Utorak, 25.02.2014.

18:30

Šta krije izgubljena teorija Alberta Ajnštajna?

Izvor: Huffington Post

Šta krije izgubljena teorija Alberta Ajnštajna? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

oo

pre 10 godina

@lale
Druga kardinalna greska.
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Vasiona se ne siri, nego raste. Svi imaju utisak da je Vasiona kao balon koji se naduvava i tako se siri. Da je to slucaj, ne bi postojale galaksije, jer bi se sve zvezde do sada toliko udaljile da gravitaciona sila ne bi imala nikakvog ucinka. Umesto toga Vasiona raste, tj. stalno se stvara novi prostor. Posto sam prostor ima svoju energiju, sto je vise prostora, to se brze novi stvara.
Analogija: Spil karata gde su samo crvene karte i nekoliko spilova gde su samo crne karte. Crvene karte su galaksije, a crne praza prostor. Ubacujte crne karte izmedju crvenih, i crvenim kartama ce se ciniti da se druge crvene karte udaljuju od njih, tj da se prostor siri, medjutim same crvene karte ostaju nepromenjenih dimenzija...

oo

pre 10 godina

@lale
U svom razmatranju problema horizonta iliti zasto je Vasiona pljosnata, pravis dve kardinalne greske.
1. Nista ne putuje brze od svetlosti. (netacno)
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Pre nego sto me razapnete na krst, da objasnim.
1. Po teoriji relativiteta u PROSTORU nista ne moze da putuje brze od svetlosti. Medjutim ta ista teorija nista ne govori o tome koliko brzo sam prostor moze da se siri odnosno raste.
Analogija: Covek ne moze da trci brze od 40km/h. Covek u avionu na beskonacnoj traci takodje ne moze da trci brze od 40 km/h, ali to ne znaci da avion ne moze da se krece 100x brze od coveka.
Nastavak u novih 500 karaktera.

MonteDushano

pre 10 godina

To sam mogao pretpostaviti i sam! Ajnštajn ne bi, po mom mišljenju, tek tako isticao o nazovi Velikom praksu gde i kada je nastao relativni svemir. Da jeste, pogrešio bi, baš kao što su neki to i govorili. Svemir nema početka i kraja (Alfa i Omega), sve ostalo ima svoj vek!

lale

pre 10 godina

Jedan od razloga zasto se danas sve vise istrazuju nove teorije o nastanku svemira jeste problem horizonta sa pozadinskim zracenjem koje je dalo oslonac t.v. praska!

Pogled sa ivice vidljivog univerzuma ka njegovom drugom kraju otkriva da je pozadinsko radijacijsko zračenje svuda iste temperature. To možda ne čudi dok ne razmislite da su dve ivice udaljene jedna od druge 28 milijardi svetlosnih godina dok je univerzum star samo 14 milijardi godina.Ništa ne putuje brže od svetlosti, tako da ne postoje šanse da je toplota zračenja putovala između dva horizonta i tako izravnala temperature vrućih i hladnih tačaka nastalih u Velikom Prasku. Ovaj problem je velika glavobolja za kosmologe – čak tolika da su pribegli nekim prilično smelim rešenjima. “Naduvavanju”, na primer.Evo u čemu je stvar: problem horizonta se može rešiti pretpostavkom da se univerzum širio ogromnom brzinom tik nakon Velikog Praska i zatim usporavao. Međutim, niko ne zna šta bi moglo da izazove takav scenario, tim pre što je prilično sigurno ustanovljeno da se svemir širi sve većom brzinom. Ravnomerna temperatura pozadinskog zračenja ostaje anomalija.

MAXIM

pre 10 godina

-Ja imam laboratoriju (radionicu), gomilu pomocnika,opremu, uradim 1000 eksperimenata, pokvarim ili potrosim gomilu uredjaja i iz n-tog puta dobijem nesto. Nesto zaista veliko i bitno. Koje svi vide.I odmah shvate.
-Vi imate parce papira i olovku (uglavnom zadenutu za rever dzempera). Pisete nesto, i niko vas ne razume. I dalje vas niko ne razume. I nakon 30 godina, u Los Alamosu, neki momci to shvate.
Toliko o genijalnosti, Tesli i Anstajnu. Dvojici genija. Malo manjem i malo vecem.
- Inace Bog postoji! Zove se GRAVITACIJA. Nista o njoj (njemu) ne znamo,ali uvek je tu, deluje na sve i svakoga, uvek i svuda.

Dr Petrovic

pre 10 godina

Veliki prasak postoji ali potpuno naopacke, pa ostaje zbunjujuci privid.
Cela teorija mora da se posmatra kroz fraktalne ravnoteze koje tvore pritisak ka spolja, centrifugalno, sto ima za posledicu pritisak ka unutra, centripetalno. Gravitacija, kao i prostor i vreme su posledica , ne uzrok . Fraktalne deobe se desavaju neprestalno i izvor su i posledica inteligencije svemira koji tako prividno raste, da to izgleda kao da se siri iz centra. To i jeste tako, ali centat je istovremeno svuda, u svakoj cestici. To je ono sto se u Vedama zove "Sivin ples".

Ger-mann

pre 10 godina

(Bosnjak, 25. februar 2014 22:27) - Kuran zivog Boga, Isusa Hrista, smatra obicnim covekom. Sta reci vise o gluposti doticne knjige

razum

pre 10 godina

Ajnštajn nije bio u pravu u vezi sa svime, čak nije hteo da prihvati kvantnu teoriju koja je najbolje dokazana od svih teorija ikada.

Swedenonline

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!
(Petar, 25. februar 2014 21:22)

Što bi rekli, "možno" si u pravu, na nesreću našu, niko nije nastavio njegov rad. A davno to beše!

Kale

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Da vidis samo kako moj komsija harmonikas zna hiljadu prakticnih pesama napamet. Kada on svira, svi se zadovolje.
A ne tamo neki Mozart, ogranicen covek, morao je svaku pesmu da zapisuje notama.

djuro

pre 10 godina

Kakav prasak i bakraci?! Sve ti je to popisaj pa prospi! Nauka ne zna ni sta je Prostor ni sta je Vreme nego Covek to definise! 96% posto Kosmosa se smatra da je Tamna Energija i Tamna Materija sto se samo nagalda sta je a mozda i ne postoji. 4% posto je vidljiva materija (vidljiva Coveku naravno), zvezde, rupe, planete i ostalo... sto kao znamo sta je? Ko je ovde blesav a ko bunca? svaki eksperiment u Kvantnoj Fizici nam stavlja do znanja da Covek utice na rezultat eksperimenta! Svaki eksperiment koji Covek uradi je Cesticom da razbije tj uznemiri drugu Cesticu tako da dobijeni rezultat/proizvod je posledica uznemirene Cestice i to je rezutat koji imamo. Niko ne zna kako ta Cestica "izgleda" u svom prirodnom neuznemirenom stanju?

djuro

pre 10 godina

GPS i Teorija Relativiteta?! Aj te ljudi ne budalite! Isto tako Modifikovana Njutnova Teorija Gravitacije (MOND) objasnjava ovu vremensku razliku! Srbe STVARNO treba obrazovati! Obe imaju dokaze ovde okolo Zemlje. Ali nijedna ni druga nemaju dokaze TAMO DALEKO!

