Nedelja, 08.02.2015.

08:42

Ovo su najčešća prezimena u Srbiji

Izvor: D. Ivanoviæ

Ovo su najèešæa prezimena u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

NikolaC

pre 9 godina

Dozvolite da se predstavim Nikola RADIČKOVIĆ.

Ako ima još kog Radičkovića molim da mi se javi na
radickovicunited@gmail.com

Molim redakciju B92 da objavi ovaj komentra, ja sam vlasnik ovog mejla, koji je kreiran za ovakvu upotrebu.
Hvala

vanjas018

pre 9 godina

Neko je spomenuo najredja prezimena. Ja se prezivam kao jedna drzava na severu Evrope. Naravno, nije u pitanju srpsko prezime.

gunar

pre 9 godina

Srbi su standardizovali svoja prezimena u 19. veku. Ostali narodi ex-YU nisu standardizovali ništa, već su to činili njihovi gospodari u datom trenutku. Ozbiljna razlika. Plemstvo na ex-AU teritorijama vrlo retko ima ovdašnja imena, uglavnom su čista mađarska, a i ono malo što podseća je uglavnom od stranaca, pa je prilagođeno.
Nije to ni sramota ni čudno. U severnoj Evropi stara prezimena takođe imaju jasan strani prizvuk, u Švedskoj uglavnom zvuče kao francuska i nemačka, u Danskoj skoro isključivo kao Nemačka. Svi uobičajen Andersoni Larsoni i Svensoni su takođe prezime usvojili polovinom XIX veka, i svi su redom poreklom od gradske sirotinje ili kmetova (kmetvstvo gore je trajalo do 1849 (DAN) i 1936 (SVE), dok u Srbiji nije postojalo od kad je oslobođena od Turaka. U Norveškoj plemstva uopšte nema, a u Finskoj ono malo su lokalni Šveđani, svi Finci su iz doba ruske vlasti i svi su potomci nižih klasa..

ksenija

pre 9 godina

Zanimljiv tekst, i jos bolji komentari. Fenomenalan je onaj o Keljmendiju...:)
A poznajem coveka ciji se prapradeda prezivao Jovanovic, pa su austroug vlasti to promenile u Gajin. Tako da je jedan manje.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Pa zar se ja nisam proslavio sa komentarima na ovom portalu? Evo i ispravke gospodi iz SANUa-bar 250 godina je to porodično prezime i na teritoriji je koji je bio u sastavu Austro Ugarske,BIH. Nikakvih promena ni prisila nije bilo.

Zoki

pre 9 godina

Bilo je popisa i pre Turaka, samo su dokumenti najvećim delom uništeni. Sačuvano je jako malo. Što se tiče prezimena, ona su uglavnom uvedena radi potreba državne birokratije. Prvo za plemstvo, da bi se pratile porodične linije, a kasnije i za ostalo stanovništvo. Nakon propasti Rima su se praktično izgubila, da bi tek negde u 10. veku počela ponovo da se pojavljuju. Njihovo usvajanje je negde išlo brže, a negde sporije. Za Srbe koju su živeli pod turskom vlašću bi bilo nerealno očekivati da dobiju stalna prezimena, zato što ih ni Turci nisu imali sve do Ataturka. Međutim, zabluda je da smo sa prezimenima strašno puno kasnili za ostatkom Evrope. U Holandiji je taj zakon donet tek 1811. godine, par decenija pre Srbije.

S&ra

pre 9 godina

@Slanje komentara - apropo tvog komentara, moji su Srbi iz Like i nasla sam ih u AU popisu Like i Krbave iz 1712. Dedina strana ima -vic nastavak, a babina -nin. A po dedinoj prici znam da su dosli 16. veku u Liku iz Stare Srbije. To ti je Raska. Pravoslavci su i slava je Djurdjevdan. S babine strane familija je dosla u Liku u 17. veku iz Dalmacije, gde su dosli jos u 12. veku iz Hercegovine. Pravoslavci su i slava im je Sv Jovan. A sto se pokatolicenih Srba tice, evo ti jedna istinita prica. Moja koleginica iz Beograda ima jako retko prezime. Jedini su u Bgdu. Hercegovacko. Ispricala mi je kako ih je jednom prilikom zvao jedan Zagrepcanin, Hrvat koji je krenuo da istrazuje porodicno stablo, pa je izgubio trag kad je dosao do 18. veka. I onda je krenuo da istrazuje telefonske imenike vecih gradova ex YU i naleteo na njih. Dosao covek u Bgd, upoznao se s njima i saznao odakle je iz Hercegovine, saznao da se niegov deo familije pokatolicio, iz cisto finansijskih razloga u 17. veku. Ovi su imali podatke za familiju do nekog 15. veka. Saznao je i koja im je bila porodicna slava. Eto iz prve ruke.

Reggie

pre 9 godina

Darling :) Ni meni nije jasno zasto su menjali prezime. Saznao sam sa oceve strane prvo prezime samo zato sto smo imali sacuvane zapise a i prenosilo se s koleno na koleno da se ne zaboravi. Sa majcine strane su promenili prezime zbog turaka i krvne osvete, neki moj prapradeda je ubio turcina pa je cela porodica zbrisala i promenila prezime...

miro split

pre 9 godina

@Danilo Simović
Ja mislin da tvoje prezime vuče porjeklo sa Balkana,ali nisan sto posto siguran.
Neću nikad zaboravit kad san sa mojin Bokon gleda Aleksandra Makedonskog i kad sam mu reka da je Kleopatra iz roda Ptolomejovića,a on ka iz topa:
Ali je ona Srpkinja?

