- Komentari -

Mračna strana Vinstona Čerčila

Vinston Čerčil je bio jedna od najvažnijih figura u istoriji svetske politike. Velika Britanija pre i posle njega nije ista. Međutim i pored svih zasluga i on je imao svoju tamnu stranu.

Izvor: independent.co.uk
Pošaljite komentar
 1. Za one malo manje upucene: g. Cercil ne da je blagonaklono gledao na fasisticki, a kasnije i nacisticki pokret, vec ga je otvoreno podrzavao. Sve do pocetka II SR otvoreno je iskazivao svoju nakolonost Musoliniju. Osvald Mosli (vodja nacistickog pokreta u GB) je imao podrsku (i zastitu) britanske vlade sve do ulaska britanije u rat. Inace, iako nije direktno vezano za samog Vinstona, da li ste znali da su prve koncentracione logore osnovali britanci u Indiji sredinom XIX veka (po nekim statistikama, samo u XIX veku je u Indiji na razne nacine unisteno izmedju 10 i 20 MILIONA Indijaca!). Za vreme burskih ratova "uspesan model" je primenjen i u Juznoj Africi. Pri tome su u logore otpremani zarobljenici, ali i clanovi njihovih porodica: zene, deca,...
  (Ivan, 10. januar 2016 00:23)

  # Link komentara

 2. @mala istorijska citanka
  Bezanija preko Kanala bila je - bezanija. Nije tada pobeglo nekoliko vojnika, vec cela britanska vojska i jos dosta Francuza sa njima.
  Cercil je dosta pre stupanja na mesto Premijera pozivao na rat. Rat za koji je njegova drzava bila nesposobna. Po dolasku na mesto premijera huskao je druge drzave i obecavao pomoc koju nikada ne bi poslao.
  Njegova zelja za napad na SSSR nije imala veze s Poljskom.
  Vec sa podelom Evrope posle rata. On nije zeleo da Rusi kontrolisu toliki deo Evrope. Cak je predlagao da iskrcavanje bude izvrseno u Jugoslaviji, kako bi se sprecilo sirenje ruskog uticaja na Balkan i srednju Evropu.
  Gubici u operaciji Overlord bili su neuporedivo manji od npr. gubitaka u bitkama kod Staljingrada,Moskve, Kurska ili kasnije u borbama za Berlin. Nekoliko desetina hiljada je u poredjenju sa milionima nista.
  Mnogo vise Saveznika bi izginulo da su pokusali iskrcavanje pre nego sto je Hitler skoro sve divizije, i to one najbolje poslao da pokusaju da zaustave napredovanje Crvene Armije.
  Bitka za Britaniju nikada nije vodjena punom snagom. Nikada Nemci nisu punim kapacitetom napali Britaniju. Niti su zeleli. Zeleli su prosto da blokiraju Engleze i onemoguce ih da se iznenada aktivno ukljuce u rat. Da je SSSR pao, Hitler bi bez vecih problema okupirao i UK.
  Iskrcavanje na Siciliji bilo je manje znacajno. Saveznici nisu ni pokusali da iz Italije nastave dalje u Evropu. Sto pokazuje da su i 1943 bili nesposobni da ozbiljno ugroze Nemce.
  (@, 26. januar 2015 00:42)

  # Link komentara

 3. Da se odmah ispravim, nije Entoni Idn, nego Nevil Cemberlen, predsednik Vlade, covek koji je Hitleru urucio Cehoslovacku.
  (mala istorijska citanka, 26. januar 2015 00:13)

  # Link komentara

 4. "Cercil je covek koji je sve drzave huskao na Nemce itd..."
  Cercil je postao predsednik Vlade 10. maja 1940. Pre toga nije imao ovlascenja da ikoga "huska na Nemce". Nije bio odgovoran za nebranjenje Poljske 1939. Pobrkao si ga sa ozloglasenim Entoni Idnom, ministrom sp. poslova. A bezanija preko Kanala je posledica francuskog poraza.
  "protiv onih istih Rusa koji su spasli i Evropu i njega samog."
  Nemacka je izgubila Bitku za Britaniju a kopnenu invaziju nije nikad ni razmatrala zbog neodgovarajucih snaga za pomorski desant tih razmera.
  "On je taj koji je molio Ruzvelta da ga podrzi u ratu protiv SSSR-a i on je taj koji je predlagao da prezivele NACISTE upotrebe za borbu protiv SSSR-a."
  Tacno. Rec je o Poljskoj kojoj je Engleska garantovala bezbednost i zbog koje je usla u rat 5 godina ranije.
  "Sto se pomoci tice, drugi su vec pisali, a ja samo dodajem da je sva ta pomoc bila BEZNACAJNA. Uzmi u obzir broj vojnika, aviona, tenkova..."
  Od USA i GB je kao pomoc dostavljeno 18000 aviona i 12000 tenkova.
  "Prava pomoc bi bila da je neko stisnuo petlju pa na kopnu napao te Nemce u Evropi pre 1944."
  Slomom africkog fronta i iskrcavanjem na Siciliju u leto 1943. otvoren je Juzni front. Istina, napredak duz Italije je bio spor i mukotrpan.
  "Lako je bilo 1944 iskrcavati se i oslobadjati Francusku."
  Nije bilo lako. Citaj malo o gubicima tokom operacije Overlord. Osim toga, jedno je nadirati na kopno sa mora i dovlaciti snage preko okeana, a drugo imati kontinentalnu podrsku.
  (mala istorijska citanka, 25. januar 2015 23:56)

  # Link komentara

 5. @milan-bgd
  Pa dosli smo do te price jer postoje oni koji tvrde da je Cercil kao britanski Premijer zasluzan nekako za poraz Nemaca.
  A to nije tacno.
  Cercil je covek koji je sve drzave huskao na Nemce, a kad je trebao sam da se suprotstavi tim istim Nemcima i pomogne saveznike on je naredio povlacenje vojske, dakle pobegao i drzao zapaljive govore dok mu je narod ginuo u svakodnevnim bombardovanjima. Posle, kada su Rusi slomili te Nemce, kojima Evropa nista nije mogla, i kada je postalo ocigledno da ce Hitler biti porazen, taj isti Cercil se nasao pozvan da deli Evropu i da poziva na rat protiv onih istih Rusa koji su spasli i Evropu i njega samog.
  On je taj koji je molio Ruzvelta da ga podrzi u ratu protiv SSSR-a i on je taj koji je predlagao da prezivele NACISTE upotrebe za borbu protiv SSSR-a. To je taj "veliki lider".
  Da je doslo do rata, prvi bi on i Englezi podvili rep.
  Sto se pomoci tice, drugi su vec pisali, a ja samo dodajem da je sva ta pomoc bila BEZNACAJNA kada se pogledaju same razmere rata izmedju SSSR-a i Nemaca. Uzmi u obzir broj vojnika, aviona, tenkova.... svega sto je "ucestvovalo" u tom sukobu i videces koliko je 145 danasnjih milijardi beznacajno.
  Prava pomoc bi bila da je neko stisnuo petlju pa na kopnu napao te Nemce u Evropi pre 1944. Lako je bilo 1944 iskrcavati se i oslobadjati Francusku. Onda kad je Crvena Armija vec slomila otpor Nemaca.To vec nije imalo veze sa porazom Nemacke. To je uradjeno kako bi se onemogucili Rusi da osvoje celu Evropu
  (@, 25. januar 2015 19:35)

