Nedelja, 19.01.2014.

17:15

Sunce u Pekingu sada može da se vidi samo na ekranima

Izvor: B92

Sunce u Pekingu sada može da se vidi samo na ekranima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 10 godina

Jedino parametri po glavi stanovnika imaju smisla inace ce Kinezi biti prvi po svemu ako se gledaju ukupni parametri. Najvece zagadjenje po glavi stanovnika stvaraju nacije koje imaju najveci BDP po glavi stanovnika a tu su Kinezi daleko od vrha.

Apceh Craft

pre 10 godina

Ako mislite da je Kina unistavas planete, grdno se varate PEKING je 0, to uopste nije grad za merenje moci Kine, Šangaj je najjači grad NA PLANETI, koga briga da se Kineski Zid ne vidi sa meseca?! Kina je najjaca i najbolja (za zivot) država na zemaljskoj kugli, Amerika je propala, pogledajte Detroit. Rusija nikada nemoze da bude tolika imperija kakva je nekada bila, sada je patuljak za ono sto je ranije bila. Kina i AZIJA | FOR THE WIN |!

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.
(Goran, 20. januar 2014 10:00)
Po glavi stanovnika? Lol mogao si napisat da Poljaci zagadjuju vise od Kineza tom logikom.. A ukupno? Evo za 2012:
Country CO2 emissions. Emission per capita
World 34,500,000 4.9
China 9,860,000 7.1
USA 5,190,000 16.4
India 1,970,000 1.6
Russia 1,770,000 12.4
Japan 1,320,000 10.4
International transport 1,060,000 -
Germany 810,000 9.7
South Korea 640,000 13.0
Canada 560,000 16.0
United Kingdom 490,000 7.7
Mexico 490,000 4.0
Indonesia 490,000 2.0
Saudi Arabia 460,000 16.2
Brazil 460,000 2.3
Australia 430,000 18.8
Iran 410,000 5.3
Italy 390,000 6.3
France 370,000 5.8
South Africa 330,000 6.3
Poland 320,000 8.4

ЛанеБг

pre 10 godina

Каква орвеловска представа!! Показују Сунце народу на екранима! Мајко мила...

Nesha

pre 10 godina

Bitno da stancaju njihovo djubre od robe na tone i izvoze na veliko dok Juan drze vestacki nisko. Ne vode racuna ni o osnovnim ljudskim pravima.U fabrikama rade deca kao robovi, nikakve kontrole o zastiti zivotne sredine ubice planetu..Jednostavno treba smanjiti uvoz njihovih proizvoda kako bi oni iole usporili.

blinkibil

pre 10 godina

Ma kakav Peking,dodjite u Zajecar ili Bor, i videcete sta je smog. Otvoris prozor da provetris i soba se u roku od 2 min napuni sumporom, smogom, dimom, maglom i ne znam vise cime da ne vidis prst pred okom

albanski cevap

pre 10 godina

kinezi spavaju i sa maskama kupaju se sa maskama sex maske obavezno uzas batali kapital kad unistis svog naroda ja ih gledam po evropi kineze sve neki potrulano zuti po lici ko da nemaju krv u venama cudo

Goran

pre 10 godina

Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.

Milos Pavlovic

pre 10 godina

Nista novo. Ovaj problem kinezi imaju godinama, samo sto se sada pogorsalo. Isao sam poslom u Sangaj (7 puta) i situacija je slicna ovoj u Pekingu. Jednostavno, oni su vredan narod, dobar za saradnju, kojima je samo profit bitan... Takodje, vlast kontrolise medije koji ne smeju da dizu paniku ili detaljnije upozoravaju ljude na posledice i opasnosti ovakvog delovanja.

VB.

pre 10 godina

Kinezi su zapravo najveca opasnost za opstanak planete Zemlje!
(Milos B, 19. januar 2014 19:12)A to si zaključio samo na teksta.Na efekat staklene bašte,koji je posledica zagadjenja,najviše su uticale zapadne,razvijene zemlje.Istina sada je zapad shvatio grešku,ali od 2008 i početka krize opet se priroda žrtvuje zarad ekonomskog rasta.

miki

pre 10 godina

tako je to kad se ne postuju medjunarodni standardi u ekologiji, preradi otpada i otpadnih gasova kao i nabavci/odlaganju sirovina, a sve sa ciljem da se sto vise i sto jeftinije proizvede. Ovo su Kinezima uvalilo Anglosaksonci, znajuci da Kineze jesino pokrece profit i da ne haju za ostala usputna pravila igre. E pa goapodo iz Azije - eto zasto je neki proizvod napravljen u EU bar 4-5 puta skuplji! Ali...EU nema ekoloskig problema ovih razmera, a industrijska era u Evropi traje vec duuuugo.

miro split

pre 10 godina

A,neman se ja šta rugat Kinezima.Ako nama smeta čirilica ka simbol agresora onda je i skroz normalno da je stožer za obranu kineskog Pekinga sprječio da izlazeće sunce vrjeđa kineske domoljubne osjećaje.Sad mi je i jasnije zašto doseljene Kineze u Splitu možeš vidit samo po noći.Ja san stalno mislija da su to radišni ljudi koji po danu nemaju vrimena,a sad vidim da su oni toliki domoljubi da jednostavno sunce ne mogu vidit niti nacrtano.
Samo šta me je malo strah od ovog njihovog svemirskog programa.Šta ako za koju godinu pošalju raketu na sunce sa skupinom ćekićara?

marko u zemlji cuda

pre 10 godina

@skender Legendo to sto si ti napisao je nesto toliko simpaticno da sam odusevljen... Ti ili imas 6 godina ili nemas vise od 1. osnovne zavrseno.

Novi Sad

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Ne samo da je cinjenica da se Kineski zid ne vidi sa meseca, vec sudeci po ovom smogu se Kineski zid vise ne vidi ni iz Kine.

la

pre 10 godina

Nije ni kod nas kao sto je bilo iako je ekonomija mrtva. Ja se secam da je osamdesetih bilo malo drugacije po tom pitanju, da li je zato sto sam omatorio ili sta nisam vise siguran...

Budalica

pre 10 godina

Koliko ih samo ima u tom Pekingu, dovoljno bi bilo da svaki građanin stavi preko svog ventilatora vlažnu krpu i uključi ventilator. Za jedan dan bi očistili sav vazduh :-)

Ili zamisli koliko mogu brzo da proizvode stvari, da proizvedu neke primitivne filtere za auspuh, gde će moći uložak da se menja svakog jutra. Za nedelju dana, milina :-)

miha bukovac

pre 10 godina

EUROPE TODAY
(evropa danas)
Zapadna civilizacija (Rim, Vatikan) je licemerna, lukava, imperijana, ima želju da porobi ceo svet, u prvom redu pomoću mača i raspela "...raspelo se nosilo u jednoj ruci a u drugoj je mač kad' vera je na muci...". "...Na dalekom istoku "probudili duha", od zapadne "kulture" postalo im muka, jedini način za paritet njenu, licemerstvo i lukavost u svemu - ekonomski razvoj PO SVAKU CENU, Evropska KULTURA na to odgovara, izvlači aduta - asa iz rukava, demokratija se nudi i ljudska prava, Sveti Duh u svemu - nad svačim da vlada, bez posrednika - bez nekoga pape kome su pred očima geografske mape, prosvetljenje postaje demokratsko pravo dogmu pod mačem neka nosi đavo..." "Humanizam je Evropi politički adut u Evropi se zakoni humaniziraju svud, ekološka svest dominira svuda - politika ova stvara nova "čuda", materijalni interes ima svoju cenu, nehumanost biva van zakona u njemu, takva filozofija globalna je ravan, internacionalni akt i postao je pravan".