Slanje komentara

pre 9 godina

@(Krotiteljka tigrova, 08. februar 2015 14:09)
Oprosti, ali moraš priznat da je dosta poražavajuće da Srbi iz većeg dijela Srbije do prije 150 godina nisu imali definirana prezimena. Sada mi dodje patetično i smijesno uopće ona glupa tvrdnja da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi a da se to vidi po prezimenima.. Kakvim majke ti kad ih niste imali do jucer, moje prezime je jedno od starijih hrvatskih prezimena, a kako su na početku samo plemići imali prezimena, tako ima nekoliko znamenitih ličnosti od prije 500-600 godina sa tim prezimenom, Hrvata naravno. Znaci mogu komotno zaključiti da su i rijetki Srbi sa tim prezimenom svi porijeklom Hrvati.

srpski seljak

pre 9 godina

Ovi likovi sa pitanjima 'Kako je nastalo moje prezime?' su kao za rubriku Mala Posta Politikinog Zabavnika osamdesetih -- bila je puna pitanja 'Kako je nastalo moje ime?'. Sad kad se neko zove Antoaneta, pa da razumem pitanje, ali su to obicno bili neki Milica, Predrag ili Dobrivoje. Sto kaze moja zena, WTF?

hiper mega turbo realan na kvadrat

pre 9 godina

(Realan, 8. februar 2015 10:47)
Nisu Hrvati nego Austro-Ugari. Oni su svoje podanike standardizovali vec u 16. veku. Hrvatska ima drzavu od 1991 godine.

delboj

pre 9 godina

Meni nikad neće biti jasno zašto u Srbiji narod pogrešno akcentuje skoro sva prezimena. Prezimena bi trebalo da se akcentuju onako kao i imena od kojih su nastala.

miro split

pre 9 godina

A,dobro jeste vi čuli da je sa Kosova krenula nova seoba naroda?
Da ne bi u Srbiji za koju godinu najćešće prezime bilo Keljemendi?

zoki

pre 9 godina

Kako je Srbija bila (i ostala) zaostala, da su morali od Mađara da vide kako se vode zemljisne knjige i drzavna administracija! (british aristocrat, 08. februar 2015 10:49). Istovremeno, kako je bila napredna, ladno odu u naprednu drzavu, kazu : Ne znamo, zelimo da naucimo, nauce, dodju kuci i primene nauceno. Mislis da je to manir zaostalih ljudi? Pozdrav tebi. Zoki.

....,,

pre 9 godina

@Realan, pruzio sam ti nebrojano interesantnih cinjenicnih stanja, koja imaju za cilj ocuvanje istine. Ne, nametanje. Uredjivao sam nebrojano tekstova raznih ozbiljnih sajtova. Nikada nisam nista pisao sto bi ugrozilo istinu. Ali, nikada ne bih dozvolio takodje da Srpska istorija kojoj je potrebno dati vise prostora u Srbiji, jer spada medju najstarije, bude okarakterisana kao praznina, jer to nije. Ti si to pokusao. Potrebno je samo vise citati i razumeti, odvojiti istinu od neistine sa dubljim istrazivanjem. Zato sam u svom drugom komentaru izneo toliko istorijskih zanimljivosti, koje su poplocane istinom. Pozdrav i prihvati istinu onakvom kakva jeste, tada ces imati mir, a ne zabludu.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

@realan
Pod pretpostavkom da ovde nekog to zanima, čemu hvalisanje kad je crkva vodila glavnu reč u standardizaciji imena i prezimena nakon Tridentskog koncila, potrebe i želje naroda s tim nisu imale nikakve veze. Recimo, crkva je tad insistirala na hrišćanskim imenima tipa Marija, Petar ili Ante nasuprot izvornih narodnih, čak su sveštenici odbijali da krste decu sa nehrišćanskim imenima zbog čega su mnoga izvorna hrvatska imena zaboravljena.

....,,

pre 9 godina

@night owl, postoje mnoga prezimena koja su direktno povezana sa mestima odnosno regionima jedne drzave.
Primer je prezime "Podunavac", "Grahovac", "Crnogorac", "Dragosavac". Sto je jos interesantnije, za Dinarsku oblast se vezu prezimena "Travica", "Koprivica", "Pavlica" i tako dalje....

Dunster

pre 9 godina

@night owl
Ima nekih pravila, recimo prezimena Manchic, Minchic, Manic i Madic su karakteristicna za Pirot. Ko se ovako preziva vuce korene odatle.
Prezimana koja se zavrsavaju na c, tipa Chekerevac, Srbi iz Slavonije.
Mandic, Srbi oko Knina, zivopisnih prezimena imaju Srbi iz Like, sa Korduna, Papuka, tipa Govedarica, Vjestica, Bezbradica, ima sigurno jos takvih zanimljivosti... nek napise jos neko.

Miodrag Grigorijevic

pre 9 godina

Imam ja kontra pitanje: koja su najredja prezimena u Srbiji, odnosno koja su
to prezimena koja imaju clanovi samo jedne jedine familije!? Moje prezime istrazio sam, do sada 7 /sedam/ generacija,i utvrdio da su svi iz iste familije Grigorijevic i da je najstariji rodjen 1807 godine, dakle pre 208 godina !?

Kasper

pre 9 godina

Mislim da je neko dole lepo objasnio kako su nastala nasa prezimena. Mene je uvek zanimalo kako je nastalo moje prezime jer je neobicno i koliko znam nosi ga samo moja porodica. Dok mi je deda bio ziv po secanju njegovog oca ispricao mi je poreklo i tad sam zapisala sva imena za sedam generacija unazad. Prezime potice od kombinacije imena naseg pretka koji se doselio iz Crne Gore i mesta u koje se doselio tada.

Necu da ti kazem

pre 9 godina

A nas je samo 5 u Srbiji. :) Mada, ima to i losih strana (npr. odrastati u Srbiji 90ih sa prezimenom koje nikako ne zvuci i nije srpsko nije bilo veselo iskustvo), a jedna od njih je sto razni mogu lako da vas nadju.

night owl

pre 9 godina

A da li prezimena imaju veze sa mestom odakle su oni koji ih nose. Recimo, da li su neka karakteristična za južnu Srbiju, neka za zapadnu itd. Mislim da u pojedinim oblastima čitava sela imaju neko preovlađujuće prezime.