Ljuba

pre 10 godina

Zamislite da zivite u 9 veku negde na jugu Francuske i kazete svima"Ova zemlja je okrugla".Kako cete to dokazati?Matematickom jednacinom?Teorijom?

Zamislite da imate teleskop koji je izmisljen 5-6 vekova nakon 9-og veka.I sa tim teleskopom se pojavite u 9-om veku i kazete"Ej pored teorije imam i ovaj teleskop pokazucu Vam da se Zemlja okrece oko Sunca i da je ravna".

Pronalasci.Ne teorija.Teorija je kreda,tabla,papir i foneticki glas osobe koja drzi kredu,tablu i papir.

Svi pronalasci kroz istoriju su opovrgli teorije.Gotovo svaku teoriju.

Zato Tesla je retko kada pisao na papiru.Ajnstan da.Ljudskom rodu trebaju pronalasci ne kreda,tabla,papir i govornici.Pronalasci koji ce biti besplatni i koji se pokrecu besplatnom energijom od kojih opet nastaju novi pronalasci.Pronalasci koji menjaju nas zivot.

Kreda,papir,tabla i govornik ne menjanju nase zivote ni nase dece,unuka i praunuka.To menjaju pronalasci.

Teorija je za slavljenike.Pronalasci su za ljudski rod.

Zato Tesla nije voleo mnogo da pise.

zur'an

pre 10 godina

@vasilije knezevic
ponovo ponavljam: nama (za sada) poznati svemir nije beskonacan.Zna se kolike su mu dimenzije i starost (par milijardi godina gore dole) nije strasno.
Nauka se stalno bavi novim teorijama,obnavlja stare i to je car otkrivanja novog.Da nije znatizelje jos bi sedeli po pecina ma i slikali po zidovima.Eto i to slikanje je zelja da se nesto prikaze .Kako dobiti boje ,nauka.

ja

pre 10 godina

@Jabilondo
Ne vidim zasto ih ne bi mogli uporedjivati? Obojica su dali veliki doprinos nauci i svetu kakav znamo danas, tako da ih itekako mozemo porediti.

ja

pre 10 godina

Oni komentatori koji se usudjuju da komentarisu Ajnstajna, Teslu i slicne naucne velicine, a narocito oni medju nama koji su umislili da su naucnici jer su ili zavrsili srednju elektrotehnicku skolu ili se obrazuju preko interneta pa se usudjuju da lupaju minuse svakome ko spomene da je Tesla veliki naucnik, jedan od najvecih su sramota. Kada budete imali patenata koliko on, kada "izmislite" ili unapredite bilo sta, kada budete 100 godina ispred svog vremena, onda komentarisite Teslu, do tada bolje cutite.

savremeni fizicari su sarlatani

pre 10 godina

Pogotovo nasi fizicari, ima ih "ko kusih pasa" a vise nemaju ni reaktor,
samo otpad im je ostao. Hemicari su otkrili nuklearnu fisiju. Tesla je tvrdio da Ajnstajn gresi. Iz USA izvora o Teslinoj strucnosti:
The fact is, Tesla was also a physicist who studied in college such courses as analytic geometry, experimental physics and higher mathematics.1 In his early 1890s lectures at Columbia University, the Chicago World’s Fair and at Royal Societies in Paris and London, building on the ideas of Isaac Newton and Lord Kelvin, Tesla demonstrated and discussed the structure of atoms as being similar to solar systems and wave-like and particle-like aspects to what later became known as the photon. Colleagues he lectured before and corresponded with included many Nobel Prize winners like Wilhelm Roentgen, J.J. Thompson, Lord Raleigh, Ernst Rutherford and Robert Millikan and other scientists such as Elmer Sperry, Sir William Crookes, Sir Oliver Lodge, Lord Kelvin, Heinreich Hertz and Hermann von Helmholtz.
As far as I know, no standard text on the history of physics mentions Tesla even though these ideas would lead to Nobel Prizes when they were further developed by Rutherford and Bohr (with their solar-system description of the atom with electrons orbiting the nucleus) and Einstein’s discovery of the photoelectric effect, which was equivalent to Tesla’s wave and particle-like description of light.

Smešni mali ljudi

pre 10 godina

Jabilondo

Svaka čast na komentaru, Tesla i Ajnštajn su potpuno dve različite filosofije... Tesla je Bog novog doba i moderne nauke (buduće fizike) a Ajnštajn je istrošen za prezentovanje fizike i nauke za široke narodne mase (niske inteligencije) a koliko vidim tih širokih masa kod nas ima za izvoz, to su ovi što lupaju minuse na samu reč "Tesla"... I samo ne znam da li je "LLAP" teško ironičan ili ozbiljan kad navodi da su GPS uredjaji nastali zahvaljujući Ajnštajnovoj teoriji, hahahahah... Ajnštajn jeste jedan od najzaslužnijih tvoraca prljave nuklearne energije, dok Teslina nauka i teorija tek treba da oživi... Tesla je doneo novu svetsku revoluciju na celoj planeti Zemlji i Americi podario tehnološku nadmoć nad svim drugim državama na svetu... Šta mislite mali ljudi zašto su Ameri napravili najmoderniju fabriku automobila na svetu koja se zove "Tesla"? Nuklearni i naftni lobi mogu da forsiraju gospodina pajaca na violini još par stotina godina ali on se polako i sigurno troši. Dinamicka teorija gravitacije mora da se izvadi iz nekog Američkog sefa... Evo da nije teorije relativitita ni interneta ne bi bilo, hahahahha, pošto je Ajnštajn provalio mogućnosti bežičnog signala... ;) Smeške...

iskustvo uci

pre 10 godina

Samo da pojedine podsetim da ste se do pre malo vise od deset godina skrivali od pomracenja sunca. Izvan Srbije svet koraca dalje. Polako, ali se krece.

Jim Jefferies

pre 10 godina

@Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu; znaš kako, ne znam da li je neko bio na Mesecu, ali znam da one slike nisu snimljene tamo. Eto, samo toliko...