Dzouni

pre 10 godina

Eto, a kad im je Tesla rekao nemojte Kinezi te fabrike, nisu ga slusali...

A sad ozbiljno, ovo sve vise lici na sci-fi filmove u kojima je buducnost ovako uzasno predstavljena, mislim da ni njihovi tvorci nisu bili svesni koliko je to sve blizu

sinvuka

pre 10 godina

Na stranu sa besmislicama tipa vidljivosti velikog zida sa meseca, ovo je posledica vise faktora, na prvom mestu posledica privrednog rasta zasnovanog na zapadnom modelu imanja auto kola kuca zena pas i kravata ali je problem sto ih je toliko puno da imanje svega toga izaziva nezamislivo puno smoga. I to modela iskljucivo zasnovanog na sagorevanju fosilnih goriva sto automobili sto industrija domacinstva i sl... To je prvi, kljucni faktor, koji zahteva mere na sprovodjenju politike odrzivog razvoja. Ali i geografska pozicija pekinga je drugi faktor. Na obodu ogromne stepe i pustinje tako da plus ima i pesak iz pustinje a kada jos i nema vetra da oduva sav taj smog... recipe for disaster. jednom recju strahota jedna, i jos koliko su zli ovi moderni automobili, kukuu! angry birds.. Kukajte beogradjani kad priduva ladna kosava ali budite joj zahvalni jer da nas ne produva povremeno dizne bi se zapusavale od smoga u vojvode stepe..

mladen

pre 10 godina

sta sad tu svi likuju?! pa beograd place za metroom!!!

a sto se tice kineza, nije mi ih zao. zagadjene su im obradive povrsine a izvoze takav vazduh svima nama. mi trpimo od njihovih postupaka. neka malo promuckaju tu pohlepnu glavu.

Dusan

pre 10 godina

Dva puta sam bio u Pekingu i zaista zna biti uzasno. Oba puta sam bio pred kraj leta, kada je situacija sigurno bolja nego zimi, pa je cak bilo dana da se vidi plavo nebo kao kod nas. Medjutim, uglavnom je nebo belo i kad je vedar dan a Sunce se malo nazire kao kod nas kad su tanki oblaci. Takodje smo u sred dana, negde oko 4 popodne videli potpuno crveno Sunce na nebu, kao kod nas pri zalasku. Nije to samo od zagadjenja nego zbog kombinacije klimatskih uslova i zagadjenja. Pancevo i Bor su Jahorina za Peking.

MMMM

pre 10 godina

Greška i cena prebrze reindustralizacije trke za profitom a kašnjenje zakoNa io ekologiji i zaštite životnr sredine, a dalimično i selenja ne baš najnovijih i najčistijih tehnologija sa zapada u KINU!:Rešenje:za dve godine preći na hibridna vozila i modele na tng i el baterije: i nabaviti i obavezno ugraditi u sve dimnjake uredjaje koji 95 % gari vraĆaju dole i drugim kanalom u dimnjaku pada i koristi se za proizvodnju asfalta:guma ili se gar presuje kao pelet za gorivo (ima izum u Srbiji)!navolju im;ovo je hitno ili će se zaista pogušiti u velikim gradovima

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Veliki kimeski zid ne moze da se vidi sa Meseca al zato moze zagadjenje i smog iznad kineskog tla.
(BeliAndjeo, 19. januar 2014 17:36)

Kineski zid ne može da se vidi sa Meseca (to je samo mit). I ovde se govori o zagađenju u Pekingu. Znaš, Peking nije cela Kina.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Pa ništa, ako vam je toliko žao, prestanite da kupujete kinesku robu i počnite da kupujete zapadnu. Pre toga pronađite bar jednu stvar u kući proizvedenu u, recimo, Americi. Evo, ja našao kikiriki. Ne nemam Windows (čak ni ukraden) - linux. U Kinu je premeštena svetska industrija i zahvaljujući tome ostali imaju čist vazduh, ali nemaju posao - otuda ova svetska kriza. To što Adidas, Apple & Co. još uvek skidaju kajmak na grbači jeftine istočnoazijske radne snage neće još dugo da traje, jer Kinezi brzo rade i još brže uče. I pustite te priče da Kinezi samo kopiraju, zapitajte se pre toga ko je Kinezima platio autorska prava za porculan, papir, barut...

nemac

pre 10 godina

Na zalost,sve najvece drzave su i najveci zagadjivaci: Kina,USA,Rusija,Indi
ja,...I ni jedna ne podpisuje ugovore o smanjenju CO2!? Zasto? Pa pravdaju
to sto ce time povecati povecati cenu proizvodnje u industriji!?
Nemci su vodeca sila u zastiti okoline i cak na tome profitiraju, ne gube. To znaci dobra organizacija i sve funkcionise!

dacha

pre 10 godina

Oni su se zeznuli s natalitetom još gore nego mi s mortalitetom i migracijom. Kolko god mi se ne sviđa to što u mom selu sve više ljudi odlazi a manje se rađa, mnogo mi se više ne sviđa njihov slučaj. Mislim ja volim ljude, al volim i prirodu, slobodu i samoću u određenoj dozi. Pa nema tih para za koje bih ja tamo živeo, da ne vidim nebo a da samo gledam vazduh koji dišem i ljude, a tek kako tamo spavaju u zgradama gledao na TVu, asocira me na ono kako mi držimo koke nosilje, to kao da si mu dao mesto da spava na polici u ormaru kod mene, bukvalno im četiri čoveka spavaju u prostoru kao ormar a žive u 10kvadrata, to je meni bilo jezivo, pre bih išao kod nas u zatvoru da živim. Pa toliki narod, tamo mora da smrdi neverovatno, pa ne postoji stvorenje koje može da smrdi ko čovek što može.
Dok kod mene selu sve više pusto, al zato reka koja je bila zatrpana smećem i presušila, odjenom nestalo smeće, voda nadošla i sad je veća i lepša nego što je ikad pamtim.

Milos

pre 10 godina

Za 3 godine koliko zivim u Vasingtonu, video sam maglu 4 puta! U normalnim uslovima vidi se barem 10milja u daljinu! Vazduh je cistiji nego u Srbiji, nzm kako ali smog i magla su ovde vrlo retki! Pozdrav iz Vasingtona!

kosmajacsale

pre 10 godina

kako oni zive, gledam ovde u njujorku koliko blista vidi se kilometrima daleko. koliko suncanih dana to je cudo. jednom recju lepota.

Južnjak

pre 10 godina

Nisam verovao kad mi je pre nekoliko godina ovo pričala kineskinja. Bio sam na sajmu u Hanoveru i ona mi je ovim rečima kazala "blago vama vi bar vidite nebo". Tuga!