  # Link komentara

 6. Zbog čega se fasciniranost orijentom i islamom ubraja u "mračne trenutke"?
  (Dragan, 25. januar 2015 17:46)

  # Link komentara

 7. Ne znam kako smo od analize lika i dela Cercila stigli do pitanja da li je SSSR dao glavni doprinos u borbi protiv Hitlera? Mozda zbog te mrznje i zapenusenosti o kojoj sam pisao i koja kao i svaka bujica rado menja pravac i temu. Kao prvo, svako zna koliko je civila SSSR izgubio u ratu, da su njegovi vojni gubici 2/3 ukupnih saveznickih i da je od 100 nemackih vojnika, preko 90 skoncalo na istocnom frontu. II sv. rat je bio pre svega jedan gigantski rusko-nemacki sukob, to svako zna i postuje. Kao drugo, ne zna se ili se zanemaruje da je USA od oktobra 1941. do kraja rata isporucila SSSRu (u danasnjoj vrednosti) $143 milijarde (!!!) robe u vidu kamiona, vagona, lokomotiva, raznih vozila, hrane pa i direktne vojne pomoci (aviona i tenkova). Ako je to bilo bezvredno i bez uticaja, onda nemamo sta da vise raspravljamo. I sada ako ja skrenem na to paznju ispadam USA bot, sta li?
  Vratimo se Cercilu. Ovde je u komentarima opisan kao Susto Zlo koje je Jugoslaviju gurnulo u rat da bi sebi olaksalo. Pa sta ste ocekivali? Ko bi postupio drugacije? Kraljevska kuca Karadjordjevica? Josip Broz?
  Smatra se da je sve sto je radio po pitanju Balkana, radio gonjen mrznjom prema Srbima. Valjda je zato primio kraljevsku svitu i Vladu u egzilu i do polovine 1943. podrzavao cetnike? I odlucujuci se izmedju Srbije i Grcke, sta mislite koju zemlju je odabrao? Je li to pitanje licne mrznje ili drzavnog interesa?
  Mnogo smo gadni, mnogo. Zbog umisljene vaznosti, vrednosti i mrznje koja ne prestaje.
  (milan-bgd, 25. januar 2015 17:44)

  # Link komentara

 8. @milan-bgd
  CINJENICA je da je Cercil covek koji je tokom celog zivota vukao katastrofalne poteze za SVOJ narod. A usput je doneo probleme i nekim drugim narodima.
  Cercil je pre svega direktno odgovoran za najveci pokolj britanskih vojnika u I sv. ratu. I ne samo Britanaca, nego i onih iz Australije, Novog Zelanda, Indije. Iste one Indije cije je stanovnike smatrao nizom rasom. Mislim na bitku kod Galipolja.
  Posle toga opet je vukao glupe poteze.
  Tokom II sv. rata, a narocito posto je postalo jasno da ce Rusi poraziti Hitlera, Cercil je zeleo NOVI RAT.
  To su CINJENICE.
  Nagovarao je Ruzvelta da udju u rat sa Rusima.
  Ruzvelt ga je ignorisao jer je dobio procene svojih generala u kojima je zakljuceno da bi cak i uz koristenje atomskih bombi oni izgubili taj rat, a Sovjeti bi zavladali celom Evropom.
  Cercil je dakle toliko bio dobar za svoj narod da je hteo da ih posle najveceg rata uvede u jedan jos veci i jos gori za njih.
  Jer, Staljin se ne bi zadovoljio samo bombardovanjem Britanije. Taj bi ih zbrisao sa lica zemlje.
  Koliko su sami Britanci cenili Cercila dovoljno govori cinjenica da je izgubio izbore odmah posle rata.
  A ti, kad vec kritikujes ceo narod, pogledaj malo i sebe.
  Ne znaci da je dobro sve sto dolazi sa Zapada.
  I to sto neki danas bez trunke stida zele da ubede ljude da su konzerve i hrana koje su Zapadnjaci slali Rusima odlucili rat.
  To, a ne 27 miliona ubijenih Rusa, ne Staljingrad, Moskva, Kursk... Sramota!
  (uf, 25. januar 2015 13:42)

  # Link komentara

 9. @eee
  Ta pomoc koju su Zapadnjaci slali SSSR-u stigla je tek onda kada je rat na Istoku vec bio resen. Tj. Nemci su poceli polako ali sigurno da se povlace, dok su Sovjeti napredovali. To je period od 1943 godine.
  Da bi proizveli sve to sto su poslali Amerima su bile potrebne godine.
  A pomoc je pocela da stize posto je postalo jasno da Nemacka ne moze pobediti Ruse i da je samo pitanje kada ce SSSR potpuno poraziti Hitlera.
  Ameri su slali pomoc kao neku vrstu dokaza saveznistva, jer je Staljin postajao sve nervozniji i sumnjicaviji zbog kasnjenja Amerikanaca i Engleza sa iskrcavanjem u Evropu.
  Ameri su se s druge strane uzasavali pomisli da Staljin potpise separatni mir sa Hitlerom pa su zajedno sa Englezima pokusavali da odobrovolje Staljina slanjem pomoci.
  Ogromna vecina oruzja i tehnike koja je koristena je proizvedeno u SSSR-u.
  Sto se Britanije tice, imala je minornu ulogu. Sama je bila razorena a vojno je bila nesposobna da se nosi sa Nemcima.
  Zajedno sa SAD-om vrsili su bombardovanja Nemacke TEK ONDA kada je Nemacka vec bila izuzetno oslabljena zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu i tehnici na Istocnom Frontu.
  Da su trupa sa istoka bile u Evropi u vreme iskrcavanja, Ameri i Englezi NIKADA ne bi uspeli da se iskrcaju. Hitler je sve glavne snage slao na istok da bi sprecio da Crvena Armija okupira Berlin, dok je na Zapad slao minimalne snage.
  Za slom Nemacke zasluzan je SSSR.
  (aha, 25. januar 2015 13:29)

  # Link komentara

 10. Svi stavovi njegovi staju u jednu rec-Mason i tacka.
  (koma, 25. januar 2015 12:24)

  # Link komentara

 11. Историјску истину Милане пише победник,то нема везе са тзв.мржњом јер незнам гдје видиш мржњу осим у Черчиловим ставовима који у данашње вријеме подлијежу под тај говор.Као обичан човек ако желиш докучити истину мораш видети више извора и имати властити став у томе је поента.Наравно нису сви људи образовани довољно да тај став пренесу како би хтели па то изгледа незграпно али имају право на мишљење.С поштовањем.
  (nenad rs, 25. januar 2015 10:51)

  # Link komentara

 12. @eee
  Iz svega sto se zna o tom ratu vidi se da okupacija Britanije nikada nije bila prioritet za Hitlera. Da jeste, ne bi dozvolio povlacenje 300 000 Engleza i Francuza preko Lamansa 1940. Njemu je vazno bilo da Britaniju blokira i onesposobi je za ponovno otvaranje zapadnog fronta, posto je planirao napad na SSSR svom snagom. To je postigao 1941, Englezi su bili pod konstantnim bombardovanjem i nesposobni da se ukljuce u rat u kontinentalnoj Evropi. Luftvafe se od gubitaka oporavio vec posle nekoliko mesece. U trenutku napada na SSSR imali su vise aviona nego ikada pre toga.
  Zapadna pomoc SSSR-u je dobro dosla ali nije bila presudna.
  I pre te pomoci Sovjeti su uspeli da zaustave Nemce. Odbranili su Moskvu i ucvrstili liniju fronta. Oruzje i tehniku proizvodili su u udaljenim delovima zemlje, van domasaja Luftvafea.
  Nemacku niko nije mogao ozbiljno da bombarduje 1941, '42 pa cak ni '43. To je postalo moguce tek kada je Nemacka dovoljno oslabljena gubicima na Istocnom frontu.
  Tesko da je mogla biti jaca nego 1941. Tada su napali SSSR sa najvecom vojskom u istoriji. Sa mnogo manjom vojskom su pre toga bez problema pregazili celu Evropu.
  Zapad je bio nemocan. Cak nisu bili sposobni da izvedu iskrcavanje sve do 1944, pa i to su uradili skoro na silu jer su se plasili da Staljin ne potpise zaseban mir sa Hitlerom.
  A tesko da bi izveli dan D, da Nemci nisu vecinu vojske poslali na Istok da uspore Crvenu Armiju. I da pre toga 12-13 miliona nemackih vojnika nije poginulo u SSSR.
  (m, 25. januar 2015 05:14)

