Subota, 17.01.2015.

12:35

Zašto su Oskari "belji" nego ikada?

Izvor: Tanjug

Zašto su Oskari "belji" nego ikada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

lenjost i ignorancija

pre 9 godina

Razumem da su nasi preci pre 100 godina gledali americke filmove, ne razumem sto ih vi gledate sad kad imate internet i mozete da gledate filmove iz bilo koje zemlje, a i masu drugih stvari zbog kojih bi (americki) filmovi lako mogli da tesko dodju na red?

Iva

pre 9 godina

Iskreno, gledam dodelu radi zabave, kostima, glumica. Ovo ostalo mi je manje bitno, ionako ce postojati tabori I debate. Moj favorit nije medju nominovanima, bicu objektivna I uzivacu. Inace, pozelecu srecu miss Rozamund.

zaki

pre 9 godina

@rados kako si to izračunao da postoji više belih glumaca? verovatno i postoji ali i da je tako zašto nema ni jedne jedine nominacije za druge?

brasa

pre 9 godina

kud oni odlutase pa ovo je bolesno, sto nisu rekli koji je to crni glumac ispusten iz nominacije pa da se diskutuje, ovo je rasisticki ali sa druge strane, daj pa crnci su glumili snezane,pepeljuge,deda mrazeve, isusa i kog sve ne sto je van pameti i svi su to progutali da neospadnu rasisti, sticem utisak da beli trpe crne ali crni mrze bele tako nekako

Alehandro

pre 9 godina

Cini mi se da je forsiranjem tih neevropskih glumaca zadnjih 15tak godina dovelo do pada gledanosti Holivudskih filmova. Ja ih prvi od tad ne gledam. Tipa sad je rasno korektno da Konana glumi neki polu crnac havajac... super mozda jeste al ja to ne gledam. Isto kao i ako sledeci Bond bude crnac.

Konjoglavi

pre 9 godina

Ok, nađite lika koji radi u baru u toj zgradi gde delite nagrade, neka bude crn, musliman, gej i transrodan i dajte mu nagradu. Koga briga za umetničke domete?

Nije prvi put

pre 9 godina

@ "Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!"
(Uninstall, 17. januar 2015 14:12)

Nisam gledao filmove, pa mi ostaje da ti jedino verujem na rec. Ipak, dobio si od mene nepreporuku zbog izraza "smaranje".

Mozemo li, da kad raspravljamo tzv. kulturne teme, da se i izrazavamo adekvatno, a ne jednolicno, bezbojno i toliko rabljeno: smor, samaranje, definitivno, vrh, dno dna... Toliko smo postali inertni i bezvoljni, da nam je i izrazavanje takvo.

A o nemilosrdnoj upotrebi anglicizama?... O tome ne vredi govoriti. To se brani kao da nam je engl. maternji jezik. Cak ni komentari koji to kritikuju ne prolaze.

Miki

pre 9 godina

pa zar se pre neku godinu nije citav svet zacudio kada je Denzel Washington dobio oskara samo zato sto je crnac, kao i Hali Beri. zar treba nesto tako da se ponovi. nezavoravimo te godine je rusel crow glumio u beautiful mind, i genijalno odrasio posao, ali je dobio denzo za akcioni film.

mlekadzija

pre 9 godina

Svasta... radi "kojekakvih korektnosti" obavezno da po jedan oskar pripadne i pripadniku gej populacije a ne bi smeli da zaborave i hendikepirane...

Civokvi

pre 9 godina

Pa ne služe oskari za propagiranje rasne tolerancije, već za ocenjivanje i nagrađivanje umetničke vrednosti filmova. Možda su jednostavno nominovani beli glumci bolje odigrali svoje uloge od crnih glumaca, a to je svakoako jedini kriterijum za to da li će dobiti nominaciju ili ne. Nisam još odgledao sve nominovane filmove pa da mogu da sudim, i u potpunosti sam tolerantna osoba, ali oskari nisu mesto za borbu za prava rasa. To dolazi kao jedna od njihovih pozitivnih posledica. Pa i film Untergang (kod nas Hitler: Poslednji dani) je bio nominovan iako govori o nacizmu, ne na propagandni način, naravno, ali ipak pokušava da predstavi naciste kao psihološki složene ljude od krvi i mesa, a ne kao crno-bele zlikovce i manijake, uz podvlačenje svih loših stvari koje su uradili, ali i posmatranje priče iz njihovog ugla. A film je odlično urađen, uz fantastičnu glumu Bruna Ganca kao Hitlera, tako da je zasluženo dobio nominaciju, po filmsko-umetničkim kriterijumima, koji su jedino bitni u ovakvim slučajevima.