Milan

pre 10 godina

Kakva negacija života, čovek je, da bi manje radio a više jeo, doveo sebe do toga da živi u gasnoj komori. Ima li nade za ovaj svet, kako pobediti ekonomski vandalizam. Potrebna je obrnuta migracija, iz gradova u selo da bi se spasla zemlja i da se pomirimo sa lagodnim životom, to nas uništava.

skender

pre 10 godina

za par god kinezi sam sebe ce da uniste svog narod naj kasnije 10-15 god citaosam u njemackom tel da u kini zadni ove god da zene cesto poradzaju invalide nekome se pojavio neki nos u sred celo toje cuda vidise kako muje nos porasnao u celo a neko se rodio sa otvorenom plucu sve se vidi srce kako kuca uzas

ne radovati se tudjoj nesreci

pre 10 godina

Ne volim Kinu, niti sam od onih sto se loze na tu pricu. Ali ovo je mnogo veliki problem, ne samo Kineza nego i nas ostalih. Ne treba se radovati zbog ovakvih stvari, gde god da se to dogadja, nego se zamisliti nad celom tom pricom i videti kuda smo to kao civilizacija krenuli.
U Valjevu je zagadjenost pre neku nedelju bila 4 puta veca od dozvoljene, bila vest ovde.

dzigi

pre 10 godina

Bio sam u Pekingu za vreme OI 2008. Prijatelji koji su tu godinama živeli su rekli da su tada prvi (a i poslednji) put videli toliko širok horizont i zgrade dokle god pogled dopire, pravo čudo. A zato što su za to vreme zaustavili svu privredu oko Pekinga, uveli par-nepar za kola i svako veče izazivali veštačku kišu, da spere prašinu i smog. I velika većina njih ima probleme sa sinusima i plućima. A od mikroskopski sitne prašine za svega par godina stradaju cd i dvd plejeri.

Saul Goodman

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Nijedna građevina na planeti Zemlji ne može se videti sa Meseca. Prvi kineski kosmonaut Jang Livej izjavio je da se kineski zid NE vidi iz orbite Zemlje, a kamoli sa Meseca koji je 380 000 km daleko od Zemlje.

repus

pre 10 godina

срам да буде ове који су ово писали даје овако у кини јел хоће они да наши комунисти и они који тврде да је тигар из азије најбољи на свету по економији доживе нервни слом ево јећу да их утешим да је то све америчка пропаганда и да то није истина као и да имају милионе младих од 18 до 23 године ивалиде поготову оне младе који раде у кини у текстилној индустрији а у условима рада на нивиу средњег века ни то није истина

Milos

pre 10 godina

@sova:

Neverovatno koliko ce opstati taj mit koji je izrecen jos pre nego sto je iko mislio da ce covek krociti na mesec....

Kineski zid se ne vidi sa meseca!!!!

Sa sajta NASA-e:
'It has become a space-based myth. The Great Wall of China, frequently billed as the only man-made object visible from space, generally isn't, at least to the unaided eye in low Earth orbit. It certainly isn't visible from the Moon. '

moje ime

pre 10 godina

Ne znam zasto je za ovu pojavu potrebna vest . Pa nije Kina Severna Koreja pa da treba ekspedicija da se salje i proveri neke nevode . Evo zamolio bi nekoga ko je nedavno boravio u Pekingu da potvrdi ili negira ovu vest .Pogledao sam snimak , i samo me interesuje da li je ovako tamno tokom citavog dana ili samo kada je bas oblacno i pridvece ? Hvala unapred .

Komentator

pre 10 godina

Upravo sam u Pekingu, i mogu da kazem dve stvari:
- naslov je cista laz da privuce kliktanje. Sunce se naravno vidi.
- uzasno je puno smoga, OBLACI se ne vide. Za nedelju dana nisam video oblak. Lad god pogledate u nebo ili ka horizontu vidite samo mutnu maglu (smog). Ne vide se od nje zgrade na par kilometara.

marko

pre 10 godina

@komentator,

Puno puta sam bio u tom Pekingu, i vrlo dobro znam kakvo je tamo zagadjenje vazduha. Ljudi ujutru skoro obavezno nose maske. Bio sam u razlicitim delovima godine i nikad nisam video kisu. Sunce kad sam hteo da pogledam, to se u sred dana vidi ko neka mrlja u daljini, a i to jedva, posto se puno puta ni to ne vidi i to u sred dana i u sred leta. Sve u svemu grad sa vrlo cudnom klimom za nas, i uvek sam znao da je to od zagadjenja vazduha plus prasina. Opet da se ne lazemo, i sada je ponekad ujutru i u Beogradu potrebna maska, tako da za jedan Peking veci od Beograda ko zna koliko puta, i nije neko cudo.

Živodrag

pre 10 godina

(@ sova, 19. januar 2014 18:52)
Naravno da se Veliki kineski zid NE vidi sa Meseca, reč je samo o jednoj legendi. Iako je dug više hiljada kilometara, zid je širok samo desetak metara, i videti ga sa Meseca podjednako je nemoguće kao i videti jednu vlas ljudske kose sa tri kilometra udaljenosti, ma koliko da je ta kosa duga.

Kiza

pre 10 godina

Pazi Amere i oni mer procenat zagadjenja..malo im sto spijuniraju sve vlade sveta nego i aero zagadjenje pa jos i da kritikuju.Pa oni i Kina su najveci zagadjivaci i \zbog njih su ovakve klimatske promene...

Rascia

pre 10 godina

Cena privrednog i ekonomskog rasta Kine je neverovatno zagadjenje okoline. Nazalost sve je to odavno preslo granice samo Kineske drzave, a sa Kineskom robom stizu i razni gamadi iz Azije. Vecina cudnih insekata i crva pripisano posledici NATO bombardiranja sa osiromasenim uranom zapravo je posledica bombardiranja Srbije kineskom robom.

Rascia

pre 10 godina

Cena privrednog i ekonomskog rasta Kine je neverovatno zagadjenje okoline. Nazalost sve je to odavno preslo granice samo Kineske drzave, a sa Kineskom robom stizu i razni gamadi iz Azije. Vecina cudnih insekata i crva pripisano posledici NATO bombardiranja sa osiromasenim uranom zapravo je posledica bombardiranja Srbije kineskom robom.

Komentator

pre 10 godina

Upravo sam u Pekingu, i mogu da kazem dve stvari:
- naslov je cista laz da privuce kliktanje. Sunce se naravno vidi.
- uzasno je puno smoga, OBLACI se ne vide. Za nedelju dana nisam video oblak. Lad god pogledate u nebo ili ka horizontu vidite samo mutnu maglu (smog). Ne vide se od nje zgrade na par kilometara.

Južnjak

pre 10 godina

Nisam verovao kad mi je pre nekoliko godina ovo pričala kineskinja. Bio sam na sajmu u Hanoveru i ona mi je ovim rečima kazala "blago vama vi bar vidite nebo". Tuga!

Živodrag

pre 10 godina

(@ sova, 19. januar 2014 18:52)
Naravno da se Veliki kineski zid NE vidi sa Meseca, reč je samo o jednoj legendi. Iako je dug više hiljada kilometara, zid je širok samo desetak metara, i videti ga sa Meseca podjednako je nemoguće kao i videti jednu vlas ljudske kose sa tri kilometra udaljenosti, ma koliko da je ta kosa duga.

Saul Goodman

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Nijedna građevina na planeti Zemlji ne može se videti sa Meseca. Prvi kineski kosmonaut Jang Livej izjavio je da se kineski zid NE vidi iz orbite Zemlje, a kamoli sa Meseca koji je 380 000 km daleko od Zemlje.

dzigi

pre 10 godina

Bio sam u Pekingu za vreme OI 2008. Prijatelji koji su tu godinama živeli su rekli da su tada prvi (a i poslednji) put videli toliko širok horizont i zgrade dokle god pogled dopire, pravo čudo. A zato što su za to vreme zaustavili svu privredu oko Pekinga, uveli par-nepar za kola i svako veče izazivali veštačku kišu, da spere prašinu i smog. I velika većina njih ima probleme sa sinusima i plućima. A od mikroskopski sitne prašine za svega par godina stradaju cd i dvd plejeri.

marko

pre 10 godina

@komentator,

Puno puta sam bio u tom Pekingu, i vrlo dobro znam kakvo je tamo zagadjenje vazduha. Ljudi ujutru skoro obavezno nose maske. Bio sam u razlicitim delovima godine i nikad nisam video kisu. Sunce kad sam hteo da pogledam, to se u sred dana vidi ko neka mrlja u daljini, a i to jedva, posto se puno puta ni to ne vidi i to u sred dana i u sred leta. Sve u svemu grad sa vrlo cudnom klimom za nas, i uvek sam znao da je to od zagadjenja vazduha plus prasina. Opet da se ne lazemo, i sada je ponekad ujutru i u Beogradu potrebna maska, tako da za jedan Peking veci od Beograda ko zna koliko puta, i nije neko cudo.

ne radovati se tudjoj nesreci

pre 10 godina

Ne volim Kinu, niti sam od onih sto se loze na tu pricu. Ali ovo je mnogo veliki problem, ne samo Kineza nego i nas ostalih. Ne treba se radovati zbog ovakvih stvari, gde god da se to dogadja, nego se zamisliti nad celom tom pricom i videti kuda smo to kao civilizacija krenuli.
U Valjevu je zagadjenost pre neku nedelju bila 4 puta veca od dozvoljene, bila vest ovde.