Marko

pre 10 godina

Da se kosmos širi upravo proizilazi iz njegove teorije relativiteta i na to su se pojavili prvi radovi još 20-ih godina, međutim, on je to uporno odbijao da prihvati.
A prva dva komentatora koji su se usudili da komentarišu pojave koje objašnjavaju kosmos, su ustvari ukazali na drugu poznatu Ajnštajnovu izjavu - onu o gluposti.

Petar

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!

ppv

pre 10 godina

Ajnstajn pokrao Teslu?
The 'real' life story of Albert Einstein is extremely fascinating and his rise to fame was due to Tesla.
Basically Thomas Edison had agents in all the patent offices in the world. If any patent application of any merit reached one of these agents, a copy was sent to Edison's scientists who would modify the design and issue a rival patent application. This was 'fast-tracked' while the original application was delayed. The original applicant for the patent was then informed by Edison's legal team that it breached Edison's copyright and that the original applicant would be sued if he took his development further.
Tesla's nearest patent office was Berne in Switzerland where Einstein worked as a clerk. The patent applications are listed but the files are now missing. Suddenly Einstein becomes a genius, gets granted Swiss citizenship, publishes papers on the photo-electric effect, wins the Nobel prize, mysteriously loses his daughter (records vanish), has an affair with his cousin, divorces his wife (a fellow student who helped him pass his exams) who vanishes, marries his cousin, flees to America ...

Natalija

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Inžinjeri (na primer: Tesla i &) se bave primenama naučnih teorija (na primer: Maksvela, Alberta i &). Mogli bi to “u gruboj aproksimaciji” da uporedimo sa kompozitorom (opera, sinfonija i tsl) i izvođačima (dirigentima, pevačima, violinistima i &). Razlika je ipak očigledna kompozitori su primarni izvođači su sekundarni – premda bez njihovog sekundarnog umeća konpozitorova dela ne bi bila upotrebljiva.
Ps. Posle ratne ideologije i naopako shvaćnog pojma patriotizam (1990-2014): obrazovanje, kultura pa i nauka su u Srbiji doživeli neviđeni regres. U državne škole je čak uvedena i verska nastava. Komentari u elektronskim medima na naučne (i bilo koje druge) teme dosta dobro te učinke regresa ilustruju.

Jabilondo

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da će prvi komentari negirati Ajnštajnov rad, uz veličanje Tesle. Kada bi se ljudi bar malo obrazovali, shvatili bi koliko je besmisleno lupetati o delu Alberta Ajnštajna, ili ga upoređivati sa Teslom, jer njih dvojica nemaju dodirnih tačaka. Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Pojavom rukopisa koji uplece Einstein-a u teoretisanja o "velkom prasku"ustanovice jedan,
definitivno,pozitivan prilaz tome predmetu."Veliki prasak"po svakoj logocnosti,pripada samo
djelovima kosmosa a nikako sveopstem formiranju kako to neki zamisljaju.Dimenzije kosmosa
njesu odredjene jer su beskonacne a lokalizovane promjene su prirodno regularne i mi ih
mozemo naucno odredjivati.Dimenzije, koje su u pitanju,ne uklapaju se u one koje su nama
familijarne i zato mora da prihvatamo samo teoretisanje i predpostavke.Einstein i mnogi drugi
naucnici nas navode na ideju da je nepostojanje prije "velikog praska " stvarnost i da je sve sto
postoji jednostavno pocelo sa tim.To nikada ne moze biti tacno.Lokalizovano "veliki prasak" se
dogadjao kao resultat krticnog stanja sagorijevanja neke lokalne zvijezde.To mora da je poznato
i svakom laiku da se bilo kakvim sagorijevanjem priroda okoline mijenja.Obzirom da su zvijezde,
svaka za sebe,ogromna nebeska tijela,njihovo sarorivanje nezavisno koliko dugo,ima svoj kraj.
Kruticno stanje,koje uslovljava eksploziju,moze se dogoditi i u znatno ranijem terminu,tako da
nesagorjeli dio zvijezde produzava svoj zivot.Kakvi su zvucni efekti tih eksplozija mi mozemo
samo da nagadjamo jer se ne dogadjaju u rasponu naseg zivota.Planete oko naseg sunca su,
najvjerovatnije, rezultat te eksplozije , to dalje vodi zakljucku da je nase sunce nekada bilo
mnogo vece
vasilije knezevic 25 feb. 2014

Bubble

pre 10 godina

Koga jos zanimaju teorije?
Verujem samo Tesli i njegovim prakticnim izumima. Sam Tesla se smejao onima koji brojevima preuredjuju mastu, a u realnosti nemaju prisustvo. Genije.

Petar

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!

Jabilondo

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da će prvi komentari negirati Ajnštajnov rad, uz veličanje Tesle. Kada bi se ljudi bar malo obrazovali, shvatili bi koliko je besmisleno lupetati o delu Alberta Ajnštajna, ili ga upoređivati sa Teslom, jer njih dvojica nemaju dodirnih tačaka. Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu.

Natalija

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Inžinjeri (na primer: Tesla i &) se bave primenama naučnih teorija (na primer: Maksvela, Alberta i &). Mogli bi to “u gruboj aproksimaciji” da uporedimo sa kompozitorom (opera, sinfonija i tsl) i izvođačima (dirigentima, pevačima, violinistima i &). Razlika je ipak očigledna kompozitori su primarni izvođači su sekundarni – premda bez njihovog sekundarnog umeća konpozitorova dela ne bi bila upotrebljiva.
Ps. Posle ratne ideologije i naopako shvaćnog pojma patriotizam (1990-2014): obrazovanje, kultura pa i nauka su u Srbiji doživeli neviđeni regres. U državne škole je čak uvedena i verska nastava. Komentari u elektronskim medima na naučne (i bilo koje druge) teme dosta dobro te učinke regresa ilustruju.

Marko

pre 10 godina

Da se kosmos širi upravo proizilazi iz njegove teorije relativiteta i na to su se pojavili prvi radovi još 20-ih godina, međutim, on je to uporno odbijao da prihvati.
A prva dva komentatora koji su se usudili da komentarišu pojave koje objašnjavaju kosmos, su ustvari ukazali na drugu poznatu Ajnštajnovu izjavu - onu o gluposti.