  # Link komentara

 13. Hitler je 22 jula 1940 osvojio Francusku, a Rusiju ( SSSR) je napao tek 22 juna 1941. Da je mogao lagano preko Ostrva, uradio bi to za ovih godinu dana.
  (Rade, 24. januar 2015 20:37)

  Hitler je zeleo da izgladni narod Britanije, da im slomi duh stalnim bombardovanjem i time sto ih je naterao da zive u siromastvu i strahu. Na taj nacin je zeleo da VB potpise kapitulaciju bez vecih zrtava sa Nemacke strane. Napad na Rusiju je bio preuranjen i bio je velika greska jer Nemacka nije mogla da se nosi sa ratom na dva fronta, a Hitler je stekao velikog neprijatelja u vidu Staljina.
  (Wrynn, 25. januar 2015 00:39)

  # Link komentara

 14. Pomoc koju su Ameri i Britanci poslali Staljinu nije uopste bila simbolicna, vec iznosi preko 50% ukupne sovjetske ratne potrosnje celika i aluminijuma (bez kojih Sovjeti ne bi mogli da prave svoje tenkove i avione), preko 90% pruga i vagona (bez kojih ne bi mogli da transportuju vojsku preko svoje ogromne teritorije), preko 350.000 kamiona
  (eee, 24. januar 2015 18:57)

  Hajde izračunaj koliko je potrebno vremena da se to sve proizvede u Britanji i preveze u SSSR.
  (phreak, 24. januar 2015 23:49)

  # Link komentara

 15. Zalosno je videti kako su nam zapadne intervencije 90-ih toliko ispunile glave mrznjom da ni prosta istorijska istina ne moze da se probije cak i posle toliko vremena. Tipicna dinarska zapenusenost. Ovo je kao krajem 40-ih kad smo bili veci anglomrsci od Sovjeta, pa umalo zaratismo sa zapadnim saveznicima zbog Trsta ili zbog podrske grckim komunistima u njihovom gradjanskom ratu.
  Zar je toliko tesko prihvatiti da je Cercil kao i svaki drugi drzavnik pre svega gledao interes SVOJE zemlje (u to vreme imperije) i nije ga previse zanimalo da li ce se ono sto radi dopasti Srbima, i srpskim B92 komentatorima u dalekoj buducnosti? Jeste li ocekivali da kaze "Pa neka potpisu Trojni Pakt, boli nas briga sto Nemci dobijaju podrsku u vreme kada mi jedini ratujemo sa Hitlerom, sto mu je neometan put ka Grckoj, nasoj interesnoj zoni. Pa mi ionako vise volimo Srbe od Britanaca."? Zar ni posle preko 70 godina ne mozemo hladne glave da vidimo svoj polozaj u tom opstem ludilu?
  Nas je izgleda zabranjeno ne voleti, jer mi smo najbolji i uvek smo u pravu... Ko nas ne voli, taj je necovek. A eto, prema komentarima, najbolji narod umesto da uci istoriju i razmislja, nasladjuje se zamisljajuci kako je Cercil dobio batine od srpskog oficira, kako je bio pijanica ili kako je srpski princ spavao sa negovom majkom pre njene udaje.
  A za istorijsku istinu, da ne ponavljam, procitajte komentare @eee i @Andreas Kisser. Ostali knjigu u sake, mrznju niz vodu, mozak na hladjenje pa nam mozda i krene.
  (milan-bgd, 24. januar 2015 23:05)

  # Link komentara

 16. kakva crna pomoc za gladne 1943. a svabe mu pred nosom. drugo, aboridzani i indijanci su objektivno gledajuci niza rasa. trece, on je mogao biti izabran samo u tim ratnim vremenima jer takvo vrjeme trazi takve ljude.
  (gzola, 24. januar 2015 22:09)

  # Link komentara

 17. Cercilova majka je bila jevrejskog porekla, a niko nije mogao da predtpostavi sta je sve Hitler imao na umu.
  (sta se lozite, 24. januar 2015 21:47)

  # Link komentara

 18. wow!, stvarno? On je zaslužan za pobedu nad Hitlerom? ha ha ha...
  Da nije bilo Rusa i Amerikanaca Hitler bi se šetao po Londonu kao po Parizu kad je pokorio Francusku.
  Za sve ostalo ne znam, ali definitivno pojedinačno, ni Ameri ni Britanci ni Rusi ne bi mogli sami protiv Hitlera, ali skupa su uspeli naravno, tako da Čerčil tu nema ama baš nikakve zasluge. On je molio amere za pomoć i slušao je šta oni naređuju. Šta se koji moj V.Britanija pitala u II sv ratu kad su Amerikanci već bili imali A.Bombu, i bili su kao i danas najača vojna sila.
  (###, 24. januar 2015 21:24)

  # Link komentara

 19. Zanimljivo kako je tačno opisao „Jevrejske teorije zavere“ a i sam je bio deo toga.
  (Vid, 24. januar 2015 21:05)

  # Link komentara

 20. Cercil rasista , a Edvard VII se odrekao prestola zbog zene......aha.....Dzek Trbosek bio dvorski lekar koji je uklanjao brljotine Princa Alberta....Dajannina kola se okliznula na babanu...treba samo pogledati rasisticke izjave sadasnjeg princa Filipa.....Nemci su bili nacisti 100% 4 godine , a ovi su i rasisti 100 % i nacisti 30-40% vec 800 godina.....
  (Aca, 24. januar 2015 20:42)

  # Link komentara

 21. да Хитлер није напао Русију, лагано би Немци преко Острва.
  (Adriano_Galliani, 24. januar 2015 14:51)

  Hitler je 22 jula 1940 osvojio Francusku, a Rusiju ( SSSR) je napao tek 22 juna 1941. Da je mogao lagano preko Ostrva, uradio bi to za ovih godinu dana.
  (Rade, 24. januar 2015 20:37)

  # Link komentara

 22. Vi ljudi(komentatori) kao da ne poznajete ljudsku pamet, kao da imate to romantično mišljenje o zlu i dobroti o crnom i belom o pameti i gluposti.

  Kao da je život tako jednostavan da je sve ili dobro ili loše.

  Iz mog životnog iskustva, jedino u što sam siguran je da ne postoji apsolutna istina,
  apsolutna dobrota kao ni apsolutno zlo, sve je to isprepletano u manjoj ili većoj meri u svakom pojedincu na planeti.

  Ambicije su ono što nam otkriva kakvi smo zapravo, da li smo ambicozni u pretežno doborom ili pretežno lošem smeru, a i ambicije drugih cenimo prema sopstvenoj mešavini dobrote ili zlobe.

  Za većinu Rusa Putin je dobar, za većinu Britanaca Čerčil je dobar, za većinu Nemaca u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka Hitler je bio dobar.

  Postoji bar miliona raznih okolnosti u kojima bi dva jednojačana blizanca, odgajana u različitim sredinama i porodicama imala sasvim različito viđenje na istu stvar.
  Ubeđivati nekoga da je samo tvoje viđenje stvari apsolutno ispravno a samo tuđe viđene apsolutno netačno je blago rečeno glupo.

  Čerčil je istorijska ličnost, njegova strana u ratu je pobedila, da je pobedila druga strana oni bi pisali istoriju i Čerčil bi bio verovatno ono što je danas Hitler.