Milos

pre 10 godina

Za 3 godine koliko zivim u Vasingtonu, video sam maglu 4 puta! U normalnim uslovima vidi se barem 10milja u daljinu! Vazduh je cistiji nego u Srbiji, nzm kako ali smog i magla su ovde vrlo retki! Pozdrav iz Vasingtona!

dacha

pre 10 godina

Oni su se zeznuli s natalitetom još gore nego mi s mortalitetom i migracijom. Kolko god mi se ne sviđa to što u mom selu sve više ljudi odlazi a manje se rađa, mnogo mi se više ne sviđa njihov slučaj. Mislim ja volim ljude, al volim i prirodu, slobodu i samoću u određenoj dozi. Pa nema tih para za koje bih ja tamo živeo, da ne vidim nebo a da samo gledam vazduh koji dišem i ljude, a tek kako tamo spavaju u zgradama gledao na TVu, asocira me na ono kako mi držimo koke nosilje, to kao da si mu dao mesto da spava na polici u ormaru kod mene, bukvalno im četiri čoveka spavaju u prostoru kao ormar a žive u 10kvadrata, to je meni bilo jezivo, pre bih išao kod nas u zatvoru da živim. Pa toliki narod, tamo mora da smrdi neverovatno, pa ne postoji stvorenje koje može da smrdi ko čovek što može.
Dok kod mene selu sve više pusto, al zato reka koja je bila zatrpana smećem i presušila, odjenom nestalo smeće, voda nadošla i sad je veća i lepša nego što je ikad pamtim.

Milos

pre 10 godina

@sova:

Neverovatno koliko ce opstati taj mit koji je izrecen jos pre nego sto je iko mislio da ce covek krociti na mesec....

Kineski zid se ne vidi sa meseca!!!!

Sa sajta NASA-e:
'It has become a space-based myth. The Great Wall of China, frequently billed as the only man-made object visible from space, generally isn't, at least to the unaided eye in low Earth orbit. It certainly isn't visible from the Moon. '

Milan

pre 10 godina

Kakva negacija života, čovek je, da bi manje radio a više jeo, doveo sebe do toga da živi u gasnoj komori. Ima li nade za ovaj svet, kako pobediti ekonomski vandalizam. Potrebna je obrnuta migracija, iz gradova u selo da bi se spasla zemlja i da se pomirimo sa lagodnim životom, to nas uništava.

moje ime

pre 10 godina

Ne znam zasto je za ovu pojavu potrebna vest . Pa nije Kina Severna Koreja pa da treba ekspedicija da se salje i proveri neke nevode . Evo zamolio bi nekoga ko je nedavno boravio u Pekingu da potvrdi ili negira ovu vest .Pogledao sam snimak , i samo me interesuje da li je ovako tamno tokom citavog dana ili samo kada je bas oblacno i pridvece ? Hvala unapred .

kosmajacsale

pre 10 godina

kako oni zive, gledam ovde u njujorku koliko blista vidi se kilometrima daleko. koliko suncanih dana to je cudo. jednom recju lepota.

Kiza

pre 10 godina

Pazi Amere i oni mer procenat zagadjenja..malo im sto spijuniraju sve vlade sveta nego i aero zagadjenje pa jos i da kritikuju.Pa oni i Kina su najveci zagadjivaci i \zbog njih su ovakve klimatske promene...

repus

pre 10 godina

срам да буде ове који су ово писали даје овако у кини јел хоће они да наши комунисти и они који тврде да је тигар из азије најбољи на свету по економији доживе нервни слом ево јећу да их утешим да је то све америчка пропаганда и да то није истина као и да имају милионе младих од 18 до 23 године ивалиде поготову оне младе који раде у кини у текстилној индустрији а у условима рада на нивиу средњег века ни то није истина

skender

pre 10 godina

za par god kinezi sam sebe ce da uniste svog narod naj kasnije 10-15 god citaosam u njemackom tel da u kini zadni ove god da zene cesto poradzaju invalide nekome se pojavio neki nos u sred celo toje cuda vidise kako muje nos porasnao u celo a neko se rodio sa otvorenom plucu sve se vidi srce kako kuca uzas

miro split

pre 10 godina

A,neman se ja šta rugat Kinezima.Ako nama smeta čirilica ka simbol agresora onda je i skroz normalno da je stožer za obranu kineskog Pekinga sprječio da izlazeće sunce vrjeđa kineske domoljubne osjećaje.Sad mi je i jasnije zašto doseljene Kineze u Splitu možeš vidit samo po noći.Ja san stalno mislija da su to radišni ljudi koji po danu nemaju vrimena,a sad vidim da su oni toliki domoljubi da jednostavno sunce ne mogu vidit niti nacrtano.
Samo šta me je malo strah od ovog njihovog svemirskog programa.Šta ako za koju godinu pošalju raketu na sunce sa skupinom ćekićara?

Novi Sad

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Ne samo da je cinjenica da se Kineski zid ne vidi sa meseca, vec sudeci po ovom smogu se Kineski zid vise ne vidi ni iz Kine.

ЛанеБг

pre 10 godina

Каква орвеловска представа!! Показују Сунце народу на екранима! Мајко мила...

Dzouni

pre 10 godina

Eto, a kad im je Tesla rekao nemojte Kinezi te fabrike, nisu ga slusali...

A sad ozbiljno, ovo sve vise lici na sci-fi filmove u kojima je buducnost ovako uzasno predstavljena, mislim da ni njihovi tvorci nisu bili svesni koliko je to sve blizu

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Veliki kimeski zid ne moze da se vidi sa Meseca al zato moze zagadjenje i smog iznad kineskog tla.
(BeliAndjeo, 19. januar 2014 17:36)

Kineski zid ne može da se vidi sa Meseca (to je samo mit). I ovde se govori o zagađenju u Pekingu. Znaš, Peking nije cela Kina.