....,,

pre 9 godina

@Realan, Srpska prezimena su nastala mnogo ranije u odnosu na 16 ili 17 vek.:) Ali, ti si hrvat i tvoja su stoljeca drugacija kada se govori o Srbima i Srpskoj istoriji.;) Prezimena bi nastajala po imenu oca, takodje po imenima koja su nosila mnoga zanimanja ili samo predmeti. Dobar primer vracanja izvonom nastanku prezimena je bio Milos Obrenovic, jer je on rodjen kao Milos Teodorovic. Uzevsi prezime po imenu svoga dede Obrena, postao je Obrenovic. Pomenuo sam vec neke od principa uz pomoc kojih su nastala prezimena, ali iskoristicu priliku da pomenem i druge koji spadaju medju cesce: Po osobinama, mestu, zavicaju, zvanju, nadimku, cak i stranoj reci. Sto znaci da prezimena koja su deo Srpske istorije prezimena, nisu prisvojena vec im je strana rec sluzila kao inspiracija.:) Srbi bi pokraj svoga imena na samome pocetku dodavali ime svoga plemena kojem pripadaju i kao takvo bi bilo prezime. Naravno, tako je bilo sa svima i to ne dovodi u pitanje istoriju Srpske nacije i kulture, kao ni njenu starost. Poznato je to, da su odredjeni delovi Srbije bili pod okupacijom austro-ugarske koja je sa svojim zakonima uticala na Srpska prezimena, tako sto je zabranjivala da se nasa prezimena zavrsavaju na "IC". Zakon je sprovodjen na teritoriji Austrije, posebno strogo na teritoriji Ugarske. Tako su prezimena koja su se zavrsavala na "evic", "ovic", ostala sa nastavkom "ev", "ov". Iz toga razloga postoji toliko Srpskih prezimena na "ev" i "ov", medju kojima se nalazi i moje prezime.

darling

pre 9 godina

Jednom prilikom gledao sam jednu emisiju u kojoj ljudi istražuju svoje poreklo i saznaju odakle potiču.Pokušao sam da uradim isto i došao sam do toga da znam šest generacija u nazad.Ako ima nekih podataka u lokalnoj crkvi do njih se ne može.Kako god da se zove to koleno šesto u nazad je promenio prezime i uzeo očevo ime za prezime.U stvari kada pogledas da onaj englez zna gde da traži sve što ga zanima i da po nekim knjigama koje su na izvolte po nekim crkvama i opstinama koje postoje od 1300 i neke shvatiš neke stvari.

Profka

pre 9 godina

Ne verujem za Pavloviće...nikad u školi nisam imala dete tog prezimena, ne znam nikog ko se tako preziva. ..Mislim da nije tako često već da je npr. Popović mnogo češće...A ostala jesu zaista česta. ..

...

pre 9 godina

Jeste Jovanović najčešće prezime, i Dragan najčešće ime među njima, ali to ne znači da je Dragan Jovanović najčešće puno ime u Srbiji. I mene zanima koje jeste, pa bih voleo da istražite.

Skywalker

pre 9 godina

"Žene sa nekim od ovih prezimena najčešće rađaju dvoje dece, a niko od njih, baš kao i ostalo stanovništvo Srbije, ne mogu se pohvaliti kompjuterskom pismenošću."
Da l' je pisac znao sta zeli da kaze ovom recenicom? Da nije stavio ovo "bas kao ni ostalo stanovnistvo Srbije" i da umesto "ne mogu se" stoji "ne moze se", bar bi se razumeo smisao. Ovako, ne znam u kom kontekstu sad ovde stoji da je stanovnistvo Srbije kompjuterski nepismeno. Mogao je da navede jos mnogo stvari koje se generalizovati za Srbe, a da isto nemaju veze sa tekstom.

Pera

pre 9 godina

Prvi popis stanovnistva na nasim prostorima (KiM, Crna Gora, Hercegovina, Raska) proveli su Turci krajem 15. veka a zbog ubiranja poreza. Neka su prezimena vec tada postojala i zapisana su kao takva, a neka imena glava porodica su tim popisom postala prezimena njihovih sinova (popisivani su samo muskarci). Ti popisi (tur. Defter) mogu da se nadju na Internetu.

Skywalker

pre 9 godina

"Žene sa nekim od ovih prezimena najčešće rađaju dvoje dece, a niko od njih, baš kao i ostalo stanovništvo Srbije, ne mogu se pohvaliti kompjuterskom pismenošću."
Da l' je pisac znao sta zeli da kaze ovom recenicom? Da nije stavio ovo "bas kao ni ostalo stanovnistvo Srbije" i da umesto "ne mogu se" stoji "ne moze se", bar bi se razumeo smisao. Ovako, ne znam u kom kontekstu sad ovde stoji da je stanovnistvo Srbije kompjuterski nepismeno. Mogao je da navede jos mnogo stvari koje se generalizovati za Srbe, a da isto nemaju veze sa tekstom.

Pera

pre 9 godina

Prvi popis stanovnistva na nasim prostorima (KiM, Crna Gora, Hercegovina, Raska) proveli su Turci krajem 15. veka a zbog ubiranja poreza. Neka su prezimena vec tada postojala i zapisana su kao takva, a neka imena glava porodica su tim popisom postala prezimena njihovih sinova (popisivani su samo muskarci). Ti popisi (tur. Defter) mogu da se nadju na Internetu.