  Ne opterećujte se glupostima.
  (Straitjacket, 24. januar 2015 20:28)

  # Link komentara

 23. Нисам знао да је овај човек имао и светлу страну!
  (Евроскептик, 24. januar 2015 20:26)

  # Link komentara

 24. Видим зна се ћирилица па и то је напредак за наше сусједе,ето требамо мислити као неки који су увијек дочекивали окупаторе цвијећем па да нас похвалите,бар имам право рећи што мислим и знам а знам да је сваки окупатор на ове просторе доносио зло ,био то Сулејман,Адолф,Винстон или Јосиф.Научен сам да никог не вријеђам а не посебно по поријеклу,зато ми некад чудно кад прочитам неки такав коментар на скоро једином сајту који пратим.
  (nenad rs, 24. januar 2015 20:24)

  # Link komentara

 25. jedna od najmutnijih političkih figura XX veka. u svakom od trenutaka prvo se divi odredjenoj osobi a zatim priča sve najgore o njoj. a što se nas tiče, veoma je zanimljivo kako je dražu pustio niz vodu a podržao tileta. ser VC uvek je bio i ostaće nedosledno dj.br.
  (ja sam, 24. januar 2015 20:14)

  # Link komentara

 26. @ (miro split, 24. januar 2015 18:56)

  Miro brate svaka cast,pogodio si u centar,sto bi mladi rekli " objasnio si im"
  (i ja sam titov pionir, 24. januar 2015 20:07)

  # Link komentara

 27. Cercil je samo razmisljao i ponasao se onako kako se njegova klasa u to vreme ponasala. Verovatno je upravo zbog toga i bio tako uspesan i odlucan politicar i to se mora posmatrati sa tog stanovista.
  Naime, ako se Milutin u ono svoje vreme ozenio Simonidom koja je imala 5 godina, a smatrala se punoletnom i spremnom za bracne duznosti sa 12 godina, da li to znaci da je on bio pedofil samo zato sto bi ga za to DANAS proglasili?
  (Ne treba brkati babe i zabe, 24. januar 2015 20:06)

  # Link komentara

 28. Najveći srpski neprijatelj!
  (Rock, 24. januar 2015 20:03)

  # Link komentara

 29. prelazak iz religije u religiju, u negativan kontekst trpa samo navijač jedne od njih - zverstva su činjena u ime svake
  Sve je posebno zanimljivo iz pozicije sadašnje, što skrivene što eksplicitne pro-katolička kampanje u punom zamahu. Paradox - cilj ili efekat je upravo preumljenje naroda na katolicizam. Učestale papine poruke, dok druge religije ne dobijaju prostor ..naravno, izuzimajući konstantnu propagandu materijalističkih vrednosti jevrejstva, vere u $ na šta smo naviknuti i više ne primećujemo.. uz obavezne negativne vesti iz islamskog sveta

  ..Winston je tu nekako usputan, zgodan nosač, manje bitan
  (Agnus Dei, 24. januar 2015 20:02)

  # Link komentara

 30. Baš mi je drago što ga je Tankosić našamarao u Beogradu!
  (Zasluzeno, 24. januar 2015 19:46)

  # Link komentara

 31. Nedavno sam ovo cuo u nekoj emisiji na RTS-u i ostao toliko fasciniran da sam morao da zapisem: srpski kralj Milan Obrenovic imao je, kako je i poznato, ljubavne afere sa mnogim zenama. Ono sto je veoma malo poznato je da je jedna od njih bila Lady Jenny Jerome. Ona je bila majka Vinstona Cercila, buduceg premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Eto.
  (Aleksandar, 24. januar 2015 19:33)

  # Link komentara

 32. Slazem se sa Čerčilom. ;-)
  Moze samo da nam bude krivo sto mi nismo imali takvog vodju ili ga danas nemamo.
  Inače, naravmo da smo uvek bili topovsko meso. Pa i danas smo, samo sto danas sami biramo dzelate, politicki na izborima!!!
  (Banaćanin, 24. januar 2015 19:26)

  # Link komentara

 33. On je najvise kriv za Tita i komunizam u Jugoslaviji, a to znaci i za sve ono sto se nakon toga desavalo. Britanci su, to se danas zna, aktivno ucestvovali u organizovanju i finansiranju puca od 27. marta 1941. i time direktno gurnuli Kraljevinu Jugoslaviju u rat, da bi sebe rasteretili. Oni su pomagali i Tita i Mihajlovica jedno vreme. Medjutim, zahvaljujuci britanskim agentima u Kairu, koji su inace bili levicari, kao i falsifikovanim izvestajima, vaga je prevagnula u korist Tita. Kada su mu neki njegovi sunarodnici rekli da nema sanse da ce Tito odrzati obecanje i dozvoliti slobodne izbore u zemlji posle rata, hladnokrvno je rekao: "Pa sta, hocete li vi ziveti u Jugoslaviji posle rata?"... Covek je zapravo najvise, i direktno i indirektno, kriv za sve sto nam se desilo neposredno pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata. Mozda ga istorija Evrope i sveta pamti kao genija, ali treba da se zna da je nama on naneo veliko zlo, od cijih posledica ni danas ne mozemo da se oporavimo, niti cemo, verovatno, ikada uspeti da se oporavimo. Britancima nikad vise ne smemo verovati. Nikada.
  (Aleksandar, 24. januar 2015 19:23)

  # Link komentara

 34. @ NSadjanin
  mala korekcija, nije apis nego mu je vojvoda tankosic opalio samarcinu.
  otad cercil zamrze srbe.
  (bole, 24. januar 2015 19:14)

  # Link komentara

 35. Pa i nama se zamerio..nije ni Srbe nesto voleo..sreca pa se nasao jedan Voja Tankosic pa ga isamarao na sred knez Mihailove ulice.
  (JOhn, 24. januar 2015 19:04)

  # Link komentara

 36. (m, 24. januar 2015 17:37)

  Celih godinu dana nakon pada Francuske, Britanija je jedina, bez icije pomoci, pruzala otpor Nemackoj. U to vreme je Staljin jos uvek sanjao o savezu sa Hitlerom protiv Amerike, a da je pala Britanija pao bi i SSSR.
  Englezi nisu bili unisteni, i nisu okupirani zbog toga sto je RAF dobio Bitku za Britaniju. Hitler se okrenuo napadu na SSSR zbog toga sto NIJE MOGAO da okupira Britaniju, koja mu je osakatila Luftvafe. Neophodan uslov za invaziju Britanije bio je unistenje RAF-a, bez toga invazija nije bila moguca.

  Pomoc koju su Ameri i Britanci poslali Staljinu nije uopste bila simbolicna, vec iznosi preko 50% ukupne sovjetske ratne potrosnje celika i aluminijuma (bez kojih Sovjeti ne bi mogli da prave svoje tenkove i avione), preko 90% pruga i vagona (bez kojih ne bi mogli da transportuju vojsku preko svoje ogromne teritorije), preko 350.000 kamiona (pitaj vojne logisticare i reci ce ti da je u ratu kamion vaznije vozilo od tenka), gotovo sva sredstva za komunikaciju (najveca prednost Nemaca nad Sovjetima bila je bolja komunikacija u toku borbi), i da ne nabrajam sve pojedinacne stavke i njihov znacaj jer bi bilo potrebno jos nekoliko komentara. Britanija je sluzila kao platforma sa koje su Amerikanci i Britanci razorili nemacku industriju i proizvodnju, nemacki industrijski centri su sravnjani sa zemljom inace bi se Sovjeti sukobljavali sa neuporedivo mocnijom nemackoj masinerijom.
  (eee, 24. januar 2015 18:57)