kele

pre 9 godina

Vala, kad je Halle Berry dobila Oskara onomad, svako ga može dobiti. Pa ta žena osim izgleda nema veze sa glumom. Staviti jednu Meril Strip u isti koš sa Berry je bogohuljenje.

aneta

pre 9 godina

Ovaj svet samo traži povoda za kavgu. Pa šta ako nema dovoljno žena i pa šta ako nema dovoljno afroamerikanaca? Ni ja se lično ne slažem sa izborom nominacija u većini kategorija, ali zar nije moguće da jednostavno žene ove godine nisu pravile filmove koji odgovaraju Akademiji? Namerno ne kažem "dobre" filmove. Pre bih se zapitala zašto neki filmovi nisu nominovani, nego zašto žene režiseri nisu nominovane. Potpuno jesam za potpunu inkluziju i crnih i žena u sve sfere umetnosti, ali ako ćemo da budemo ravnopravni, onda nema potrebe za ovakvim veštačim nametanjem kvazi kategorija "najbolji crni glumac" ili "najbolja žena režiser".

pomorac

pre 9 godina

Eto sad nek se daju svim bojama nominacije samo zato sto su boje. Ako je predrasuda samo na osnovu boje losa onda je lose i davati nesto samo na osnovu boje

istorija

pre 9 godina

Znaci mora da bude nominovan neko ko nije beo, da tako formulisem, da bi sve bilo ok?

A ne da budu nominovani najbolji?

A proslogodisnje nominacije i Oskare smo zaboravili?

Da odmah naglasim, ne mislim da su nominovani za Oskare najbolji, to je nagrada, kao i svaka druga, sa svojom pozadinom i svojom pricom.

Samo se zgrzavam toga da je sve rasizam. I zgrazavam se politicke korektnosti da covek ne moze da kaze ovakve stvari, a da mu objave komentar ili da ne bude zalepljen etiketom rasiste, fasiste ili soviniste.

Nenad

pre 9 godina

Holivudski filmovi su komercijalni proizvodi pre svega. Producenti biraju teme, scenarije i glumce koji mogu da pokriju što širu ciljnu grupu gledalaca. Dokle god je boljestojeća ''bela'' Amerika dominantna u ondašnjem kapitalističkom sistemu, iluzorno je očekivati taj neki ''diverzitet'' o kojem je ovde reč. Osim toga, za ogromnu većinu konzumenata filmovi su beg iz stvarnosti, pa će se u tom smislu crni ili latino gledalac, uprkos etničkoj razlici, mnogo radije identifikovati sa belim filmskim junakom iz srednje ili više klase, nego obrnuto.
Forsirati crne autore i glumce u konkurencijama za nagrade poput Oskara samo radi političke korektnosti bi ove, komercijalizacijom ionako prilično obesmišljene nagrade, odvele još korak dalje u besmisao.

Mojito

pre 9 godina

Glupost... i crnom umetniku bi bilo glupo da je ubacen u nominaciju samo zato sto je crn i smao zato da bi pravio ravnotezu...a da je neki od njih bio izuzetan sigurno bi ga uvrstili u nominacije... to me pod(t)seca na reprezenatciju Jugoslavija u fudbalu... iz svake republike mora da igra bar po jedan da se slucajno ne naljuti neka od republika...

Uninstall

pre 9 godina

Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!

dule

pre 9 godina

Nek naprave crnci dobar film, ili nek se crnac pokaze u izvanrednom tumacenju uloge, pa ce da budu nominovani. Nemam nista protiv bilo koje rase, niti glumce, rezisere, umetnike generalno, gledam po boji koze, vec samo po sposobnosti da glume.

Jedna od najvecih ikona glume, i po meni, u top 5 glumaca svih vremena je Sidni Poatje, koji jeste glumio u pretezno socioloskim filmovima, ali je svakako fantasticno prenosio emociju i lika na ekran.

Milos

pre 9 godina

Mrzim kada ljudi izmisljaju i tvrde da postoji rasizam tamo gde ga nema! Je li treba sada Oskari da se daju tamnoputim glumcima samo kako ovi ne bi vikali rasizam, rasizam?!

milutin

pre 9 godina

Zašto nisu više "žuti"?
Dajte molim vas, filmovi se valjda gledaju zbog njihovog kvaliteta, a Oskar bi trebalo da pripadne najboljem, bez obzira na boju kože autora. Što se mene tiče, i Selma je u ovoj konkurenciji da bi bio i jedan "crni" film, bilo je bar 3-4 filma koja su bolja ali nisu nominovani.

