Ponedeljak, 17.06.2013.

19:29

Sve vreme pijemo pivo pogrešno?

Izvor: Examiner.com

Sve vreme pijemo pivo pogrešno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

kratke noge

pre 10 godina

"Ljubišino ladno"?
Onomad Ljubiša kosio livadu pa prilegolego da odmori u debelom ladu, dok potok žubori i cvrkuću ptice svrnula Darinka da sumije lice,
i taman se nagla vode da zavati kad li joj se zabezeknut pogled sunovrati, i ju...
Turio Ljubiša pivo da se ladi pa zaboravio flašu da izvadi...

Braćo, mlađi možda/sigurno ne znaju, to je bilo prvo pivo (sa 12/13 godina zaslužiš par gutljaja a ceo dan cimaš logistiku za 10 kosača), livada, kosidba, hladovina, potok, ptice, jednom rečiju "haiku"!

stranac

pre 10 godina

@(nucky thompson, 18. jun 2013 15:17
Kao neko ko zivi na zapadnoj obali (vrlo blizo Lagunitas pivare - Indian Pale Ale je legendaran :-)) slozio bih se sa svim sto ste napisali i jos bih dodao izuzetna piva is Russian River pivare, ali oni su prilicno mali i rijetko se mogu naci.

pihb

pre 10 godina

kad sam zdravo mlogo žeedan,popio bi pivo ne bi ga ni otvaro ,sve u ambalaži bi ga sjurio,kažu kod nas "ozeblo pivo",ajd živeli!!!!

Radivoje

pre 10 godina

nucky thompson: Es čuo ti za Pokondirenu Tikvu? To ti je ono kad Fema priča francuski skroz nakaradno i pri tom misli da je otmena. E danas ti Pokondirena Tikva počinje ovako: otišo Mujo u Ameriku pa tamo video mikropivaru...

Marina

pre 10 godina

Pravila, pravila - besmislica. Obožavam ledeno hladna crvena, pa još poluslatka vina, kojima je tek počelo vrenje. Ili ledeno hladna crvena opra vina. Ma kako iko može da vam prepiše kako da uživate u onomo u čemu uživate. Totalne besmislice! A da ne govorim o tome da ne osećamo svi ukus isto, imamo osobene temperature i hemiju tela, pa je i logino da imamo svoj ukus.

nucky thompson

pre 10 godina

@Radivoje
vidi drugar, Chimay, Duvel, Gulden Draak, Leffe kao i Hoegaarden su odlicna piva i medju najbojle ocjenjenim pivima. U Americi ima 2 300 mikro pivara, nemoguce ih je sve probati ali ovo su jak dobra piva:, Sierra Nevada- narocito njihovi Pale Ale i Torpedo koja su takodje odlico ocjenjena piva, zatim njihov Hefewaizen, kao i njihov Pilsner ( Summerfest).
Mikro pivara Dogfieh Head je prava avangarda; zatim Stone, Lagunitas, Allgash koji pravi belgijske vrste, zatim Sam Adams, Saranac, Harpoon itd.
A to gdje zivim ne igra nikakvu ulogu u odredjivanju moga ukusa, ali evo da ti odgovorim, zivim u West Village, Manhattan, a ti provali da li sam "dosao do kinte" ))) pamet u glavu, i manje bahatosi iduci put!

Alf

pre 10 godina

Pivo treba piti zaslađeno ukoliko je temperatura vazduha ispod 15C. Ukoliko je temperatura iznad 15C i uz to je i oblačno, treba ga piti sa dodatkom gazirane vode u odnosu 3:1, a ako je sunčano, onda može i sa malo soli.
Ako pada kiša, 0.5l piva se može popiti na eks. Pivo voli da bude popijeno na eks ako pada kiša, ali je poznato da se pivo ne oseća dobro kada je omorina. Zbog toga, kada je omorina, pivo želi da provede izvesno vreme u zamrzivaču kako bi se zaledilo. Kad pada sneg, pivo se ne mora držati u zamrzivaču jer se tada oseća prijatno na vazduhu, pa se može piti i polako. Pivo ne voli da bude pomešano sa vinom, ali obožava viski i može se mešati sa viskijem, pogotovu u proleće kada je nebo plavo.

profesor

pre 10 godina

Savet odem na more kupim ladno pivo(uglavno ponesem jednu gajbu zajecarca za prvi dan za ostale mora kupujem strana sta cu,po mogucstvu koronu)pre polaska na plazu stavim ga pola sata u komoru da se bre o(h)ladi onako muski,posle pola sata vratim lepo u gajbu odem na plazu sednem u plicak(po mogucstvu u one platnene stolice da mi samo zadnjica bude u vodi) stavim gajbu u ladno more(ono se za to vreme lepo oznoji)polako ispijam i osecam se ko u raju. I sad neko ce meni,nama pivopijama da deli savete koako da pijemo,a? a da i napomena ako pak neko nije u moguscsttvu da ponese gajbu od kuce sasvim dobro ce leci one mrezaste torbe sto nose ribari!(PS isti savet vazi i za ladnu Mora za slatkovodce)!