  # Link komentara

 37. Sve ovo je samo dokaz da su se zapadne sile suprostavile Hitleru ne iz moralni načela,jednakosti,prava na život,demokracije i bla,bla,bla drugih velikih ideala već zbog straha od Njemačke dominacije.Moga je Hitler slobodno pobit sve Židove u Njemačkoj i niko ne bi ni riči reka,ali kad je porematija odnos snaga u Evropi napadom na Poljsku bilo je jasno da Njemačka neće stat.
  Antifašizam i njegovi ideali su bili pokriće za rat zapadne vlastele protiv novo stvorene sulude vlastele u Njemačkoj.
  Sovjetski savez da nije napadnut ne bi ni prstom maka u tom ratu.
  Moje divljenje antifašizmu ide u smjeru onih momaka na Gvadalkanalu,onih koji su imali hrabrosti izać iz desatni čamaca na Normandiji,onih ljudi i žena koji su svoj Lenjigrad ili Petrograd branili od od ideje naddmoćne arijevske rase,onih ljudi koji su se vratili u obruč na Kozari da spasu dicu i žene od ustaškog ludila.
  Divit se Čerčilu,Staljinu,Ruzveltu je smješno.Da su marširali sa svojin vojnikon ka šta je naš Tito maršira, još bi i ima neko poštovanje za njih.
  Lako ti je vodit rat u lipom salonu uz bocu viskija.
  Tito to na Sutjesci nije moga zato i jesu izabrali Ričarda Bartona da ga glumi jer je on jedini to mogo nadoknadit.
  (miro split, 24. januar 2015 18:56)

  # Link komentara

 38. Takav rasista ni na koji nacin nemozwe da bude veliki covek.A stose tice njegove pobede nad Hitlerom to je neka novokomponovana istorija.Hitleru su glave dosli Staljin i njegova vojska malo potpomognuta americkim trupama koje su tu svoju pomoc dobro unovcile .A nazalost to i dalje rade.
  (Milance, 24. januar 2015 18:55)

  # Link komentara

 39. Seća li se neko benda Chumbawamba? Rekoše oni "The Nazis changed, but they never went away."
  (Igor, 24. januar 2015 18:54)

  # Link komentara

 40. on je samo pričao javno ono što današnji zapadni političari misle
  (eki, 24. januar 2015 18:48)

  # Link komentara

 41. On je bio veoma nemoralan i bezosjecajan covjek kao i vecina politicara, ali je za razliku od nasih/cg/srb politicara uradio puno za svoju zemlju i svoj narod. Ne treba jos zaboraviti da smo mi kao pojedinci jedni od najinteligentnijih naroda, ali kada treba da djelujemo kao grupa, potpuno smo nesposobni. Izuzetak su samo sport i vojska jer imaju jasna pravila igre i hijerarhiju, disciplina je must have. Nema nam srece jos dugo dugo... Britanci sa druge strane, nikad nisu imali problem da djeluju kao grupa i ostvaruju svoje ciljeve.
  (Crnogorac, 24. januar 2015 18:44)

  # Link komentara

 42. BELOM ORLU POLOMIO KRILA
  (japati, 24. januar 2015 18:44)

  # Link komentara

 43. "Ostavljen" od ambicioznih roditelja i odgojen uz nadzor dadilje koja je izgleda bila jedina osoba prema kojoj je nesto pozitivno osecao. Bio je tinejdzer kada se rodio Joza, a dadilja u ranim 40-im.
  (Sava, 24. januar 2015 18:34)

  # Link komentara

 44. I bio je jevrejin.
  (I to Hazar..., 24. januar 2015 18:23)

  # Link komentara

 45. Sta znaci to oni upuceniji. Cercil se svom narodu nasao kada je bio poterban, bas takav nikakav drugaciji. Odrzao je naciju slobodnu, pomogao da nestane naci rezim. I nama se to svojevremeno desavalo i iz toga imamo svoje heroje junake i kraljeve. Nece biti da je Karadjordje bio prutuva koju smo eto samo mi glorifikovali.
  (ky3ma, 24. januar 2015 18:16)

  # Link komentara

 46. Niko ne spominje Galipolje a za samo to njegovo ucesce u toj klanici u prvom svetskom ratu on kao visoki oficir koji je tada komandovao Narod Engleske je trebalo da ga obesi da mu se zatre ime i prezime koliko je ljudi njegovom greskom poginulao .I nemogu da shvatim narod ga opet bira i opet mnogo greski u komandovanju mnogo poginulih itd izgleda da je svuda u svetu isto znate onu ukrao milion eura i izvukkao se a onaj jadnik ukrao 100 eura eno ga u zatvoru osudjen Pa zakljucak je slican onda sto vise poginulih pod tvojom komandom kasnije imas sansi za bolji uspeh u napredovanju itd ..a na kraju ni neznam sto sam uopste ovo pisao vise nista nema smisla
  (stanko, 24. januar 2015 17:48)

  # Link komentara

 47. I Srbi su osetili ti njegovu mracnu stranu u saveznickom bombardovanju.
  (Cvele, 24. januar 2015 17:47)

  # Link komentara

 48. Interesantno je kako narodi vole svoje najgore lidere koji su ih doveli do ivice uništenja.Nemci Hitlera, Rusi Sraljina ,Srbi Tita a Britanci Čerčila. Da ne pominjemo Cezara,Džinkis Kana Napoleona i danas aktuelnog Sulejmana Veličanstvenog.Narod voli harizmatične likove ne shvatajući da je to osnovna odlika sociopata koje nije briga ni za koga. Čerčil je odličan primer za to. Nikad nije rekao Za Britance narod nego rasa. Od Galipolja do uvođenja sveta uz Hladni rat ogroman je spisak strateških grešaka koje su skupo koštale ceo svet a Britanska "rasa" se nije od toga do danas oporavila. Verovatno je flaša viskija koju je trošio dnevno pomogla u tome.Ruzvelt je vrlo dobro znao da ga iskoristi pa je pomoću Atlanske Povelje i još par poteza dotukao Britansku imperiju. Da je poživeo još nekoliko godina istorija sveta u kome živimo bi bila sasvim drukčija. Milijoni ljudskih Života, čitave nacije i godine izgubljene za ljudsku civilizaciju su cena njegove ili bolje rečeno njihove slave. Ali ljudi ništa ne uče od istorije i stalno ponavljaju iste greške.
  (Zoran Simić, 24. januar 2015 17:46)

  # Link komentara

 49. Cercil je bio covek bez grize savesti.
  Kao pripadnik aristokratije postao je zapovednik Mornarice u I sv. ratu i zbog svoje nesposobnosti bio odgovoran za masakr koji su Britanci uz Australijance, Novozelandjane, Indijce itd. doziveli u neuspelom pokusaju pokoravanja Turske i osvajanja Carigrada (Bitka kod Galipolja). Zbog toga je podneo ostavku ali ga to nije sprecilo da se i dalje petlja u politiku i soli drugima pamet.
  Kasnije je pisao da do rata uopste nije trebalo da dodje vec da je trebalo pustiti Austrijance da "Srbe nauce pameti".
  Takodje, tvrdio je da su za proboj Solunskog fronta zasluzni Grci, a da su Srbi imali nebitnu ulogu.
  Na celo Britanije dosao je kad je II sv. rat vec poceo i uglavnom se pokazao kao nesposoban ratni lider. Toliko nesposoban i u iluzijama da je cak i Ruzvelt, predsednik SAD-a poceo da ga ignorise.
  Cercil je inace zeleo nastavak pokolja u Evropi. Nagovarao je Ruzvelta da posle rata napadnu Ruse i Staljina. Ruzvelt, inteligentan covek i veliki predsednik, znao je da bi u tom slucaju Crvena Armija odnela izuzetno laku pobedu, a to su mu potvrdile i procene njegovih generala. Da je bilo do Cercila, imali bismo i III sv. rat. Cak je na sednici Vlade rekao da ne smeju previse oslabiti Nemce, vec da naciste trebaju da iskoriste za buduci rat protiv Rusa. Posle toga je izgubio podrsku sopstvene Vlade.
  Bio je tako sposoban da je izgubio izbore odmah posle rata.
  Sanjao je o opstanku i obnavljanju Britanske Imperije.
  MALI COVEK!!!
  (..., 24. januar 2015 17:45)