Slava

pre 9 godina

Колико је само имбецилан текст! Значи у сваком такмичењу међу номинованима мора да буде, минимум, по један црнац, један кинез и један јевреј???

hours of love

pre 9 godina

Ne razumem ovo.
Znaci za oskara treba nominovati crnca/crnkinju samo zbog boje koze, a ne zbog umetnickog dela u kojem su ucestvovali i imali dobru ulogu da bi se toboz zadovoljili neki idioti sa tvitera?!

Crnci su postali nevidjeni rasisti!

NN

pre 9 godina

Pa svake godine se povedu ove polemike oko nominacija, i po meni ne treba forsirati na silu neku ravnopravnost, pa da sada da ne bi bilo kritika moramo za glumca svake godine imati jednog latinoamerikanca, jednog afroamerikanca, jednog azijoamerkinca, da svake godine moramo na silu imati i zenu koja je nominovana za reziju, da u nominaciji za najbolji strani film van engleskog govornog podrucja moramo imati po 1 sa svakog kontinenta a ne da se nekada desi da su npr 4 ili cak 5 od 5 filmova iz Evrope....isto tako bi se npr polemika mogla podici i zasto npr na izboru za Miss Universe poslednih godina imamo najvise pobednica iz Severne, Juzne i srednje Amerike a veoma malo sa drugih kontinenata . Na izboru za Miss World se trude da izgleda ravnpravnija podela titula i da pobednice ne budu stalno sa jednog kontinenta. Po meni za filmove treba da budu nominovani oni koji stvarno to zasluzuju bez obzira na boju koze, pol rezisera... a da na izborima za miss treba da pobedi najlepsa a ne da se gleda iz koje drzave je i sa kog kontinenta je.

EU Citizen

pre 9 godina

Hoćemo li i tu po ključu, u dobrom, starom neokomunističkom maniru? :)) Samo, kako sam živeo u komunističkoj državi, i znam kako takve bolesne i protivprirodne ideologije koje potiru kvalitet i objektivne kriterijume u ime neke fiktivne i nemoralne, ako treba i poptuno veštačke, "ravnopravnosti" brzo unište sve čega se dotaknu, preporučio bih vam da što pre menjate predsednicu, jer sa ovakvima nećete ni dugo ni daleko :))

boban elton

pre 9 godina

Nisam znao da i u dodeli Oskara mora da postoji pozitivna disklriminacija. Odredite onda kvotu koliko Oskara "mora" otići crncima, latinosima, ženama, lgbt glumcima i tako sve redom. Ne zaboravite i indijance.

Mare

pre 9 godina

Веома расистичка изјава. Награде треба да добију најбољи глумци без обзира на боју коже, а не да неко има привилегије само зато што је наводно изостављен са номинација.

Hawkeye

pre 9 godina

Smarate vise s ovim, belac/crnac/muskarci/zene... Ko je odglumeo odlicno on treba da bude nominovan pa makar bili sve belci ili sve crnci. Dosta vise s laznom ovom spikom. Dobro ga rece Geri Oldman skoro...

Hawkeye

pre 9 godina

Smarate vise s ovim, belac/crnac/muskarci/zene... Ko je odglumeo odlicno on treba da bude nominovan pa makar bili sve belci ili sve crnci. Dosta vise s laznom ovom spikom. Dobro ga rece Geri Oldman skoro...

Civokvi

pre 9 godina

Pa ne služe oskari za propagiranje rasne tolerancije, već za ocenjivanje i nagrađivanje umetničke vrednosti filmova. Možda su jednostavno nominovani beli glumci bolje odigrali svoje uloge od crnih glumaca, a to je svakoako jedini kriterijum za to da li će dobiti nominaciju ili ne. Nisam još odgledao sve nominovane filmove pa da mogu da sudim, i u potpunosti sam tolerantna osoba, ali oskari nisu mesto za borbu za prava rasa. To dolazi kao jedna od njihovih pozitivnih posledica. Pa i film Untergang (kod nas Hitler: Poslednji dani) je bio nominovan iako govori o nacizmu, ne na propagandni način, naravno, ali ipak pokušava da predstavi naciste kao psihološki složene ljude od krvi i mesa, a ne kao crno-bele zlikovce i manijake, uz podvlačenje svih loših stvari koje su uradili, ali i posmatranje priče iz njihovog ugla. A film je odlično urađen, uz fantastičnu glumu Bruna Ganca kao Hitlera, tako da je zasluženo dobio nominaciju, po filmsko-umetničkim kriterijumima, koji su jedino bitni u ovakvim slučajevima.

kele

pre 9 godina

Vala, kad je Halle Berry dobila Oskara onomad, svako ga može dobiti. Pa ta žena osim izgleda nema veze sa glumom. Staviti jednu Meril Strip u isti koš sa Berry je bogohuljenje.