D61

pre 10 godina

Od kad sam provalio tamno crnogorsko pijem ga, umereno hlađenog, i umesto kafe ujutru. Jedna flajka od litar dnevno i milina. Al' skupo... Mogu da zamislim koliko li su dobra strana ...

Nemanja

pre 10 godina

Uzmete cediljku za sok,ubacite jabuke,pomorandzu itd....najzdravije je i plus znate sta pijete :) Jos kad je hladno,osvezava deset puta bolje nego bilo koje alkoholno pice...:)

Vukadin

pre 10 godina

Ovi nasi i Lowenbrau prave od kukuruzne krupice ( tako pise na ambalazi). Tako da sta mi pijemo.... Nemacki zakon o cistoci piva, iz koje ono godine, nigde kukuruze ne spominje .

tm

pre 10 godina

Temperatura je samo jedan o faktora... ako hoćete stvarno da uživate u pivu. Evo jednog linka - http://craftbeertemple.com/videoblog/serving-beer/

podanik

pre 10 godina

stanujem pored pivare BIP a smrad koji se siri kada prave pivo je nepodnosljiv!

normalno da je ukus nikakav cim tako smrdi.

skoro je bila ekolska katastrofa kada se prosula cisterna sa hlovodnicnom kiselinom u krugu fabrike.

sta ce im im taj otrov u prizovodnji piva??

na kraju, dokazano je da pivo ima negativan efekat po potenciju, i puno je hemije.

Zoran Janković

pre 10 godina

Ja uvek sipam 'ladno pivo. Dok ga pijuckam, ono se postepeno zagreva i, siguran sam, u jednom trenutku ima idealnu temperaturu, kakva se pominje u članku. Dakle, pijem pivo baš kako treba!
E, sad, kad uđem u ladovinu s neke vrućinčine, onda sručim jedno 'ladno (ponekad ledeno) za par minuta, i nimalo me ne grize savest što sam ga popio na pogrešan način! :)

Rile

pre 10 godina

Eto ti mog baksuza. U Americi gde ima dobrih piva (uvozna, ne Americka), sve sluze ledeno hladno. Dodjem u Srbiju, samo lager se pije, sluzete ti mlako! Sve naopacke!

Radivoje iz Belegiša

pre 10 godina

Nucky Thompson: ne znam brate iz kog si ti kraja, al ta piva koja ti piješ kod nas piju samo seljaci koji nemaju para. Da se ne bi više brukao, čim dođeš do neke kinte, obavezno probaj: Westvleteren, AleSmith Speedway Stout, Cantillon Fou’ Foune, Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, St. Bernardus Abt 12, Struise Pannepot. Eto tako brate. I vidi, nije strašno što ti piješ loša i jeftina piva, nego je brate strašno što i ovaj pošten svet učiš da radi isto. Znači pamet u glavu i sledeći put dvaput razmisli pre nego što pošalješ komentar.

Nucky Thompson

pre 10 godina

Dobar text. Razne vrsta piva zahtjevaju razlicitu temperaturu slizenja istog. Neka piva svakako ne mozete toliko ohladiti, pricam o "ale" pivima i njihovim podvrstama. Lager, pilsner genealnonidu hladna, kao i witbier, hefewaisen, blonde... Najcesce pijem americki "pale ale", kao i belgijski ale ( Chimay crveni). Po svim pivopijama :)

Jedno ladno pa da legamo

pre 10 godina

Kakvi ste vi to ljudi? Što me, brate, izazivate i terate na zlo? Sad u deset sati noćom moram do trafike? A taman sam se spremo da legnem. Nije lepo to što radite.
Hm, a da pošaljem Radmilu, nek' ona skokne ... Tako će i biti. Samo da ne sretne baba Velinku, neće se vratiti do ponoći ...
RADMILAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dr.En

pre 10 godina

sa kojim znanjem treba ici u kafanu?! Mislio sam da je to samo krilatica iz filma, ali ne lezi vraze nego konobar, daj mi deder ono pivo sto se otvara ko pasteta...i ako ti je ladno obuci nesto...