Goran

pre 10 godina

Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.
(Goran, 20. januar 2014 10:00)
Po glavi stanovnika? Lol mogao si napisat da Poljaci zagadjuju vise od Kineza tom logikom.. A ukupno? Evo za 2012:
Country CO2 emissions. Emission per capita
World 34,500,000 4.9
China 9,860,000 7.1
USA 5,190,000 16.4
India 1,970,000 1.6
Russia 1,770,000 12.4
Japan 1,320,000 10.4
International transport 1,060,000 -
Germany 810,000 9.7
South Korea 640,000 13.0
Canada 560,000 16.0
United Kingdom 490,000 7.7
Mexico 490,000 4.0
Indonesia 490,000 2.0
Saudi Arabia 460,000 16.2
Brazil 460,000 2.3
Australia 430,000 18.8
Iran 410,000 5.3
Italy 390,000 6.3
France 370,000 5.8
South Africa 330,000 6.3
Poland 320,000 8.4

nemac

pre 10 godina

Na zalost,sve najvece drzave su i najveci zagadjivaci: Kina,USA,Rusija,Indi
ja,...I ni jedna ne podpisuje ugovore o smanjenju CO2!? Zasto? Pa pravdaju
to sto ce time povecati povecati cenu proizvodnje u industriji!?
Nemci su vodeca sila u zastiti okoline i cak na tome profitiraju, ne gube. To znaci dobra organizacija i sve funkcionise!

mladen

pre 10 godina

sta sad tu svi likuju?! pa beograd place za metroom!!!

a sto se tice kineza, nije mi ih zao. zagadjene su im obradive povrsine a izvoze takav vazduh svima nama. mi trpimo od njihovih postupaka. neka malo promuckaju tu pohlepnu glavu.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Pa ništa, ako vam je toliko žao, prestanite da kupujete kinesku robu i počnite da kupujete zapadnu. Pre toga pronađite bar jednu stvar u kući proizvedenu u, recimo, Americi. Evo, ja našao kikiriki. Ne nemam Windows (čak ni ukraden) - linux. U Kinu je premeštena svetska industrija i zahvaljujući tome ostali imaju čist vazduh, ali nemaju posao - otuda ova svetska kriza. To što Adidas, Apple & Co. još uvek skidaju kajmak na grbači jeftine istočnoazijske radne snage neće još dugo da traje, jer Kinezi brzo rade i još brže uče. I pustite te priče da Kinezi samo kopiraju, zapitajte se pre toga ko je Kinezima platio autorska prava za porculan, papir, barut...

miki

pre 10 godina

tako je to kad se ne postuju medjunarodni standardi u ekologiji, preradi otpada i otpadnih gasova kao i nabavci/odlaganju sirovina, a sve sa ciljem da se sto vise i sto jeftinije proizvede. Ovo su Kinezima uvalilo Anglosaksonci, znajuci da Kineze jesino pokrece profit i da ne haju za ostala usputna pravila igre. E pa goapodo iz Azije - eto zasto je neki proizvod napravljen u EU bar 4-5 puta skuplji! Ali...EU nema ekoloskig problema ovih razmera, a industrijska era u Evropi traje vec duuuugo.

Milos Pavlovic

pre 10 godina

Nista novo. Ovaj problem kinezi imaju godinama, samo sto se sada pogorsalo. Isao sam poslom u Sangaj (7 puta) i situacija je slicna ovoj u Pekingu. Jednostavno, oni su vredan narod, dobar za saradnju, kojima je samo profit bitan... Takodje, vlast kontrolise medije koji ne smeju da dizu paniku ili detaljnije upozoravaju ljude na posledice i opasnosti ovakvog delovanja.

Dusan

pre 10 godina

Dva puta sam bio u Pekingu i zaista zna biti uzasno. Oba puta sam bio pred kraj leta, kada je situacija sigurno bolja nego zimi, pa je cak bilo dana da se vidi plavo nebo kao kod nas. Medjutim, uglavnom je nebo belo i kad je vedar dan a Sunce se malo nazire kao kod nas kad su tanki oblaci. Takodje smo u sred dana, negde oko 4 popodne videli potpuno crveno Sunce na nebu, kao kod nas pri zalasku. Nije to samo od zagadjenja nego zbog kombinacije klimatskih uslova i zagadjenja. Pancevo i Bor su Jahorina za Peking.

blinkibil

pre 10 godina

Ma kakav Peking,dodjite u Zajecar ili Bor, i videcete sta je smog. Otvoris prozor da provetris i soba se u roku od 2 min napuni sumporom, smogom, dimom, maglom i ne znam vise cime da ne vidis prst pred okom

sinvuka

pre 10 godina

Na stranu sa besmislicama tipa vidljivosti velikog zida sa meseca, ovo je posledica vise faktora, na prvom mestu posledica privrednog rasta zasnovanog na zapadnom modelu imanja auto kola kuca zena pas i kravata ali je problem sto ih je toliko puno da imanje svega toga izaziva nezamislivo puno smoga. I to modela iskljucivo zasnovanog na sagorevanju fosilnih goriva sto automobili sto industrija domacinstva i sl... To je prvi, kljucni faktor, koji zahteva mere na sprovodjenju politike odrzivog razvoja. Ali i geografska pozicija pekinga je drugi faktor. Na obodu ogromne stepe i pustinje tako da plus ima i pesak iz pustinje a kada jos i nema vetra da oduva sav taj smog... recipe for disaster. jednom recju strahota jedna, i jos koliko su zli ovi moderni automobili, kukuu! angry birds.. Kukajte beogradjani kad priduva ladna kosava ali budite joj zahvalni jer da nas ne produva povremeno dizne bi se zapusavale od smoga u vojvode stepe..

Nesha

pre 10 godina

Bitno da stancaju njihovo djubre od robe na tone i izvoze na veliko dok Juan drze vestacki nisko. Ne vode racuna ni o osnovnim ljudskim pravima.U fabrikama rade deca kao robovi, nikakve kontrole o zastiti zivotne sredine ubice planetu..Jednostavno treba smanjiti uvoz njihovih proizvoda kako bi oni iole usporili.

VB.

pre 10 godina

Kinezi su zapravo najveca opasnost za opstanak planete Zemlje!
(Milos B, 19. januar 2014 19:12)A to si zaključio samo na teksta.Na efekat staklene bašte,koji je posledica zagadjenja,najviše su uticale zapadne,razvijene zemlje.Istina sada je zapad shvatio grešku,ali od 2008 i početka krize opet se priroda žrtvuje zarad ekonomskog rasta.

MMMM

pre 10 godina

Greška i cena prebrze reindustralizacije trke za profitom a kašnjenje zakoNa io ekologiji i zaštite životnr sredine, a dalimično i selenja ne baš najnovijih i najčistijih tehnologija sa zapada u KINU!:Rešenje:za dve godine preći na hibridna vozila i modele na tng i el baterije: i nabaviti i obavezno ugraditi u sve dimnjake uredjaje koji 95 % gari vraĆaju dole i drugim kanalom u dimnjaku pada i koristi se za proizvodnju asfalta:guma ili se gar presuje kao pelet za gorivo (ima izum u Srbiji)!navolju im;ovo je hitno ili će se zaista pogušiti u velikim gradovima

albanski cevap

pre 10 godina

kinezi spavaju i sa maskama kupaju se sa maskama sex maske obavezno uzas batali kapital kad unistis svog naroda ja ih gledam po evropi kineze sve neki potrulano zuti po lici ko da nemaju krv u venama cudo

Budalica

pre 10 godina

Koliko ih samo ima u tom Pekingu, dovoljno bi bilo da svaki građanin stavi preko svog ventilatora vlažnu krpu i uključi ventilator. Za jedan dan bi očistili sav vazduh :-)

Ili zamisli koliko mogu brzo da proizvode stvari, da proizvedu neke primitivne filtere za auspuh, gde će moći uložak da se menja svakog jutra. Za nedelju dana, milina :-)

marko u zemlji cuda

pre 10 godina

@skender Legendo to sto si ti napisao je nesto toliko simpaticno da sam odusevljen... Ti ili imas 6 godina ili nemas vise od 1. osnovne zavrseno.