Bubble

pre 10 godina

Koga jos zanimaju teorije?
Verujem samo Tesli i njegovim prakticnim izumima. Sam Tesla se smejao onima koji brojevima preuredjuju mastu, a u realnosti nemaju prisustvo. Genije.

iskustvo uci

pre 10 godina

Samo da pojedine podsetim da ste se do pre malo vise od deset godina skrivali od pomracenja sunca. Izvan Srbije svet koraca dalje. Polako, ali se krece.

ppv

pre 10 godina

Ajnstajn pokrao Teslu?
The 'real' life story of Albert Einstein is extremely fascinating and his rise to fame was due to Tesla.
Basically Thomas Edison had agents in all the patent offices in the world. If any patent application of any merit reached one of these agents, a copy was sent to Edison's scientists who would modify the design and issue a rival patent application. This was 'fast-tracked' while the original application was delayed. The original applicant for the patent was then informed by Edison's legal team that it breached Edison's copyright and that the original applicant would be sued if he took his development further.
Tesla's nearest patent office was Berne in Switzerland where Einstein worked as a clerk. The patent applications are listed but the files are now missing. Suddenly Einstein becomes a genius, gets granted Swiss citizenship, publishes papers on the photo-electric effect, wins the Nobel prize, mysteriously loses his daughter (records vanish), has an affair with his cousin, divorces his wife (a fellow student who helped him pass his exams) who vanishes, marries his cousin, flees to America ...

Smešni mali ljudi

pre 10 godina

Jabilondo

Svaka čast na komentaru, Tesla i Ajnštajn su potpuno dve različite filosofije... Tesla je Bog novog doba i moderne nauke (buduće fizike) a Ajnštajn je istrošen za prezentovanje fizike i nauke za široke narodne mase (niske inteligencije) a koliko vidim tih širokih masa kod nas ima za izvoz, to su ovi što lupaju minuse na samu reč "Tesla"... I samo ne znam da li je "LLAP" teško ironičan ili ozbiljan kad navodi da su GPS uredjaji nastali zahvaljujući Ajnštajnovoj teoriji, hahahahah... Ajnštajn jeste jedan od najzaslužnijih tvoraca prljave nuklearne energije, dok Teslina nauka i teorija tek treba da oživi... Tesla je doneo novu svetsku revoluciju na celoj planeti Zemlji i Americi podario tehnološku nadmoć nad svim drugim državama na svetu... Šta mislite mali ljudi zašto su Ameri napravili najmoderniju fabriku automobila na svetu koja se zove "Tesla"? Nuklearni i naftni lobi mogu da forsiraju gospodina pajaca na violini još par stotina godina ali on se polako i sigurno troši. Dinamicka teorija gravitacije mora da se izvadi iz nekog Američkog sefa... Evo da nije teorije relativitita ni interneta ne bi bilo, hahahahha, pošto je Ajnštajn provalio mogućnosti bežičnog signala... ;) Smeške...

Jim Jefferies

pre 10 godina

@Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu; znaš kako, ne znam da li je neko bio na Mesecu, ali znam da one slike nisu snimljene tamo. Eto, samo toliko...

Swedenonline

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!
(Petar, 25. februar 2014 21:22)

Što bi rekli, "možno" si u pravu, na nesreću našu, niko nije nastavio njegov rad. A davno to beše!

vasilije knezevic

pre 10 godina

Pojavom rukopisa koji uplece Einstein-a u teoretisanja o "velkom prasku"ustanovice jedan,
definitivno,pozitivan prilaz tome predmetu."Veliki prasak"po svakoj logocnosti,pripada samo
djelovima kosmosa a nikako sveopstem formiranju kako to neki zamisljaju.Dimenzije kosmosa
njesu odredjene jer su beskonacne a lokalizovane promjene su prirodno regularne i mi ih
mozemo naucno odredjivati.Dimenzije, koje su u pitanju,ne uklapaju se u one koje su nama
familijarne i zato mora da prihvatamo samo teoretisanje i predpostavke.Einstein i mnogi drugi
naucnici nas navode na ideju da je nepostojanje prije "velikog praska " stvarnost i da je sve sto
postoji jednostavno pocelo sa tim.To nikada ne moze biti tacno.Lokalizovano "veliki prasak" se
dogadjao kao resultat krticnog stanja sagorijevanja neke lokalne zvijezde.To mora da je poznato
i svakom laiku da se bilo kakvim sagorijevanjem priroda okoline mijenja.Obzirom da su zvijezde,
svaka za sebe,ogromna nebeska tijela,njihovo sarorivanje nezavisno koliko dugo,ima svoj kraj.
Kruticno stanje,koje uslovljava eksploziju,moze se dogoditi i u znatno ranijem terminu,tako da
nesagorjeli dio zvijezde produzava svoj zivot.Kakvi su zvucni efekti tih eksplozija mi mozemo
samo da nagadjamo jer se ne dogadjaju u rasponu naseg zivota.Planete oko naseg sunca su,
najvjerovatnije, rezultat te eksplozije , to dalje vodi zakljucku da je nase sunce nekada bilo
mnogo vece
vasilije knezevic 25 feb. 2014

ja

pre 10 godina

Oni komentatori koji se usudjuju da komentarisu Ajnstajna, Teslu i slicne naucne velicine, a narocito oni medju nama koji su umislili da su naucnici jer su ili zavrsili srednju elektrotehnicku skolu ili se obrazuju preko interneta pa se usudjuju da lupaju minuse svakome ko spomene da je Tesla veliki naucnik, jedan od najvecih su sramota. Kada budete imali patenata koliko on, kada "izmislite" ili unapredite bilo sta, kada budete 100 godina ispred svog vremena, onda komentarisite Teslu, do tada bolje cutite.

Ljuba

pre 10 godina

Zamislite da zivite u 9 veku negde na jugu Francuske i kazete svima"Ova zemlja je okrugla".Kako cete to dokazati?Matematickom jednacinom?Teorijom?

Zamislite da imate teleskop koji je izmisljen 5-6 vekova nakon 9-og veka.I sa tim teleskopom se pojavite u 9-om veku i kazete"Ej pored teorije imam i ovaj teleskop pokazucu Vam da se Zemlja okrece oko Sunca i da je ravna".

Pronalasci.Ne teorija.Teorija je kreda,tabla,papir i foneticki glas osobe koja drzi kredu,tablu i papir.

Svi pronalasci kroz istoriju su opovrgli teorije.Gotovo svaku teoriju.

Zato Tesla je retko kada pisao na papiru.Ajnstan da.Ljudskom rodu trebaju pronalasci ne kreda,tabla,papir i govornici.Pronalasci koji ce biti besplatni i koji se pokrecu besplatnom energijom od kojih opet nastaju novi pronalasci.Pronalasci koji menjaju nas zivot.

Kreda,papir,tabla i govornik ne menjanju nase zivote ni nase dece,unuka i praunuka.To menjaju pronalasci.

Teorija je za slavljenike.Pronalasci su za ljudski rod.

