- Komentari -

Kako je nastala vremenska mašina?

Iako još nije konstruisana u nekom velikom naučnom centru, vremenska mašina teorijski je moguća i vekovima izaziva maštu pisaca i misaone eksperimente naučnika

Marija Vidić
Pošaljite komentar
 1. Ljudi, pisem vam preko vremenskog kompjutera, iz 2390te. ovde su trenutno 90te u srbiji, i aktuelni hitovi su od androida Ivana Gavrilovica - 300.000 na sat, i od Dr Igija v4.0 - cetri ochi boje duge.

  Izmisljen je vremeplov pre 100 godina, al kad se ode u rikverc zauvek ostajes u vremenskoj dimenziji koju si izazvao svojim odlaskom, tako da smes da ubijes dedu laganica, to bi ti bio najmanji problem. Jos niko nije provalio kako da se vratis u svoj vremenski tok.

  Srbija se trenutno sastoji od uglavnom Beograda, mada imamo problema sa drzavom Pancevo koji pokusavaju da prisvoje Ovcu. potamanili bi mi Pancevo laserima i ratnim iskustvom nasih veterana iz bitke za Zeleznik, al nam ne da Severna koreja (vladar sveta u ovom trenutku).

  Ameri su otisli u svemir jer su ovde imali problema sa gravitacijom, oce to kad si debeo 140 kila u proseku. Jedared nam je dosao covek iz jos dalje buducnosti i nastao je haos, pa smo instalirali eksplozivne modulatore koji otkrivaju kvantni trag i eliminisu sve posetioce iz buducnosti cim se pojave. Madona je i dalje ziva, imala je koncert u areni, sredio krkobabic. Ajfon 45 kosta soma evra i dalje. Iz nekog nepoznatog razloga uzgaja se ogromna Sljiva u knez mihajlovoj. Kosarka i vaterpolo su jedan te isti sport sad, pa smo konacno prvaci, igra djokovic u napadu.

  eto, da znate sta vas ocekuje. Pozdravljam vas, konacno su nam uveli pejpal koji radi pa odo da kupim kilo orasa, ako ne mazne carina. Live long and prosper
  (Igoritza, 13. april 2013 14:51)

  # Link komentara

 2. Nikola Tesla je davno rekao da postoje cestice koje se krecu ne brze, vec mnogo puta brze od svetlosti. Takodje je bacio kritiku na naucnike tog doba, da se ne bave istrazivanjima i eksperimentima, vec sve pokusavaju da objasne kroz neke jednacine, cime sputavaju razvoj nauke i spoznaju novih otkrica. E sad buduci da je Tasla zaista bio daleko ispred svog vremena, sto je dokazao mnogo puta, vrlo je moguce da je bio u pravu i za ovo sto je rekao. Kome je verovati sad, ko to zna.
  (Miroslav, 13. mart 2013 01:50)

  # Link komentara

 3. @ Joksob

  Nažalost, nemoguće je ni primaći se brzini svetlosti a kamoli putovati njome ili brže od nje. To mogu jedino fotoni zato što oni nemaju masu. Svako telo koje ima masu bi sa povećanjem brzine povećavalo i svoju masu a dimenzije bi mu se smanjivale. To znači da bi pri brzini svetlosti to telo imalo beskonačno veliku masu i beskonačno male dimenzije (singularnost). Ako tome dodamo i činjenicu da sa porastom mase raste i gravitacija, dobili bi situaciju da bi, zbog beskonačne mase imali i beskonačnu gravitaciju, što bi značilo da bi se ceo Univerzum počeo sažimati nazad u singularnost iz koje je i nastao.
  (Alexandrius, 12. mart 2013 01:02)

  # Link komentara

 4. Teoretski je moguc put u proslost. Naime, trebala bi postojati masina koja ide brzinom brzom od svetlosti, jer slike sa zemlje lete brzinom kojom se svetlost krece i teoretski bi mogli da uhvatimo te slike. Naravno NE mozemo uticati na proslost vec samo videti slike.
  (joksob, 11. mart 2013 11:43)

  # Link komentara

 5. vasilije je u pravu, nije moguce putovanje kroz vreme jer vreme ne postoji, vreme je i period i konstanta koje su ljudi izmislili kako bi se lakse snalazili u prostoru a vreme kao fizicka velicine ne postoji
  (vasilije II, 11. mart 2013 10:27)

  # Link komentara

 6. Prica se da trenutno medju nama na planeti postoje oni koji su stigli iz proslosti i oni koji su stigli iz buducnosti.Samo se me zna njihova uloga jer su se stopili sa ostatkom ljudskog roda a i vesto se cuva ta tajna jer bi izbio WW III.Javna tajna je i da posroji ostrvo,ne.znam tacno u kom okeanu koje ima uzasno visok koeficijent magnetnih sila koje takodje vracaju u proslost,kao i u buducnost.
  (Twilight Zone, 27. februar 2013 16:07)

