsa

pre 9 godina

Interesantno da se ovde prica o dezinformacijama a bas prica o sirenju panike za vreme emitovanja radio emisije Orson Wellsa je izmisljena.

Evo vam jedan citat

Both American Experience and Radiolab also omit the salient fact that several important CBS affiliates
(including Boston’s WEEI) pre-
empted Welles’ broadcast in favor of
local commercial programming,
further shrinking its audience. CBS
commissioned a nationwide survey the day after the broadcast, and
network executives were relieved to
discover just how few people
actually tuned in. “In the first place,
most people didn’t hear it,” CBS’s
Frank Stanton recalled later. “But those who did hear it, looked at it is
as a prank and accepted it that
way.”

Mr

pre 9 godina

Bukvalno svaki treci post na fb je sa nekog polusajta koji umesto vesti ima nekakve teatralne vesti sa imenima koja ne postoje na internetu i sa kilometarskim tekstom koji bi trebao da vas ubedi u pricu.
Poenta je, ako ne verujem drzavi, ne znaci da cu verovati nepotpisanim nepoznatim licima koji svaki dan otkrivaju cuda.

pantelinjo

pre 9 godina

Ovo je veoma interesantna tema. Zivimo u svetu gde je skoro svaka informacija dostupna, sa druge strane postoji bezbroj dezinformacija. Tako da smo u situaciji da iako su nam informacije dostupne ne znamo kome da verujemo ako se potpuno ne posvetimo tome. Primer je da li su Amerikanci sleteli na mesec. Ja sam do pre mesec dana verovao da je to dezinformacija a onda sam sreo svetski poznatog astronoma koji me je uverio da stvarno jesu bili na mesecu :) Sve nam je dostupno ali nas pune sa milion informacija tako da...

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nasa Vlada stalno otkriva "zavere" protiv nje, koje vrse tajanstveni "oni" i prezentuje ih nam putem medija na patetican nacin.

paranoid

pre 9 godina

Ne razlikuju i neki ovdje. Koliko samo vrijedi "vijest" o tome da je Sjeverna Koreja objavila sebe za pobjednika Svjetskog prvensta u fudbalu, koju nema ko nije prenio. "Profesionalizam"..

esma

pre 9 godina

Sigurna sam kao i autor teksta ,pretpostavljam,da teza o razvijanju vestina ,pa se navodi da je neophodno licno usavrsavanje jer je internet relativno mlada mopgucnost,u cilju "zdravorazumskog razlucivanja o verodostojnosti informacija " , nema sansu nad propagandnom masinerijom koja nije tako mlada i verujem mnogo dobro razradjena.Zato informisanost pojedinca je samo uslovljena licnom odlukom na koju stranu da se prikloni ,da veruje zato sto zeli da se povinuje laksem nacinu ,tj da izabere nezainteresovanost sa dogadjanja koja nemaju uticaja na individualni zivot ili da izabere skepticizam kao nacin koji sigurno ne moze da zadovolji ljudsku potrebu za informisanjem ,kao bitnim elementom savremenog zivota nezavisno od mesta boravka.

alja

pre 9 godina

Bilo bi posteno kad bi nasi ljudi primenjivalI iste kriterijume nepoverenja na vesti iz amerike kao I na vesti iz rusije. Ne volim kad je teorija zavere kad kome odgovara. Npr svaki bosnjak ce recI da je 9 11 inside job al pitaj za tuzlansku kapiju I kako je jedna granata ubila 70 ljudi pa vidi preobrazaj iz misaonog coveka u neandretalca.

Držqua

pre 9 godina

Dezinformacija je glavni adut Vučićeve vlade: "Smanjen broj nezaposlenih" - ne kažu šta je uzrok i da je u isto vreme smanjen i broj zaposlenih; "Air Srbija posluje sa profitom" - iako je veličina profita samo delić para koje joj je država oprašta za dugove i nakon što je deo kompanije prodat Etihadu; "Nema partijskog zapošljavanja", "Zakon o zabrani zapošljavanja", "Nema partijski postavljenih direktora" - pitajte nekog ko radi u državnom ili javnom preduzeću i reći će vam da to nije istina; "Možda ćemo povećati cenu struje po završetku grejne sezone" - obećali su MMF-u da uvedu akcize na struju od 1. aprila i to je direktno predlog Vlade...

Friend from Palmolend

pre 9 godina

Kada naši političarčići, biznismenčići i tajkunčići uspevaju da razna zlodela, malverzacije kao i svakodnevne neljudske, nemoralne aktivnosti zataškaju i/ili pretvore samo u puke glasine i nedokazane afere, zašto na nekom mnogo višem nivou, gde se okreću vrtoglave cifre i gde funkcionišu mnogo bistriji i još bolesniji umovi, to ne bi bilo moguće?
Jeste da je kroz teorije mnogo toga uprošćeno, banalizovano, ali one su plod čovekove reakcije na nepravde i nelogičnosti u svetu. Sve je rezultat uzročno-posledičnih veza, a mnogi se od malena obučavaju da drže konce u svojim rukama i da kreiraju posledice po svojoj volji.

ППНС

pre 9 godina

Колико ли лажних вести пласирају власти, домаће или стране, небитно је. Било би занимљиво истражити...

nesha

pre 9 godina

"koji ne veruju u uticaj ljudi na klimatske promene značajno veći među konzervativcima, nego među liberalima"

pa naravno. konzervatvni amerikanci gruvaju pricu da amerika mora nastaviti sa indistrujom da bi ostala ekonomski jaka a liberali su se uvek vise brinuli za ljudsku sredinu, za ugrozavanje planete od strane coveka...