nope

pre 10 godina

leffe, paulaner, franziskaner, schneider, erdinger, duvel, chimay, guinness, harp, la trappe, budveiser budvar, kozel, bernard, pilsner urquell,krušovice, gulden draak... život je prepun teških odluka, ali lakše ih je doneti kad ti je novčanik prazan... Može jedan MB molim...

m

pre 10 godina

nisam neki pivopija,ali... kod nas se obično piju piva iz prve grupe,a temp za njih je 4 do 7 C ,sto je temp na koju su i podeseni svi frižideri. tako da,opustite se,sve radimo kako treba !

Sane

pre 10 godina

U zapadnoj evropi je normalno imati frizider za pica- malo friziderce koje moze da se isprogramira na bilo koju temperaturu nekih 4c do 20-tak, u zavisnosti od modela.
I za belgijska je tacno, meni odgovaraju na 12-tak stepeni.

Probao piva van Srbije

pre 10 godina

"ukoliko se odlučite na nešto kvalitetnija piva trebalo bi...". Samo navedite koje je to kvalitetnije pivo koje ovde moze da se pronadje? Osim razlicitih nalepljenih etiketa i bljestavog laznog marketinga, sva piva na nasem trzistu su gotovo ista, a narocito im je zajednicki totalni nekvalitet.

Boris

pre 10 godina

Ima ona studentska, bolje jedno hladno nego cetiri mlaka.
Pio sam i pijem i dan danas mnoga i mnogo piva, i ne mogu da zamislim da popijem pivo koje je mlako, a ne dao Bog jos i pogrijano...
Naravno govorim samo o tocenim i flasiranim pivima u staklu, a one bare od limenki ili pvc ambalaze ne racunam u pivo..

U zdravlje! Hik :)

uju

pre 10 godina

To možda važi za prava piva pravljena od ječma i hmelja. Kod nas se najviše prodaju kukuruzna piva tako da temperatura serviranja apsolutno ništa ne menja.
Pijemo najgora piva u Evropi, sigurno.

A.Vučić

pre 10 godina

Skoro svaki dan probam novo pivo.Putujući kroz evropu, probao sam piva koja nisam ni sanjao da postoje.Obično od svake vrste uzmem po 3-4 komada i kad sam na pauzi, ili kući sa društvom degustiramo i na raznim temperaturama ŽIVELIIIIIIII.

Fikus

pre 10 godina

Tecno zlato!!!Ne postoji lepse pice na svetu od hladnog piva.E sad,koliko hladnog,to sve zavisi od ukusa i od coveka do coveka.Ziveli!!!

Tile

pre 10 godina

Treba da je ladno ko zmijche. Jos ako je frizider ispravan u prodavnici, pa kad uzmes ono iz zadnjeg reda, tik ispod ventilatora. Evo, odoh om'a jedno da sabijem, ko kad ga seljak sljusti ispred zadruge u povratku s njive.

uju

pre 10 godina

To možda važi za prava piva pravljena od ječma i hmelja. Kod nas se najviše prodaju kukuruzna piva tako da temperatura serviranja apsolutno ništa ne menja.
Pijemo najgora piva u Evropi, sigurno.

Tile

pre 10 godina

Treba da je ladno ko zmijche. Jos ako je frizider ispravan u prodavnici, pa kad uzmes ono iz zadnjeg reda, tik ispod ventilatora. Evo, odoh om'a jedno da sabijem, ko kad ga seljak sljusti ispred zadruge u povratku s njive.

Jedno ladno pa da legamo

pre 10 godina

Kakvi ste vi to ljudi? Što me, brate, izazivate i terate na zlo? Sad u deset sati noćom moram do trafike? A taman sam se spremo da legnem. Nije lepo to što radite.
Hm, a da pošaljem Radmilu, nek' ona skokne ... Tako će i biti. Samo da ne sretne baba Velinku, neće se vratiti do ponoći ...
RADMILAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

m

pre 10 godina

nisam neki pivopija,ali... kod nas se obično piju piva iz prve grupe,a temp za njih je 4 do 7 C ,sto je temp na koju su i podeseni svi frižideri. tako da,opustite se,sve radimo kako treba !