....,,

pre 9 godina

@Realan, Srpska prezimena su nastala mnogo ranije u odnosu na 16 ili 17 vek.:) Ali, ti si hrvat i tvoja su stoljeca drugacija kada se govori o Srbima i Srpskoj istoriji.;) Prezimena bi nastajala po imenu oca, takodje po imenima koja su nosila mnoga zanimanja ili samo predmeti. Dobar primer vracanja izvonom nastanku prezimena je bio Milos Obrenovic, jer je on rodjen kao Milos Teodorovic. Uzevsi prezime po imenu svoga dede Obrena, postao je Obrenovic. Pomenuo sam vec neke od principa uz pomoc kojih su nastala prezimena, ali iskoristicu priliku da pomenem i druge koji spadaju medju cesce: Po osobinama, mestu, zavicaju, zvanju, nadimku, cak i stranoj reci. Sto znaci da prezimena koja su deo Srpske istorije prezimena, nisu prisvojena vec im je strana rec sluzila kao inspiracija.:) Srbi bi pokraj svoga imena na samome pocetku dodavali ime svoga plemena kojem pripadaju i kao takvo bi bilo prezime. Naravno, tako je bilo sa svima i to ne dovodi u pitanje istoriju Srpske nacije i kulture, kao ni njenu starost. Poznato je to, da su odredjeni delovi Srbije bili pod okupacijom austro-ugarske koja je sa svojim zakonima uticala na Srpska prezimena, tako sto je zabranjivala da se nasa prezimena zavrsavaju na "IC". Zakon je sprovodjen na teritoriji Austrije, posebno strogo na teritoriji Ugarske. Tako su prezimena koja su se zavrsavala na "evic", "ovic", ostala sa nastavkom "ev", "ov". Iz toga razloga postoji toliko Srpskih prezimena na "ev" i "ov", medju kojima se nalazi i moje prezime.

darling

pre 9 godina

Jednom prilikom gledao sam jednu emisiju u kojoj ljudi istražuju svoje poreklo i saznaju odakle potiču.Pokušao sam da uradim isto i došao sam do toga da znam šest generacija u nazad.Ako ima nekih podataka u lokalnoj crkvi do njih se ne može.Kako god da se zove to koleno šesto u nazad je promenio prezime i uzeo očevo ime za prezime.U stvari kada pogledas da onaj englez zna gde da traži sve što ga zanima i da po nekim knjigama koje su na izvolte po nekim crkvama i opstinama koje postoje od 1300 i neke shvatiš neke stvari.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

@realan
Pod pretpostavkom da ovde nekog to zanima, čemu hvalisanje kad je crkva vodila glavnu reč u standardizaciji imena i prezimena nakon Tridentskog koncila, potrebe i želje naroda s tim nisu imale nikakve veze. Recimo, crkva je tad insistirala na hrišćanskim imenima tipa Marija, Petar ili Ante nasuprot izvornih narodnih, čak su sveštenici odbijali da krste decu sa nehrišćanskim imenima zbog čega su mnoga izvorna hrvatska imena zaboravljena.

night owl

pre 9 godina

A da li prezimena imaju veze sa mestom odakle su oni koji ih nose. Recimo, da li su neka karakteristična za južnu Srbiju, neka za zapadnu itd. Mislim da u pojedinim oblastima čitava sela imaju neko preovlađujuće prezime.

...

pre 9 godina

Jeste Jovanović najčešće prezime, i Dragan najčešće ime među njima, ali to ne znači da je Dragan Jovanović najčešće puno ime u Srbiji. I mene zanima koje jeste, pa bih voleo da istražite.

....,,

pre 9 godina

@night owl, postoje mnoga prezimena koja su direktno povezana sa mestima odnosno regionima jedne drzave.
Primer je prezime "Podunavac", "Grahovac", "Crnogorac", "Dragosavac". Sto je jos interesantnije, za Dinarsku oblast se vezu prezimena "Travica", "Koprivica", "Pavlica" i tako dalje....

Necu da ti kazem

pre 9 godina

A nas je samo 5 u Srbiji. :) Mada, ima to i losih strana (npr. odrastati u Srbiji 90ih sa prezimenom koje nikako ne zvuci i nije srpsko nije bilo veselo iskustvo), a jedna od njih je sto razni mogu lako da vas nadju.

hiper mega turbo realan na kvadrat

pre 9 godina

(Realan, 8. februar 2015 10:47)
Nisu Hrvati nego Austro-Ugari. Oni su svoje podanike standardizovali vec u 16. veku. Hrvatska ima drzavu od 1991 godine.

Dunster

pre 9 godina

@night owl
Ima nekih pravila, recimo prezimena Manchic, Minchic, Manic i Madic su karakteristicna za Pirot. Ko se ovako preziva vuce korene odatle.
Prezimana koja se zavrsavaju na c, tipa Chekerevac, Srbi iz Slavonije.
Mandic, Srbi oko Knina, zivopisnih prezimena imaju Srbi iz Like, sa Korduna, Papuka, tipa Govedarica, Vjestica, Bezbradica, ima sigurno jos takvih zanimljivosti... nek napise jos neko.

....,,

pre 9 godina

@Realan, pruzio sam ti nebrojano interesantnih cinjenicnih stanja, koja imaju za cilj ocuvanje istine. Ne, nametanje. Uredjivao sam nebrojano tekstova raznih ozbiljnih sajtova. Nikada nisam nista pisao sto bi ugrozilo istinu. Ali, nikada ne bih dozvolio takodje da Srpska istorija kojoj je potrebno dati vise prostora u Srbiji, jer spada medju najstarije, bude okarakterisana kao praznina, jer to nije. Ti si to pokusao. Potrebno je samo vise citati i razumeti, odvojiti istinu od neistine sa dubljim istrazivanjem. Zato sam u svom drugom komentaru izneo toliko istorijskih zanimljivosti, koje su poplocane istinom. Pozdrav i prihvati istinu onakvom kakva jeste, tada ces imati mir, a ne zabludu.

zoki

pre 9 godina

Kako je Srbija bila (i ostala) zaostala, da su morali od Mađara da vide kako se vode zemljisne knjige i drzavna administracija! (british aristocrat, 08. februar 2015 10:49). Istovremeno, kako je bila napredna, ladno odu u naprednu drzavu, kazu : Ne znamo, zelimo da naucimo, nauce, dodju kuci i primene nauceno. Mislis da je to manir zaostalih ljudi? Pozdrav tebi. Zoki.