  # Link komentara

 50. U sustini velika licnost XX veka. To sto svi misle da je presudno uticao na izbor cetnici ili partizani kod nas, mislim da preterujete. On nije mnogo mario za nas Srbe ali je cinjenica da su na ove prostore posle Nemaca dosle "oslobodile nas" snage tadasnjeg SSSR, i tu ne bi pomoglo ni da nas je Cercil voleo najvise na svetu, komunisti bi svakako prevladali.
  (Ivan, 24. januar 2015 17:39)

  # Link komentara

 51. "Je li odakle si ti? Iz gandijeve. Jao jos jedan indijanac!
  "Gandi nije bio indijanac on je bio indijac, indijanci zive u Americi. Ajde dodji na macolu"
  Znam da nema veze sa tekstom ali je to prvo cega sam se setio kad sam ga citao. Xxaxa i dalje se smejem :)"
  @ [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (velikipoznavalac, 24. januar 2015 16:26)


  Ovde na americkom kontinentu Hindusi se nazivaju "Indians" bilo da su iz Indije ili Hindusi sa Kariba koji se nazivaju "West Indians". Ono sto mi zovemo "Indijanci" ovde se naziva "Native Americans".
  Cisto da znas.
  (TNT, 24. januar 2015 17:38)

  # Link komentara

 52. @andreas kisser
  Ma sta mi naprica...
  Koje su to slavne britanske pobede nad Nemcima 1940, 1941? O cemu pricas?
  Britanci dobili po nosu u Francuskoj i odmah pobegli nazad u Englesku, a u Africi ih Nemci unistavali gde god su hteli. Luftvafe je tako dobio po nosu da je London bombardovan svakodnevno i ne samo London nego i Liverpul, Mancester itd.
  Englezi su bili unisteni, nisu okupirani iz prostog razliga sto nisu vise predstavljali nikakvu pretnju po Nemce, pa se Hitler okrenuo napadu na SSSR.
  SSSR je rat dobio SAM. Nije bilo Engleza, Amera ili bilo kog drugog ko se borio protiv Nemaca u to vreme. Ta "pomoc" koju su dobijali bila je simbolicna u odnosu na ono sto je bilo potrebno. "Pomoc" je slana da bi mogli da kazu kako su oni zapravo saveznici. Sto nisu Ameri poslali vojsku da pomaze Rusima? A Englezi?
  Trebas bar da imas osnovno znanje o tome kakav je rat vodjen na istocnom frontu da bi znao koliko je jadna bila ta zapadna podrska. U ratu u kojem je unisteno na desetine hiljada tenkova, aviona i gomila ostale opreme, ta simbolicna pomoc je nebitna. Da ne pominjem skoro 30 miliona poginulih Sovjeta. Na svakih 5 Nemaca ubijenih u ratu, 4 su poginula u SSSR-u.
  Tehnicki se SSSR oporavio tako sto je oruzje proizvodio u udaljenim sibirskim fabrikama, do kojih Nemci nikako nisu mogli doci ili ih bombardovati.
  Cinjenica je da SAD i UK NIKADA ne bi mogli da izvrse iskrcavanje da Hitler nije vecinu vojske morao da salje na SSSR. I da tamo nije izgubio12-13 miliona vojnika.
  (m, 24. januar 2015 17:37)

  # Link komentara

 53. Vidi tri prsta pokazuje, Čereči je bio Srbin.
  (Pametnjaković, 24. januar 2015 17:32)

  # Link komentara

 54. Malo je poznato da je Cercil prilikom posete Beogradu u svojim ranim danima karijere imao sukob sa Apisom, koji ga je tukao futrolom od sablje po zadnjici.
  (NSadjanin, 24. januar 2015 17:32)

  # Link komentara

 55. Sta se cudite, ovo su i danas stavovi engleske vladajuce klase. Zaboravili ste da dodate i da mu je majka bila veoma 'nestasna' zena i da je zbog toga patio do kraja zivota. pozdrav.
  (esko, 24. januar 2015 17:31)

  # Link komentara

 56. vidim, glavni su iz viceva o muji i hasi [ti krajevi]...
  (hadzija, 24. januar 2015 17:29)

  # Link komentara

 57. @Ivana
  Ne znam za tu tvoju poslanicu Nancy Astor, ali prva izabrana poslanica Donjeg doma britanskog parlamenta je bila grofica Konstanca Markievic, englesko-irska plemkinja, politicarka Sin fejna, irska nacionalistkinja, sufrazetkinja i socijalistkinja, koja je ODBILA da udje u parlament ( politika Sin fejna u to vreme je bila takva). Ta bi tom muskom sovinisti posluzila otrovan caj i da joj nije muz, a moguce da bi on morao da ga poije. Constanca je bila odvazna dama.

  Nisam strucnjak za Cercila, vec sam borac za rodnu ravnopravnost, a Cercil ne spada u moje miljenike.
  (stella lontana, 24. januar 2015 17:22)

  # Link komentara

 58. Rusi nebi preživjeli drugi svjetski rat bez pomoći saveznika, bez njihovog oružja i hrane. Naravno, nisu britanci pomogli Rusima iz ljubavi, već zato da bi udarili po Hitleru sa istoka sto je prije moguće, i tako odveli Njemačku na dva ratna fronta!
  (bikeMan, 24. januar 2015 17:14)

  # Link komentara

 59. A koja je to svetla strana ovog satrapa? Unistuo nas je za vekove.
  (icxcnika, 24. januar 2015 17:01)

  # Link komentara

 60. Zalagao se za istrebljenje Kurda gasnim bombama...
  (Janko, 24. januar 2015 16:55)

  # Link komentara

 61. А нигде се не помиње његово улагање у војни пуч у Краљевини Југославији да би се на кратко скренула пажња са Велике Британије. Толико о нашим "савезницима".
  (Маестро, 24. januar 2015 16:47)

  # Link komentara

 62. Izjave nisu na ivici, nego debelo do guse u rasizmu.
  Prema Medjunarodnom paktu o gradjanskim i politickim pravima, Univerzalnoj deklaraciji o pravima coveka i clanu 10 Evropske konvencije u delovima koji se odnose na slobodu izrazavanja, izjave Cercila bi u nacionalnim zakonodavstvima danas bile sankcionisane kao:
  1. O Indijancima - Govor mrznje
  2. O Indijcima - Govor mrznje
  3. O upotrebi gasa protiv necivilizovanih plemena - kvalifikovani govor mrznje jer sugerise na drugo krivicno delo: zlocin iz mrznje.

  Ovakvih "Cercila" je i danas puna Britanija, a oni ipak i dalje vaze za jednu od najcivilizovanijih i najkulturnijih nacija. To je najgora ironija koja postoji.