Apceh Craft

pre 10 godina

Ako mislite da je Kina unistavas planete, grdno se varate PEKING je 0, to uopste nije grad za merenje moci Kine, Šangaj je najjači grad NA PLANETI, koga briga da se Kineski Zid ne vidi sa meseca?! Kina je najjaca i najbolja (za zivot) država na zemaljskoj kugli, Amerika je propala, pogledajte Detroit. Rusija nikada nemoze da bude tolika imperija kakva je nekada bila, sada je patuljak za ono sto je ranije bila. Kina i AZIJA | FOR THE WIN |!

Goran

pre 10 godina

Jedino parametri po glavi stanovnika imaju smisla inace ce Kinezi biti prvi po svemu ako se gledaju ukupni parametri. Najvece zagadjenje po glavi stanovnika stvaraju nacije koje imaju najveci BDP po glavi stanovnika a tu su Kinezi daleko od vrha.

miha bukovac

pre 10 godina

EUROPE TODAY
(evropa danas)
Zapadna civilizacija (Rim, Vatikan) je licemerna, lukava, imperijana, ima želju da porobi ceo svet, u prvom redu pomoću mača i raspela "...raspelo se nosilo u jednoj ruci a u drugoj je mač kad' vera je na muci...". "...Na dalekom istoku "probudili duha", od zapadne "kulture" postalo im muka, jedini način za paritet njenu, licemerstvo i lukavost u svemu - ekonomski razvoj PO SVAKU CENU, Evropska KULTURA na to odgovara, izvlači aduta - asa iz rukava, demokratija se nudi i ljudska prava, Sveti Duh u svemu - nad svačim da vlada, bez posrednika - bez nekoga pape kome su pred očima geografske mape, prosvetljenje postaje demokratsko pravo dogmu pod mačem neka nosi đavo..." "Humanizam je Evropi politički adut u Evropi se zakoni humaniziraju svud, ekološka svest dominira svuda - politika ova stvara nova "čuda", materijalni interes ima svoju cenu, nehumanost biva van zakona u njemu, takva filozofija globalna je ravan, internacionalni akt i postao je pravan".

la

pre 10 godina

Nije ni kod nas kao sto je bilo iako je ekonomija mrtva. Ja se secam da je osamdesetih bilo malo drugacije po tom pitanju, da li je zato sto sam omatorio ili sta nisam vise siguran...

skender

pre 10 godina

za par god kinezi sam sebe ce da uniste svog narod naj kasnije 10-15 god citaosam u njemackom tel da u kini zadni ove god da zene cesto poradzaju invalide nekome se pojavio neki nos u sred celo toje cuda vidise kako muje nos porasnao u celo a neko se rodio sa otvorenom plucu sve se vidi srce kako kuca uzas

Kiza

pre 10 godina

Pazi Amere i oni mer procenat zagadjenja..malo im sto spijuniraju sve vlade sveta nego i aero zagadjenje pa jos i da kritikuju.Pa oni i Kina su najveci zagadjivaci i \zbog njih su ovakve klimatske promene...

repus

pre 10 godina

срам да буде ове који су ово писали даје овако у кини јел хоће они да наши комунисти и они који тврде да је тигар из азије најбољи на свету по економији доживе нервни слом ево јећу да их утешим да је то све америчка пропаганда и да то није истина као и да имају милионе младих од 18 до 23 године ивалиде поготову оне младе који раде у кини у текстилној индустрији а у условима рада на нивиу средњег века ни то није истина

Rascia

pre 10 godina

Cena privrednog i ekonomskog rasta Kine je neverovatno zagadjenje okoline. Nazalost sve je to odavno preslo granice samo Kineske drzave, a sa Kineskom robom stizu i razni gamadi iz Azije. Vecina cudnih insekata i crva pripisano posledici NATO bombardiranja sa osiromasenim uranom zapravo je posledica bombardiranja Srbije kineskom robom.

Komentator

pre 10 godina

Upravo sam u Pekingu, i mogu da kazem dve stvari:
- naslov je cista laz da privuce kliktanje. Sunce se naravno vidi.
- uzasno je puno smoga, OBLACI se ne vide. Za nedelju dana nisam video oblak. Lad god pogledate u nebo ili ka horizontu vidite samo mutnu maglu (smog). Ne vide se od nje zgrade na par kilometara.

Milos

pre 10 godina

Za 3 godine koliko zivim u Vasingtonu, video sam maglu 4 puta! U normalnim uslovima vidi se barem 10milja u daljinu! Vazduh je cistiji nego u Srbiji, nzm kako ali smog i magla su ovde vrlo retki! Pozdrav iz Vasingtona!

kosmajacsale

pre 10 godina

kako oni zive, gledam ovde u njujorku koliko blista vidi se kilometrima daleko. koliko suncanih dana to je cudo. jednom recju lepota.

Apceh Craft

pre 10 godina

Ako mislite da je Kina unistavas planete, grdno se varate PEKING je 0, to uopste nije grad za merenje moci Kine, Šangaj je najjači grad NA PLANETI, koga briga da se Kineski Zid ne vidi sa meseca?! Kina je najjaca i najbolja (za zivot) država na zemaljskoj kugli, Amerika je propala, pogledajte Detroit. Rusija nikada nemoze da bude tolika imperija kakva je nekada bila, sada je patuljak za ono sto je ranije bila. Kina i AZIJA | FOR THE WIN |!

miha bukovac

pre 10 godina

EUROPE TODAY
(evropa danas)
Zapadna civilizacija (Rim, Vatikan) je licemerna, lukava, imperijana, ima želju da porobi ceo svet, u prvom redu pomoću mača i raspela "...raspelo se nosilo u jednoj ruci a u drugoj je mač kad' vera je na muci...". "...Na dalekom istoku "probudili duha", od zapadne "kulture" postalo im muka, jedini način za paritet njenu, licemerstvo i lukavost u svemu - ekonomski razvoj PO SVAKU CENU, Evropska KULTURA na to odgovara, izvlači aduta - asa iz rukava, demokratija se nudi i ljudska prava, Sveti Duh u svemu - nad svačim da vlada, bez posrednika - bez nekoga pape kome su pred očima geografske mape, prosvetljenje postaje demokratsko pravo dogmu pod mačem neka nosi đavo..." "Humanizam je Evropi politički adut u Evropi se zakoni humaniziraju svud, ekološka svest dominira svuda - politika ova stvara nova "čuda", materijalni interes ima svoju cenu, nehumanost biva van zakona u njemu, takva filozofija globalna je ravan, internacionalni akt i postao je pravan".

moje ime

pre 10 godina

Ne znam zasto je za ovu pojavu potrebna vest . Pa nije Kina Severna Koreja pa da treba ekspedicija da se salje i proveri neke nevode . Evo zamolio bi nekoga ko je nedavno boravio u Pekingu da potvrdi ili negira ovu vest .Pogledao sam snimak , i samo me interesuje da li je ovako tamno tokom citavog dana ili samo kada je bas oblacno i pridvece ? Hvala unapred .

Goran

pre 10 godina

Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.

Živodrag

pre 10 godina

(@ sova, 19. januar 2014 18:52)
Naravno da se Veliki kineski zid NE vidi sa Meseca, reč je samo o jednoj legendi. Iako je dug više hiljada kilometara, zid je širok samo desetak metara, i videti ga sa Meseca podjednako je nemoguće kao i videti jednu vlas ljudske kose sa tri kilometra udaljenosti, ma koliko da je ta kosa duga.