S&ra

pre 9 godina

@Slanje komentara - apropo tvog komentara, moji su Srbi iz Like i nasla sam ih u AU popisu Like i Krbave iz 1712. Dedina strana ima -vic nastavak, a babina -nin. A po dedinoj prici znam da su dosli 16. veku u Liku iz Stare Srbije. To ti je Raska. Pravoslavci su i slava je Djurdjevdan. S babine strane familija je dosla u Liku u 17. veku iz Dalmacije, gde su dosli jos u 12. veku iz Hercegovine. Pravoslavci su i slava im je Sv Jovan. A sto se pokatolicenih Srba tice, evo ti jedna istinita prica. Moja koleginica iz Beograda ima jako retko prezime. Jedini su u Bgdu. Hercegovacko. Ispricala mi je kako ih je jednom prilikom zvao jedan Zagrepcanin, Hrvat koji je krenuo da istrazuje porodicno stablo, pa je izgubio trag kad je dosao do 18. veka. I onda je krenuo da istrazuje telefonske imenike vecih gradova ex YU i naleteo na njih. Dosao covek u Bgd, upoznao se s njima i saznao odakle je iz Hercegovine, saznao da se niegov deo familije pokatolicio, iz cisto finansijskih razloga u 17. veku. Ovi su imali podatke za familiju do nekog 15. veka. Saznao je i koja im je bila porodicna slava. Eto iz prve ruke.

Miodrag Grigorijevic

pre 9 godina

Imam ja kontra pitanje: koja su najredja prezimena u Srbiji, odnosno koja su
to prezimena koja imaju clanovi samo jedne jedine familije!? Moje prezime istrazio sam, do sada 7 /sedam/ generacija,i utvrdio da su svi iz iste familije Grigorijevic i da je najstariji rodjen 1807 godine, dakle pre 208 godina !?

Profka

pre 9 godina

Ne verujem za Pavloviće...nikad u školi nisam imala dete tog prezimena, ne znam nikog ko se tako preziva. ..Mislim da nije tako često već da je npr. Popović mnogo češće...A ostala jesu zaista česta. ..

miro split

pre 9 godina

A,dobro jeste vi čuli da je sa Kosova krenula nova seoba naroda?
Da ne bi u Srbiji za koju godinu najćešće prezime bilo Keljemendi?

miro split

pre 9 godina

@Danilo Simović
Ja mislin da tvoje prezime vuče porjeklo sa Balkana,ali nisan sto posto siguran.
Neću nikad zaboravit kad san sa mojin Bokon gleda Aleksandra Makedonskog i kad sam mu reka da je Kleopatra iz roda Ptolomejovića,a on ka iz topa:
Ali je ona Srpkinja?

srpski seljak

pre 9 godina

Ovi likovi sa pitanjima 'Kako je nastalo moje prezime?' su kao za rubriku Mala Posta Politikinog Zabavnika osamdesetih -- bila je puna pitanja 'Kako je nastalo moje ime?'. Sad kad se neko zove Antoaneta, pa da razumem pitanje, ali su to obicno bili neki Milica, Predrag ili Dobrivoje. Sto kaze moja zena, WTF?

Kasper

pre 9 godina

Mislim da je neko dole lepo objasnio kako su nastala nasa prezimena. Mene je uvek zanimalo kako je nastalo moje prezime jer je neobicno i koliko znam nosi ga samo moja porodica. Dok mi je deda bio ziv po secanju njegovog oca ispricao mi je poreklo i tad sam zapisala sva imena za sedam generacija unazad. Prezime potice od kombinacije imena naseg pretka koji se doselio iz Crne Gore i mesta u koje se doselio tada.

Slanje komentara

pre 9 godina

@(Krotiteljka tigrova, 08. februar 2015 14:09)
Oprosti, ali moraš priznat da je dosta poražavajuće da Srbi iz većeg dijela Srbije do prije 150 godina nisu imali definirana prezimena. Sada mi dodje patetično i smijesno uopće ona glupa tvrdnja da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi a da se to vidi po prezimenima.. Kakvim majke ti kad ih niste imali do jucer, moje prezime je jedno od starijih hrvatskih prezimena, a kako su na početku samo plemići imali prezimena, tako ima nekoliko znamenitih ličnosti od prije 500-600 godina sa tim prezimenom, Hrvata naravno. Znaci mogu komotno zaključiti da su i rijetki Srbi sa tim prezimenom svi porijeklom Hrvati.

Reggie

pre 9 godina

Darling :) Ni meni nije jasno zasto su menjali prezime. Saznao sam sa oceve strane prvo prezime samo zato sto smo imali sacuvane zapise a i prenosilo se s koleno na koleno da se ne zaboravi. Sa majcine strane su promenili prezime zbog turaka i krvne osvete, neki moj prapradeda je ubio turcina pa je cela porodica zbrisala i promenila prezime...

Zoki

pre 9 godina

Bilo je popisa i pre Turaka, samo su dokumenti najvećim delom uništeni. Sačuvano je jako malo. Što se tiče prezimena, ona su uglavnom uvedena radi potreba državne birokratije. Prvo za plemstvo, da bi se pratile porodične linije, a kasnije i za ostalo stanovništvo. Nakon propasti Rima su se praktično izgubila, da bi tek negde u 10. veku počela ponovo da se pojavljuju. Njihovo usvajanje je negde išlo brže, a negde sporije. Za Srbe koju su živeli pod turskom vlašću bi bilo nerealno očekivati da dobiju stalna prezimena, zato što ih ni Turci nisu imali sve do Ataturka. Međutim, zabluda je da smo sa prezimenima strašno puno kasnili za ostatkom Evrope. U Holandiji je taj zakon donet tek 1811. godine, par decenija pre Srbije.

delboj

pre 9 godina

Meni nikad neće biti jasno zašto u Srbiji narod pogrešno akcentuje skoro sva prezimena. Prezimena bi trebalo da se akcentuju onako kao i imena od kojih su nastala.