Mare

pre 9 godina

Веома расистичка изјава. Награде треба да добију најбољи глумци без обзира на боју коже, а не да неко има привилегије само зато што је наводно изостављен са номинација.

boban elton

pre 9 godina

Nisam znao da i u dodeli Oskara mora da postoji pozitivna disklriminacija. Odredite onda kvotu koliko Oskara "mora" otići crncima, latinosima, ženama, lgbt glumcima i tako sve redom. Ne zaboravite i indijance.

Slava

pre 9 godina

Колико је само имбецилан текст! Значи у сваком такмичењу међу номинованима мора да буде, минимум, по један црнац, један кинез и један јевреј???

hours of love

pre 9 godina

Ne razumem ovo.
Znaci za oskara treba nominovati crnca/crnkinju samo zbog boje koze, a ne zbog umetnickog dela u kojem su ucestvovali i imali dobru ulogu da bi se toboz zadovoljili neki idioti sa tvitera?!

Crnci su postali nevidjeni rasisti!

istorija

pre 9 godina

Znaci mora da bude nominovan neko ko nije beo, da tako formulisem, da bi sve bilo ok?

A ne da budu nominovani najbolji?

A proslogodisnje nominacije i Oskare smo zaboravili?

Da odmah naglasim, ne mislim da su nominovani za Oskare najbolji, to je nagrada, kao i svaka druga, sa svojom pozadinom i svojom pricom.

Samo se zgrzavam toga da je sve rasizam. I zgrazavam se politicke korektnosti da covek ne moze da kaze ovakve stvari, a da mu objave komentar ili da ne bude zalepljen etiketom rasiste, fasiste ili soviniste.

Konjoglavi

pre 9 godina

Ok, nađite lika koji radi u baru u toj zgradi gde delite nagrade, neka bude crn, musliman, gej i transrodan i dajte mu nagradu. Koga briga za umetničke domete?

Milos

pre 9 godina

Mrzim kada ljudi izmisljaju i tvrde da postoji rasizam tamo gde ga nema! Je li treba sada Oskari da se daju tamnoputim glumcima samo kako ovi ne bi vikali rasizam, rasizam?!

Mojito

pre 9 godina

Glupost... i crnom umetniku bi bilo glupo da je ubacen u nominaciju samo zato sto je crn i smao zato da bi pravio ravnotezu...a da je neki od njih bio izuzetan sigurno bi ga uvrstili u nominacije... to me pod(t)seca na reprezenatciju Jugoslavija u fudbalu... iz svake republike mora da igra bar po jedan da se slucajno ne naljuti neka od republika...

Miki

pre 9 godina

pa zar se pre neku godinu nije citav svet zacudio kada je Denzel Washington dobio oskara samo zato sto je crnac, kao i Hali Beri. zar treba nesto tako da se ponovi. nezavoravimo te godine je rusel crow glumio u beautiful mind, i genijalno odrasio posao, ali je dobio denzo za akcioni film.

aneta

pre 9 godina

Ovaj svet samo traži povoda za kavgu. Pa šta ako nema dovoljno žena i pa šta ako nema dovoljno afroamerikanaca? Ni ja se lično ne slažem sa izborom nominacija u većini kategorija, ali zar nije moguće da jednostavno žene ove godine nisu pravile filmove koji odgovaraju Akademiji? Namerno ne kažem "dobre" filmove. Pre bih se zapitala zašto neki filmovi nisu nominovani, nego zašto žene režiseri nisu nominovane. Potpuno jesam za potpunu inkluziju i crnih i žena u sve sfere umetnosti, ali ako ćemo da budemo ravnopravni, onda nema potrebe za ovakvim veštačim nametanjem kvazi kategorija "najbolji crni glumac" ili "najbolja žena režiser".

Uninstall

pre 9 godina

Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!

brasa

pre 9 godina

kud oni odlutase pa ovo je bolesno, sto nisu rekli koji je to crni glumac ispusten iz nominacije pa da se diskutuje, ovo je rasisticki ali sa druge strane, daj pa crnci su glumili snezane,pepeljuge,deda mrazeve, isusa i kog sve ne sto je van pameti i svi su to progutali da neospadnu rasisti, sticem utisak da beli trpe crne ali crni mrze bele tako nekako

pomorac

pre 9 godina

Eto sad nek se daju svim bojama nominacije samo zato sto su boje. Ako je predrasuda samo na osnovu boje losa onda je lose i davati nesto samo na osnovu boje

mlekadzija

pre 9 godina

Svasta... radi "kojekakvih korektnosti" obavezno da po jedan oskar pripadne i pripadniku gej populacije a ne bi smeli da zaborave i hendikepirane...