Saul Goodman

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Nijedna građevina na planeti Zemlji ne može se videti sa Meseca. Prvi kineski kosmonaut Jang Livej izjavio je da se kineski zid NE vidi iz orbite Zemlje, a kamoli sa Meseca koji je 380 000 km daleko od Zemlje.

dacha

pre 10 godina

Oni su se zeznuli s natalitetom još gore nego mi s mortalitetom i migracijom. Kolko god mi se ne sviđa to što u mom selu sve više ljudi odlazi a manje se rađa, mnogo mi se više ne sviđa njihov slučaj. Mislim ja volim ljude, al volim i prirodu, slobodu i samoću u određenoj dozi. Pa nema tih para za koje bih ja tamo živeo, da ne vidim nebo a da samo gledam vazduh koji dišem i ljude, a tek kako tamo spavaju u zgradama gledao na TVu, asocira me na ono kako mi držimo koke nosilje, to kao da si mu dao mesto da spava na polici u ormaru kod mene, bukvalno im četiri čoveka spavaju u prostoru kao ormar a žive u 10kvadrata, to je meni bilo jezivo, pre bih išao kod nas u zatvoru da živim. Pa toliki narod, tamo mora da smrdi neverovatno, pa ne postoji stvorenje koje može da smrdi ko čovek što može.
Dok kod mene selu sve više pusto, al zato reka koja je bila zatrpana smećem i presušila, odjenom nestalo smeće, voda nadošla i sad je veća i lepša nego što je ikad pamtim.

marko

pre 10 godina

@komentator,

Puno puta sam bio u tom Pekingu, i vrlo dobro znam kakvo je tamo zagadjenje vazduha. Ljudi ujutru skoro obavezno nose maske. Bio sam u razlicitim delovima godine i nikad nisam video kisu. Sunce kad sam hteo da pogledam, to se u sred dana vidi ko neka mrlja u daljini, a i to jedva, posto se puno puta ni to ne vidi i to u sred dana i u sred leta. Sve u svemu grad sa vrlo cudnom klimom za nas, i uvek sam znao da je to od zagadjenja vazduha plus prasina. Opet da se ne lazemo, i sada je ponekad ujutru i u Beogradu potrebna maska, tako da za jedan Peking veci od Beograda ko zna koliko puta, i nije neko cudo.

miro split

pre 10 godina

A,neman se ja šta rugat Kinezima.Ako nama smeta čirilica ka simbol agresora onda je i skroz normalno da je stožer za obranu kineskog Pekinga sprječio da izlazeće sunce vrjeđa kineske domoljubne osjećaje.Sad mi je i jasnije zašto doseljene Kineze u Splitu možeš vidit samo po noći.Ja san stalno mislija da su to radišni ljudi koji po danu nemaju vrimena,a sad vidim da su oni toliki domoljubi da jednostavno sunce ne mogu vidit niti nacrtano.
Samo šta me je malo strah od ovog njihovog svemirskog programa.Šta ako za koju godinu pošalju raketu na sunce sa skupinom ćekićara?

VB.

pre 10 godina

Kinezi su zapravo najveca opasnost za opstanak planete Zemlje!
(Milos B, 19. januar 2014 19:12)A to si zaključio samo na teksta.Na efekat staklene bašte,koji je posledica zagadjenja,najviše su uticale zapadne,razvijene zemlje.Istina sada je zapad shvatio grešku,ali od 2008 i početka krize opet se priroda žrtvuje zarad ekonomskog rasta.

Goran

pre 10 godina

Jedino parametri po glavi stanovnika imaju smisla inace ce Kinezi biti prvi po svemu ako se gledaju ukupni parametri. Najvece zagadjenje po glavi stanovnika stvaraju nacije koje imaju najveci BDP po glavi stanovnika a tu su Kinezi daleko od vrha.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

Pa ništa, ako vam je toliko žao, prestanite da kupujete kinesku robu i počnite da kupujete zapadnu. Pre toga pronađite bar jednu stvar u kući proizvedenu u, recimo, Americi. Evo, ja našao kikiriki. Ne nemam Windows (čak ni ukraden) - linux. U Kinu je premeštena svetska industrija i zahvaljujući tome ostali imaju čist vazduh, ali nemaju posao - otuda ova svetska kriza. To što Adidas, Apple & Co. još uvek skidaju kajmak na grbači jeftine istočnoazijske radne snage neće još dugo da traje, jer Kinezi brzo rade i još brže uče. I pustite te priče da Kinezi samo kopiraju, zapitajte se pre toga ko je Kinezima platio autorska prava za porculan, papir, barut...

Milos

pre 10 godina

@sova:

Neverovatno koliko ce opstati taj mit koji je izrecen jos pre nego sto je iko mislio da ce covek krociti na mesec....

Kineski zid se ne vidi sa meseca!!!!

Sa sajta NASA-e:
'It has become a space-based myth. The Great Wall of China, frequently billed as the only man-made object visible from space, generally isn't, at least to the unaided eye in low Earth orbit. It certainly isn't visible from the Moon. '

Milan

pre 10 godina

Kakva negacija života, čovek je, da bi manje radio a više jeo, doveo sebe do toga da živi u gasnoj komori. Ima li nade za ovaj svet, kako pobediti ekonomski vandalizam. Potrebna je obrnuta migracija, iz gradova u selo da bi se spasla zemlja i da se pomirimo sa lagodnim životom, to nas uništava.

ne radovati se tudjoj nesreci

pre 10 godina

Ne volim Kinu, niti sam od onih sto se loze na tu pricu. Ali ovo je mnogo veliki problem, ne samo Kineza nego i nas ostalih. Ne treba se radovati zbog ovakvih stvari, gde god da se to dogadja, nego se zamisliti nad celom tom pricom i videti kuda smo to kao civilizacija krenuli.
U Valjevu je zagadjenost pre neku nedelju bila 4 puta veca od dozvoljene, bila vest ovde.

Južnjak

pre 10 godina

Nisam verovao kad mi je pre nekoliko godina ovo pričala kineskinja. Bio sam na sajmu u Hanoveru i ona mi je ovim rečima kazala "blago vama vi bar vidite nebo". Tuga!

albanski cevap

pre 10 godina

kinezi spavaju i sa maskama kupaju se sa maskama sex maske obavezno uzas batali kapital kad unistis svog naroda ja ih gledam po evropi kineze sve neki potrulano zuti po lici ko da nemaju krv u venama cudo

dzigi

pre 10 godina

Bio sam u Pekingu za vreme OI 2008. Prijatelji koji su tu godinama živeli su rekli da su tada prvi (a i poslednji) put videli toliko širok horizont i zgrade dokle god pogled dopire, pravo čudo. A zato što su za to vreme zaustavili svu privredu oko Pekinga, uveli par-nepar za kola i svako veče izazivali veštačku kišu, da spere prašinu i smog. I velika većina njih ima probleme sa sinusima i plućima. A od mikroskopski sitne prašine za svega par godina stradaju cd i dvd plejeri.