Probao piva van Srbije

pre 10 godina

"ukoliko se odlučite na nešto kvalitetnija piva trebalo bi...". Samo navedite koje je to kvalitetnije pivo koje ovde moze da se pronadje? Osim razlicitih nalepljenih etiketa i bljestavog laznog marketinga, sva piva na nasem trzistu su gotovo ista, a narocito im je zajednicki totalni nekvalitet.

A.Vučić

pre 10 godina

Skoro svaki dan probam novo pivo.Putujući kroz evropu, probao sam piva koja nisam ni sanjao da postoje.Obično od svake vrste uzmem po 3-4 komada i kad sam na pauzi, ili kući sa društvom degustiramo i na raznim temperaturama ŽIVELIIIIIIII.

Boris

pre 10 godina

Ima ona studentska, bolje jedno hladno nego cetiri mlaka.
Pio sam i pijem i dan danas mnoga i mnogo piva, i ne mogu da zamislim da popijem pivo koje je mlako, a ne dao Bog jos i pogrijano...
Naravno govorim samo o tocenim i flasiranim pivima u staklu, a one bare od limenki ili pvc ambalaze ne racunam u pivo..

U zdravlje! Hik :)

dr.En

pre 10 godina

sa kojim znanjem treba ici u kafanu?! Mislio sam da je to samo krilatica iz filma, ali ne lezi vraze nego konobar, daj mi deder ono pivo sto se otvara ko pasteta...i ako ti je ladno obuci nesto...

nope

pre 10 godina

leffe, paulaner, franziskaner, schneider, erdinger, duvel, chimay, guinness, harp, la trappe, budveiser budvar, kozel, bernard, pilsner urquell,krušovice, gulden draak... život je prepun teških odluka, ali lakše ih je doneti kad ti je novčanik prazan... Može jedan MB molim...

Fikus

pre 10 godina

Tecno zlato!!!Ne postoji lepse pice na svetu od hladnog piva.E sad,koliko hladnog,to sve zavisi od ukusa i od coveka do coveka.Ziveli!!!

Nucky Thompson

pre 10 godina

Dobar text. Razne vrsta piva zahtjevaju razlicitu temperaturu slizenja istog. Neka piva svakako ne mozete toliko ohladiti, pricam o "ale" pivima i njihovim podvrstama. Lager, pilsner genealnonidu hladna, kao i witbier, hefewaisen, blonde... Najcesce pijem americki "pale ale", kao i belgijski ale ( Chimay crveni). Po svim pivopijama :)

Sane

pre 10 godina

U zapadnoj evropi je normalno imati frizider za pica- malo friziderce koje moze da se isprogramira na bilo koju temperaturu nekih 4c do 20-tak, u zavisnosti od modela.
I za belgijska je tacno, meni odgovaraju na 12-tak stepeni.

Zoran Janković

pre 10 godina

Ja uvek sipam 'ladno pivo. Dok ga pijuckam, ono se postepeno zagreva i, siguran sam, u jednom trenutku ima idealnu temperaturu, kakva se pominje u članku. Dakle, pijem pivo baš kako treba!
E, sad, kad uđem u ladovinu s neke vrućinčine, onda sručim jedno 'ladno (ponekad ledeno) za par minuta, i nimalo me ne grize savest što sam ga popio na pogrešan način! :)

Vukadin

pre 10 godina

Ovi nasi i Lowenbrau prave od kukuruzne krupice ( tako pise na ambalazi). Tako da sta mi pijemo.... Nemacki zakon o cistoci piva, iz koje ono godine, nigde kukuruze ne spominje .

Alf

pre 10 godina

Pivo treba piti zaslađeno ukoliko je temperatura vazduha ispod 15C. Ukoliko je temperatura iznad 15C i uz to je i oblačno, treba ga piti sa dodatkom gazirane vode u odnosu 3:1, a ako je sunčano, onda može i sa malo soli.
Ako pada kiša, 0.5l piva se može popiti na eks. Pivo voli da bude popijeno na eks ako pada kiša, ali je poznato da se pivo ne oseća dobro kada je omorina. Zbog toga, kada je omorina, pivo želi da provede izvesno vreme u zamrzivaču kako bi se zaledilo. Kad pada sneg, pivo se ne mora držati u zamrzivaču jer se tada oseća prijatno na vazduhu, pa se može piti i polako. Pivo ne voli da bude pomešano sa vinom, ali obožava viski i može se mešati sa viskijem, pogotovu u proleće kada je nebo plavo.