  Bombardovanje Beograda iz 1944. inace nije izvrsio Hitler, nego Cercil. Bombardovanje u kom je Beograd vise stradao. Dakle, onaj ko ga hvali neka slobodno izadje napolje i zatvori vrata za sobom.
  (losmi, 24. januar 2015 16:46)

  # Link komentara

 63. sve experti za istoriju ovde :-) al' najjaci je ovaj:

  "Штета што је Стаљин испао наиван, могао је лепо да иде до Лисабона, друга прича би то била данас. Него се он плашио, као што се одувек и плашио, за своју власт. Черчил је обичан човек, те изјаве ко зна ко му је писао, а био би потпуно небитан да Хитлер није напао Русију, лагано би Немци преко Острва. (Adriano_Galliani, 24. januar 2015 14:51)

  cercil bio obican covek a staljin i hitler supermeni :-) nego sta su svabe cekale godinu dana od juna 1940. i kapitulacije francuske, do juna 1941. i napada na svog dotadasnjeg saveznika SSSR? u tom periodu su se britanci sami borili protiv osovine po celom svetu, od evrope, preko mediterana, severne afrike i atlantika, do dalekog istoka i pacifika. sto se nemci nisu prosetali do ostrva tokom tih 12 meseci kad drugog pravog neprijatelja nisu imali? da te podsetim da je u tom periodu cuveni luftwaffe dobio po nosu iznad britanije, a da su italijani ostali i bez flote i bez libije. a da staljin nije dobio tokom 1941. i prve polovine 1942. vecu materijalnu pomoc u masineriji, oruzju, kamionima, traktorima i sl. bas od cercila i ruzvelta, nego sto je bila ukupna vrednost marsalovog plana za zapadnu evropu nakon rata, pitanje koliko bi vremena rusima trebalo da se osposobe za rat na istocnom frontu. da, da, arkticki konvoj, sta to bese; i zrtve koje su britanci podneli za svog novog saveznika!? nego sta ces, svi se danas razumeju u fudbal, geo-politiku, ekonomiju i istoriju.
  (andreas kisser, 24. januar 2015 16:39)

  # Link komentara

 64. Читај хаџија,учи,живот је кратак а не треба умријети будала.пс.Те ријечи на самрти је изговорио Черчил.
  (nenad rs, 24. januar 2015 16:36)

  # Link komentara

 65. "Je li odakle si ti? Iz gandijeve. Jao jos jedan indijanac!
  Gandi nije bio indijanac on je bio indijac, indijanci zive u Americi. Ajde dodji na macolu"
  Znam da nema veze sa tekstom ali je to prvo cega sam se setio kad sam ga citao. Xxaxa i dalje se smejem :)
  (velikipoznavalac, 24. januar 2015 16:26)

  # Link komentara

 66. kolko ovdi 'strucnjaka' za cercila....
  sve moj do mojega. di ih nalazite ?
  (hadzija, 24. januar 2015 16:24)

  # Link komentara

 67. Zar je on imao i svetlu stranu ?!
  (komentator, 24. januar 2015 16:21)

  # Link komentara

 68. Aha bas je bio nevaljao.Kada bi ovi nasi kvazi politikancici svi zajedno uradili makar mrvicu za Srbiju od onolikog koliko je Vinston uradio za Britaniju bili bi cudo,ali oni su samo nevaljali uspeh je za njih ipak svemirska prica.Zato je kod nas Cercil proglasen za nevaljalog pa bio je uspesan.Inace sto se predrasuda tice bio je tipican za svoje vreme ni gori ni losiji,pokusao je da isposluje bacanje bojnih otrova na Nemacku ali tek posle nedelja i nedelja nacistickog bombardovanja civilnih ciljeva u Britaniji i mozda nekome bude zanimljivo idejni je tvorac tenka.
  (Djezavac, 24. januar 2015 16:17)

  # Link komentara

 69. Dodatak za @stella lontana:

  Kad su se sreli 1919. godine ta prva žena poslanik Nancy Astor i Churchill, mu je ona rekla: Gospodine, kad bi vi bili moj muž bi vam poslužila otrovan čaj! On je odgovorio: Kad bi ja bio vaš muž, gospođo, ja bi taj čaj i popio!
  (ivana, 24. januar 2015 16:15)

  # Link komentara

 70. Nije Cercil jedini predsjednik koji je govorio o tajnim drustvima i globalnoj zavjeri u koju nasi ''evropejci'' ne vjeruju, oni misle da je sve slucajno i splet okolnosti. Do 90-ih god skoro svi bivsi predsjednici Amerike su o tome pricali, dvojica i za vrijeme mandata i obojica su uklonjeni jedan od njih je Dzon Kenedi, a Woodrow Wilson (osnivac FED) je takodje naveliko o tome govorio ko i kako vlada Amerikom i zapadom.
  - Svi smo mi ludi, pitajte nase neo-liberale, velike demokrate i borce za ljudska prava koja ne postoje niti ce ikada. Postoje samo interesi i nista vise.
  (+392, 24. januar 2015 16:08)

  # Link komentara

 71. Sve je znao o koncentracionim logorima u 2. sv. ratu ali nije nista hteo da preduzme (bombardovanje pruga za deportaciju npr, pa i samih logora) jer i dalje je imao antismetiske stavove, iako ih se posle 30.tih odrekao.
  (dragan, 24. januar 2015 15:58)

  # Link komentara

 72. "Opčinjenost islamom u mlađim danima" je njegova mracna strana?

  Eh ti zli muslimani, ne moz covek da zivi od njh koliko su zli.
  (Kindred, 24. januar 2015 15:57)

  # Link komentara

 73. "V" se tada smatrao simbolom pobede.
  (SrleBG, 24. januar 2015 14:53)

  Dva prsta (kaziprst i srednji prst) podignuti na gore su prvobitno simbolizirali djavolje rogove. Evo istinite price. Na pocetku II sv. rata, kada je Hitler besomucno bombardovao Dover, London, Birmingen, Koventri, kada Englezi skoro da nisu imali cime od toga da se brane, Vinston Cercil se obraca kultnom engleskom crnom magu Alisteru Krovliju sa pitanjem da li on vidi neko resenje. Savet Krovlija Cercilu je bio da se koliko god moze cesto na naslovnim stranama novina pojavljuje sa tim "djavoljim" simbolom. To ce naciste, Hitlera toliko da iritira da ce poceti da donose pogresne odluke (napad na Rusiju) a Engleskoj dati neophodno vreme da se spremi za nastavak rata. Da je sve tako bilo kao sto je Krovli tvrdio znamo iz istorije. Dok su se Nemci sve vise zaglibljivali po Rusiji a kasnije i smrzavali, Engleska je izgradila najjacu avijaciju i PVO u Evropi i od pocetka 1942, pod komandom genijalnog generala Artura Harisa pocela su unistavajuca bombardovanja nemackih velikih gradova pri cemu piloti nisu birali na sta ce isprazniti svoj tovar. Ta bombardovanje su bila uvod u slom nacisticke Nemacke. Posle rata, Englezi su podignuta dva prsta "prekrstili" u znak pobede "Victory" jer sa "djavolom" nisu vise hteli tikve da sade.


  Izvor: Biografija Alistera Krovlija "Zivotinja 666"

  Autor: Dzon Simond

  Original:

  Aleister Crowley, Das Tier 666 Taschenbuch – 1997

  von John Symonds
  (Nikola, The Biest, 24. januar 2015 15:57)

  # Link komentara

 74. Sta? Ovo kao nismo znali? Ima i mracnijih strana njegove licnosti koje ovde nisu navedene. Usvakom slucaju Cercil je precenjena licnost, kao i mnogi drugi drzavnici Velike Britanije.
  (Marko, 24. januar 2015 15:55)

  # Link komentara

 75. Majka mu je bila jevrejskog porekla, tako da su ove izjave verovatno izvucene iz konteksta.
  (malo verovatno, 24. januar 2015 15:52)

  # Link komentara

 76. Zasto bi interesovanje za Islam bila icija mracna strana? Prizeman klise. Moze li se reci da su sve najkrvavije ratove od krstaskih do danas ukljucujuci i dva svetska rata pokrenuli i vodili Hriscani?
  (Svarog, 24. januar 2015 15:35)