Zato Tesla nije voleo mnogo da pise.

savremeni fizicari su sarlatani

pre 10 godina

Pogotovo nasi fizicari, ima ih "ko kusih pasa" a vise nemaju ni reaktor,
samo otpad im je ostao. Hemicari su otkrili nuklearnu fisiju. Tesla je tvrdio da Ajnstajn gresi. Iz USA izvora o Teslinoj strucnosti:
The fact is, Tesla was also a physicist who studied in college such courses as analytic geometry, experimental physics and higher mathematics.1 In his early 1890s lectures at Columbia University, the Chicago World’s Fair and at Royal Societies in Paris and London, building on the ideas of Isaac Newton and Lord Kelvin, Tesla demonstrated and discussed the structure of atoms as being similar to solar systems and wave-like and particle-like aspects to what later became known as the photon. Colleagues he lectured before and corresponded with included many Nobel Prize winners like Wilhelm Roentgen, J.J. Thompson, Lord Raleigh, Ernst Rutherford and Robert Millikan and other scientists such as Elmer Sperry, Sir William Crookes, Sir Oliver Lodge, Lord Kelvin, Heinreich Hertz and Hermann von Helmholtz.
As far as I know, no standard text on the history of physics mentions Tesla even though these ideas would lead to Nobel Prizes when they were further developed by Rutherford and Bohr (with their solar-system description of the atom with electrons orbiting the nucleus) and Einstein’s discovery of the photoelectric effect, which was equivalent to Tesla’s wave and particle-like description of light.

Kale

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Da vidis samo kako moj komsija harmonikas zna hiljadu prakticnih pesama napamet. Kada on svira, svi se zadovolje.
A ne tamo neki Mozart, ogranicen covek, morao je svaku pesmu da zapisuje notama.

ja

pre 10 godina

@Jabilondo
Ne vidim zasto ih ne bi mogli uporedjivati? Obojica su dali veliki doprinos nauci i svetu kakav znamo danas, tako da ih itekako mozemo porediti.

djuro

pre 10 godina

Kakav prasak i bakraci?! Sve ti je to popisaj pa prospi! Nauka ne zna ni sta je Prostor ni sta je Vreme nego Covek to definise! 96% posto Kosmosa se smatra da je Tamna Energija i Tamna Materija sto se samo nagalda sta je a mozda i ne postoji. 4% posto je vidljiva materija (vidljiva Coveku naravno), zvezde, rupe, planete i ostalo... sto kao znamo sta je? Ko je ovde blesav a ko bunca? svaki eksperiment u Kvantnoj Fizici nam stavlja do znanja da Covek utice na rezultat eksperimenta! Svaki eksperiment koji Covek uradi je Cesticom da razbije tj uznemiri drugu Cesticu tako da dobijeni rezultat/proizvod je posledica uznemirene Cestice i to je rezutat koji imamo. Niko ne zna kako ta Cestica "izgleda" u svom prirodnom neuznemirenom stanju?

lale

pre 10 godina

Jedan od razloga zasto se danas sve vise istrazuju nove teorije o nastanku svemira jeste problem horizonta sa pozadinskim zracenjem koje je dalo oslonac t.v. praska!

Pogled sa ivice vidljivog univerzuma ka njegovom drugom kraju otkriva da je pozadinsko radijacijsko zračenje svuda iste temperature. To možda ne čudi dok ne razmislite da su dve ivice udaljene jedna od druge 28 milijardi svetlosnih godina dok je univerzum star samo 14 milijardi godina.Ništa ne putuje brže od svetlosti, tako da ne postoje šanse da je toplota zračenja putovala između dva horizonta i tako izravnala temperature vrućih i hladnih tačaka nastalih u Velikom Prasku. Ovaj problem je velika glavobolja za kosmologe – čak tolika da su pribegli nekim prilično smelim rešenjima. “Naduvavanju”, na primer.Evo u čemu je stvar: problem horizonta se može rešiti pretpostavkom da se univerzum širio ogromnom brzinom tik nakon Velikog Praska i zatim usporavao. Međutim, niko ne zna šta bi moglo da izazove takav scenario, tim pre što je prilično sigurno ustanovljeno da se svemir širi sve većom brzinom. Ravnomerna temperatura pozadinskog zračenja ostaje anomalija.

Dr Petrovic

pre 10 godina

Veliki prasak postoji ali potpuno naopacke, pa ostaje zbunjujuci privid.
Cela teorija mora da se posmatra kroz fraktalne ravnoteze koje tvore pritisak ka spolja, centrifugalno, sto ima za posledicu pritisak ka unutra, centripetalno. Gravitacija, kao i prostor i vreme su posledica , ne uzrok . Fraktalne deobe se desavaju neprestalno i izvor su i posledica inteligencije svemira koji tako prividno raste, da to izgleda kao da se siri iz centra. To i jeste tako, ali centat je istovremeno svuda, u svakoj cestici. To je ono sto se u Vedama zove "Sivin ples".

MonteDushano

pre 10 godina

To sam mogao pretpostaviti i sam! Ajnštajn ne bi, po mom mišljenju, tek tako isticao o nazovi Velikom praksu gde i kada je nastao relativni svemir. Da jeste, pogrešio bi, baš kao što su neki to i govorili. Svemir nema početka i kraja (Alfa i Omega), sve ostalo ima svoj vek!

djuro

pre 10 godina

GPS i Teorija Relativiteta?! Aj te ljudi ne budalite! Isto tako Modifikovana Njutnova Teorija Gravitacije (MOND) objasnjava ovu vremensku razliku! Srbe STVARNO treba obrazovati! Obe imaju dokaze ovde okolo Zemlje. Ali nijedna ni druga nemaju dokaze TAMO DALEKO!

Ger-mann

pre 10 godina

(Bosnjak, 25. februar 2014 22:27) - Kuran zivog Boga, Isusa Hrista, smatra obicnim covekom. Sta reci vise o gluposti doticne knjige

MAXIM

pre 10 godina

-Ja imam laboratoriju (radionicu), gomilu pomocnika,opremu, uradim 1000 eksperimenata, pokvarim ili potrosim gomilu uredjaja i iz n-tog puta dobijem nesto. Nesto zaista veliko i bitno. Koje svi vide.I odmah shvate.
-Vi imate parce papira i olovku (uglavnom zadenutu za rever dzempera). Pisete nesto, i niko vas ne razume. I dalje vas niko ne razume. I nakon 30 godina, u Los Alamosu, neki momci to shvate.
Toliko o genijalnosti, Tesli i Anstajnu. Dvojici genija. Malo manjem i malo vecem.
- Inace Bog postoji! Zove se GRAVITACIJA. Nista o njoj (njemu) ne znamo,ali uvek je tu, deluje na sve i svakoga, uvek i svuda.