Radivoje iz Belegiša

pre 10 godina

Nucky Thompson: ne znam brate iz kog si ti kraja, al ta piva koja ti piješ kod nas piju samo seljaci koji nemaju para. Da se ne bi više brukao, čim dođeš do neke kinte, obavezno probaj: Westvleteren, AleSmith Speedway Stout, Cantillon Fou’ Foune, Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, St. Bernardus Abt 12, Struise Pannepot. Eto tako brate. I vidi, nije strašno što ti piješ loša i jeftina piva, nego je brate strašno što i ovaj pošten svet učiš da radi isto. Znači pamet u glavu i sledeći put dvaput razmisli pre nego što pošalješ komentar.

nucky thompson

pre 10 godina

@Radivoje
vidi drugar, Chimay, Duvel, Gulden Draak, Leffe kao i Hoegaarden su odlicna piva i medju najbojle ocjenjenim pivima. U Americi ima 2 300 mikro pivara, nemoguce ih je sve probati ali ovo su jak dobra piva:, Sierra Nevada- narocito njihovi Pale Ale i Torpedo koja su takodje odlico ocjenjena piva, zatim njihov Hefewaizen, kao i njihov Pilsner ( Summerfest).
Mikro pivara Dogfieh Head je prava avangarda; zatim Stone, Lagunitas, Allgash koji pravi belgijske vrste, zatim Sam Adams, Saranac, Harpoon itd.
A to gdje zivim ne igra nikakvu ulogu u odredjivanju moga ukusa, ali evo da ti odgovorim, zivim u West Village, Manhattan, a ti provali da li sam "dosao do kinte" ))) pamet u glavu, i manje bahatosi iduci put!

pihb

pre 10 godina

kad sam zdravo mlogo žeedan,popio bi pivo ne bi ga ni otvaro ,sve u ambalaži bi ga sjurio,kažu kod nas "ozeblo pivo",ajd živeli!!!!

Rile

pre 10 godina

Eto ti mog baksuza. U Americi gde ima dobrih piva (uvozna, ne Americka), sve sluze ledeno hladno. Dodjem u Srbiju, samo lager se pije, sluzete ti mlako! Sve naopacke!

Marina

pre 10 godina

Pravila, pravila - besmislica. Obožavam ledeno hladna crvena, pa još poluslatka vina, kojima je tek počelo vrenje. Ili ledeno hladna crvena opra vina. Ma kako iko može da vam prepiše kako da uživate u onomo u čemu uživate. Totalne besmislice! A da ne govorim o tome da ne osećamo svi ukus isto, imamo osobene temperature i hemiju tela, pa je i logino da imamo svoj ukus.

podanik

pre 10 godina

stanujem pored pivare BIP a smrad koji se siri kada prave pivo je nepodnosljiv!

normalno da je ukus nikakav cim tako smrdi.

skoro je bila ekolska katastrofa kada se prosula cisterna sa hlovodnicnom kiselinom u krugu fabrike.

sta ce im im taj otrov u prizovodnji piva??

na kraju, dokazano je da pivo ima negativan efekat po potenciju, i puno je hemije.

Radivoje

pre 10 godina

nucky thompson: Es čuo ti za Pokondirenu Tikvu? To ti je ono kad Fema priča francuski skroz nakaradno i pri tom misli da je otmena. E danas ti Pokondirena Tikva počinje ovako: otišo Mujo u Ameriku pa tamo video mikropivaru...

stranac

pre 10 godina

@(nucky thompson, 18. jun 2013 15:17
Kao neko ko zivi na zapadnoj obali (vrlo blizo Lagunitas pivare - Indian Pale Ale je legendaran :-)) slozio bih se sa svim sto ste napisali i jos bih dodao izuzetna piva is Russian River pivare, ali oni su prilicno mali i rijetko se mogu naci.

D61

pre 10 godina

Od kad sam provalio tamno crnogorsko pijem ga, umereno hlađenog, i umesto kafe ujutru. Jedna flajka od litar dnevno i milina. Al' skupo... Mogu da zamislim koliko li su dobra strana ...