Nenad

pre 9 godina

Holivudski filmovi su komercijalni proizvodi pre svega. Producenti biraju teme, scenarije i glumce koji mogu da pokriju što širu ciljnu grupu gledalaca. Dokle god je boljestojeća ''bela'' Amerika dominantna u ondašnjem kapitalističkom sistemu, iluzorno je očekivati taj neki ''diverzitet'' o kojem je ovde reč. Osim toga, za ogromnu većinu konzumenata filmovi su beg iz stvarnosti, pa će se u tom smislu crni ili latino gledalac, uprkos etničkoj razlici, mnogo radije identifikovati sa belim filmskim junakom iz srednje ili više klase, nego obrnuto.
Forsirati crne autore i glumce u konkurencijama za nagrade poput Oskara samo radi političke korektnosti bi ove, komercijalizacijom ionako prilično obesmišljene nagrade, odvele još korak dalje u besmisao.

milutin

pre 9 godina

Zašto nisu više "žuti"?
Dajte molim vas, filmovi se valjda gledaju zbog njihovog kvaliteta, a Oskar bi trebalo da pripadne najboljem, bez obzira na boju kože autora. Što se mene tiče, i Selma je u ovoj konkurenciji da bi bio i jedan "crni" film, bilo je bar 3-4 filma koja su bolja ali nisu nominovani.

Alehandro

pre 9 godina

Cini mi se da je forsiranjem tih neevropskih glumaca zadnjih 15tak godina dovelo do pada gledanosti Holivudskih filmova. Ja ih prvi od tad ne gledam. Tipa sad je rasno korektno da Konana glumi neki polu crnac havajac... super mozda jeste al ja to ne gledam. Isto kao i ako sledeci Bond bude crnac.

dule

pre 9 godina

Nek naprave crnci dobar film, ili nek se crnac pokaze u izvanrednom tumacenju uloge, pa ce da budu nominovani. Nemam nista protiv bilo koje rase, niti glumce, rezisere, umetnike generalno, gledam po boji koze, vec samo po sposobnosti da glume.

Jedna od najvecih ikona glume, i po meni, u top 5 glumaca svih vremena je Sidni Poatje, koji jeste glumio u pretezno socioloskim filmovima, ali je svakako fantasticno prenosio emociju i lika na ekran.

EU Citizen

pre 9 godina

Hoćemo li i tu po ključu, u dobrom, starom neokomunističkom maniru? :)) Samo, kako sam živeo u komunističkoj državi, i znam kako takve bolesne i protivprirodne ideologije koje potiru kvalitet i objektivne kriterijume u ime neke fiktivne i nemoralne, ako treba i poptuno veštačke, "ravnopravnosti" brzo unište sve čega se dotaknu, preporučio bih vam da što pre menjate predsednicu, jer sa ovakvima nećete ni dugo ni daleko :))

Nije prvi put

pre 9 godina

@ "Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!"
(Uninstall, 17. januar 2015 14:12)

Nisam gledao filmove, pa mi ostaje da ti jedino verujem na rec. Ipak, dobio si od mene nepreporuku zbog izraza "smaranje".

Mozemo li, da kad raspravljamo tzv. kulturne teme, da se i izrazavamo adekvatno, a ne jednolicno, bezbojno i toliko rabljeno: smor, samaranje, definitivno, vrh, dno dna... Toliko smo postali inertni i bezvoljni, da nam je i izrazavanje takvo.

A o nemilosrdnoj upotrebi anglicizama?... O tome ne vredi govoriti. To se brani kao da nam je engl. maternji jezik. Cak ni komentari koji to kritikuju ne prolaze.