oo

pre 10 godina

@lale
Druga kardinalna greska.
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Vasiona se ne siri, nego raste. Svi imaju utisak da je Vasiona kao balon koji se naduvava i tako se siri. Da je to slucaj, ne bi postojale galaksije, jer bi se sve zvezde do sada toliko udaljile da gravitaciona sila ne bi imala nikakvog ucinka. Umesto toga Vasiona raste, tj. stalno se stvara novi prostor. Posto sam prostor ima svoju energiju, sto je vise prostora, to se brze novi stvara.
Analogija: Spil karata gde su samo crvene karte i nekoliko spilova gde su samo crne karte. Crvene karte su galaksije, a crne praza prostor. Ubacujte crne karte izmedju crvenih, i crvenim kartama ce se ciniti da se druge crvene karte udaljuju od njih, tj da se prostor siri, medjutim same crvene karte ostaju nepromenjenih dimenzija...

zur'an

pre 10 godina

@vasilije knezevic
ponovo ponavljam: nama (za sada) poznati svemir nije beskonacan.Zna se kolike su mu dimenzije i starost (par milijardi godina gore dole) nije strasno.
Nauka se stalno bavi novim teorijama,obnavlja stare i to je car otkrivanja novog.Da nije znatizelje jos bi sedeli po pecina ma i slikali po zidovima.Eto i to slikanje je zelja da se nesto prikaze .Kako dobiti boje ,nauka.

razum

pre 10 godina

Ajnštajn nije bio u pravu u vezi sa svime, čak nije hteo da prihvati kvantnu teoriju koja je najbolje dokazana od svih teorija ikada.

oo

pre 10 godina

@lale
U svom razmatranju problema horizonta iliti zasto je Vasiona pljosnata, pravis dve kardinalne greske.
1. Nista ne putuje brze od svetlosti. (netacno)
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Pre nego sto me razapnete na krst, da objasnim.
1. Po teoriji relativiteta u PROSTORU nista ne moze da putuje brze od svetlosti. Medjutim ta ista teorija nista ne govori o tome koliko brzo sam prostor moze da se siri odnosno raste.
Analogija: Covek ne moze da trci brze od 40km/h. Covek u avionu na beskonacnoj traci takodje ne moze da trci brze od 40 km/h, ali to ne znaci da avion ne moze da se krece 100x brze od coveka.
Nastavak u novih 500 karaktera.

Bubble

pre 10 godina

Koga jos zanimaju teorije?
Verujem samo Tesli i njegovim prakticnim izumima. Sam Tesla se smejao onima koji brojevima preuredjuju mastu, a u realnosti nemaju prisustvo. Genije.

ppv

pre 10 godina

Ajnstajn pokrao Teslu?
The 'real' life story of Albert Einstein is extremely fascinating and his rise to fame was due to Tesla.
Basically Thomas Edison had agents in all the patent offices in the world. If any patent application of any merit reached one of these agents, a copy was sent to Edison's scientists who would modify the design and issue a rival patent application. This was 'fast-tracked' while the original application was delayed. The original applicant for the patent was then informed by Edison's legal team that it breached Edison's copyright and that the original applicant would be sued if he took his development further.
Tesla's nearest patent office was Berne in Switzerland where Einstein worked as a clerk. The patent applications are listed but the files are now missing. Suddenly Einstein becomes a genius, gets granted Swiss citizenship, publishes papers on the photo-electric effect, wins the Nobel prize, mysteriously loses his daughter (records vanish), has an affair with his cousin, divorces his wife (a fellow student who helped him pass his exams) who vanishes, marries his cousin, flees to America ...

vasilije knezevic

pre 10 godina

Pojavom rukopisa koji uplece Einstein-a u teoretisanja o "velkom prasku"ustanovice jedan,
definitivno,pozitivan prilaz tome predmetu."Veliki prasak"po svakoj logocnosti,pripada samo
djelovima kosmosa a nikako sveopstem formiranju kako to neki zamisljaju.Dimenzije kosmosa
njesu odredjene jer su beskonacne a lokalizovane promjene su prirodno regularne i mi ih
mozemo naucno odredjivati.Dimenzije, koje su u pitanju,ne uklapaju se u one koje su nama
familijarne i zato mora da prihvatamo samo teoretisanje i predpostavke.Einstein i mnogi drugi
naucnici nas navode na ideju da je nepostojanje prije "velikog praska " stvarnost i da je sve sto
postoji jednostavno pocelo sa tim.To nikada ne moze biti tacno.Lokalizovano "veliki prasak" se
dogadjao kao resultat krticnog stanja sagorijevanja neke lokalne zvijezde.To mora da je poznato
i svakom laiku da se bilo kakvim sagorijevanjem priroda okoline mijenja.Obzirom da su zvijezde,
svaka za sebe,ogromna nebeska tijela,njihovo sarorivanje nezavisno koliko dugo,ima svoj kraj.
Kruticno stanje,koje uslovljava eksploziju,moze se dogoditi i u znatno ranijem terminu,tako da
nesagorjeli dio zvijezde produzava svoj zivot.Kakvi su zvucni efekti tih eksplozija mi mozemo
samo da nagadjamo jer se ne dogadjaju u rasponu naseg zivota.Planete oko naseg sunca su,
najvjerovatnije, rezultat te eksplozije , to dalje vodi zakljucku da je nase sunce nekada bilo
mnogo vece
vasilije knezevic 25 feb. 2014

Smešni mali ljudi

pre 10 godina

Jabilondo

Svaka čast na komentaru, Tesla i Ajnštajn su potpuno dve različite filosofije... Tesla je Bog novog doba i moderne nauke (buduće fizike) a Ajnštajn je istrošen za prezentovanje fizike i nauke za široke narodne mase (niske inteligencije) a koliko vidim tih širokih masa kod nas ima za izvoz, to su ovi što lupaju minuse na samu reč "Tesla"... I samo ne znam da li je "LLAP" teško ironičan ili ozbiljan kad navodi da su GPS uredjaji nastali zahvaljujući Ajnštajnovoj teoriji, hahahahah... Ajnštajn jeste jedan od najzaslužnijih tvoraca prljave nuklearne energije, dok Teslina nauka i teorija tek treba da oživi... Tesla je doneo novu svetsku revoluciju na celoj planeti Zemlji i Americi podario tehnološku nadmoć nad svim drugim državama na svetu... Šta mislite mali ljudi zašto su Ameri napravili najmoderniju fabriku automobila na svetu koja se zove "Tesla"? Nuklearni i naftni lobi mogu da forsiraju gospodina pajaca na violini još par stotina godina ali on se polako i sigurno troši. Dinamicka teorija gravitacije mora da se izvadi iz nekog Američkog sefa... Evo da nije teorije relativitita ni interneta ne bi bilo, hahahahha, pošto je Ajnštajn provalio mogućnosti bežičnog signala... ;) Smeške...

Jabilondo

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da će prvi komentari negirati Ajnštajnov rad, uz veličanje Tesle. Kada bi se ljudi bar malo obrazovali, shvatili bi koliko je besmisleno lupetati o delu Alberta Ajnštajna, ili ga upoređivati sa Teslom, jer njih dvojica nemaju dodirnih tačaka. Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu.