Nemanja

pre 10 godina

Uzmete cediljku za sok,ubacite jabuke,pomorandzu itd....najzdravije je i plus znate sta pijete :) Jos kad je hladno,osvezava deset puta bolje nego bilo koje alkoholno pice...:)

profesor

pre 10 godina

Savet odem na more kupim ladno pivo(uglavno ponesem jednu gajbu zajecarca za prvi dan za ostale mora kupujem strana sta cu,po mogucstvu koronu)pre polaska na plazu stavim ga pola sata u komoru da se bre o(h)ladi onako muski,posle pola sata vratim lepo u gajbu odem na plazu sednem u plicak(po mogucstvu u one platnene stolice da mi samo zadnjica bude u vodi) stavim gajbu u ladno more(ono se za to vreme lepo oznoji)polako ispijam i osecam se ko u raju. I sad neko ce meni,nama pivopijama da deli savete koako da pijemo,a? a da i napomena ako pak neko nije u moguscsttvu da ponese gajbu od kuce sasvim dobro ce leci one mrezaste torbe sto nose ribari!(PS isti savet vazi i za ladnu Mora za slatkovodce)!

kratke noge

pre 10 godina

"Ljubišino ladno"?
Onomad Ljubiša kosio livadu pa prilegolego da odmori u debelom ladu, dok potok žubori i cvrkuću ptice svrnula Darinka da sumije lice,
i taman se nagla vode da zavati kad li joj se zabezeknut pogled sunovrati, i ju...
Turio Ljubiša pivo da se ladi pa zaboravio flašu da izvadi...

Braćo, mlađi možda/sigurno ne znaju, to je bilo prvo pivo (sa 12/13 godina zaslužiš par gutljaja a ceo dan cimaš logistiku za 10 kosača), livada, kosidba, hladovina, potok, ptice, jednom rečiju "haiku"!

tm

pre 10 godina

Temperatura je samo jedan o faktora... ako hoćete stvarno da uživate u pivu. Evo jednog linka - http://craftbeertemple.com/videoblog/serving-beer/

Radivoje iz Belegiša

pre 10 godina

Nucky Thompson: ne znam brate iz kog si ti kraja, al ta piva koja ti piješ kod nas piju samo seljaci koji nemaju para. Da se ne bi više brukao, čim dođeš do neke kinte, obavezno probaj: Westvleteren, AleSmith Speedway Stout, Cantillon Fou’ Foune, Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel, St. Bernardus Abt 12, Struise Pannepot. Eto tako brate. I vidi, nije strašno što ti piješ loša i jeftina piva, nego je brate strašno što i ovaj pošten svet učiš da radi isto. Znači pamet u glavu i sledeći put dvaput razmisli pre nego što pošalješ komentar.

Nemanja

pre 10 godina

Uzmete cediljku za sok,ubacite jabuke,pomorandzu itd....najzdravije je i plus znate sta pijete :) Jos kad je hladno,osvezava deset puta bolje nego bilo koje alkoholno pice...:)

uju

pre 10 godina

To možda važi za prava piva pravljena od ječma i hmelja. Kod nas se najviše prodaju kukuruzna piva tako da temperatura serviranja apsolutno ništa ne menja.
Pijemo najgora piva u Evropi, sigurno.

podanik

pre 10 godina

stanujem pored pivare BIP a smrad koji se siri kada prave pivo je nepodnosljiv!

normalno da je ukus nikakav cim tako smrdi.

skoro je bila ekolska katastrofa kada se prosula cisterna sa hlovodnicnom kiselinom u krugu fabrike.

sta ce im im taj otrov u prizovodnji piva??

na kraju, dokazano je da pivo ima negativan efekat po potenciju, i puno je hemije.

Tile

pre 10 godina

Treba da je ladno ko zmijche. Jos ako je frizider ispravan u prodavnici, pa kad uzmes ono iz zadnjeg reda, tik ispod ventilatora. Evo, odoh om'a jedno da sabijem, ko kad ga seljak sljusti ispred zadruge u povratku s njive.

Jedno ladno pa da legamo

pre 10 godina

Kakvi ste vi to ljudi? Što me, brate, izazivate i terate na zlo? Sad u deset sati noćom moram do trafike? A taman sam se spremo da legnem. Nije lepo to što radite.
Hm, a da pošaljem Radmilu, nek' ona skokne ... Tako će i biti. Samo da ne sretne baba Velinku, neće se vratiti do ponoći ...
RADMILAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boris

pre 10 godina

Ima ona studentska, bolje jedno hladno nego cetiri mlaka.
Pio sam i pijem i dan danas mnoga i mnogo piva, i ne mogu da zamislim da popijem pivo koje je mlako, a ne dao Bog jos i pogrijano...
Naravno govorim samo o tocenim i flasiranim pivima u staklu, a one bare od limenki ili pvc ambalaze ne racunam u pivo..