  Vrlo jednostavno, oni iz buducnosti su oni koji koji su najbogatiji a oni iz proslosti su vec odlepili zbog ovakve buducnosti :-)
  (Ljuba, 3. mart 2013 11:19)

  # Link komentara

 7. a gde je tu ajvar i kavurma a cvarci?
   (istina.je.tamo.negde, 28. februar 2013 13:29)

  # Link komentara

 8. Ovo je glupo, naravno da ne moze da se ide u proslost, samo u buducnost.
  (Senta, 28. februar 2013 12:39)

  # Link komentara

 9. teoretski je moguce putovati u buducnost (kretanjem brzinom svetlosti i brze) ali ne i u proslost! Jer menjanjem proslosti ugrozava se buducnost a samim tim i postojanje samog sebe i svega ostalog. da li kad bi bilo moguce ici u proslost i kad bi se nesto promenilo mi bi smo upali u jedan od alternativni svetova ili drugu dimenziju....pojma nemam :D
   (abc, 28. februar 2013 12:26)

  # Link komentara

 10. Vrijeme ne postoji.To je definitivna cinjenica koja se ne moze negirati.U vezi sa tim
  i logicnom korelacijom onda nema ni pocetaka a ni kraja.Neshvatljiv je razlog za
  "time mashine"-u.Vrijeme odredjujemo prema potrebi i dogadjajima kojima smo
  suprostavljeni ali su ti dodjaji potpuno izvan i specificni za nas u cilju klasifikacije.
  Ako vrijeme posmatramo u apsolutnosti,ponovo za nase potrebe,onda
  je ono,vrijeme, isto bilo gdje se nalazili.Primjena matematickih formula samo je
  nerazumijevanje stvarnosti.
  vasilije knezevic 27 feb. 2013
  (vasilije knezevic, 27. februar 2013 17:15)

  # Link komentara

 11. Prica se da trenutno medju nama na planeti postoje oni koji su stigli iz proslosti i oni koji su stigli iz buducnosti.Samo se me zna njihova uloga jer su se stopili sa ostatkom ljudskog roda a i vesto se cuva ta tajna jer bi izbio WW III.Javna tajna je i da posroji ostrvo,ne.znam tacno u kom okeanu koje ima uzasno visok koeficijent magnetnih sila koje takodje vracaju u proslost,kao i u buducnost.
   (Twilight Zone, 27. februar 2013 16:07)

  # Link komentara

 12. Ajnstajne Ajnstajne, pusti se teorija, dokaz!
  (zemljak, nazalost :(, 27. februar 2013 06:31)

  dragi moj zemljace, Srbine, ljubavi moja. kad bi malo vise pratio naucna desavanja znao bi da je dilatacija vremena dokazana vise puta. Jedan prost primer iz obicnog zivota je vas GPS u autu
  (Dugousko, 27. februar 2013 15:18)

  # Link komentara

 13. Putovanje u buducnost je zaista moguce. Na primer: Ako bi se ja kretao u svemir brzinom svetlosti 7 god. i vratio se na zemlji, Zemlja bi u meduvremenu zastarela 500 god. Dobro, niko ne moze putovati brzinom svetlosti, ali Jurij Gagarin bio je prvi covek koji je putovao u svemiru. On je skocio 2 sekunde u buducnost. To nije puno, ali dokazuje da je tako nesto moguce. Cista Fizika.
  (Emanuel, 27. februar 2013 13:07)

  # Link komentara

 14. de mi je deda ?!
   (dovla, 27. februar 2013 10:46)

  # Link komentara

 15. upravo se dilatacija dogodila kralju Reviati u Mahabharati. On je sa vanzemaljcima na njihovom svemirskom brodu brzinom svetlosti otisao na njihovu planetu i kada se vratio na zemlji su prosli vekovi
   (zekodlak, 27. februar 2013 09:56)

  # Link komentara

 16. U kafanu prvo udje deda...
  (srbinS, 27. februar 2013 08:18)

  # Link komentara

 17. Ajnstajne Ajnstajne, pusti se teorija, dokaz!
   (zemljak, nazalost :(, 27. februar 2013 06:31)

  # Link komentara

 18. sta dedu..pravac nazad u raj,vreme adama i eve,zmiji zavrnuti siju...
  (veliki putnik, 26. februar 2013 22:20)

  # Link komentara

 19. Tekst "ni za pod zub" :)
  Ovaj fizicar se ozbiljno bavi radim na vremenskoj masini. Ukoliko uspe moci ce poslati atome u proslost, do trenutka starta masine. Tj. potrebne su dve upaljene masine koje bi se povezale.

  Odlično.
  (Petar, 26. februar 2013 21:36)

  # Link komentara