ksenija

pre 9 godina

Zanimljiv tekst, i jos bolji komentari. Fenomenalan je onaj o Keljmendiju...:)
A poznajem coveka ciji se prapradeda prezivao Jovanovic, pa su austroug vlasti to promenile u Gajin. Tako da je jedan manje.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Pa zar se ja nisam proslavio sa komentarima na ovom portalu? Evo i ispravke gospodi iz SANUa-bar 250 godina je to porodično prezime i na teritoriji je koji je bio u sastavu Austro Ugarske,BIH. Nikakvih promena ni prisila nije bilo.

gunar

pre 9 godina

Srbi su standardizovali svoja prezimena u 19. veku. Ostali narodi ex-YU nisu standardizovali ništa, već su to činili njihovi gospodari u datom trenutku. Ozbiljna razlika. Plemstvo na ex-AU teritorijama vrlo retko ima ovdašnja imena, uglavnom su čista mađarska, a i ono malo što podseća je uglavnom od stranaca, pa je prilagođeno.
Nije to ni sramota ni čudno. U severnoj Evropi stara prezimena takođe imaju jasan strani prizvuk, u Švedskoj uglavnom zvuče kao francuska i nemačka, u Danskoj skoro isključivo kao Nemačka. Svi uobičajen Andersoni Larsoni i Svensoni su takođe prezime usvojili polovinom XIX veka, i svi su redom poreklom od gradske sirotinje ili kmetova (kmetvstvo gore je trajalo do 1849 (DAN) i 1936 (SVE), dok u Srbiji nije postojalo od kad je oslobođena od Turaka. U Norveškoj plemstva uopšte nema, a u Finskoj ono malo su lokalni Šveđani, svi Finci su iz doba ruske vlasti i svi su potomci nižih klasa..

vanjas018

pre 9 godina

Neko je spomenuo najredja prezimena. Ja se prezivam kao jedna drzava na severu Evrope. Naravno, nije u pitanju srpsko prezime.

NikolaC

pre 9 godina

Dozvolite da se predstavim Nikola RADIČKOVIĆ.

Ako ima još kog Radičkovića molim da mi se javi na
radickovicunited@gmail.com

Molim redakciju B92 da objavi ovaj komentra, ja sam vlasnik ovog mejla, koji je kreiran za ovakvu upotrebu.
Hvala

Profka

pre 9 godina

Ne verujem za Pavloviće...nikad u školi nisam imala dete tog prezimena, ne znam nikog ko se tako preziva. ..Mislim da nije tako često već da je npr. Popović mnogo češće...A ostala jesu zaista česta. ..

Slanje komentara

pre 9 godina

@(Krotiteljka tigrova, 08. februar 2015 14:09)
Oprosti, ali moraš priznat da je dosta poražavajuće da Srbi iz većeg dijela Srbije do prije 150 godina nisu imali definirana prezimena. Sada mi dodje patetično i smijesno uopće ona glupa tvrdnja da su Hrvati zapravo pokatoličeni Srbi a da se to vidi po prezimenima.. Kakvim majke ti kad ih niste imali do jucer, moje prezime je jedno od starijih hrvatskih prezimena, a kako su na početku samo plemići imali prezimena, tako ima nekoliko znamenitih ličnosti od prije 500-600 godina sa tim prezimenom, Hrvata naravno. Znaci mogu komotno zaključiti da su i rijetki Srbi sa tim prezimenom svi porijeklom Hrvati.

...

pre 9 godina

Jeste Jovanović najčešće prezime, i Dragan najčešće ime među njima, ali to ne znači da je Dragan Jovanović najčešće puno ime u Srbiji. I mene zanima koje jeste, pa bih voleo da istražite.

....,,

pre 9 godina

@Realan, Srpska prezimena su nastala mnogo ranije u odnosu na 16 ili 17 vek.:) Ali, ti si hrvat i tvoja su stoljeca drugacija kada se govori o Srbima i Srpskoj istoriji.;) Prezimena bi nastajala po imenu oca, takodje po imenima koja su nosila mnoga zanimanja ili samo predmeti. Dobar primer vracanja izvonom nastanku prezimena je bio Milos Obrenovic, jer je on rodjen kao Milos Teodorovic. Uzevsi prezime po imenu svoga dede Obrena, postao je Obrenovic. Pomenuo sam vec neke od principa uz pomoc kojih su nastala prezimena, ali iskoristicu priliku da pomenem i druge koji spadaju medju cesce: Po osobinama, mestu, zavicaju, zvanju, nadimku, cak i stranoj reci. Sto znaci da prezimena koja su deo Srpske istorije prezimena, nisu prisvojena vec im je strana rec sluzila kao inspiracija.:) Srbi bi pokraj svoga imena na samome pocetku dodavali ime svoga plemena kojem pripadaju i kao takvo bi bilo prezime. Naravno, tako je bilo sa svima i to ne dovodi u pitanje istoriju Srpske nacije i kulture, kao ni njenu starost. Poznato je to, da su odredjeni delovi Srbije bili pod okupacijom austro-ugarske koja je sa svojim zakonima uticala na Srpska prezimena, tako sto je zabranjivala da se nasa prezimena zavrsavaju na "IC". Zakon je sprovodjen na teritoriji Austrije, posebno strogo na teritoriji Ugarske. Tako su prezimena koja su se zavrsavala na "evic", "ovic", ostala sa nastavkom "ev", "ov". Iz toga razloga postoji toliko Srpskih prezimena na "ev" i "ov", medju kojima se nalazi i moje prezime.

Skywalker

pre 9 godina

"Žene sa nekim od ovih prezimena najčešće rađaju dvoje dece, a niko od njih, baš kao i ostalo stanovništvo Srbije, ne mogu se pohvaliti kompjuterskom pismenošću."
Da l' je pisac znao sta zeli da kaze ovom recenicom? Da nije stavio ovo "bas kao ni ostalo stanovnistvo Srbije" i da umesto "ne mogu se" stoji "ne moze se", bar bi se razumeo smisao. Ovako, ne znam u kom kontekstu sad ovde stoji da je stanovnistvo Srbije kompjuterski nepismeno. Mogao je da navede jos mnogo stvari koje se generalizovati za Srbe, a da isto nemaju veze sa tekstom.

hiper mega turbo realan na kvadrat

pre 9 godina

(Realan, 8. februar 2015 10:47)
Nisu Hrvati nego Austro-Ugari. Oni su svoje podanike standardizovali vec u 16. veku. Hrvatska ima drzavu od 1991 godine.