U zdravlje! Hik :)

Rile

pre 10 godina

Eto ti mog baksuza. U Americi gde ima dobrih piva (uvozna, ne Americka), sve sluze ledeno hladno. Dodjem u Srbiju, samo lager se pije, sluzete ti mlako! Sve naopacke!

A.Vučić

pre 10 godina

Skoro svaki dan probam novo pivo.Putujući kroz evropu, probao sam piva koja nisam ni sanjao da postoje.Obično od svake vrste uzmem po 3-4 komada i kad sam na pauzi, ili kući sa društvom degustiramo i na raznim temperaturama ŽIVELIIIIIIII.

Nucky Thompson

pre 10 godina

Dobar text. Razne vrsta piva zahtjevaju razlicitu temperaturu slizenja istog. Neka piva svakako ne mozete toliko ohladiti, pricam o "ale" pivima i njihovim podvrstama. Lager, pilsner genealnonidu hladna, kao i witbier, hefewaisen, blonde... Najcesce pijem americki "pale ale", kao i belgijski ale ( Chimay crveni). Po svim pivopijama :)

Probao piva van Srbije

pre 10 godina

"ukoliko se odlučite na nešto kvalitetnija piva trebalo bi...". Samo navedite koje je to kvalitetnije pivo koje ovde moze da se pronadje? Osim razlicitih nalepljenih etiketa i bljestavog laznog marketinga, sva piva na nasem trzistu su gotovo ista, a narocito im je zajednicki totalni nekvalitet.

Fikus

pre 10 godina

Tecno zlato!!!Ne postoji lepse pice na svetu od hladnog piva.E sad,koliko hladnog,to sve zavisi od ukusa i od coveka do coveka.Ziveli!!!

Sane

pre 10 godina

U zapadnoj evropi je normalno imati frizider za pica- malo friziderce koje moze da se isprogramira na bilo koju temperaturu nekih 4c do 20-tak, u zavisnosti od modela.
I za belgijska je tacno, meni odgovaraju na 12-tak stepeni.

Alf

pre 10 godina

Pivo treba piti zaslađeno ukoliko je temperatura vazduha ispod 15C. Ukoliko je temperatura iznad 15C i uz to je i oblačno, treba ga piti sa dodatkom gazirane vode u odnosu 3:1, a ako je sunčano, onda može i sa malo soli.
Ako pada kiša, 0.5l piva se može popiti na eks. Pivo voli da bude popijeno na eks ako pada kiša, ali je poznato da se pivo ne oseća dobro kada je omorina. Zbog toga, kada je omorina, pivo želi da provede izvesno vreme u zamrzivaču kako bi se zaledilo. Kad pada sneg, pivo se ne mora držati u zamrzivaču jer se tada oseća prijatno na vazduhu, pa se može piti i polako. Pivo ne voli da bude pomešano sa vinom, ali obožava viski i može se mešati sa viskijem, pogotovu u proleće kada je nebo plavo.

profesor

pre 10 godina

Savet odem na more kupim ladno pivo(uglavno ponesem jednu gajbu zajecarca za prvi dan za ostale mora kupujem strana sta cu,po mogucstvu koronu)pre polaska na plazu stavim ga pola sata u komoru da se bre o(h)ladi onako muski,posle pola sata vratim lepo u gajbu odem na plazu sednem u plicak(po mogucstvu u one platnene stolice da mi samo zadnjica bude u vodi) stavim gajbu u ladno more(ono se za to vreme lepo oznoji)polako ispijam i osecam se ko u raju. I sad neko ce meni,nama pivopijama da deli savete koako da pijemo,a? a da i napomena ako pak neko nije u moguscsttvu da ponese gajbu od kuce sasvim dobro ce leci one mrezaste torbe sto nose ribari!(PS isti savet vazi i za ladnu Mora za slatkovodce)!

nope

pre 10 godina

leffe, paulaner, franziskaner, schneider, erdinger, duvel, chimay, guinness, harp, la trappe, budveiser budvar, kozel, bernard, pilsner urquell,krušovice, gulden draak... život je prepun teških odluka, ali lakše ih je doneti kad ti je novčanik prazan... Može jedan MB molim...

D61

pre 10 godina

Od kad sam provalio tamno crnogorsko pijem ga, umereno hlađenog, i umesto kafe ujutru. Jedna flajka od litar dnevno i milina. Al' skupo... Mogu da zamislim koliko li su dobra strana ...

dr.En

pre 10 godina

sa kojim znanjem treba ici u kafanu?! Mislio sam da je to samo krilatica iz filma, ali ne lezi vraze nego konobar, daj mi deder ono pivo sto se otvara ko pasteta...i ako ti je ladno obuci nesto...