  # Link komentara

 77. Vinston Čerčil, čovek koji po meni mnogo više zaslužuje spomenik na terazijama nego Ruski car. Evo zašto.
  Prvo i jedini razlog je što je podrżao Tita u drugom svetskom ratu i indirektno i verovatno bez namere doneo 'zlatnih 30 godina' Jugoslovenima/ Srbima. Taj isti Tito koga bi da mogu, Srbi sutra izglasali za dożivotnog predsednika jer koga zaista zanima demokratija bez standarda!
  Kad ima mesta za Cara koji je medju prvima priznao Austrougarsko aneksiranje Bosne, usao u rat koliko da štiti Srbe toliko da štiti svoje interese, zašto onda ne Sir Winston Chirchill? Mozda bi Srbi i imali neku vajdu od gesta!
  (W12DVS, 24. januar 2015 15:26)

  # Link komentara

 78. Da ga ne komentarisem kao licnost u celini, ali na osnovu ovih izjava meni je on samo realan u odnosu na vreme u kome je ziveo.
  Dosta stvari iz teksta koje je rekao je bio u pravu
  (excapt, 24. januar 2015 15:25)

  # Link komentara

 79. A imao je i svetlu stranu?
  (red, 24. januar 2015 15:25)

  # Link komentara

 80. Samo znam da nije bilo njega nasa zemlja bi sada bila drugacija.Kao I Rusija.On udruzen sa jos nekima je uspeo da unisti pola Evrope I prekrojio pola sveta.A sada,istorija pokazuje drugacije to su je pobednici pisali.Meni smeta sve sto ima dodira sa mojom zemljom , a uticaj je tamo nekih.
  (lkj, 24. januar 2015 15:17)

  # Link komentara

 81. stos je u tome da se siri propaganda kako su svi bila za demokratiju i za ljudska prava bla bla. ljudski prava su vazila samo za odredjene nacije. ne bi oni ratovali protiv hitlera da nije radio protiv interesa engleske. njih nisu zanimali jevreji i sto bi uopste brinuli o njima. realno gledano su englezi sto se tice zlocina na istom nivou kao i nemci, cak su i gori od njih. crnce iz afrike su koristili kao sluge, unistili indijance i opljackali ceo svet.
  (remic, 24. januar 2015 15:15)

  # Link komentara

 82. Winston Churchill 1899. "Individual Muslims may show splendid qualities, but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it. No stronger retrograde force exists in the world."
  (Drvoseca, 24. januar 2015 15:13)

  # Link komentara

 83. To misli svaki pripadnik britanske vise klase. Sve to od reci do reci.
  (aleks, 24. januar 2015 15:10)

  # Link komentara

 84. zar mu obrenovic nije bio nepriznati otac?
  (nema deda mraza, 24. januar 2015 15:09)

  # Link komentara

 85. On je doveo do potapanja putnickog broda Lusijana 1917.g, da bi uvukao SAD u Veliki rat.Kao i mnogi britanski lideri, gazio je preko mrtvih i zivih samo radi imperijalnih interesa.Bez SAD i VB svet bi bio srecnije mesto.
  (eu reich, 24. januar 2015 15:07)

  # Link komentara

 86. "V" se tada smatrao simbolom pobede. Kakav crni mir (peace)...
  (SrleBG, 24. januar 2015 14:53)

  # Link komentara

 87. Русија је добила други свјетски рат све друго су лажи.Да су Нијемци окупирали Русе ,Британци би склопили пакт са Немачком.Постоје многа документа која на то указују а фалсифицирање историје је опасно.Нисте поменули кардиналне Черчилове грешке у првом великом рату на турској фронти али то је друга тема.
  (nenad rs, 24. januar 2015 14:53)

  # Link komentara

 88. Штета што је Стаљин испао наиван, могао је лепо да иде до Лисабона, друга прича би то била данас. Него се он плашио, као што се одувек и плашио, за своју власт. Черчил је обичан човек, те изјаве ко зна ко му је писао, а био би потпуно небитан да Хитлер није напао Русију, лагано би Немци преко Острва.
  (Adriano_Galliani, 24. januar 2015 14:51)

  # Link komentara

 89. On covek nema drugu stranu osim tamne. Zlo! I nas je upropastio tako sto nam je doveo komunjare...
  (Hawkeye, 24. januar 2015 14:46)

  # Link komentara

 90. Imam dodatak.

  Svojevremeno sam procitala ( nemam pojima gde ), kako je izjavio da je pocrveneo kao da je GO, kad je PRVA ZENA poslanik usla u Donji dom britanskog parlamenta, u kome je i on bio poslanik.

  Takodje je voleo da pije martini, tako sto je u casu sipao dzin, gledajuci pri tome u vermut.( i to je sam rekao )
  (stella lontana, 24. januar 2015 14:45)

  # Link komentara

 91. Cercil je bio cionista ali da bi skupio glasove goja morao je da govori stavove u koje ne veruje. Tacno ste sve napisali vezano za Cioniste na zemlji u tom trenutku. Treba uporediti prezimena njih sa trenutnim vladarima...
  (mirko, 24. januar 2015 14:43)

  # Link komentara

 92. UVEK je Srbe video kao meso koje ce krvariti za interese Engleza. Vrhunski neprijatelj u belim rukavicama.
  (Hogar, 24. januar 2015 14:42)

  # Link komentara

 93. TO je znak POBEDE ! ne Peace !
  (PEdja, 24. januar 2015 14:41)

  # Link komentara

 94. @ ka stvarno ne vidim sta je pogresno rekao , da al njegova zemlja je vodeca u svetu
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (666, 24. januar 2015 14:24)

  Još jednom pročitaj poslednju stavku iz teksta, možda ti bude jasnije.
  (Mihailo, 24. januar 2015 14:41)

  # Link komentara

 95. Uuu koje iznenadjenje klasican izdanak anglosaksonske politicke skole koja ce sve uraditi ali samo nece priznati zverstva nad Indijcima i drugima. Zaboga dali su im prugu. Kad pitate Jevreje ko im je najveci neprijatelj veliki broj ce vam odgovoriti Englezi. Mi zivimo na granici te imperije i dosta smo poprimili njihove politicke ,kulturne i druge navike. Eto ,a nama cak ni ta pruga.
  (Maka@, 24. januar 2015 14:37)

  # Link komentara

 96. to treba da citaju evropejci kojima su takve vodje idoli
  (darko, 24. januar 2015 14:36)

  # Link komentara

 97. Nije mi jasno po kojim kriterijumima i sa kojim pravom se u mračnu stranu svrstava nečija zainteresovanost za drugu religiju?
  (Siki, 24. januar 2015 14:34)

  # Link komentara

 98. send a maniac to catch a maniac
  (Opusteni, 24. januar 2015 14:32)

  # Link komentara

 99. svako iole upucen zna da je ovaj covek zlocinac ... a uloga UK i US u II svetskom ratu problematicna u najmanju ruku ... ali "istoricari" sve to doteraju ...
  (europljanin i intelektualac, 24. januar 2015 14:32)

  # Link komentara

 100. ”имао и своју тамну страну” је еуфемизам за некога ко је био расиста и ко је англосаксонце сматрао вишом расом предодређеном да влада. заиста не видим зашто се тај човек толико велича.
  (GM, 24. januar 2015 14:28)

  # Link komentara

 101. Monstrum.
  (Mihailo, 24. januar 2015 14:26)

  # Link komentara

 102. ka stvarno ne vidim sta je pogresno rekao , da al njegova zemlja je vodeca u svetu
  (666, 24. januar 2015 14:24)

  # Link komentara

 103. Englezi i njihova čuvena osvajanja ima ona epizoda Crnog Guje kad Edmund opisuje kako je bilo lako da se vode ratovi protiv plemena naoružanih "šiljatim mangom" a da nikad englezi nisu očekivali ovako "ozbiljno" naoružanog protivnika
  (roj, 24. januar 2015 14:23)

  # Link komentara

 104. O da bitan je taj znak peace
  (Crna Ruka, 24. januar 2015 14:21)

  # Link komentara