- Komentari -

NASA „uhvatila“ kometu veka

NASA Swift satelit koji opaža najmoćnije eksplozije u svemiru, zabeležio je fotografiju komete ISON, ledene lutalice koja će krajem godine biti bliže Suncu.

Huffington Post
Pošaljite komentar
 1. izgleda da mi komentar nije prosao, pa da probam opet...

  @(milorad, 31. mart 2013 15:30)
  @(Ford Prefekt, 31. mart 2013 17:04)

  Kao prvo nece ova kometa zveknuti u Mars vec jedna druga (C/2013 A1 Siding Spring) za godinu i po dana a i to malo verovatno. Kao drugo, kao laik mogu da kazem, dok se ne javi neko strucniji, za teraformiranje je potrebno:

  1) da ledene komete donesu vodu;
  2) da planeta ima dovoljno veliku gravitaciju da zadrzi vodonik koji nastaje razlaganjem vode pod uticajem UV zraka Sunca i navede na ponovno sjedinjavanje sa kiseonikom;
  3) da prodju mnoge stotine miliona godina i cijanobakterije i ostali vredni mikroorganizmi napune atmosferu kiseonikom;
  4) da planeta ima magnetno polje kojim bi stvorila van Alenove pojaseve i sprecila da Suncev vetar "oduva" atmosferu tokom mnogo miliona godina;
  5) da ima izrazenu tektoniku ciji rezultat bi bili sudari tektonskih ploca, erupcije i oslobadjanje gasova "staklene baste" koji bi dodatno zagrejali planetu.

  Od ovih uslova Mars ne ispunjava 4), a 1) i 5) su mozda bili ispunjeni u davnoj proslosti.

  Sada valjda shvatate koliko je nasa Plava Lepotica izuzetna. Mars je mozda nekad imao vodu i primitivni zivot ali ga nije mogao odrzati, a Venera sa previse tektonike i premalo magnetnog polja je "podivljala staklena basta".
  (milan-bgd, 31. mart 2013 23:22)

  # Link komentara

 2. Da li si Vladimire zapazio iz podnaslova da će ova kometa tek krajem godine biti najbliža Suncu? Ako komete gube masu samo kada su relativno blizu Suncu, a ona je po tebi sada blizu Suncu iako se sada nalazi u presecanju orbite samog Jupitera, onda će i te kako puno vremena da gubi svoju masu i taj gubitak mase će se drastično povećati prilikom njenog prolaska pored Sunca krajem ove godine. A ona već sada gubi od svoje mase oko 51. tone u minuti. A poznato je da komete imaju relativno malu masu. Sada zamisli da je milione puta ta kometa do sada prolazila tu istu putanju, da li bi išta od nje do sada ostalo?!
  (Misha, 31. mart 2013 22:45)

  # Link komentara

 3. Ja vise vode potrosim kad se tusiram nego ova kometa , i sta to govori o mojoj starosti?
  (Weber'S, 31. mart 2013 21:47)

  # Link komentara

 4. u emisiji na national geographicu o meteorima znanstvenici spominju 27.2.2029 i prolaz meteora na udaljenosti od 35000 km od zemlje ogromne površine dovoljne da bude fatalan
  (riječanin, 31. mart 2013 21:41)

  # Link komentara

 5. Volim da citam komentare ovdje na b92...toliko strucnjaka pa majko moja....zaista ne znam nista o ovome, ali zaista - pravi sam duduk, ali ovi momci koji komentarisu.. nekad mi se cini da stvarno znaju sta pricaju...pa to je zaista impresivno!
  uglavnom, kad nas spici nesto jako iz svemira onda nece biti vazno ko je srbenda, veliki hrvat ili dobri bosnjak! Kad nas pukne odosmo svi u 3LPM!

  Pozdrav
  (Muhamed s.a.v.s., 31. mart 2013 21:22)

  # Link komentara

 6. >>Ako kometa ispušta u minuti čak oko 51 tonu matrijala, šta to otkriva o starosti komete?

  @Misha

  Kometa otpušta materijal pod uticajem Sunčevog zračenja samo sada kada je relativno blizu Sunca. Ogromnu većinu vremena je daleko od Sunca. Kakva je putanja ove komete i koliko često obilazi oko Sunca? I to nam govori o starosti komete. Knjige u ruke, Mišo.
  (Vladimir, 31. mart 2013 20:09)

  # Link komentara

 7. > Analize su pokazale da je ISON trenutno otpušta oko 51.000 kg prašine i oko 60 kg vode u minuti.

  Ako kometa ispušta u minuti čak oko 51 tonu matrijala, šta to otkriva o starosti komete?

  Kako su komete nastale u vreme kada je nastao sunčev sistem (što je opšte shvatanje u nauci) onda je jasno da je sunčev sistem nastao ne tako davno, inače bi komete već raspršile svoje sadržaje i nestale.
  (Misha, 31. mart 2013 18:24)

  # Link komentara

 8. sve sve , ali da na 670mil.km vide da ispusta 60kg H2O ...mnogo bitan podatak...a sve mocna Rusija zamalo pored njihovog jakog odbrambenog stita da ostane bez jednog grada kada I'm se prisunjao meteorit...sta su tada gledali I kako nisu izracunali gde ce I kada ce...60 kg H2O ...ma daj bre...
   (anunaki, 31. mart 2013 17:32)

  # Link komentara

 9. @milorad E sto bi to bilo dobro. Takva jedna kometa da drmne u Mars, samo ta vodena para i gasovi podigli bi parcijalni pritisak za bar 100mbar, samim tim temperatura bi porasla za par stepeni i eto nama pocetka teraformiranja.
   (Ford Prefekt, 31. mart 2013 17:04)

  # Link komentara

 10. udarice u mars...nesto kasnije
   (milorad, 31. mart 2013 15:30)

  # Link komentara

 11. "Kometa ISON prvi put je otkrivena u septembru 2012. a opazili su je ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novičonok uz pomoć Međunarodne naučne optičke mreže (ISON)."
  Zasto se onda u naslovu spominje NASA koja je sinonim za americku agenciju umesto da se jednostavno kaze Astronomi kao medjunarodni sinonim za grupe naucnika bez obzira na nacionalnost. Svaka cast NASA-i i njihovom programu kao i Americi koja ulaze u tu agenciju (velikim delom i zbog vojnog/ekonomskog interesa) ali ajd bar u naslovu priznajte zaslugu medjunarodnom zajednickom trudu naucnika koji koriste sve raspolozive tehnicke alate zarad znanja....
  (Nev, 31. mart 2013 15:18)

  # Link komentara