Radivoje

pre 10 godina

nucky thompson: Es čuo ti za Pokondirenu Tikvu? To ti je ono kad Fema priča francuski skroz nakaradno i pri tom misli da je otmena. E danas ti Pokondirena Tikva počinje ovako: otišo Mujo u Ameriku pa tamo video mikropivaru...

nucky thompson

pre 10 godina

@Radivoje
vidi drugar, Chimay, Duvel, Gulden Draak, Leffe kao i Hoegaarden su odlicna piva i medju najbojle ocjenjenim pivima. U Americi ima 2 300 mikro pivara, nemoguce ih je sve probati ali ovo su jak dobra piva:, Sierra Nevada- narocito njihovi Pale Ale i Torpedo koja su takodje odlico ocjenjena piva, zatim njihov Hefewaizen, kao i njihov Pilsner ( Summerfest).
Mikro pivara Dogfieh Head je prava avangarda; zatim Stone, Lagunitas, Allgash koji pravi belgijske vrste, zatim Sam Adams, Saranac, Harpoon itd.
A to gdje zivim ne igra nikakvu ulogu u odredjivanju moga ukusa, ali evo da ti odgovorim, zivim u West Village, Manhattan, a ti provali da li sam "dosao do kinte" ))) pamet u glavu, i manje bahatosi iduci put!

Marina

pre 10 godina

Pravila, pravila - besmislica. Obožavam ledeno hladna crvena, pa još poluslatka vina, kojima je tek počelo vrenje. Ili ledeno hladna crvena opra vina. Ma kako iko može da vam prepiše kako da uživate u onomo u čemu uživate. Totalne besmislice! A da ne govorim o tome da ne osećamo svi ukus isto, imamo osobene temperature i hemiju tela, pa je i logino da imamo svoj ukus.

m

pre 10 godina

nisam neki pivopija,ali... kod nas se obično piju piva iz prve grupe,a temp za njih je 4 do 7 C ,sto je temp na koju su i podeseni svi frižideri. tako da,opustite se,sve radimo kako treba !

Zoran Janković

pre 10 godina

Ja uvek sipam 'ladno pivo. Dok ga pijuckam, ono se postepeno zagreva i, siguran sam, u jednom trenutku ima idealnu temperaturu, kakva se pominje u članku. Dakle, pijem pivo baš kako treba!
E, sad, kad uđem u ladovinu s neke vrućinčine, onda sručim jedno 'ladno (ponekad ledeno) za par minuta, i nimalo me ne grize savest što sam ga popio na pogrešan način! :)

Vukadin

pre 10 godina

Ovi nasi i Lowenbrau prave od kukuruzne krupice ( tako pise na ambalazi). Tako da sta mi pijemo.... Nemacki zakon o cistoci piva, iz koje ono godine, nigde kukuruze ne spominje .

tm

pre 10 godina

Temperatura je samo jedan o faktora... ako hoćete stvarno da uživate u pivu. Evo jednog linka - http://craftbeertemple.com/videoblog/serving-beer/

kratke noge

pre 10 godina

"Ljubišino ladno"?
Onomad Ljubiša kosio livadu pa prilegolego da odmori u debelom ladu, dok potok žubori i cvrkuću ptice svrnula Darinka da sumije lice,
i taman se nagla vode da zavati kad li joj se zabezeknut pogled sunovrati, i ju...
Turio Ljubiša pivo da se ladi pa zaboravio flašu da izvadi...

Braćo, mlađi možda/sigurno ne znaju, to je bilo prvo pivo (sa 12/13 godina zaslužiš par gutljaja a ceo dan cimaš logistiku za 10 kosača), livada, kosidba, hladovina, potok, ptice, jednom rečiju "haiku"!

pihb

pre 10 godina

kad sam zdravo mlogo žeedan,popio bi pivo ne bi ga ni otvaro ,sve u ambalaži bi ga sjurio,kažu kod nas "ozeblo pivo",ajd živeli!!!!

stranac

pre 10 godina

@(nucky thompson, 18. jun 2013 15:17
Kao neko ko zivi na zapadnoj obali (vrlo blizo Lagunitas pivare - Indian Pale Ale je legendaran :-)) slozio bih se sa svim sto ste napisali i jos bih dodao izuzetna piva is Russian River pivare, ali oni su prilicno mali i rijetko se mogu naci.