NN

pre 9 godina

Pa svake godine se povedu ove polemike oko nominacija, i po meni ne treba forsirati na silu neku ravnopravnost, pa da sada da ne bi bilo kritika moramo za glumca svake godine imati jednog latinoamerikanca, jednog afroamerikanca, jednog azijoamerkinca, da svake godine moramo na silu imati i zenu koja je nominovana za reziju, da u nominaciji za najbolji strani film van engleskog govornog podrucja moramo imati po 1 sa svakog kontinenta a ne da se nekada desi da su npr 4 ili cak 5 od 5 filmova iz Evrope....isto tako bi se npr polemika mogla podici i zasto npr na izboru za Miss Universe poslednih godina imamo najvise pobednica iz Severne, Juzne i srednje Amerike a veoma malo sa drugih kontinenata . Na izboru za Miss World se trude da izgleda ravnpravnija podela titula i da pobednice ne budu stalno sa jednog kontinenta. Po meni za filmove treba da budu nominovani oni koji stvarno to zasluzuju bez obzira na boju koze, pol rezisera... a da na izborima za miss treba da pobedi najlepsa a ne da se gleda iz koje drzave je i sa kog kontinenta je.

Iva

pre 9 godina

Iskreno, gledam dodelu radi zabave, kostima, glumica. Ovo ostalo mi je manje bitno, ionako ce postojati tabori I debate. Moj favorit nije medju nominovanima, bicu objektivna I uzivacu. Inace, pozelecu srecu miss Rozamund.

lenjost i ignorancija

pre 9 godina

Razumem da su nasi preci pre 100 godina gledali americke filmove, ne razumem sto ih vi gledate sad kad imate internet i mozete da gledate filmove iz bilo koje zemlje, a i masu drugih stvari zbog kojih bi (americki) filmovi lako mogli da tesko dodju na red?

zaki

pre 9 godina

@rados kako si to izračunao da postoji više belih glumaca? verovatno i postoji ali i da je tako zašto nema ni jedne jedine nominacije za druge?

EU Citizen

pre 9 godina

Hoćemo li i tu po ključu, u dobrom, starom neokomunističkom maniru? :)) Samo, kako sam živeo u komunističkoj državi, i znam kako takve bolesne i protivprirodne ideologije koje potiru kvalitet i objektivne kriterijume u ime neke fiktivne i nemoralne, ako treba i poptuno veštačke, "ravnopravnosti" brzo unište sve čega se dotaknu, preporučio bih vam da što pre menjate predsednicu, jer sa ovakvima nećete ni dugo ni daleko :))

Nije prvi put

pre 9 godina

@ "Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!"
(Uninstall, 17. januar 2015 14:12)

Nisam gledao filmove, pa mi ostaje da ti jedino verujem na rec. Ipak, dobio si od mene nepreporuku zbog izraza "smaranje".

Mozemo li, da kad raspravljamo tzv. kulturne teme, da se i izrazavamo adekvatno, a ne jednolicno, bezbojno i toliko rabljeno: smor, samaranje, definitivno, vrh, dno dna... Toliko smo postali inertni i bezvoljni, da nam je i izrazavanje takvo.

A o nemilosrdnoj upotrebi anglicizama?... O tome ne vredi govoriti. To se brani kao da nam je engl. maternji jezik. Cak ni komentari koji to kritikuju ne prolaze.

Alehandro

pre 9 godina

Cini mi se da je forsiranjem tih neevropskih glumaca zadnjih 15tak godina dovelo do pada gledanosti Holivudskih filmova. Ja ih prvi od tad ne gledam. Tipa sad je rasno korektno da Konana glumi neki polu crnac havajac... super mozda jeste al ja to ne gledam. Isto kao i ako sledeci Bond bude crnac.

zaki

pre 9 godina

@rados kako si to izračunao da postoji više belih glumaca? verovatno i postoji ali i da je tako zašto nema ni jedne jedine nominacije za druge?

Hawkeye

pre 9 godina

Smarate vise s ovim, belac/crnac/muskarci/zene... Ko je odglumeo odlicno on treba da bude nominovan pa makar bili sve belci ili sve crnci. Dosta vise s laznom ovom spikom. Dobro ga rece Geri Oldman skoro...

aneta

pre 9 godina

Ovaj svet samo traži povoda za kavgu. Pa šta ako nema dovoljno žena i pa šta ako nema dovoljno afroamerikanaca? Ni ja se lično ne slažem sa izborom nominacija u većini kategorija, ali zar nije moguće da jednostavno žene ove godine nisu pravile filmove koji odgovaraju Akademiji? Namerno ne kažem "dobre" filmove. Pre bih se zapitala zašto neki filmovi nisu nominovani, nego zašto žene režiseri nisu nominovane. Potpuno jesam za potpunu inkluziju i crnih i žena u sve sfere umetnosti, ali ako ćemo da budemo ravnopravni, onda nema potrebe za ovakvim veštačim nametanjem kvazi kategorija "najbolji crni glumac" ili "najbolja žena režiser".

brasa

pre 9 godina

kud oni odlutase pa ovo je bolesno, sto nisu rekli koji je to crni glumac ispusten iz nominacije pa da se diskutuje, ovo je rasisticki ali sa druge strane, daj pa crnci su glumili snezane,pepeljuge,deda mrazeve, isusa i kog sve ne sto je van pameti i svi su to progutali da neospadnu rasisti, sticem utisak da beli trpe crne ali crni mrze bele tako nekako

Konjoglavi

pre 9 godina

Ok, nađite lika koji radi u baru u toj zgradi gde delite nagrade, neka bude crn, musliman, gej i transrodan i dajte mu nagradu. Koga briga za umetničke domete?