Natalija

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Inžinjeri (na primer: Tesla i &) se bave primenama naučnih teorija (na primer: Maksvela, Alberta i &). Mogli bi to “u gruboj aproksimaciji” da uporedimo sa kompozitorom (opera, sinfonija i tsl) i izvođačima (dirigentima, pevačima, violinistima i &). Razlika je ipak očigledna kompozitori su primarni izvođači su sekundarni – premda bez njihovog sekundarnog umeća konpozitorova dela ne bi bila upotrebljiva.
Ps. Posle ratne ideologije i naopako shvaćnog pojma patriotizam (1990-2014): obrazovanje, kultura pa i nauka su u Srbiji doživeli neviđeni regres. U državne škole je čak uvedena i verska nastava. Komentari u elektronskim medima na naučne (i bilo koje druge) teme dosta dobro te učinke regresa ilustruju.

Jim Jefferies

pre 10 godina

@Čudi me da niste i Milevu spomenuli, ili opet izneli tvrdnju kako čovek nije bio na Mesecu; znaš kako, ne znam da li je neko bio na Mesecu, ali znam da one slike nisu snimljene tamo. Eto, samo toliko...

savremeni fizicari su sarlatani

pre 10 godina

Pogotovo nasi fizicari, ima ih "ko kusih pasa" a vise nemaju ni reaktor,
samo otpad im je ostao. Hemicari su otkrili nuklearnu fisiju. Tesla je tvrdio da Ajnstajn gresi. Iz USA izvora o Teslinoj strucnosti:
The fact is, Tesla was also a physicist who studied in college such courses as analytic geometry, experimental physics and higher mathematics.1 In his early 1890s lectures at Columbia University, the Chicago World’s Fair and at Royal Societies in Paris and London, building on the ideas of Isaac Newton and Lord Kelvin, Tesla demonstrated and discussed the structure of atoms as being similar to solar systems and wave-like and particle-like aspects to what later became known as the photon. Colleagues he lectured before and corresponded with included many Nobel Prize winners like Wilhelm Roentgen, J.J. Thompson, Lord Raleigh, Ernst Rutherford and Robert Millikan and other scientists such as Elmer Sperry, Sir William Crookes, Sir Oliver Lodge, Lord Kelvin, Heinreich Hertz and Hermann von Helmholtz.
As far as I know, no standard text on the history of physics mentions Tesla even though these ideas would lead to Nobel Prizes when they were further developed by Rutherford and Bohr (with their solar-system description of the atom with electrons orbiting the nucleus) and Einstein’s discovery of the photoelectric effect, which was equivalent to Tesla’s wave and particle-like description of light.

Ger-mann

pre 10 godina

(Bosnjak, 25. februar 2014 22:27) - Kuran zivog Boga, Isusa Hrista, smatra obicnim covekom. Sta reci vise o gluposti doticne knjige

Marko

pre 10 godina

Da se kosmos širi upravo proizilazi iz njegove teorije relativiteta i na to su se pojavili prvi radovi još 20-ih godina, međutim, on je to uporno odbijao da prihvati.
A prva dva komentatora koji su se usudili da komentarišu pojave koje objašnjavaju kosmos, su ustvari ukazali na drugu poznatu Ajnštajnovu izjavu - onu o gluposti.

Ljuba

pre 10 godina

Zamislite da zivite u 9 veku negde na jugu Francuske i kazete svima"Ova zemlja je okrugla".Kako cete to dokazati?Matematickom jednacinom?Teorijom?

Zamislite da imate teleskop koji je izmisljen 5-6 vekova nakon 9-og veka.I sa tim teleskopom se pojavite u 9-om veku i kazete"Ej pored teorije imam i ovaj teleskop pokazucu Vam da se Zemlja okrece oko Sunca i da je ravna".

Pronalasci.Ne teorija.Teorija je kreda,tabla,papir i foneticki glas osobe koja drzi kredu,tablu i papir.

Svi pronalasci kroz istoriju su opovrgli teorije.Gotovo svaku teoriju.

Zato Tesla je retko kada pisao na papiru.Ajnstan da.Ljudskom rodu trebaju pronalasci ne kreda,tabla,papir i govornici.Pronalasci koji ce biti besplatni i koji se pokrecu besplatnom energijom od kojih opet nastaju novi pronalasci.Pronalasci koji menjaju nas zivot.

Kreda,papir,tabla i govornik ne menjanju nase zivote ni nase dece,unuka i praunuka.To menjaju pronalasci.

Teorija je za slavljenike.Pronalasci su za ljudski rod.

Zato Tesla nije voleo mnogo da pise.

djuro

pre 10 godina

GPS i Teorija Relativiteta?! Aj te ljudi ne budalite! Isto tako Modifikovana Njutnova Teorija Gravitacije (MOND) objasnjava ovu vremensku razliku! Srbe STVARNO treba obrazovati! Obe imaju dokaze ovde okolo Zemlje. Ali nijedna ni druga nemaju dokaze TAMO DALEKO!

Petar

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!

iskustvo uci

pre 10 godina

Samo da pojedine podsetim da ste se do pre malo vise od deset godina skrivali od pomracenja sunca. Izvan Srbije svet koraca dalje. Polako, ali se krece.

djuro

pre 10 godina

Kakav prasak i bakraci?! Sve ti je to popisaj pa prospi! Nauka ne zna ni sta je Prostor ni sta je Vreme nego Covek to definise! 96% posto Kosmosa se smatra da je Tamna Energija i Tamna Materija sto se samo nagalda sta je a mozda i ne postoji. 4% posto je vidljiva materija (vidljiva Coveku naravno), zvezde, rupe, planete i ostalo... sto kao znamo sta je? Ko je ovde blesav a ko bunca? svaki eksperiment u Kvantnoj Fizici nam stavlja do znanja da Covek utice na rezultat eksperimenta! Svaki eksperiment koji Covek uradi je Cesticom da razbije tj uznemiri drugu Cesticu tako da dobijeni rezultat/proizvod je posledica uznemirene Cestice i to je rezutat koji imamo. Niko ne zna kako ta Cestica "izgleda" u svom prirodnom neuznemirenom stanju?