MMMM

pre 10 godina

Greška i cena prebrze reindustralizacije trke za profitom a kašnjenje zakoNa io ekologiji i zaštite životnr sredine, a dalimično i selenja ne baš najnovijih i najčistijih tehnologija sa zapada u KINU!:Rešenje:za dve godine preći na hibridna vozila i modele na tng i el baterije: i nabaviti i obavezno ugraditi u sve dimnjake uredjaje koji 95 % gari vraĆaju dole i drugim kanalom u dimnjaku pada i koristi se za proizvodnju asfalta:guma ili se gar presuje kao pelet za gorivo (ima izum u Srbiji)!navolju im;ovo je hitno ili će se zaista pogušiti u velikim gradovima

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Veliki kimeski zid ne moze da se vidi sa Meseca al zato moze zagadjenje i smog iznad kineskog tla.
(BeliAndjeo, 19. januar 2014 17:36)

Kineski zid ne može da se vidi sa Meseca (to je samo mit). I ovde se govori o zagađenju u Pekingu. Znaš, Peking nije cela Kina.

sinvuka

pre 10 godina

Na stranu sa besmislicama tipa vidljivosti velikog zida sa meseca, ovo je posledica vise faktora, na prvom mestu posledica privrednog rasta zasnovanog na zapadnom modelu imanja auto kola kuca zena pas i kravata ali je problem sto ih je toliko puno da imanje svega toga izaziva nezamislivo puno smoga. I to modela iskljucivo zasnovanog na sagorevanju fosilnih goriva sto automobili sto industrija domacinstva i sl... To je prvi, kljucni faktor, koji zahteva mere na sprovodjenju politike odrzivog razvoja. Ali i geografska pozicija pekinga je drugi faktor. Na obodu ogromne stepe i pustinje tako da plus ima i pesak iz pustinje a kada jos i nema vetra da oduva sav taj smog... recipe for disaster. jednom recju strahota jedna, i jos koliko su zli ovi moderni automobili, kukuu! angry birds.. Kukajte beogradjani kad priduva ladna kosava ali budite joj zahvalni jer da nas ne produva povremeno dizne bi se zapusavale od smoga u vojvode stepe..

Budalica

pre 10 godina

Koliko ih samo ima u tom Pekingu, dovoljno bi bilo da svaki građanin stavi preko svog ventilatora vlažnu krpu i uključi ventilator. Za jedan dan bi očistili sav vazduh :-)

Ili zamisli koliko mogu brzo da proizvode stvari, da proizvedu neke primitivne filtere za auspuh, gde će moći uložak da se menja svakog jutra. Za nedelju dana, milina :-)

la

pre 10 godina

Nije ni kod nas kao sto je bilo iako je ekonomija mrtva. Ja se secam da je osamdesetih bilo malo drugacije po tom pitanju, da li je zato sto sam omatorio ili sta nisam vise siguran...

marko u zemlji cuda

pre 10 godina

@skender Legendo to sto si ti napisao je nesto toliko simpaticno da sam odusevljen... Ti ili imas 6 godina ili nemas vise od 1. osnovne zavrseno.

miki

pre 10 godina

tako je to kad se ne postuju medjunarodni standardi u ekologiji, preradi otpada i otpadnih gasova kao i nabavci/odlaganju sirovina, a sve sa ciljem da se sto vise i sto jeftinije proizvede. Ovo su Kinezima uvalilo Anglosaksonci, znajuci da Kineze jesino pokrece profit i da ne haju za ostala usputna pravila igre. E pa goapodo iz Azije - eto zasto je neki proizvod napravljen u EU bar 4-5 puta skuplji! Ali...EU nema ekoloskig problema ovih razmera, a industrijska era u Evropi traje vec duuuugo.

Nesha

pre 10 godina

Bitno da stancaju njihovo djubre od robe na tone i izvoze na veliko dok Juan drze vestacki nisko. Ne vode racuna ni o osnovnim ljudskim pravima.U fabrikama rade deca kao robovi, nikakve kontrole o zastiti zivotne sredine ubice planetu..Jednostavno treba smanjiti uvoz njihovih proizvoda kako bi oni iole usporili.

ЛанеБг

pre 10 godina

Каква орвеловска представа!! Показују Сунце народу на екранима! Мајко мила...

blinkibil

pre 10 godina

Ma kakav Peking,dodjite u Zajecar ili Bor, i videcete sta je smog. Otvoris prozor da provetris i soba se u roku od 2 min napuni sumporom, smogom, dimom, maglom i ne znam vise cime da ne vidis prst pred okom

nemac

pre 10 godina

Na zalost,sve najvece drzave su i najveci zagadjivaci: Kina,USA,Rusija,Indi
ja,...I ni jedna ne podpisuje ugovore o smanjenju CO2!? Zasto? Pa pravdaju
to sto ce time povecati povecati cenu proizvodnje u industriji!?
Nemci su vodeca sila u zastiti okoline i cak na tome profitiraju, ne gube. To znaci dobra organizacija i sve funkcionise!

mladen

pre 10 godina

sta sad tu svi likuju?! pa beograd place za metroom!!!

a sto se tice kineza, nije mi ih zao. zagadjene su im obradive povrsine a izvoze takav vazduh svima nama. mi trpimo od njihovih postupaka. neka malo promuckaju tu pohlepnu glavu.

Dusan

pre 10 godina

Dva puta sam bio u Pekingu i zaista zna biti uzasno. Oba puta sam bio pred kraj leta, kada je situacija sigurno bolja nego zimi, pa je cak bilo dana da se vidi plavo nebo kao kod nas. Medjutim, uglavnom je nebo belo i kad je vedar dan a Sunce se malo nazire kao kod nas kad su tanki oblaci. Takodje smo u sred dana, negde oko 4 popodne videli potpuno crveno Sunce na nebu, kao kod nas pri zalasku. Nije to samo od zagadjenja nego zbog kombinacije klimatskih uslova i zagadjenja. Pancevo i Bor su Jahorina za Peking.

Dzouni

pre 10 godina

Eto, a kad im je Tesla rekao nemojte Kinezi te fabrike, nisu ga slusali...

A sad ozbiljno, ovo sve vise lici na sci-fi filmove u kojima je buducnost ovako uzasno predstavljena, mislim da ni njihovi tvorci nisu bili svesni koliko je to sve blizu

Novi Sad

pre 10 godina

Veliki kineski zid je jedina građevina koja može da se vidi sa Meseca, tako da vaš komentar nema smisla.
(sova, 19. januar 2014 18:52)

Ne samo da je cinjenica da se Kineski zid ne vidi sa meseca, vec sudeci po ovom smogu se Kineski zid vise ne vidi ni iz Kine.

Milos Pavlovic

pre 10 godina

Nista novo. Ovaj problem kinezi imaju godinama, samo sto se sada pogorsalo. Isao sam poslom u Sangaj (7 puta) i situacija je slicna ovoj u Pekingu. Jednostavno, oni su vredan narod, dobar za saradnju, kojima je samo profit bitan... Takodje, vlast kontrolise medije koji ne smeju da dizu paniku ili detaljnije upozoravaju ljude na posledice i opasnosti ovakvog delovanja.

Vladimir Pula

pre 10 godina

@Postoje dve vrsta problema: prvi je smog koji izaziva lokalne probleme a drugi je ispustanje ugljen dioksida u atmosferu koji izaziva globalne probleme. Kada se radi o ispustanju ugljen dioksida najveci zagadjivaci po glavi stanovnika su Amerika, Australija i Kanada. Kinezi po glavi stanovnika ispustaju oko 3 puta manje ugljen dioksida od Amerike. Jeste, nebo je savrseno plavo iznad Njujorka ali globalne klimatske promene izaziva ugljen dioksid koga stvarate najvise vi Amerikanci.
(Goran, 20. januar 2014 10:00)
Po glavi stanovnika? Lol mogao si napisat da Poljaci zagadjuju vise od Kineza tom logikom.. A ukupno? Evo za 2012:
Country CO2 emissions. Emission per capita
World 34,500,000 4.9
China 9,860,000 7.1
USA 5,190,000 16.4
India 1,970,000 1.6
Russia 1,770,000 12.4
Japan 1,320,000 10.4
International transport 1,060,000 -
Germany 810,000 9.7
South Korea 640,000 13.0
Canada 560,000 16.0
United Kingdom 490,000 7.7
Mexico 490,000 4.0
Indonesia 490,000 2.0
Saudi Arabia 460,000 16.2
Brazil 460,000 2.3
Australia 430,000 18.8
Iran 410,000 5.3
Italy 390,000 6.3
France 370,000 5.8
South Africa 330,000 6.3
Poland 320,000 8.4