Mare

pre 9 godina

Веома расистичка изјава. Награде треба да добију најбољи глумци без обзира на боју коже, а не да неко има привилегије само зато што је наводно изостављен са номинација.

NN

pre 9 godina

Pa svake godine se povedu ove polemike oko nominacija, i po meni ne treba forsirati na silu neku ravnopravnost, pa da sada da ne bi bilo kritika moramo za glumca svake godine imati jednog latinoamerikanca, jednog afroamerikanca, jednog azijoamerkinca, da svake godine moramo na silu imati i zenu koja je nominovana za reziju, da u nominaciji za najbolji strani film van engleskog govornog podrucja moramo imati po 1 sa svakog kontinenta a ne da se nekada desi da su npr 4 ili cak 5 od 5 filmova iz Evrope....isto tako bi se npr polemika mogla podici i zasto npr na izboru za Miss Universe poslednih godina imamo najvise pobednica iz Severne, Juzne i srednje Amerike a veoma malo sa drugih kontinenata . Na izboru za Miss World se trude da izgleda ravnpravnija podela titula i da pobednice ne budu stalno sa jednog kontinenta. Po meni za filmove treba da budu nominovani oni koji stvarno to zasluzuju bez obzira na boju koze, pol rezisera... a da na izborima za miss treba da pobedi najlepsa a ne da se gleda iz koje drzave je i sa kog kontinenta je.

Uninstall

pre 9 godina

Smaranje, nije bilo dobrih crnackih uloga ove godine i nista vise od toga, pogledajte filmove i videcete, nema diskriminacije na silu!

Slava

pre 9 godina

Колико је само имбецилан текст! Значи у сваком такмичењу међу номинованима мора да буде, минимум, по један црнац, један кинез и један јевреј???

dule

pre 9 godina

Nek naprave crnci dobar film, ili nek se crnac pokaze u izvanrednom tumacenju uloge, pa ce da budu nominovani. Nemam nista protiv bilo koje rase, niti glumce, rezisere, umetnike generalno, gledam po boji koze, vec samo po sposobnosti da glume.

Jedna od najvecih ikona glume, i po meni, u top 5 glumaca svih vremena je Sidni Poatje, koji jeste glumio u pretezno socioloskim filmovima, ali je svakako fantasticno prenosio emociju i lika na ekran.

hours of love

pre 9 godina

Ne razumem ovo.
Znaci za oskara treba nominovati crnca/crnkinju samo zbog boje koze, a ne zbog umetnickog dela u kojem su ucestvovali i imali dobru ulogu da bi se toboz zadovoljili neki idioti sa tvitera?!

Crnci su postali nevidjeni rasisti!

milutin

pre 9 godina

Zašto nisu više "žuti"?
Dajte molim vas, filmovi se valjda gledaju zbog njihovog kvaliteta, a Oskar bi trebalo da pripadne najboljem, bez obzira na boju kože autora. Što se mene tiče, i Selma je u ovoj konkurenciji da bi bio i jedan "crni" film, bilo je bar 3-4 filma koja su bolja ali nisu nominovani.

Milos

pre 9 godina

Mrzim kada ljudi izmisljaju i tvrde da postoji rasizam tamo gde ga nema! Je li treba sada Oskari da se daju tamnoputim glumcima samo kako ovi ne bi vikali rasizam, rasizam?!

boban elton

pre 9 godina

Nisam znao da i u dodeli Oskara mora da postoji pozitivna disklriminacija. Odredite onda kvotu koliko Oskara "mora" otići crncima, latinosima, ženama, lgbt glumcima i tako sve redom. Ne zaboravite i indijance.

Mojito

pre 9 godina

Glupost... i crnom umetniku bi bilo glupo da je ubacen u nominaciju samo zato sto je crn i smao zato da bi pravio ravnotezu...a da je neki od njih bio izuzetan sigurno bi ga uvrstili u nominacije... to me pod(t)seca na reprezenatciju Jugoslavija u fudbalu... iz svake republike mora da igra bar po jedan da se slucajno ne naljuti neka od republika...