Pera

pre 9 godina

Prvi popis stanovnistva na nasim prostorima (KiM, Crna Gora, Hercegovina, Raska) proveli su Turci krajem 15. veka a zbog ubiranja poreza. Neka su prezimena vec tada postojala i zapisana su kao takva, a neka imena glava porodica su tim popisom postala prezimena njihovih sinova (popisivani su samo muskarci). Ti popisi (tur. Defter) mogu da se nadju na Internetu.

Necu da ti kazem

pre 9 godina

A nas je samo 5 u Srbiji. :) Mada, ima to i losih strana (npr. odrastati u Srbiji 90ih sa prezimenom koje nikako ne zvuci i nije srpsko nije bilo veselo iskustvo), a jedna od njih je sto razni mogu lako da vas nadju.

delboj

pre 9 godina

Meni nikad neće biti jasno zašto u Srbiji narod pogrešno akcentuje skoro sva prezimena. Prezimena bi trebalo da se akcentuju onako kao i imena od kojih su nastala.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

@realan
Pod pretpostavkom da ovde nekog to zanima, čemu hvalisanje kad je crkva vodila glavnu reč u standardizaciji imena i prezimena nakon Tridentskog koncila, potrebe i želje naroda s tim nisu imale nikakve veze. Recimo, crkva je tad insistirala na hrišćanskim imenima tipa Marija, Petar ili Ante nasuprot izvornih narodnih, čak su sveštenici odbijali da krste decu sa nehrišćanskim imenima zbog čega su mnoga izvorna hrvatska imena zaboravljena.

Kasper

pre 9 godina

Mislim da je neko dole lepo objasnio kako su nastala nasa prezimena. Mene je uvek zanimalo kako je nastalo moje prezime jer je neobicno i koliko znam nosi ga samo moja porodica. Dok mi je deda bio ziv po secanju njegovog oca ispricao mi je poreklo i tad sam zapisala sva imena za sedam generacija unazad. Prezime potice od kombinacije imena naseg pretka koji se doselio iz Crne Gore i mesta u koje se doselio tada.

miro split

pre 9 godina

A,dobro jeste vi čuli da je sa Kosova krenula nova seoba naroda?
Da ne bi u Srbiji za koju godinu najćešće prezime bilo Keljemendi?

miro split

pre 9 godina

@Danilo Simović
Ja mislin da tvoje prezime vuče porjeklo sa Balkana,ali nisan sto posto siguran.
Neću nikad zaboravit kad san sa mojin Bokon gleda Aleksandra Makedonskog i kad sam mu reka da je Kleopatra iz roda Ptolomejovića,a on ka iz topa:
Ali je ona Srpkinja?

darling

pre 9 godina

Jednom prilikom gledao sam jednu emisiju u kojoj ljudi istražuju svoje poreklo i saznaju odakle potiču.Pokušao sam da uradim isto i došao sam do toga da znam šest generacija u nazad.Ako ima nekih podataka u lokalnoj crkvi do njih se ne može.Kako god da se zove to koleno šesto u nazad je promenio prezime i uzeo očevo ime za prezime.U stvari kada pogledas da onaj englez zna gde da traži sve što ga zanima i da po nekim knjigama koje su na izvolte po nekim crkvama i opstinama koje postoje od 1300 i neke shvatiš neke stvari.

S&ra

pre 9 godina

@Slanje komentara - apropo tvog komentara, moji su Srbi iz Like i nasla sam ih u AU popisu Like i Krbave iz 1712. Dedina strana ima -vic nastavak, a babina -nin. A po dedinoj prici znam da su dosli 16. veku u Liku iz Stare Srbije. To ti je Raska. Pravoslavci su i slava je Djurdjevdan. S babine strane familija je dosla u Liku u 17. veku iz Dalmacije, gde su dosli jos u 12. veku iz Hercegovine. Pravoslavci su i slava im je Sv Jovan. A sto se pokatolicenih Srba tice, evo ti jedna istinita prica. Moja koleginica iz Beograda ima jako retko prezime. Jedini su u Bgdu. Hercegovacko. Ispricala mi je kako ih je jednom prilikom zvao jedan Zagrepcanin, Hrvat koji je krenuo da istrazuje porodicno stablo, pa je izgubio trag kad je dosao do 18. veka. I onda je krenuo da istrazuje telefonske imenike vecih gradova ex YU i naleteo na njih. Dosao covek u Bgd, upoznao se s njima i saznao odakle je iz Hercegovine, saznao da se niegov deo familije pokatolicio, iz cisto finansijskih razloga u 17. veku. Ovi su imali podatke za familiju do nekog 15. veka. Saznao je i koja im je bila porodicna slava. Eto iz prve ruke.

Dunster

pre 9 godina

@night owl
Ima nekih pravila, recimo prezimena Manchic, Minchic, Manic i Madic su karakteristicna za Pirot. Ko se ovako preziva vuce korene odatle.
Prezimana koja se zavrsavaju na c, tipa Chekerevac, Srbi iz Slavonije.
Mandic, Srbi oko Knina, zivopisnih prezimena imaju Srbi iz Like, sa Korduna, Papuka, tipa Govedarica, Vjestica, Bezbradica, ima sigurno jos takvih zanimljivosti... nek napise jos neko.

gunar

pre 9 godina

Srbi su standardizovali svoja prezimena u 19. veku. Ostali narodi ex-YU nisu standardizovali ništa, već su to činili njihovi gospodari u datom trenutku. Ozbiljna razlika. Plemstvo na ex-AU teritorijama vrlo retko ima ovdašnja imena, uglavnom su čista mađarska, a i ono malo što podseća je uglavnom od stranaca, pa je prilagođeno.
Nije to ni sramota ni čudno. U severnoj Evropi stara prezimena takođe imaju jasan strani prizvuk, u Švedskoj uglavnom zvuče kao francuska i nemačka, u Danskoj skoro isključivo kao Nemačka. Svi uobičajen Andersoni Larsoni i Svensoni su takođe prezime usvojili polovinom XIX veka, i svi su redom poreklom od gradske sirotinje ili kmetova (kmetvstvo gore je trajalo do 1849 (DAN) i 1936 (SVE), dok u Srbiji nije postojalo od kad je oslobođena od Turaka. U Norveškoj plemstva uopšte nema, a u Finskoj ono malo su lokalni Šveđani, svi Finci su iz doba ruske vlasti i svi su potomci nižih klasa..