MAXIM

pre 10 godina

-Ja imam laboratoriju (radionicu), gomilu pomocnika,opremu, uradim 1000 eksperimenata, pokvarim ili potrosim gomilu uredjaja i iz n-tog puta dobijem nesto. Nesto zaista veliko i bitno. Koje svi vide.I odmah shvate.
-Vi imate parce papira i olovku (uglavnom zadenutu za rever dzempera). Pisete nesto, i niko vas ne razume. I dalje vas niko ne razume. I nakon 30 godina, u Los Alamosu, neki momci to shvate.
Toliko o genijalnosti, Tesli i Anstajnu. Dvojici genija. Malo manjem i malo vecem.
- Inace Bog postoji! Zove se GRAVITACIJA. Nista o njoj (njemu) ne znamo,ali uvek je tu, deluje na sve i svakoga, uvek i svuda.

ja

pre 10 godina

Oni komentatori koji se usudjuju da komentarisu Ajnstajna, Teslu i slicne naucne velicine, a narocito oni medju nama koji su umislili da su naucnici jer su ili zavrsili srednju elektrotehnicku skolu ili se obrazuju preko interneta pa se usudjuju da lupaju minuse svakome ko spomene da je Tesla veliki naucnik, jedan od najvecih su sramota. Kada budete imali patenata koliko on, kada "izmislite" ili unapredite bilo sta, kada budete 100 godina ispred svog vremena, onda komentarisite Teslu, do tada bolje cutite.

Dr Petrovic

pre 10 godina

Veliki prasak postoji ali potpuno naopacke, pa ostaje zbunjujuci privid.
Cela teorija mora da se posmatra kroz fraktalne ravnoteze koje tvore pritisak ka spolja, centrifugalno, sto ima za posledicu pritisak ka unutra, centripetalno. Gravitacija, kao i prostor i vreme su posledica , ne uzrok . Fraktalne deobe se desavaju neprestalno i izvor su i posledica inteligencije svemira koji tako prividno raste, da to izgleda kao da se siri iz centra. To i jeste tako, ali centat je istovremeno svuda, u svakoj cestici. To je ono sto se u Vedama zove "Sivin ples".

lale

pre 10 godina

Jedan od razloga zasto se danas sve vise istrazuju nove teorije o nastanku svemira jeste problem horizonta sa pozadinskim zracenjem koje je dalo oslonac t.v. praska!

Pogled sa ivice vidljivog univerzuma ka njegovom drugom kraju otkriva da je pozadinsko radijacijsko zračenje svuda iste temperature. To možda ne čudi dok ne razmislite da su dve ivice udaljene jedna od druge 28 milijardi svetlosnih godina dok je univerzum star samo 14 milijardi godina.Ništa ne putuje brže od svetlosti, tako da ne postoje šanse da je toplota zračenja putovala između dva horizonta i tako izravnala temperature vrućih i hladnih tačaka nastalih u Velikom Prasku. Ovaj problem je velika glavobolja za kosmologe – čak tolika da su pribegli nekim prilično smelim rešenjima. “Naduvavanju”, na primer.Evo u čemu je stvar: problem horizonta se može rešiti pretpostavkom da se univerzum širio ogromnom brzinom tik nakon Velikog Praska i zatim usporavao. Međutim, niko ne zna šta bi moglo da izazove takav scenario, tim pre što je prilično sigurno ustanovljeno da se svemir širi sve većom brzinom. Ravnomerna temperatura pozadinskog zračenja ostaje anomalija.

zur'an

pre 10 godina

@vasilije knezevic
ponovo ponavljam: nama (za sada) poznati svemir nije beskonacan.Zna se kolike su mu dimenzije i starost (par milijardi godina gore dole) nije strasno.
Nauka se stalno bavi novim teorijama,obnavlja stare i to je car otkrivanja novog.Da nije znatizelje jos bi sedeli po pecina ma i slikali po zidovima.Eto i to slikanje je zelja da se nesto prikaze .Kako dobiti boje ,nauka.

MonteDushano

pre 10 godina

To sam mogao pretpostaviti i sam! Ajnštajn ne bi, po mom mišljenju, tek tako isticao o nazovi Velikom praksu gde i kada je nastao relativni svemir. Da jeste, pogrešio bi, baš kao što su neki to i govorili. Svemir nema početka i kraja (Alfa i Omega), sve ostalo ima svoj vek!

oo

pre 10 godina

@lale
Druga kardinalna greska.
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Vasiona se ne siri, nego raste. Svi imaju utisak da je Vasiona kao balon koji se naduvava i tako se siri. Da je to slucaj, ne bi postojale galaksije, jer bi se sve zvezde do sada toliko udaljile da gravitaciona sila ne bi imala nikakvog ucinka. Umesto toga Vasiona raste, tj. stalno se stvara novi prostor. Posto sam prostor ima svoju energiju, sto je vise prostora, to se brze novi stvara.
Analogija: Spil karata gde su samo crvene karte i nekoliko spilova gde su samo crne karte. Crvene karte su galaksije, a crne praza prostor. Ubacujte crne karte izmedju crvenih, i crvenim kartama ce se ciniti da se druge crvene karte udaljuju od njih, tj da se prostor siri, medjutim same crvene karte ostaju nepromenjenih dimenzija...

ja

pre 10 godina

@Jabilondo
Ne vidim zasto ih ne bi mogli uporedjivati? Obojica su dali veliki doprinos nauci i svetu kakav znamo danas, tako da ih itekako mozemo porediti.

razum

pre 10 godina

Ajnštajn nije bio u pravu u vezi sa svime, čak nije hteo da prihvati kvantnu teoriju koja je najbolje dokazana od svih teorija ikada.

Kale

pre 10 godina

(Bubble, 25. februar 2014 18:52)
Da vidis samo kako moj komsija harmonikas zna hiljadu prakticnih pesama napamet. Kada on svira, svi se zadovolje.
A ne tamo neki Mozart, ogranicen covek, morao je svaku pesmu da zapisuje notama.

Swedenonline

pre 10 godina

De bre stalno neke tekstove o Anstajnu, samo dajete prostor sveznajucim komentatorima da ispolje svoje skrivene talente.
Salu na stranu, Dositej Obradovic je za mene najznacajniji Srbin u istoriji. On se poduhvatio titanskog zadatka, obrazovati Srbe. Neka mu je vecna slava!
(Petar, 25. februar 2014 21:22)

Što bi rekli, "možno" si u pravu, na nesreću našu, niko nije nastavio njegov rad. A davno to beše!

oo

pre 10 godina

@lale
U svom razmatranju problema horizonta iliti zasto je Vasiona pljosnata, pravis dve kardinalne greske.
1. Nista ne putuje brze od svetlosti. (netacno)
2. Vasiona se siri. (opet netacno)
Pre nego sto me razapnete na krst, da objasnim.
1. Po teoriji relativiteta u PROSTORU nista ne moze da putuje brze od svetlosti. Medjutim ta ista teorija nista ne govori o tome koliko brzo sam prostor moze da se siri odnosno raste.
Analogija: Covek ne moze da trci brze od 40km/h. Covek u avionu na beskonacnoj traci takodje ne moze da trci brze od 40 km/h, ali to ne znaci da avion ne moze da se krece 100x brze od coveka.
Nastavak u novih 500 karaktera.