Civokvi

pre 9 godina

Pa ne služe oskari za propagiranje rasne tolerancije, već za ocenjivanje i nagrađivanje umetničke vrednosti filmova. Možda su jednostavno nominovani beli glumci bolje odigrali svoje uloge od crnih glumaca, a to je svakoako jedini kriterijum za to da li će dobiti nominaciju ili ne. Nisam još odgledao sve nominovane filmove pa da mogu da sudim, i u potpunosti sam tolerantna osoba, ali oskari nisu mesto za borbu za prava rasa. To dolazi kao jedna od njihovih pozitivnih posledica. Pa i film Untergang (kod nas Hitler: Poslednji dani) je bio nominovan iako govori o nacizmu, ne na propagandni način, naravno, ali ipak pokušava da predstavi naciste kao psihološki složene ljude od krvi i mesa, a ne kao crno-bele zlikovce i manijake, uz podvlačenje svih loših stvari koje su uradili, ali i posmatranje priče iz njihovog ugla. A film je odlično urađen, uz fantastičnu glumu Bruna Ganca kao Hitlera, tako da je zasluženo dobio nominaciju, po filmsko-umetničkim kriterijumima, koji su jedino bitni u ovakvim slučajevima.

mlekadzija

pre 9 godina

Svasta... radi "kojekakvih korektnosti" obavezno da po jedan oskar pripadne i pripadniku gej populacije a ne bi smeli da zaborave i hendikepirane...

kele

pre 9 godina

Vala, kad je Halle Berry dobila Oskara onomad, svako ga može dobiti. Pa ta žena osim izgleda nema veze sa glumom. Staviti jednu Meril Strip u isti koš sa Berry je bogohuljenje.

pomorac

pre 9 godina

Eto sad nek se daju svim bojama nominacije samo zato sto su boje. Ako je predrasuda samo na osnovu boje losa onda je lose i davati nesto samo na osnovu boje

istorija

pre 9 godina

Znaci mora da bude nominovan neko ko nije beo, da tako formulisem, da bi sve bilo ok?

A ne da budu nominovani najbolji?

A proslogodisnje nominacije i Oskare smo zaboravili?

Da odmah naglasim, ne mislim da su nominovani za Oskare najbolji, to je nagrada, kao i svaka druga, sa svojom pozadinom i svojom pricom.

Samo se zgrzavam toga da je sve rasizam. I zgrazavam se politicke korektnosti da covek ne moze da kaze ovakve stvari, a da mu objave komentar ili da ne bude zalepljen etiketom rasiste, fasiste ili soviniste.

Miki

pre 9 godina

pa zar se pre neku godinu nije citav svet zacudio kada je Denzel Washington dobio oskara samo zato sto je crnac, kao i Hali Beri. zar treba nesto tako da se ponovi. nezavoravimo te godine je rusel crow glumio u beautiful mind, i genijalno odrasio posao, ali je dobio denzo za akcioni film.

lenjost i ignorancija

pre 9 godina

Razumem da su nasi preci pre 100 godina gledali americke filmove, ne razumem sto ih vi gledate sad kad imate internet i mozete da gledate filmove iz bilo koje zemlje, a i masu drugih stvari zbog kojih bi (americki) filmovi lako mogli da tesko dodju na red?

Nenad

pre 9 godina

Holivudski filmovi su komercijalni proizvodi pre svega. Producenti biraju teme, scenarije i glumce koji mogu da pokriju što širu ciljnu grupu gledalaca. Dokle god je boljestojeća ''bela'' Amerika dominantna u ondašnjem kapitalističkom sistemu, iluzorno je očekivati taj neki ''diverzitet'' o kojem je ovde reč. Osim toga, za ogromnu većinu konzumenata filmovi su beg iz stvarnosti, pa će se u tom smislu crni ili latino gledalac, uprkos etničkoj razlici, mnogo radije identifikovati sa belim filmskim junakom iz srednje ili više klase, nego obrnuto.
Forsirati crne autore i glumce u konkurencijama za nagrade poput Oskara samo radi političke korektnosti bi ove, komercijalizacijom ionako prilično obesmišljene nagrade, odvele još korak dalje u besmisao.

Iva

pre 9 godina

Iskreno, gledam dodelu radi zabave, kostima, glumica. Ovo ostalo mi je manje bitno, ionako ce postojati tabori I debate. Moj favorit nije medju nominovanima, bicu objektivna I uzivacu. Inace, pozelecu srecu miss Rozamund.