....,,

pre 9 godina

@Realan, pruzio sam ti nebrojano interesantnih cinjenicnih stanja, koja imaju za cilj ocuvanje istine. Ne, nametanje. Uredjivao sam nebrojano tekstova raznih ozbiljnih sajtova. Nikada nisam nista pisao sto bi ugrozilo istinu. Ali, nikada ne bih dozvolio takodje da Srpska istorija kojoj je potrebno dati vise prostora u Srbiji, jer spada medju najstarije, bude okarakterisana kao praznina, jer to nije. Ti si to pokusao. Potrebno je samo vise citati i razumeti, odvojiti istinu od neistine sa dubljim istrazivanjem. Zato sam u svom drugom komentaru izneo toliko istorijskih zanimljivosti, koje su poplocane istinom. Pozdrav i prihvati istinu onakvom kakva jeste, tada ces imati mir, a ne zabludu.

night owl

pre 9 godina

A da li prezimena imaju veze sa mestom odakle su oni koji ih nose. Recimo, da li su neka karakteristična za južnu Srbiju, neka za zapadnu itd. Mislim da u pojedinim oblastima čitava sela imaju neko preovlađujuće prezime.

zoki

pre 9 godina

Kako je Srbija bila (i ostala) zaostala, da su morali od Mađara da vide kako se vode zemljisne knjige i drzavna administracija! (british aristocrat, 08. februar 2015 10:49). Istovremeno, kako je bila napredna, ladno odu u naprednu drzavu, kazu : Ne znamo, zelimo da naucimo, nauce, dodju kuci i primene nauceno. Mislis da je to manir zaostalih ljudi? Pozdrav tebi. Zoki.

Miodrag Grigorijevic

pre 9 godina

Imam ja kontra pitanje: koja su najredja prezimena u Srbiji, odnosno koja su
to prezimena koja imaju clanovi samo jedne jedine familije!? Moje prezime istrazio sam, do sada 7 /sedam/ generacija,i utvrdio da su svi iz iste familije Grigorijevic i da je najstariji rodjen 1807 godine, dakle pre 208 godina !?

srpski seljak

pre 9 godina

Ovi likovi sa pitanjima 'Kako je nastalo moje prezime?' su kao za rubriku Mala Posta Politikinog Zabavnika osamdesetih -- bila je puna pitanja 'Kako je nastalo moje ime?'. Sad kad se neko zove Antoaneta, pa da razumem pitanje, ali su to obicno bili neki Milica, Predrag ili Dobrivoje. Sto kaze moja zena, WTF?

....,,

pre 9 godina

@night owl, postoje mnoga prezimena koja su direktno povezana sa mestima odnosno regionima jedne drzave.
Primer je prezime "Podunavac", "Grahovac", "Crnogorac", "Dragosavac". Sto je jos interesantnije, za Dinarsku oblast se vezu prezimena "Travica", "Koprivica", "Pavlica" i tako dalje....

Reggie

pre 9 godina

Darling :) Ni meni nije jasno zasto su menjali prezime. Saznao sam sa oceve strane prvo prezime samo zato sto smo imali sacuvane zapise a i prenosilo se s koleno na koleno da se ne zaboravi. Sa majcine strane su promenili prezime zbog turaka i krvne osvete, neki moj prapradeda je ubio turcina pa je cela porodica zbrisala i promenila prezime...

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Pa zar se ja nisam proslavio sa komentarima na ovom portalu? Evo i ispravke gospodi iz SANUa-bar 250 godina je to porodično prezime i na teritoriji je koji je bio u sastavu Austro Ugarske,BIH. Nikakvih promena ni prisila nije bilo.

vanjas018

pre 9 godina

Neko je spomenuo najredja prezimena. Ja se prezivam kao jedna drzava na severu Evrope. Naravno, nije u pitanju srpsko prezime.

Zoki

pre 9 godina

Bilo je popisa i pre Turaka, samo su dokumenti najvećim delom uništeni. Sačuvano je jako malo. Što se tiče prezimena, ona su uglavnom uvedena radi potreba državne birokratije. Prvo za plemstvo, da bi se pratile porodične linije, a kasnije i za ostalo stanovništvo. Nakon propasti Rima su se praktično izgubila, da bi tek negde u 10. veku počela ponovo da se pojavljuju. Njihovo usvajanje je negde išlo brže, a negde sporije. Za Srbe koju su živeli pod turskom vlašću bi bilo nerealno očekivati da dobiju stalna prezimena, zato što ih ni Turci nisu imali sve do Ataturka. Međutim, zabluda je da smo sa prezimenima strašno puno kasnili za ostatkom Evrope. U Holandiji je taj zakon donet tek 1811. godine, par decenija pre Srbije.

ksenija

pre 9 godina

Zanimljiv tekst, i jos bolji komentari. Fenomenalan je onaj o Keljmendiju...:)
A poznajem coveka ciji se prapradeda prezivao Jovanovic, pa su austroug vlasti to promenile u Gajin. Tako da je jedan manje.

NikolaC

pre 9 godina

Dozvolite da se predstavim Nikola RADIČKOVIĆ.

Ako ima još kog Radičkovića molim da mi se javi na
radickovicunited@gmail.com

Molim redakciju B92 da objavi ovaj komentra, ja sam vlasnik ovog mejla, koji je kreiran za ovakvu upotrebu.
Hvala